Tumačenje rezultata

Anastazija Biverhauzen

Zainteresovan član
Poruka
125
Žalila sam se doktoru na bol u svim zglobovima i kostima i on me je naravno poslao u laboratoru. Išla sam u privatnu (u državnoj sam bila za osnovne analize i sve je uglavnom u redu). Danas sam dobila rezultat i ništa mi nije jasno. Može li mi neko objasniti zašto su vrednosti tako niske i na šta to upućuje. Kod lekara idem tek u ponedeljak a ja sam nestrpljiva i zabrinuta. Evo vrednosti:

ASTO 5,7 Ref. vrednost < 200
REUMA FAKTOR 2,0 Ref.vrednost <30,0
WAALER-ROSE <8,0 Ref.vrednost < 8,0

Hvala puno na odgovoru.
Naime, imam 50 godina, najvise bolova imam u ramenima i kukovima, a nesto slabije u zglobovim sake, kolenima i skocnom zglobu. Generalno imam osecaj kao da sam zardjala i da sve na meni skripi. Danas su mi kolena i otekla. Bolovi su kada se pokrecem. U mirovanju nemam bolova. Mozete li reci da li je to reuma ili nesto drugo. Ovo sve sto sam opisala traje vec tri nedelje i malo duze.

Hvala puno na odgovoru.
Naime, imam 50 godina, najvise bolova imam u ramenima i kukovima, a nesto slabije u zglobovim sake, kolenima i skocnom zglobu. Generalno imam osecaj kao da sam zardjala i da sve na meni skripi. Danas su mi kolena i otekla. Bolovi su kada se pokrecem. U mirovanju nemam bolova. Mozete li reci da li je to reuma ili nesto drugo. Ovo sve sto sam opisala traje vec tri nedelje i malo duze.

Pravi trenutak za početak reumatičnih tegoba naravno otići fizijatru za početak.I uraditi još neke nalaze,a to mora da predloži ordinirajući lekar.

Hvala puno na odgovoru.

Pravi trenutak za početak reumatičnih tegoba naravno otići fizijatru za početak.I uraditi još neke nalaze,a to mora da predloži ordinirajući lekar.

:ok:
Упут за реуматолога. ;) А пре њега, физијатар из Дома Здравља би могао на основу прегледа да каже више.

Malo nejasno si napisala vrednosti. Koje su tvoje, posto ref. vrednosti za RF i WR ne deluju tacno.

Ref. vrednost testa Waaler Rose je <30 IE/ml
Ref. vrednost RF je od 0-14 IU/ml

Razlike u vrednostima su od laboratorija do laboratorija minimalne.
Ako su desne vrednosti tvoje, u tom slucaju povisen je RF i moze ukazivati na prisutnost reume ili moguc pocetak neceg ozbiljnijeg ako postoje drugi simptomi (otecenost zglobova...).
Ako su leve vrednosti tvoje, sve je ok.
Nek ti opsti lekar napise uput za reumatologa.

Hvala vam svima na javljanju. Bila sam malo pre kod lekara, i on je rekao da su vrednosti u redu sem WR testa, koji ukazuje na početak reumatoidnog artritisa, što nije neobično s obzirom na godine. Meni se ipak čini da je to sve malo ravno, ali bože moj - šta je tu je. Jedino mi nije jasno da le će ovo mene stalno tako boluckati ili ne? Da se razumemo - nije to bol da ne mogu da funkcionišem, ali ne mogu da verujem da će to sad stalno tako biti. Ujutru kad ustanem treba mi pola sata da se razdrmam.
I da, lekar smatra da ne treba da idem ni kod reumatologa niti kod fizijatra. Otprilike mi je rekao - to tako treba, nije to ništa -. A mene boli.
Ima li neko slično iskustvo?

Hvala vam svima na javljanju. Bila sam malo pre kod lekara, i on je rekao da su vrednosti u redu sem WR testa, koji ukazuje na početak reumatoidnog artritisa, što nije neobično s obzirom na godine. Meni se ipak čini da je to sve malo ravno, ali bože moj - šta je tu je. Jedino mi nije jasno da le će ovo mene stalno tako boluckati ili ne? Da se razumemo - nije to bol da ne mogu da funkcionišem, ali ne mogu da verujem da će to sad stalno tako biti. Ujutru kad ustanem treba mi pola sata da se razdrmam.
I da, lekar smatra da ne treba da idem ni kod reumatologa niti kod fizijatra. Otprilike mi je rekao - to tako treba, nije to ništa -. A mene boli.
Ima li neko slično iskustvo?

Ako ne odes reumatologu, bol moze postati svakidasnja i gora.
Ni u ludilu to tako ne treba!!!
Pravac reumatologu da uradi sve pretrage. Ako se bolest na vreme uoci, moze se lekovima uspesno dovesti u stanje remisije.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/247764-Reumatoidni-artritis?highlight=reumatoidni+artritis

P.s. Ovo ti pise neko ko ima RA i ko se je debelo namucio da se bolest iole smiri, jer sam imala lekara opste prakse i reumatologa kao sto je tvoj lekar.

Poslednja izmena:
Ne znam da li sam na pravom mjestu, ali ako neko moze da mi odgovori. Moj sin 2 god. i 10. mjeseci popio je 3 tablete ibuprofena 400 mg. Da ne davim kako, ali smo to odmah vidjeli i odveli ga u bolnicu gdje su mu isprali zeludac i tu noc smo proveli u bolnici na posmatranju i na infuziji. On nije imao nikakvu reakciju (krv u stolici, fleke po tijelu) i bio je prilicno raspolozen. Uradili su mu krvnu sliku i sve vrijednosti su bile u granicama normale, ali je enzim jetre AST skocio na 112, ALT je bio 20. Doktor nam je rekao da je to najvjerovatnije od lijeka jetra odreagovala, ali da to moze biti i nesto od ranije sto se tek sada otkrilo. Tako smo ostali jos jedan dan u bolnici i ponovili su mu nalaz, AST je bio 109, ALT 20, pa su se onda konsultovali sa gastroenterologom koji je rekao da to ne moze tako brzo spasti i da ponovimo nalaz za 10 dana. I to smo ponovili i sada je AST 90, ALT 14, pa su rekli da je bitno da AST spada i da ponovimo za mjesec dana, ali mene sad zbunjuje sto ne znam da li je normalno da taj enzim tako sporo pada i sto ne znam kako da se ponasam. Da li treba da mu uvedem neku posebnu ishranu. Ako trazim po internetu samo vidim grozne stvari, a doktori su nekako skrti na rijecima, niko mi nije nista posebno rekao, a ja ne mogu docekati da prodje jos mjesec dana.

Може бити да му је јетра одреаговала на ибупрофен. Али мислим да ће све бити у реду. Евидентно је да се вредност спушта.
Јесу ли му урадили преглед јетре пипањем или ултра-звук јетре?

Jesu pipanjem, ali ne i ultra-zvuk. Mi smo lezali na kardiologiji, a oni su se samo konsultovali sa gastroenterologom koji misli da je od ibuprofena, samo sam ja mislila da ce se onda taj enzim brze vratiti u normalu ako je od toga. Ali eto ostaje nam da sacekamo mjesec dana pa cemo valjda znati na cemu smo. Ako oni nisu previse zabrinuti valjda nije nista strasno. U svakom slucaju hvala vam puno na odgovoru.

И пипањем се могу одредити границе јетре тј. констатовати се да ли се увећала или није. Верујем да су због тога мирни. Биће то како треба. ;)

Back