Tuga

Moj recept je skretanje misli od problema odnosno uhvatis se za nesto drugo po mogucnosti slicnog inteziteta. Iz takvih zajebanih situacija su me izvlacile zenske. Udjem u neku pricu razmisljam o njoj i nekako zivot postane ljepsi.

Pijem? Salu na stranu, to je privremeno resenje koje ne pomaze na duze staze.
Jednostavno prihvatim to kao normalno stanje, jer ako si tuzan nisi bolestan, ili sta znam, skroz normalno stanje.

Volim tada neku tuznu muziku za dusu, mozda nije resenje, ili je cak kontraproduktivno, ali eto legne mi u tom raspolozenju, i onda tako to izbacim iz sistema posle par dana.

Preterana tuga je uvreda za čoveka.
Ako već tuguješ, ćuti i trpi.
Usput gledaj da od tuge načiniš nešto dobro.
Najviše sam ispita dala kad sam bila u bedaku. Učiš da zaboraviš tugu.

Ево један савет мргуду и одох.

Туга је само још једна реакциона емоција на споља. Пошто је то као рана, онда треба проћи неко време да зарасте уз убрзавање тог процеса. Обрнут случај је кад се та рана изнова и изнова шири због егоистичне тежње да се ето нешто постигне, као када би рану намерно поново отварао. Не може се ни све преко ноћи, од тужног лица добити срећно. То је процес који траје неко време.

Исто морамо неке ствари разумети и схватити да није проблем оно споља него наша реакција или став о том споља. Зато треба мењати то, тај став како бисмо постали зрелији и слободнији. Ако тугујемо због бивших љубави, онда треба да схватимо да то не ваља јер треба поштовати њихову одлуку да нас оставе. На тај начин их волимо. Наша везаност за њих нас пак стално подсећа на давна времена па смо тужни. Треба прекинути ту везаност, опсесију и потребу за другим. Није други објекат наше среће, већ субјекат као и ми и зато га требамо поштовати. Љубав не значи:''Ти си мој и мораш бити самном, ако одеш, бићу тужна''. Себично и крајње супротно од љубави. Љубав значи слободу. ''Иди од мене ако хоћеш, поштоваћу твоју одлуку јер нити си мој нити мораш бити самном.'' Мој, свој - опет себичност. Ништа наше није.

- - - - - - - - - -

Може и тако.

Slažem se.

Back