Tromboza

Danojević Zoran

Početnik
Poruka
6
Imam trombozu vene porta. Dijagnostifikovana mi je u julu prošle godine. Bio sam u bolnici 25 dana. Posli svih ispitivanja nisu našli šta je prouzrokovalo trombozu. Najčešći uzroci su ciroza jetre, rak jetre, rak pankreasa, genetika a u 25%slučajeva nikad se ne nadje uzrok. Pošto je vena pirta skroz začepljena mene su u životi održale kolaterale koje su se razvile. Ima li neko sa tom dijagnozom i kakva su iskustva. Dali ću moći da živim sa ovim i dali će proći opasnost od pojave variksa u jednjaku ili želudcu.

Imam trombozu vene porta. Dijagnostifikovana mi je u julu prošle godine. Bio sam u bolnici 25 dana. Posli svih ispitivanja nisu našli šta je prouzrokovalo trombozu. Najčešći uzroci su ciroza jetre, rak jetre, rak pankreasa, genetika a u 25%slučajeva nikad se ne nadje uzrok. Pošto je vena pirta skroz začepljena mene su u životi održale kolaterale koje su se razvile. Ima li neko sa tom dijagnozom i kakva su iskustva. Dali ću moći da živim sa ovim i dali će proći opasnost od pojave variksa u jednjaku ili želudcu.
Uglavnom se i ne nadje stvaran razlog pa je tako i kod tebe.
Sa tim se zivi uz odredjenu terapiju, a terapija je uvek heparin
i proizvodi njemu slicni. Ako nemas visok pritisak, uzimaj ove lekove
redovno, a ako imas onda sa ovim lekovima i lekove za smanjenje pritiska i nadaj se najboljem.

Pritisak mi je normalan, 127/76, krvna slika odlična, nisam gojazan, 184 cm, 87 kg. Jedino što su mi pronašli su divertikule na debelom crevu. Nisu upaljene. Slezina je malo uvećana zato što nema dbru drenažu. Lekari kažu da orestanem sa malim fudbalom, koji sam igrao rekreativno. Predlažu šetnju i blaže fizičke aktivnosti. Sve zbog bojazni od portne hipertenzije i pojave variksa. Dali će ta opasnost pistojati do kraja života?

U tome i jeste stvar što sam pričao sa više lekara ali niko ne moše ništa sa sigurnošću da kaže. Dok sam ležao 10dana u Novom Sadu i 15 dana u Somboru gledalo me je mnogo lekara, od abdomenalnih hirurga, hematologa do gastroenterologa. Par meseci posle bolnice sam išao privatno kod gastroenterologa Kneževića u NS i isto kao i ostali mi rekao da je u pitanju akutna tromboza (u šta ja sumnjam mislim da je hronična, što mi je samo jedna doktorica na dopleru rekla) i da je tromb nastao tu noć kada sam imao jake bolove i tada su me i ostavili u bolnici. Sve ovo pišem u nadi da će se javiti neko sa istom dijagnozam pa da razmenimo iskustva. Hvala na prijemu u grupu i na savetima. Pozz

U tome i jeste stvar što sam pričao sa više lekara ali niko ne moše ništa sa sigurnošću da kaže. Dok sam ležao 10dana u Novom Sadu i 15 dana u Somboru gledalo me je mnogo lekara, od abdomenalnih hirurga, hematologa do gastroenterologa. Par meseci posle bolnice sam išao privatno kod gastroenterologa Kneževića u NS i isto kao i ostali mi rekao da je u pitanju akutna tromboza (u šta ja sumnjam mislim da je hronična, što mi je samo jedna doktorica na dopleru rekla) i da je tromb nastao tu noć kada sam imao jake bolove i tada su me i ostavili u bolnici. Sve ovo pišem u nadi da će se javiti neko sa istom dijagnozam pa da razmenimo iskustva. Hvala na prijemu u grupu i na savetima. Pozz
Kad budem imala vremena ( a imacu nekada) pogledacu u nemackim
forumima ( ovde ima foruma za svaku dijagnozu, cak i za neke za koje
ziv covek nije cuo ni da postoje) i prepricacu sta i kako tvoji sapatnici
u Nemackoj misle i pisu, a javljaju se tu i lekari.

Do sada sam naišaona jedan slučaj gde su lekari operisali devojku od 19 godina i da je sve prošlo ok. U teoriji se spominje operacija ali mislim da to kod nas ne rade. Radi se šant kojim se zaobilazi jetra ali samim tim se ista manje snabdeva krvlju pa strada ona. Hvala još jednom.

Do sada sam naišaona jedan slučaj gde su lekari operisali devojku od 19 godina i da je sve prošlo ok. U teoriji se spominje operacija ali mislim da to kod nas ne rade. Radi se šant kojim se zaobilazi jetra ali samim tim se ista manje snabdeva krvlju pa strada ona. Hvala još jednom.
Postoji samo ta jedna operacija (shant), neka bi druga bila presadjivanje
jetre, a to toj devojci sigurno nisu radili. Ova shant operacija radi se samo u krajnjoj nuzdi, zato to tebi niko nece ni predloziti.
Forumi na kojima sam pogldala kako stvari stoje puni su ljudi koji
zapravo boluju od ciroze, ili cak i karcinoma jetre i onda oni diskutuju
koliko cesto vade krv i idu na ultrazvuk ( na svaka 3 meseca).
Ti prestani da igras taj fudbal, hodaj sat dnevno, ako ti je to dosadno
nabavi psa pa hodaj s njim i uzimaj za terapiju ova sredstva koja su
ti verovatno prepisali i obavezno barem dva puta godisnje na kontrolu
krvi i ultrazvuk.

Back