Tuga modernog roditeljstva

gost 275405

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.751
Čitam na jednom drugom mestu ispovest nekog deteta od 16, koje se dvoumi oko toga kako da stupi u seksualni odnos sa svojom vršnjakinjom, ne da li, to je već izvesnije, nego kako.:lol:
Pročitah jedan lucidan komentar - žalosno je što ne možeš o tome da razgovaraš sa svojim roditeljima.
Pitam se kakav je to roditelj koji ne zna ili nije zaintresovan šta mu dete radi, niti priča sa njim o tome.
Tom momku i devojci je sada više nego dobro što ih njihove ćaće i matere puštaju ili ih ne zanima, kao i svima nama kad smo bili tih godina. Ali pune posledice takvog roditeljstva će osetiti kada dođu u kasnije godine života.Kada istog tog roditelj koji nije znao da ga posavetuje oko jednostavnijih stvari upita na primer šta oko daljeg školovanja i dobije gomilu minus odgovora.
O savetima i pomoći oko dugoročnijih stvari kao karijere, braka, nekog skromnog amaneta je tek teško razgovarati sa ocem ili majkom koji nisu znali da pomognu, posavetuju oko problematike na nivou drugog razreda srednje. ( Da li se redni broj drugi, piše malim ili velikim slovom Drugog ili drugog ? )
Šta bi mogao uzrok ovolikog broja loših roditelja?
Ako tema već postoji, izvinjavam se, ali nije loše ponoviti.( Takođe bih zamolio da tema ostane na ovom podforumu.Hvala unapred Domaćice i Ludo Pile). ( Jel se tačka stavlja iza zagrade ili u zagradi ? )

Poslednja izmena:
Čitam na jednom drugom mestu ispovest nekog deteta od 16, koje se dvoumi oko toga kako da stupi u seksualni odnos sa svojom vršnjakinjom, ne da li, to je već izvesnije, nego kako.:lol:
Pročitah jedan lucidan komentar - žalosno je što ne možeš o tome da razgovaraš sa svojim roditeljima.
Pitam se kakav je to roditelj koji ne zna ili nije zaintresovan šta mu dete radi, niti priča sa njim o tome.
Tom momku i devojci je sada više nego dobro što ih njihove ćaće i matere puštaju ili ih ne zanima, kao i svima nama kad smo bili tih godina. Ali pune posledice takvog roditeljstva će osetiti kada dođu u kasnije godine života.Kada istog tog roditelj koji nije znao da ga posavetuje oko jednostavnijih stvari pita na primer oko daljeg školovanja i dobije gomilu minus odgovora.
O savetima i pomoći oko dugoročnijih stavri kao karijere, braka, nekog skromnog amaneta je tek teško razgovarati sa ocem ili majkom koji nisu znali da pomognu i posavetuju oko problematike na nivou drugog razreda srednje. ( da li se redni broj drugi , piše malim ili velikim slovom Drugog ili drugog ? )
Šta je uzrok ovolikog broja loših roditelja?
Ako tema već postoji, izvinjavam se, ali nije loše ponoviti.( Takođe bih zamolio da tema ostane na ovom podforumu.Hvala unapred Domaćice i Ludo Pile). ( Jel se tačka stavlja iza zagrade ili u zagradi ? )

za razumeti je ako se radi o zaposljenim roditeljima--ali nije za opravdati...
narod je izabrao kapitalizam kao uredjenje umesto socijalizma...u kapitalizmu je osnov svega materijalno...sve ostalo je u drugom planu...ali ako su roditelji slobodni--ili barem jedno od njih--za svaku je osudu ...

narod je izabrao kapitalizam kao uredjenje umesto socijalizma...u kapitalizmu je osnov svega materijalno...sve ostalo je u drugom planu...ali ako su roditelji slobodni--ili barem jedno od njih--za svaku je osudu ...

Mislim da si u pravu oko uticaja tog novog društvenog uređenja ( hajde da taj haos nazovemo uslovno rečeno -uređenjem).Mene moji, ljudi iz nekog drugog vremena nisu baš držali pod nekom uzdom, ali me nisu ni puštali da se previše osokolim.
Zbog čega sam ih tada smatrao dušmanima, ali sam im sada krajnje zahvalan.:lol:

ma sve ode u tri lepe...
mislish da sam ja sa svojim ocem prichao o ribama i potezanju?
nije bilo govora!nemam ja shta sa njim da pricham o tome...
naravno,ima sa kim jesam,i sa kime sam se savetovao...
kakvi su danashnji roditelji,deca su josh i sjajna!
malopre mi bila majka sa 16. godishnjom cerkom da kupi neku knjigu,
i dok sam chekao da joj prodje kartica,pitam sledecu mushteriju shta joj treba...
da bi gospodja konstatovala kako nash trgovci vole da dok usluzhuju jednog kupca,usluzhe i drugog...
,a na stranu to shto ja nisam trgovac,samo to radim...nebitno...
naravno,naduvao sam je sa sve osmehom na licu...
elem,poenta moje priche je ta,kako njena cerka da se ponasha kad vidi da joj se majka ponasha kao idiot!
ili otac,svejedno!od koga danashnja deca da nauche da ustanu starijim osobama u prevozu,
kad im se majke i ochevi otimaju za mesto u autobusu!?!

nisu roditelji loši
koliko su klinci nemogući
a nisu ni oni nemogući
koliko je društvena klima
lišena svakog obzira, morala i blama
gde god da izađu
gore od goreg se nudi
a sve se nudi na kulturu
klošarstva, kriminaliteta i promiskuiteta
uživanja bez napora i obesmišljavanaj vrednosti
koje roditelji mogu da sipaju koliko hoće kao kroz levak
čast izuecima ali danas se ništa ne zna
može devojčica da bude skroz normalna, primerena i trezvena
kad krene da izlazi u prvom srednje
a može da se zalepi za prvog koji joj plati piće
i pokaže audija
mislim ne može više niko da se krivi
svako traži put u skladu sa svojom situacijom

Mislim da si u pravu oko uticaja tog novog društvenog uređenja ( hajde da taj haos nazovemo uslovno rečeno -uređenjem).Mene moji, ljudi iz nekog drugog vremena nisu baš držali pod nekom uzdom, ali me nisu ni puštali da se previše osokolim.
Zbog čega sam ih tada smatrao dušmanima, ali sam im sada krajnje zahvalan.:lol:

da...mi malo stariji smo tako vaspitavani...

Ono što ja primećujem je da današnji roditelji mnogo više i slobodnije razgovaraju sa svojom decom, nego u vremena kada je pater familias bio bog&batina sa kojim nema dijaloga, samo poslušnost.

Mislim da je to iluzija, ljudi su čuli da treba razgovarati sa decom i oni i razgovaraju više od tog pater familasa, ali nekako krajnji rezultati tog razgovora se ne vide baš u praksi.Takvi razgovori mi više liče na loš plagijat razgovora viđenih iz tv serija.

Poslednja izmena:
Ono što ja primećujem je da današnji roditelji mnogo više i slobodnije razgovaraju sa svojom decom, nego u vremena kada je pater familias bio bog&batina sa kojim nema dijaloga, samo poslušnost.

...a kako ste odatle došli do stare dobre pljuvačine po društveno-ekonomskom uređenju trulog Zapada, to je valjda samo vama jasno.

kao i obično mi sve pogrešno i polovično ukopčamo
umesto da edukuju decu uz neki autoritet
time se samo šalje prećutna poruka
ako sine, ćero samo muzi i guzi
ko se snađe snašao se

tako je
na kubi primerice očevi i majke sve u šesnaes upućuju đecu u tajne seksa

ma sve ode u tri lepe...
mislish da sam ja sa svojim ocem prichao o ribama i potezanju?
nije bilo govora!nemam ja shta sa njim da pricham o tome...
naravno,ima sa kim jesam,i sa kime sam se savetovao...
kakvi su danashnji roditelji,deca su josh i sjajna!
malopre mi bila majka sa 16. godishnjom cerkom da kupi neku knjigu,
i dok sam chekao da joj prodje kartica,pitam sledecu mushteriju shta joj treba...
da bi gospodja konstatovala kako nash trgovci vole da dok usluzhuju jednog kupca,usluzhe i drugog...
,a na stranu to shto ja nisam trgovac,samo to radim...nebitno...
naravno,naduvao sam je sa sve osmehom na licu...
elem,poenta moje priche je ta,kako njena cerka da se ponasha kad vidi da joj se majka ponasha kao idiot!
ili otac,svejedno!od koga danashnja deca da nauche da ustanu starijim osobama u prevozu,
kad im se majke i ochevi otimaju za mesto u autobusu!?!

Naravno, deca oponašaju roditelje.Što se tiče buseva bilo pre neki dan na politici, neki čiča udario neku devojku a ova ga ugrizla, dok je publika iz busa navijala.Stari dobri bus, nikad dosadno.Još otkad su uveli bus plus kartice zabavi nikad kraja.

drustveno politicke okolnosti u zemlji su dovele do opsteg pada morala i doslo je do izoblicenja opstedrustvenih vrednosti...pokusaj da se jednim korakom iskoraci iz tradicionalne i patrijahalne srbije i ugazi u zapadni sistem vrednosti je deformisao vrednosne kriterijume...forsiranje zapadne kulture---posebno preko filmske holivudske industrije je unakazilo srpsku omladinu...one prave istinske vrednosti su oterane u ilegalu...a na sceni su poroci svih vrsta i oblika...

kao i obično mi sve pogrešno i polovično ukopčamo
umesto da edukuju decu uz neki autoritet
time se samo šalje prećutna poruka
ako sine, ćero samo muzi i guzi
ko se snađe snašao se

Izgleda polovično ukopčano.Nije u pitanju pljuvačina Zapada, nego mi taj Zapad izgleda i ne shvatamo baš najbolje, ali ipak prihvatamo ono što ne shvatamo.

Tom momku i devojci je sada više nego dobro što ih njihove ćaće i matere puštaju ili ih ne zanima, kao i svima nama kad smo bili tih godina. Ali pune posledice takvog roditeljstva će osetiti kada dođu u kasnije godine života.Kada istog tog roditelj koji nije znao da ga posavetuje oko jednostavnijih stvari upita na primer šta oko daljeg školovanja i dobije gomilu minus odgovora.
O savetima i pomoći oko dugoročnijih stvari kao karijere, braka, nekog skromnog amaneta je tek teško razgovarati sa ocem ili majkom koji nisu znali da pomognu, posavetuju oko problematike na nivou drugog razreda srednje. ( Da li se redni broj drugi, piše malim ili velikim slovom Drugog ili drugog ? )
Šta bi mogao uzrok ovolikog broja loših roditelja?
konzervativna sredina i sramota da se prica o licnim stvarima.

Pa ne znam, ali ja kad sam bio tih godina a i stariji nikada nisam diskutovao sa mojim roditeljima o mom seksualnom zivotu, jednostavno jer ne volim da se mesaju u moju intimu.

Ali slazem se da roditelji treba da pricaju sa svojom decom, da ih obrazuju, da im pokazu sta je dobro a sta ne, da budu psihicka i emotivna podrska, a zasto to nije tako, ostaje pitanje. Ko ce da se bakce sa decom, radim ponedeljak-petak, za minimalac, racuni, obaveze, nemam minuta za sebe, daj malo subota da se odmorim kod kuce, malo da izadjem u grad, da se vidim sa drustvom, popijem koje pivo, prosetam sa suprogom a deca u poslednjem planu.

A kao sto je postavljac rekao, u tim godinama deca zele da ih roditelji ostave na miru da mogu bez muke da izlaze, piju, puse, drogiraju se, biju, seksaju se, lumpuju, i da se prave da su veliki i zreli, a onda kada naprave sranje, da trce mami pod suknju.

Back