Trula filozofija i ozivljavanje

Umri_muski

Legenda
Poruka
70.972
Ova tema nece biti o analizi filozofskih dela koja sasvim sigurno ne mozete generalizovati i svesti na isto...
Ali ako bih pokusao njihovu svrhu da svedem , dobio bih emocionalnu genezu kao zakljucak, tj ljudi su pisali da bi osecali zadovoljstvo , nadmenost i premoc nad drugima ili bilo sta sto donosi njima zadovoljstvo u emociji...

Ovo je tema koja gleda rezultat, a ne nameru pa rezultat.
Pre ce biti rezultat pa nameru...

A tu se namece jedna nedokazana teza da iz zlog i nedoraslog (u smislu civilizacije kao odgovorne zajednice prema svakom pojedincu) uma ne dolaze tacne teorije niti ista u konacnom dobro...

Ovo poslednje je dobro iskljuciti za pocetak, jer se tako ne upada u veliku dilemu i zabludu ljudi sebicnih i nedozrelih, a to je da demagogijom pronalaze ono cega nema da bi relativizovali ono sto im kvari ono do cega im je stalo..

Zato teza za pocetak moze biti iz zlog i nedoraslog uma dolaze samo netacne teorije, manje ili vise ubedljive i naslonjene na neke tacne argumente.
Jer sebican um se ne moze odvojiti od teznje da pronalazi korist i radi sa svrhom i sebi iz koristi i u svrhu nekog cilja a ne u svrhu pronalazenja neceg istinitog...bez koristi po sebe...

To samo po sebi ne bi donelo truljenje filozofije, jer ljudi zele slavu moc, obozavanje, pa mogu doznati nesto istinito u toj zelji za slavom, otkrice je tu samo predmet na polici i moze ga dohvatiti ko moze videti umom a ne kao mac kralja Artura ko ga moze zasluziti srcem..
Ali filozofija je kao i sve nekonkretne "nauke" rascerecena nasledjem da se grupno i autoritativno prihvata ili ne prihvata nesto kao tacno ili netacno...
A konsenzus je uvek koristoljublje...
Nema niti ce ikad bez ekonomskog civilizacijskog pokrica biti toliko nadljudi ili super ljudi koji bi cinili dovoljnu grupu za istinoljubiv a ne koristoljubiv konsenzus...

Otud opravdano misljenje ljudi da je filozofija sluga i to prljavi mentalni sluga vlasti i trenutnog ljudskog drustvenog modela razmisljanja i ponasanja..

Ma koliko se cinila dobrom a svi to znamo , prvi koraci su jako uzbudjujuci i slatki , bas kao i prva voznja liftom deteta koje odjednom moze da oseti snagu svog prstica koje stiska brojku sprata i oseca ubrzanje lifta i usporenje kao instinktivno strah i moc...pobede gravitacije...osnovne sile koju uvek oseca.

Zato je mozda delic svake ljudske svesti potrebno usmeriti na formiranje ekonomskog okruzenja koje bi uspostavilo civilizovani i nezagadjeni pristup misljenju, a to ne moze bez teritorijalne jezgrovitosti, sakupljenosti na odredjen prostor, odredjenu koordinatu, nekadasnja skola , kamp, istrazivacka stanica, geto, Atlantida bez omocenja i bez mora oko sebe (osim sto more predstavlja prepreku za ulaz i izlaz i slobodan protok)

U protivnom filozofija ce se samo kao puzavica siriti i slabiti jasnocu vizije zarad gomilanja sivh mogucih izmastarenih varijanti sta je moguce i kakve su stvarnosti moguce, i jedino sto ce preostati coveku je da bira stvarnost u kojoj ce da zivi...Ali nijedna stvarnost nije realnost...svaka je realna kao i inkubator za pilice u nekoj farmi....istovremeno realan koliko i ruke koje odvajaju oplodjena jaja od neoplodjenih sa farme jaja nosilja gde gro jaja sluzi za ljudsku ishranu , a ne za realnost zivota samog po sebi...

Ubijanje realnosti zarad bilo koje od stvarnosti jeste vec ocigledan cilj filozofije...
Ali mislim da to treba razdvojiti od bar jednog dela misli iako je potrebno za mnoge stvari i jako je isplativo i korisno...
Bas kao sto komercijala i korisnost odrzava inkubator za pilice pored farme za jaja i farme za tov pilica...Zivot i inkubator postaju samo faza zivota u svrhu komercijale.
Isto se moze vrlo brzo desiti filozofiji.

Rekoh postoji nacin da se ostavi zivom i nezavisnom od komercijalnog roba.
Novac je vrednost i odrzavalac pokrenutih stari i procesa (totalno razdvojene funkcije ali malo ljudi to razlikuje).
U ovom slucaju je potreban kao vrednost koja ima za cilj da obezbedi nezavisnost misljenja i zivljenja (bez drugog nema prvog) ljudskog uma.
Nebitno je da li vecini ili svima zvuci kao pokusaj prevare ili poziv za donaciju (sto nije isto) ili cak investiciju (samo sto povrat nije u keshu)...,
Tumacenje zavisi od vas i od vase vere. Ne u ljude, ne u sadasnje, nego u vas same kakvi ste kad razmisljate bez primisli koristi i naplativosti tog o cemu razmisljate....ako nema razlike, onda poziv i nije za vas, nije vam opipljivo i nije vam iskustveno.

Na istu pobudu, isti problem, isto sve, rezultat ce biti razlicit u zavisnosti od motiva, konteksta cilja ili potpuno odsustvo cilja odredjenih postupaka..
Diogen i bure, Platon i skola, Aristotel i neutralno bitisanje, sve su to delimicni pokusaji da se procisti um od zapleta instrumentalizovanja svake misli...
Interesantno ali Sokrata ne pominjem, on je uzasan primer....
Istovremeno i dobar, ali za danasnje ljude i u ovom trenutku uzasan primer...

Ono sto se mora osetiti da bi znali u kom smeru je izlecenje je da niti moze na prekidac niti moze bez ozbiljne pripreme uma doci do novih ili do starih ali tacnijih tokova misli.
Iz ugla danasnjice ti drugaciji tokovi misli su isto apstraktni kao i svaka stvarnost, i to je ogroman problem a mora da se resi...da bi se voz vratio na sine...
Svako ko hoce da popljuje, on moze odmah to da uradi sa cuvenim, otkud ti znas sta je pravi put....tj otkud da je drugaciji tok misli put blizi realnosti od svake druge stvarnosti...demokratija prema svima, uniformna raspodela tacnosti...

Samo kod ljudi postoji ta lozaja da je tacnost uniformna...inace je vecina raspodela svega u kosmosu gausova...ali ovo nije postavka niti dokaz, nego ista greska kao i ovo demokratsko, a sto bas ti , sto bas ovo...Ja sam samo upotrebio sto bas uniformna raspodela kad moze gausova...
E da ne bi bilo ovakvih argumenata koji su prihvatljivi ljudima a nisu dobri iz ugla ni nauke ni filozofske misli, treba razdvajati filozofiju od komercijale..
To uopste nije lak posao kako se cini.

Cistiliste nije dobar metod odvajanja misli od svrhe i motiva i koristi...Pod cistilistem podrazumevam ono sto vecina radi kad pokusava da se distancira od neobjektivnog razmisljanja....posmatra putanje po neravnom terenu, kompenzirajuci poznata dejstva izvora deformacije...
Puritanizam i elitizam su samo jedan od oblika kompenzirajucih pokusaja ispravljanja deformacija komercijalizacije...ili demokratizacije razmisljanja...

Zato i iz iskustva raslojavanja ljudi u nekomercijalnim sredinama i trenucima smatram da je kriticno pruziti filozofiji bar to iskustvo i sansu.
Ljudi koji su stalno u komercijalizovanim sredinama to vide kao higijenu od lenjosti i nerada, ali postoje mnoge druge metode razdvajanja i povecanja koncentracije i rada i interesovanja ka necemu, od prisile komercijalom. I obrnuto, postoje mnoge metode eliminisanja nezainteresovanih za nesto iz okruzenja gde bi samo odvlacili ili upijali energiju...

Isuvise je brojna populacija ljudi koja razmislja danas u rezonu game theory, a to je prilicno opasno za buducnost svake objektivnosti.
Prakticnost nije ugrozena, cak ce napredovati do previse snaznog cinioca, jer u game theory prakticnost je od enormne vaznosti.
Manipulativnost je ogromna jer se osim adaptibilnosti javlja i oportunizam i exploit adaptibilnost i exploit oportunizam...
Exploit je naziv za bag sistema, rupa u zakonu, nedokumentovano ponasanje koje donosi dobitak pojedincu koji to upotrebljava, ne moze se reci da zloupotrebljava.
Odmah naslucujete i problem, jer je ugrozena i Etika i Moral, bas zbog ovog, upotreba i zloupotreba exploita, i sta je onda crack a sta exploit...(crack je zloupotreba to je jasno, jer se sistem rusi, to je npr voznja bez karte)...

Ono sto ja ne mogu da docaram ljudima sa obicnim iskustvom je koliko je bitno imati prostor za takvo razmisljanje i koliko nebitni detalji postaju ocigledno bitni kad se tada analiziraju...
Komercijalizacija je prilicno uprostavanje jer ima milion nacina na koji ce valjak komercijale zgaziti sve sto ne donosi dobit...kontrolisano i ocekivano...
Bas kao sto valjak ispravi svaki grumencic asfalta tako sto ga spljosti, ugura , ispomera bocno ili tresenjem rastrese...
Sva uporista onda nestaju i ostaje samo trenje sa ravnom povrsinom asfalta....gubimo sva ta uporista i sve te razlicite sile i slucajna ispoljavanja vazecih kosmickih sila...(zemaljskih, da ne bude neka mistika ili 7+ 12- velicanstvenih 100 ili tako nesto).

Cena je dovoljno mala, a opet dovoljno neubedljiva da izaziva ruganje mnogih...
Neubedljiva je jer se svaki ucinak ne sme prikazati tekucem sistemu moci jer ce biti otet i preuzet zarad sopstvenog uvecanja moci.
Ovde bih stao, jer ako poslednje dve recenice nisu dovoljne za sumnju , onda nema podloge za prihvatanje drugacijeg...

Dobro. Tesko je ovde ispratiti ta duga pisanja. Bar, meni.

Ali, meni nije jasno sta hoces sa ovom temom ?

Mozes li da budes konkretniji, jasniji, a da ne ides tako naokolo, tako neodredjeno, da ne upotrebljavam i neke strane izraze, koje inace pokusavam da izbegnem ( poput koncizan , kao :) ) ?

Mislim, po meni, gadjas i levo i desno, na sve strane, ali sta je centar te tvoje mete ?

Kad vec hoces, kako slutim, da gadjas.:)

Stari zanati umiru....umrece vam filozofija , ostace demagogija a da to necete ni primetiti....
Ali to nece biti besplatno.
Znam katastroficnost je u svakoj generaciji pomenuta, ali se ponesto i radilo.
Ako su dosadasnje generacije pisale i stalno brisale, mora li i ova to isto da radi...?
Znam, u Srbiji se takodje ne mozes nadati ni 1% onih koji bi stavili nesto pre svog dupeta, pa je jos besmislenije pricati o drugacijem pristupu filozofiji, mada ako pogledate sta pisem, ja ustvari ne diram filozofiju do sada, samo trazim prostor za one koji mogu da se otvore , da se otvore...

Sve je jaci otpor i sve vise energije treba da se objasnjavaju cak i najosnovnije stvari...
A ako bih gledao, dajte prepustite sve profesionalcima, to bi kao bilo u redu??????

Ne razumem tu naviku vecine ljudi da razmisljaju linearno , cak i filozofi...nismo mi profesionalci nije na nama...
Hajde da budemo sebicni pa samo za sebe da se napravi nesto gde ce ljudi biti bez smetnji , osuda, briga o uvlacenju u bulju u standard u pogodno i prigodno...
O komercijali o populizmu o svemu sto bar u jednom trenutku bude vaznije od filozofije e ono bas one budjave , na tom mestu...e bas da je ne peglamo tada...

Konkretno i najkrace, ali ljudi ce onda kao i sve sto rade, ostalo sami dopisati...i cvrc...
Ostvarivanje komercijalne i populisticke nezavisnosti na nekoj teritoriji svih , bez rangiranja , a to nazvati kamp, istrazivacka kolonija ili kako vam vec volja...
Nema bez sistema nista....

Stari zanati umiru....umrece vam filozofija , ostace demagogija a da to necete ni primetiti....
Ali to nece biti besplatno.
Znam katastroficnost je u svakoj generaciji pomenuta, ali se ponesto i radilo.
Ako su dosadasnje generacije pisale i stalno brisale, mora li i ova to isto da radi...?
Znam, u Srbiji se takodje ne mozes nadati ni 1% onih koji bi stavili nesto pre svog dupeta, pa je jos besmislenije pricati o drugacijem pristupu filozofiji, mada ako pogledate sta pisem, ja ustvari ne diram filozofiju do sada, samo trazim prostor za one koji mogu da se otvore , da se otvore...

Sve je jaci otpor i sve vise energije treba da se objasnjavaju cak i najosnovnije stvari...
A ako bih gledao, dajte prepustite sve profesionalcima, to bi kao bilo u redu??????

Ne razumem tu naviku vecine ljudi da razmisljaju linearno , cak i filozofi...nismo mi profesionalci nije na nama...
Hajde da budemo sebicni pa samo za sebe da se napravi nesto gde ce ljudi biti bez smetnji , osuda, briga o uvlacenju u bulju u standard u pogodno i prigodno...
O komercijali o populizmu o svemu sto bar u jednom trenutku bude vaznije od filozofije e ono bas one budjave , na tom mestu...e bas da je ne peglamo tada...

Konkretno i najkrace, ali ljudi ce onda kao i sve sto rade, ostalo sami dopisati...i cvrc...
Ostvarivanje komercijalne i populisticke nezavisnosti na nekoj teritoriji svih , bez rangiranja , a to nazvati kamp, istrazivacka kolonija ili kako vam vec volja...
Nema bez sistema nista....

Nece filozofija umreti !

To ja znam, sigurno. Bar ne od takvih. Mada je u filozofiji bilo mnogo filozofa koji su najavili ( ili najavljivali ) kraj filozofije. Ali, to je vec druga tema u koju ne bih da sada zalazim.

Mislim, jos je i Hegel objasnjavao da filozofija nije zanat. Ono njegovo cuveno uporedjivanje poimanja filozofije sa obucarem.

A " diras " ti filozofju, bas dobro ( ne samo ti, naravno ), pritom sve misleci, kao sto rekoh, kako neki, mislite da je filozofija zanat.

Ja bih, valjda, mogao da razumem kad Diogena smestas u bure, Platona u skolu, ali nikako ne mogu da razumem kada Aristotela poistovecujes sa neutralnim bitisanjem !

E, tu smo vec na terenu filozofije !

Znam, besmisleno je ulaziti u takvu polemiku. Narocito, kada se tako nesto neutemeljeno tvrdi.

Ali...

Filozofija bas zato i nije od takvih ugrozena. Nedostaju ozbiljni argumenti. A nju ( filozofiju, koja nije ni zanat ni nauka ) mozes napadati samo iznutra. :lol:

Mnogi ovde na ovom pdf-u ( filozofije ! ) misle da se slava stice tako sto ce filozofiju napadati.

Ja necu da ulazim u motive, razloge, zasto se to radi. Iako, filozofija postavlja i ta pitanja.

No, ima ovde dosta njih koji su sa drugih nauka, ali nemaju tako izrazeno negativno misljenje o filozofiji.
Pritom, nisu ni napadni da svoje misljenje namecu drugima.

I meni je drago sto su oni ovde. :)

Poslednja izmena:
Filozofija iznutra je novi kreativ.
Znas li ti koliko to bolesno zvuci?
Dovoljno je pogledati okruzenje na forumu nekad i sad, i tebi ce to biti isto, jer u oba slucaja su to sve nefilozofi, a meni ce to biti katastrofalno razlicito.

Filozofija barata sa obicnim mozgovima koji su u jednom trenutku posveceni nekoj podoblasti, nista vise.
To znaci da vaze ista pravila kao za svaki mozak.
Zagusenje je vise nego izvesno.
Shum pri razmisljanju je sve veci.
Konotacije su vece.
Autoshumovi su veci...

Meni sasvim sigurno nije namera da preuzimam autoritet filozofije niti za licnu korist niti za korist neke skole ili grupe...
Ne koristim totalitarne metode...znaci iako znam da za zemlju teoretski nije moguce imati netotalitarni napredni sistem, jer ce ostatak okrenuti bes ka razlicitom i onda nastupa tipicni obracun sa razlicitima od sebe i da jesu i da nisu bogatiji , tj da postoji plen i da ne postoji...

Matematicki filozofija mora doci do kraja..
Prosecam mozak ce doci do svog maksimuma i posle toga ne moze vise pratiti dovoljan broj argumenata, sta ti vec zoves time, mada meni u filozofiji tesko da mogu da postoje argumenti kad je cela samo almanah raznih ideja, teza i mastarija...
Ono sto ljudi rade, je vade korisne medote iz filozofije, a mnogi prave i doktrine i sisteme znanja (to je uzasno netacno , neprecizno , ali je slatko...ucini ti se sigurno tacno , a ustvari je samo neminovno zbog trenutnog toka istorije, i razvoja svesti i secanja, a nista vise...

No, nebitno je to....,Jer meni nije cilj da diram filozofiju, nego da pronadjem one koji nisu kao ti, tj one koji misle da su prilicno hendikepirani u svom radu i doprinosu necemu sto bi voleli da vide u filozofiji...
Moze i da se ne zove filozofija, da se zove kosmologija, mene zabole uvo, ali da bude unutra teznja ka istinama (koncept vise odnosa razicito verovatnih , gde iskaz istina nosi samo jedan kontekst iz moguceg seta konteksta...

Dakle moje licno misljenje je da sposobnosti mozga nece moci da se odupru pritisku i dejstvu populizma , komercijalizma (to sigurno, tu nema sumnje) i samim tim imam ogroman broj teorija , teza, odnosa, mnogo covek*sati rada a dobijam totalno netacne ili nalik tacnim rezultatima, a nisu tacni.
I mislim da nisi razumeo sta pricam, jer ili si razumeo pa ne razumes prirodu, ili nisi razumeo pa me svodis na bundziju protiv trenutnog stanja ili razvoja u filozofiji.
(ovo ja ne znam dovoljno jer ne pratim unutrasnju strukturu filozofije, tj ona se svodi na casopise i biltene gde unutrasnji filozofi objavljuju svoje naucne radove radi licenci, radi razvoja svoje postavljene teorije ili radi uocavanja nekih novih odnosa ili promena u sprezi odnosa...)

Takvu filozofiju , koja je usput izgubila medije, nemam razloga da napadam...ona je nalik hobi komuni...
Niti napadam bilo koga ko razmislja...nek razmislja...ali na kraju dolazi do istih zakljucaka i izvlaci iz toga zakljucak da je to sto je zakljucio istinito...
Isti alati , isto okruzenje, iste primisli i unutrasnji motivi i mora da pravi iste greske...i onda zakljucci su isti...normalno..

Kao sto je tebi zamorno da ti neko dira osnovne , prvo slozenije "istine" a posle cak i najosnovnije , pa se sve izgubi u tome da se moras prepucavati sa Asuko ili slicnima, tako je i meni zamorno da se ocekuje da iz istih alata razmisljanja, sa istim licnim materijalnim i licemernim vrednostima dolazi kao do tacnih zakljucaka a nisu.
Postoje samo dve varijante nastavka, a to je, ili da prestanem da uopste razmisljam i povucem se kao i vecina intelektualaca sto je sad bleja i to je kao pobeda , a nije bas ni neki zadovoljni mir...ili da imam prostor gde kad napisem 2 i 2 su 4 , nece neko skociti i reci e pa nije, sto mora da bude, itd...

Ovo je separativni gest a ne revolucionarni gest...
Pa dovoljno sam video da znam da hobi ne treba dirati...a i ne bih voleo da pri premestanju bilo cega nastupi neka promena strukture , a obicno se to desava...to je ljudska osobina...
Tako da moj cilj je novi prostor za novi pocetak istog a razlicitog...
A argument za to mi nije da iz hiljadu pocetaka mora nastati nesto razicito, nego da se iz neopterecenog traganja i igranja uvek javlja interna vrednost, a to je velika stvar....mnogo veca od filozofske vrednosti....jer lako ce posle interna vrednost svakog pojedinca biti pazljivije peglana ili testirana.
I bez nasilja...

Onako usput da ti kazem...pun si nasilja...svako ko je istoricar filozofije je pun nasilja....iz dva razloga minimum...
Samo sto to nije nasilje fizicko nego elitnog primitivizma...elitizam je jako opasan zbog toga, a dobar je kao bafer prostor da se udaljis od gnjavaze...

Razvijanjem drugacijih modela, dobijam drugacija okruzenja za razvoj misli, a onda ne tezim ujedinjavanju.
Sta bi znacilo kreiranje odrednice iznutra?
Celina, ujedinjenost, konacna forma i granica ka necemu, a moze ka ostalom prostoru ostati beskonacna...ali ka jednom delu prostora je konacna...
Stav..

Znas li kako da prepoznas sta je unutra a sta spolja?
Nije to toliko glupo pitanje niti je demagosko , da bih sad skretao pricu na to...od vaznih detalja...
Ako uzimas centar kao tacku da bi okolinu tacke ili pripadnost istog prostora sa tackom uzeo kao dokaz da je to unutra, nije ti to bas pametno ciniti...
Nebitno je ovde da li je centar centar ili je 100m od centra, ja nisam banalista...nije u tome caka...

Ali ja bih sve to zaobisao iz jednostavnog razloga sto je bolje pozvati se na intuiciju.
Pod intuicijom podrazumevam posledicnu stvar, a ne samu pojavu...dakle intuicija je mogucnost da nesto izjavim bez dokaza samo na bazi uverenja da ima odredjene osobine manje ili vise precizno izrecene ili definisane...
Zasto ne koristim tezu , koja je vezana za misljenje, nego intuiciju koja je vezana za nameru....verovato bas zbog toga...

Zao mi je ako mislis da ja zelim neku slavu ili svetlost na sebe pa zbog toga napadam filozofiju..
Obicno ne napadam ni kad neko ima razlicito misljenje o necemu...njegova stvar...
Ono kad napadam je kad je mnogo uvezanih veza koje signaliziraju gresku , a neko opet to uvezuje i tako pravi cilim i na kraju ce to biti istina, bez obzira na falsh tkanje, jer kad je gotov, sitna struktura postaje tekstura, nov kvalitet, a ne problem nesavrsenosti ili kvaliteta... a jeste problem kvaliteta...rupa je tu, mala ali je rupa...cvor , mali ali je tu...greska u bodu , mala ali je tu...
I ne napadam da bih nametao i menjao , nego da covek vidi sta radi....

Jednostavno imam u glavi projekat kako sloboditi misli od jakih dogmi i stereotipa i hteo bih to da ostvarim...
Zasto, kako , da li je vredno ili je samo jajarisanje, to pitanje necu ja otvarati nego svi ostali...

Meni uopste nije drago sto su mnogi tu...svakog borca za autoritet ili bilo koga ko ne interaguje nego samo radi play , ne smatram korisnim i ne bih zeleo da bude tu...
A volim razlicitost, to mi je jedna od vaznih sustina i vrednosti kosmosa...resenje je u tome, ili ajd nebitno to, to je neminovni sadrzaj svuda prisutan...dovoljno i to da kazem pa da razlicitost ne bude falinka...

Zato mi nisu smetali ranije ucesnici filozofije, a sad mi smetaju...
Danas sam trazio video na svojoj tabli i procitao sta je sve pisano od 2004 do 2009 samo na tabli...
Steta....sto forum vise ne postoji...

Danas sam trazio video na svojoj tabli i procitao sta je sve pisano od 2004 do 2009 samo na tabli...

i meni ranije bilo bolje ovde
došli divlji oterali pitome
neki novi klinci

generalno ću možda da izbegavam da komuniciram sa ljudima ispod 30 godina na netu
osim ako mi se neko baš dopadne

mnogo ali mnogo su nevaspitani klinci danas
mnogo znaju ali su drski i nevaspitani
ne poštuju ništa

ovo što gledam po forumima je strašno

klinci u dvadesetim
ne jebu živu silu
ima i matorih konja i kobila
ali to su ugl glupi ljudi

ne sviđa mi se to

Filozofija iznutra je novi kreativ.
Znas li ti koliko to bolesno zvuci?
Dovoljno je pogledati okruzenje na forumu nekad i sad, i tebi ce to biti isto, jer u oba slucaja su to sve nefilozofi, a meni ce to biti katastrofalno razlicito.

Filozofija barata sa obicnim mozgovima koji su u jednom trenutku posveceni nekoj podoblasti, nista vise.
To znaci da vaze ista pravila kao za svaki mozak.
Zagusenje je vise nego izvesno.
Shum pri razmisljanju je sve veci.
Konotacije su vece.
Autoshumovi su veci...

Meni sasvim sigurno nije namera da preuzimam autoritet filozofije niti za licnu korist niti za korist neke skole ili grupe...
Ne koristim totalitarne metode...znaci iako znam da za zemlju teoretski nije moguce imati netotalitarni napredni sistem, jer ce ostatak okrenuti bes ka razlicitom i onda nastupa tipicni obracun sa razlicitima od sebe i da jesu i da nisu bogatiji , tj da postoji plen i da ne postoji...

Matematicki filozofija mora doci do kraja..
Prosecam mozak ce doci do svog maksimuma i posle toga ne moze vise pratiti dovoljan broj argumenata, sta ti vec zoves time, mada meni u filozofiji tesko da mogu da postoje argumenti kad je cela samo almanah raznih ideja, teza i mastarija...
Ono sto ljudi rade, je vade korisne medote iz filozofije, a mnogi prave i doktrine i sisteme znanja (to je uzasno netacno , neprecizno , ali je slatko...ucini ti se sigurno tacno , a ustvari je samo neminovno zbog trenutnog toka istorije, i razvoja svesti i secanja, a nista vise...

No, nebitno je to....,Jer meni nije cilj da diram filozofiju, nego da pronadjem one koji nisu kao ti, tj one koji misle da su prilicno hendikepirani u svom radu i doprinosu necemu sto bi voleli da vide u filozofiji...
Moze i da se ne zove filozofija, da se zove kosmologija, mene zabole uvo, ali da bude unutra teznja ka istinama (koncept vise odnosa razicito verovatnih , gde iskaz istina nosi samo jedan kontekst iz moguceg seta konteksta...

Dakle moje licno misljenje je da sposobnosti mozga nece moci da se odupru pritisku i dejstvu populizma , komercijalizma (to sigurno, tu nema sumnje) i samim tim imam ogroman broj teorija , teza, odnosa, mnogo covek*sati rada a dobijam totalno netacne ili nalik tacnim rezultatima, a nisu tacni.
I mislim da nisi razumeo sta pricam, jer ili si razumeo pa ne razumes prirodu, ili nisi razumeo pa me svodis na bundziju protiv trenutnog stanja ili razvoja u filozofiji.
(ovo ja ne znam dovoljno jer ne pratim unutrasnju strukturu filozofije, tj ona se svodi na casopise i biltene gde unutrasnji filozofi objavljuju svoje naucne radove radi licenci, radi razvoja svoje postavljene teorije ili radi uocavanja nekih novih odnosa ili promena u sprezi odnosa...)

Takvu filozofiju , koja je usput izgubila medije, nemam razloga da napadam...ona je nalik hobi komuni...
Niti napadam bilo koga ko razmislja...nek razmislja...ali na kraju dolazi do istih zakljucaka i izvlaci iz toga zakljucak da je to sto je zakljucio istinito...
Isti alati , isto okruzenje, iste primisli i unutrasnji motivi i mora da pravi iste greske...i onda zakljucci su isti...normalno..

Kao sto je tebi zamorno da ti neko dira osnovne , prvo slozenije "istine" a posle cak i najosnovnije , pa se sve izgubi u tome da se moras prepucavati sa Asuko ili slicnima, tako je i meni zamorno da se ocekuje da iz istih alata razmisljanja, sa istim licnim materijalnim i licemernim vrednostima dolazi kao do tacnih zakljucaka a nisu.
Postoje samo dve varijante nastavka, a to je, ili da prestanem da uopste razmisljam i povucem se kao i vecina intelektualaca sto je sad bleja i to je kao pobeda , a nije bas ni neki zadovoljni mir...ili da imam prostor gde kad napisem 2 i 2 su 4 , nece neko skociti i reci e pa nije, sto mora da bude, itd...

Ovo je separativni gest a ne revolucionarni gest...
Pa dovoljno sam video da znam da hobi ne treba dirati...a i ne bih voleo da pri premestanju bilo cega nastupi neka promena strukture , a obicno se to desava...to je ljudska osobina...
Tako da moj cilj je novi prostor za novi pocetak istog a razlicitog...
A argument za to mi nije da iz hiljadu pocetaka mora nastati nesto razicito, nego da se iz neopterecenog traganja i igranja uvek javlja interna vrednost, a to je velika stvar....mnogo veca od filozofske vrednosti....jer lako ce posle interna vrednost svakog pojedinca biti pazljivije peglana ili testirana.
I bez nasilja...

Onako usput da ti kazem...pun si nasilja...svako ko je istoricar filozofije je pun nasilja....iz dva razloga minimum...
Samo sto to nije nasilje fizicko nego elitnog primitivizma...elitizam je jako opasan zbog toga, a dobar je kao bafer prostor da se udaljis od gnjavaze...

Razvijanjem drugacijih modela, dobijam drugacija okruzenja za razvoj misli, a onda ne tezim ujedinjavanju.
Sta bi znacilo kreiranje odrednice iznutra?
Celina, ujedinjenost, konacna forma i granica ka necemu, a moze ka ostalom prostoru ostati beskonacna...ali ka jednom delu prostora je konacna...
Stav..

Znas li kako da prepoznas sta je unutra a sta spolja?
Nije to toliko glupo pitanje niti je demagosko , da bih sad skretao pricu na to...od vaznih detalja...
Ako uzimas centar kao tacku da bi okolinu tacke ili pripadnost istog prostora sa tackom uzeo kao dokaz da je to unutra, nije ti to bas pametno ciniti...
Nebitno je ovde da li je centar centar ili je 100m od centra, ja nisam banalista...nije u tome caka...

Ali ja bih sve to zaobisao iz jednostavnog razloga sto je bolje pozvati se na intuiciju.
Pod intuicijom podrazumevam posledicnu stvar, a ne samu pojavu...dakle intuicija je mogucnost da nesto izjavim bez dokaza samo na bazi uverenja da ima odredjene osobine manje ili vise precizno izrecene ili definisane...
Zasto ne koristim tezu , koja je vezana za misljenje, nego intuiciju koja je vezana za nameru....verovato bas zbog toga...

Zao mi je ako mislis da ja zelim neku slavu ili svetlost na sebe pa zbog toga napadam filozofiju..
Obicno ne napadam ni kad neko ima razlicito misljenje o necemu...njegova stvar...
Ono kad napadam je kad je mnogo uvezanih veza koje signaliziraju gresku , a neko opet to uvezuje i tako pravi cilim i na kraju ce to biti istina, bez obzira na falsh tkanje, jer kad je gotov, sitna struktura postaje tekstura, nov kvalitet, a ne problem nesavrsenosti ili kvaliteta... a jeste problem kvaliteta...rupa je tu, mala ali je rupa...cvor , mali ali je tu...greska u bodu , mala ali je tu...
I ne napadam da bih nametao i menjao , nego da covek vidi sta radi....

Jednostavno imam u glavi projekat kako sloboditi misli od jakih dogmi i stereotipa i hteo bih to da ostvarim...
Zasto, kako , da li je vredno ili je samo jajarisanje, to pitanje necu ja otvarati nego svi ostali...

Meni uopste nije drago sto su mnogi tu...svakog borca za autoritet ili bilo koga ko ne interaguje nego samo radi play , ne smatram korisnim i ne bih zeleo da bude tu...
A volim razlicitost, to mi je jedna od vaznih sustina i vrednosti kosmosa...resenje je u tome, ili ajd nebitno to, to je neminovni sadrzaj svuda prisutan...dovoljno i to da kazem pa da razlicitost ne bude falinka...

Znam ja da si ti duze ovde od mene.
Kao sto znam kako bese to ranije. Znas, ja sam skoro dve godine pratio ovaj forum ( bolje, ovaj pdf ) pre nego sto sam se prijavio.

Eto, prodje i deset godina kako sam ovde.

Ali, ono sto ne znam i nikada necu razumeti - zasto menjati nikove, zasto se isti ljudi ponavljaju, kao, pod drugim izdanjem ?!

Istorosili su sebe u prethodnom izdanju ?

Tu nesto nije kako treba.

Ne ljuti se, sto od tvog pocetka dalje nisam citao. Ponekad, i za neke, pocetak mnogo govori.

Ja sam, naravno, ovde Nerej. Dokle sam. I nikako necu da bude drugacije.

A zasto bih ?!

dok ne promeniš nick nisi čovek :p

- - - - - - - - - -

ja sam promenio usled jednog snažnog životnog zaokreta.

pre ovog nick mi je bio alles gut.

- - - - - - - - - -

menjanje nicka znači imao si neko bitno iskustvo koje je uticalo na to da promeniš nick.

- - - - - - - - - -

ti nisi imao to iskustvo, jednonični? :p

dok ne promeniš nick nisi čovek :p

- - - - - - - - - -

ja sam promenio usled jednog snažnog životnog zaokreta.

pre ovog nick mi je bio alles gut.

- - - - - - - - - -

menjanje nicka znači imao si neko bitno iskustvo koje je uticalo na to da promeniš nick.

- - - - - - - - - -

ti nisi imao to iskustvo, jednonični? :p

A sta mislis da mozda nije obrnuto ? Ako te nik ( nick ) predstavlja, gde si ti kao covek ?

Naravno, rec je o odredjenju coveka. Doduse, a to i jeste filozofija, treba raspravljati o tome sta covek jeste i sta moze ili treba da bude.

To ja ne volim.
Ja volim da sam naostren, ako sam naostren, ali znam i zbog cega i na koga i cak se svima cini nebitnim i nevaznim, ali znam da je meni bitno...

I tada mi je nebitno da li izgledam ovako ili onako...naravno to je uzasno lose i metodi su bolji kad ebes narod u mozak...

Nego tema je ozivljavanje filozofije odvajanjem od komercijalizacije i materijalne zavisnosti...
Kolo istorije se ponavlja i te nebuloze ja licno uopste ne razmatram vise...
Za mnoge su to validne price, a za mene nisu vise, jer sam isproverio sta moze i video razlike i to vise ne spada u te cuvene fluktuacije kroz istoriju, tj nista vise nece biti ponovljivo na stari nacin...

Forum je jasno izabrao opciju popularnog zutog foruma i tu nema sta da se dalje zbunjuje prica nekim drugim razlozima promene...
Moje misljenje je da bas i nije morao, jer dobar SEO donosi dosta dobre pare ako ima stalne musterije...npr testirao sam pre neki dan broj jedinstvenih poseta i bilo je iznenadjujucih 270 na muskom kutku...to je jedinstvenih razlicitih 270 ljudi, eventualno nek bude 20 30 ponovljenih, ali i to je previse...

Ali sasvim sigurno da smatram postojanje foruma, ne ovog , nekog drugog i drugacijeg obaveznim za bilo kakav inspirativni rad...
Zato mi odgovaraju svi prisutni, ali uz postovanje nekih pravila pristojnog ponasanja, ne mora nevulgarnih izraza, ali misljenje i sukob misljenja a ne sukob ljudi...
Samo sam par ljudi iznervirao toliko da su pukli, bruzli , i tako jos neki...
Ostalo , osim zena, kod njih tesko odvajaju ego od razmisljanja, tj sve im je stav, pa sve shvataju licno...ali opet ni sve zene nisu takve...ima jako dobrih primera zena koje su bile na forumu...

Ali da ne sirim temu...moje misljenje je da mora pod hitno da se radi na dekomercijalizaciji celog zivota poveceg broja ljudi koji bi ucestvovali u novoj filozofiji , a secate se ili se ne secate imam ja termin i antifilozofija, ali on je rezervisan za druge stvari, a u medjuvremenu je tu izraslo jos raznih sklopova za kontrolu kvaliteta (to smatram neophodnim kod misaonog procesa, a kod filozofije takodje, ali to nije cenzura...).

Filozofija nije isto sto i istorija filozofije i nije isto sto i filozofirati.
Filoozofija su almanasi, pa je dozvoljeno pisati svasta pa onaj ko cita uzima isecke kako mu volja.
Tu su blizu istoricari filozofije, to jeste problem na neki nacin, jer onda oni vade iz skladista ovo ono i tako redom.

Pogledajte strukturu nekog filozofskog teksta...
Esej.
Knjizevna struktura.
Pogledajte logicku strukturu nekog filozofskog teksta...
On je objasnio ovo na sta se pozivam...Trulo...ako je objasnio do nivoa opsteg prihvatanja, onda tu postoje oblasti vazenja, uslovi i onda to postaje opsta teorema..
Jeste li ikada citali matematicku analizu...Ima 1000 dokazanih teorema, a u tekstu ce se pojaviti njih 6.
Neke nece biti navedene kao teoreme nego ce biti ispisan postupak i dokaz, a neke ce biti navedene kao teoreme i iskoristene kao postupak.
code snippet ili embeded code.
Aristotel ili Platon je to objasnio...automatski ili moze da stoji na nivou teoreme ili na nivou knjizevne deskripcije, medjutim ostavlja se da bude tumaceno po licnom ukusu i neko to ugradjuje u sistem veza i odnosa , vrednosti, a neko ne...
Ali to je stvar trenutnog shvatanja almanah filozofije.Vise je u kontaktu sa knjizevnoscu nego sa naukom.
Ali nije nezarazno, jer i psihologija i druge drustvene nauke primenjuju slicno ili hoce da primenjuju slicno...

Kao posledicu imamo lepu sarolikost metoda, terapija i teorija, a imamo nakaradno lecenje dushevnih i mentalnih bolesti...
Uzas zivi, cak i ekstremno dobra razmisljanja kao Frojd za svoje vreme postaju kamen zastoja.
A da ne pominjem to sto skoro svi koji su unutar filozofije u praksi ne primenjuju filozofiju proaktivno nego propasivno.
Ako probaju proaktivno postaju tirani....sto bi trebalo da im govori koliko ne znaju ili koliko su na pogresnom putu...
Jok, za njih je to znak da nisu mediokritet...A da nisu mozda filozofski mediokritet?
Ali sve je to nebitno , tako treba i da ostane, ko hoce nek iseca iz bazena filozofskih eseja i cisti i eliminise i izgradjuje novu pardigmu.

Ali kad bi se tako radilo, itekako bi bile jasnije mnoge stvari....pa i potreba za objektivnijim radnim prostorom.
Ako nista drugo oblast zastite na radu bi trebalo primeniti i na filozofiranje...
Standardi kao postoje, ali to su lelujave stvari sta je prihvatljivo a sta ne filozofskom mediokritetu...
Pogledajte vase rasprave o nekom stavu ili necemu...
Na zapadnim sajtovima jos je drasticnije vidljivo individualno slaganje kockica povodom kriticnosti o nekom pitanju...
Sto je i normalno ako filozofiju uzimate kao knjizevnu strukturu...

Opusti se covek pa i psihologija postane takva, a onda i psihijatrija a i sociologija pa kulturologija a onda sve dobije demagosku sinergiju i sve moze da se tumaci kako ti volja...opsti potop relativnih potencijala ugradjenih u sve navedene oblasti...
A autoriteta koliko ti volja....

Ako je i nemoguce ispostaviti matematicku izvesnost u dokazu, a fizicari su primer pokusaja da se drze izvesnog a slobode filozofskog almanaha, onda ipak neko moze koristiti bazen filozofskih ideja kao sto se koristi SF knjizevnost, za uzorak i kreiranje uredjaja, a u ovom slucaju nauka...ili neceg tacnijeg od filozofije..
Fizicari su to uspesno resili ;jednim metafizickim trikom , ovo uzimamo da trenutno vazi kao istina...
Tim postupkom nemaju problem sa validnoscu svega ako se ustanovi da nije istina, jer su kao plutajuce ostrvo algi u moru...ako nalete na stablo , promenice oblik, okruziti ga i integrisati..

Psihologicari se trude da primene isto, ali to kod njih nece proci...jer fizicari imaju eksperiment, a psiholozi nisu definisali kvalitet svog rada iako imaju standarde, pa nemaju eksperiment kao valjano sredstvo za eliminaciju ili bolju analitiku.
Fizicar moze primeniti multidisciplinarnost kad god hoce, psiholog ne sme, jer nije nacisto ni sa onim sta sam radi...
Da, mnogi to mrze, laplas, matematika , vektori, polja, sve je to stvorilo novu fiziku, jer multidisciplinarno to i daje, a fizika to moze da primi...
Jer ima lepo odradjen onaj princip jasnoce sta je trenutno u vaznosti...
To su sigurno tacne ili sigurno netacne aksiome , ali su trenutno tu gde jesu...
Primer za sigurno netacno , mozda vas to interesuje je npr postojanje superprovodnosti i sama teorija omovog zakona tj otpornosti su u koliziji , ali nikom to ne smeta...bas kao ni situacija da je brze zalediti toplu vodu od ledjenja hladne vode na 5C u led...

Telekomunikacije nisu nauka, ali imaju tako puno mesta gde su bukvalno kao nauka...
Sopstvene metode, izuzetno efektivne, jedinstveno sagledavanje, jedinstene ciljeve...i to donosi jedinstvene teorije i resenja...

Sve ovo samo da bih izneo zakljucak da nije apsurdno zeleti cistije radno okruzenje za ciscenje derivata filozofije, moze ime koje hocete, humanologija i onda bi filozofi , a ne filozofija bili u nebranom grozdju...
Jer bi bilo ociglednije sta kome odgovara i sta ko radi...
A to bi se prenelo i na psihologiju i psihijatriju i sociologiju i kulturologiju...
Pa takve diplome ne bi bile za brisanje dupeta, kao trenutno , a pokrice za vezarske poslove, nego bi bile stvarno nagrada za one koji imaju sposobnosti, a imaju ih, pa i autoritet, a treba im i to....

Ako cu na kraju, odnos prema filozofiji se u drustvu vidi i odnosom prema diplomama filozofije...
Tu je vise nego ocigledno da sama filozofija jeste jedno , lep almanah, a njena sposobnost da stvori filozofa filozofskog misljenja je drugo i to se vrednuje kroz bezvrednost takve diplome...
Ali je vredna kao hobi...svi filozofi sa diplomom su vredni hobisti, uvazeni...
Da se ne lazemo, svako ko je zavrsio fax filozofije je samim tim vredan hobista filozofije, i imace u startu jaci polozaj i vece uvazavanje po pitanju filozofije..

U praksi , filozofija moze da se primenjuje, negde manje negde vise, ograniceno u svakom slucaju...i zbog lose logike ostalih i zbog falicnosti filozofije (to vidi onaj ko primenjuje) i to fali meni, a vama ne...
Ja smatram da bi onda bilo ociglednije ono sto je meni ocigledno , a to su propusti u samoj filozofiji...
Bas kao sto u psihologiji ili sociologiji ja imam neki uvrnut stav povodom necega, jer u praksi ne gledam nego izvodim eksperiment i on mi pokaze suprotno od onog sto svi misle da jeste...
Mnogo cesce pokaze slicno , ali pokaze i sta mora da bude ispunjeno kao uslov...a to je vazno uzasno vazno , a papirolozi to zanemare.
Kao sto filozofi zanemaruju da je sebicnost i zloba vrlo vazna tacka u postojanju filozofa...a oni misle da je to nebitno , da se da uociti, a nije tako.
Posle vam Nice ispada pacenik, a neko drugi ispada humanista...
Posle tumacite detalje iz zivota kao dokaze da je zao ili ne...a to je greska da ne moze biti veca, jer to je valorizacija nekoga preko mediokritetnih kriterijuma...materijalizacija i komercijalizacija na delu i to jos nabildovana...

I jok i nece da se oseti u celom opusu filozofskom ...hoce i itekako hoce...
Kao sto rekoh vise puta, mene filozofsko uznemiravanje ne interesuje, svakom svoje, ali me interesuju oni koji su nezadovoljni svim ovim nabrojanim, znaci i pripisivanjem mediokritetnih valorizacija autoru filzofoije i nevaznost zlobe i sebicluka u filozofiji i opsta relitivizacija i sloboda izbora razne mesavine metoda i stavova i peglanje u DIY teoriju sveta i kosmosa...

Smatram da bi to donelo mnogo koristi i rezultata i zato i imam ideju o stvaranju nezavisnog okruzenja od svih ovih ljudskih alavih tendencija...
Tacnije to je vise plan a ne ideja...Imam ideju o odrzavanju nezavisnosti i samostalnosti takvog okruzenja, a ne ideju o stvaranju (ali u ljudskom M smislu to mogu nazvati idejom).
Ali iskljucujem bilo kakvu korisnost u sedenju na dve stolice, znaci filozofiranje kakvo danas poznajete ne mozete upraznjavati i istovremeno osecati prednosti ovog o cemu pricam...Ili cete sumnjati u moc danasnjeg filozofiranja i verovati u mogucnost dobrog u onom sto ja vidim kao novu varijantu ili necete ali onda vam je nova varijanta besmislena.. i jajarisanje..

...
Ali, ono sto ne znam i nikada necu razumeti - zasto menjati nikove,
zasto se isti ljudi ponavljaju, kao, pod drugim izdanjem ?!
...

Драго ми је да питаш, не волим кад нападаш.

Ја лично мењам ник с времена на време
зато што "није важно ко каже, већ шта каже !"

Дакле, нећу да правим бренд
и будем утицајни ник. (*)

Једино јако желим да имам утицајне мисли, постове.

То постижем ( надам се ) кратком и читљивом формом,
у којој мало речи пуно каже !

Тиме постижем најмање две ствари :
1. Терам читаоца да размишља о ономе што је написано и
2. Терам себе на мудро промишљање у сваком наступу.

(*)
Сетимо се Дрнде,
освојио нас је својим креативним мислима,
а сад свој цењени ник користи углавном за
пљување, псовање и подригивање по форуму.

Заљубљени идиоти га следе па се и они спрдају.
То продају као крајњи домет ослобођене мисли ... :bljak:

Nece filozofija umreti !

To ja znam, sigurno. Bar ne od takvih. Mada je u filozofiji bilo mnogo filozofa koji su najavili ( ili najavljivali ) kraj filozofije. Ali, to je vec druga tema u koju ne bih da sada zalazim.

Mislim, jos je i Hegel objasnjavao da filozofija nije zanat. Ono njegovo cuveno uporedjivanje poimanja filozofije sa obucarem.

A " diras " ti filozofju, bas dobro ( ne samo ti, naravno ), pritom sve misleci, kao sto rekoh, kako neki, mislite da je filozofija zanat.

Ja bih, valjda, mogao da razumem kad Diogena smestas u bure, Platona u skolu, ali nikako ne mogu da razumem kada Aristotela poistovecujes sa neutralnim bitisanjem !

E, tu smo vec na terenu filozofije !

Znam, besmisleno je ulaziti u takvu polemiku. Narocito, kada se tako nesto neutemeljeno tvrdi.

Ali...

Filozofija bas zato i nije od takvih ugrozena. Nedostaju ozbiljni argumenti. A nju ( filozofiju, koja nije ni zanat ni nauka ) mozes napadati samo iznutra. :lol:

Mnogi ovde na ovom pdf-u ( filozofije ! ) misle da se slava stice tako sto ce filozofiju napadati.

Ja necu da ulazim u motive, razloge, zasto se to radi. Iako, filozofija postavlja i ta pitanja.

No, ima ovde dosta njih koji su sa drugih nauka, ali nemaju tako izrazeno negativno misljenje o filozofiji.
Pritom, nisu ni napadni da svoje misljenje namecu drugima.

I meni je drago sto su oni ovde. :)
Ko te šta pita i ko te šiša!:hahaha:
Jeste za Aristotela zglajznuo,ali šta fali da napadne filozofiju pogotovu onaj veći deo i veći broj filozofa koji su mrsomuđenje i mrsomudi neproduktivni od čega i od
kojih nikakve vajde...
Mislim da je Patak inteligentniji na IQ skali bar za 30,a to je taman toliko da bleneš u ono što napiše kao tele u šarena vrata.
Daleko od toga da je genije ,jer ga ni ja ne bih razumeo,ali suzrži se malo o neumni Nereju...Ne uplići se ko pile u kučinu...:lol:
Njegovo insistiranje na intuiciji,a i trud da nađe način i sredstva za oslobođenje od steretipa su za pohvalu,dok je tvoje insistiranje na statusu qo
istorijskih vrednosti filozofije zapravo smešan recidiv civilizacije.
Njemu se vanzemaljci neće smejati,a ti češ im biti jedan od likova humorističke serije tipa hahaha!

- - - - - - - - - -

ko ovo ne pročita od a do š pa..pa..pa odma na lečenje breee!!! :rtfm:

Nemoš da ukapiraš? Pa šta se onda motaš ovuda?:mrgreen:

Elem,filozofija nije trula već mrtva,bar ontologija i metafizika...
Dobrim delom filozofije se bavi danas nauka o jeziku,a drugi deo izučava fenomenologija.
Adorno,Hajdeger i Huserl su poodavno proglasili smrt filozofije,a posle im se pridružio i Habermas...
No,proglašenje je jedno,a stvarnost je druga...I dalje je prežvakavanje kojekakvih filozofija i "mudrosti" zanimacija
brojnih zaluđenika iako je jasna nesavršenost i varijabilnost jezika,neobuzdana u odmetnutim mogućnostima,a
bavljenje tajnama svesti onemogućeno ljudskom plitkoumnošću baš sledstveno jezičkim podivljalostima i tek
neurologija i psihijatrija ulivaju neke nade o razotkrivnju tajni svesnih svemira ličnosti...

U takvoj situaciji smo zarobljenici epohe koja može biti opravdano nazvana "ni tamo- ni vamo" i u kojoj se nauke šire
geometrijskim progresijama ,nekontrolisano i neobuzdano stihijski,bez odgovora na suštinska pitanja.
Dok ne dočekamo ostvarenje Witgenstajnovog sna da ljudi ovladaju svojim mislima bez jezika,zakoroviće se humke nad nama...
Pre bi se moglo reči da smo filozofiju poslali krioničarima na čuvanje da je ožive kad se nađu metastatici ili vakcine i za nju kao i za kancer...
Za kancer je vakcina,falajbog,nađena-izumljena i to je ,izgleda kraj civilizaciskoj kugi...

Poslednja izmena:
Ko te šta pita i ko te šiša!:hahaha:
Jeste za Aristotela zglajznuo,ali šta fali da napadne filozofiju pogotovu onaj veći deo i veći broj filozofa koji su mrsomuđenje i mrsomudi neproduktivni od čega i od
kojih nikakve vajde...
Mislim da je Patak inteligentniji na IQ skali bar za 30,a to je taman toliko da bleneš u ono što napiše kao tele u šarena vrata.
Daleko od toga da je genije ,jer ga ni ja ne bih razumeo,ali suzrži se malo o neumni Nereju...Ne uplići se ko pile u kučinu...:lol:
Njegovo insistiranje na intuiciji,a i trud da nađe način i sredstva za oslobođenje od steretipa su za pohvalu,dok je tvoje insistiranje na statusu qo
istorijskih vrednosti filozofije zapravo smešan recidiv civilizacije.
Njemu se vanzemaljci neće smejati,a ti češ im biti jedan od likova humorističke serije tipa hahaha!

- - - - - - - - - -

Dosadno bi bilo ovde da nije dvorskih budala. :hahaha:

Back