Tumacenje EKG-a ?

Niccolo Paganini

Početnik
Poruka
12
sinus rythm
short pr interval
nonspecific twave abnormality
possible left atrial enlargement
*** abnormal ecg ***

a lekar mi je rekao sve je u redu, srce ti je odlicno?

samo da dodam da sam zbog napada panike otisao u hitnu gde su mi uradili ekg, al me najvise brine possible left atrial enlargement, posto imam te simptome- kratak dah, jako brzo se umaram, imam bolove u grudima po nekad onako me secne samo
Foto0612.jpg

prvo, to sto pise na ekg-u nije nimalo pouzdano, nego mora neko strucan da pogleda ekg i da ti kaze, tako da bih pre verovao doktoru nego tome sto izbaci racunar. medjutim, ako taj lekar nije kardiolog, moguce je da bas i nije sjajan u citanju ekg-a. ova slika koju si okacio i nije bas dobra, neki odvodi se ne vide lepo, pa ne verujem da bi se neko usudio da ti kaze sa sigurnoscu nesto ovde

Treba da uradis test opterecenja da se vidi onda kakav je EKG. Kada je recimo angina u pitanju EKG je normalan dok ne dodje do akutne faze, isto je i kod talozenja plaka na koronarnim krvnim sudovima. Zato ih i zovu tihi ubica, plak se polako talozi, a EKG ne pokazuje nista posto srce idalje normalno radi, ali zato kad dodje do infarkta onda pocne da pokazuje. Ne zove se dzabe tihi ubica. Zato je test opterecenja mnogo relevantniji faktor jer pokazuje kako se srce ponasa pod opterecenjem.

Back