trn u oku

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
uglavnom se kaže da ljudima najviše bode oči
ono što i sami nose u sebi a ne žele da priznaju
ili ljubomora koju ne žele da priznaju
znate ono kad neko konstantno nekoga proziva ili naglašavu neku stvar
bilo u vezi sa sobom ili drugima
ša mislite, šta je ono što nas najviše uznemiri i na šta obraćamo pažnju kod drugih,
čak i ako nas uopšte ne dotiče?

ja zaista nisam ljubomoran i ako vidim da ima za tim potrebe ako me neko namerno pravi tek mi onda nije stalo da se potrudim..ne pokusavam nekom servirati da bude iskren konkretan i sazet u komunikaciji jer ja nisam takav..vec me nervira sto se previse udubim u neki odnos i postujem ljude a oni se prave slucano ili namerno blesavi..tako da nema reci o tome da nekom kopam oci zato sto sam ja takav ili se bojim da ne postanem

ša mislite, šta je ono što nas najviše uznemiri i na šta obraćamo pažnju kod drugih,

Mora da me se dotice...ali ne bih iskljucivo ovo za ljude vezala za ljubomoru...mogu da budu podsvesni strahovi, strepnje, zelje, razmisljanja, smetnje, teznje i slicno....mislim da ako nekom coveku nesto bode oci mora da ga se na bilo koji svestan ili podsvesan nacin dotice...

Pa moze biti, ali ne mora da znaci da ono sto osudjujemo kod drugih potajno nosimo u sebi jer ne reagujemo svi isto i nismo svi isti na kraju krajeva, ali ima i takvih primera. Tipa oni koji optuzuju za varanje i imaju problema sa nepoverenjem su mozda i sami bili takvi u proslosti pa ne veruju nikome.
Dajem banalni primer, ako kod nekog mrzim sto je alkoholocar recimo, to ne znaci da ja potajno zelim to da budem pa mu zavidim na toj slobodi (mada ne kazem da nema takvih primera), vec to mozda znaci da sam tim putem prosao i da znam kud vodi. Mada to mozda i deluje kao licemerje onda.

Licno, imam neki "sablon" koliko god to nezrelo delovalo u koji se ljudi uklapaju ili ne, i listu stvari koje me doticu, tj. odbijaju od ljudi, jednostavno jer se zbog tih stvari osecam ugrozeno. Primera radi, ako je neko nasilnik, patoloski kockar ili kleptoman, dotice me to jer kontaktom sa tom osobom moja egizstencija i stabilnost je ugozena na neki nacin, bilo to racionalno ili ne.

moze li nepravda da bode oci?

Može. Meni je to trn u oku. I ako se trudim da budem pravedan uvek, verujem da ima i ljudi koji me doživljavaju drugačije.

Dok mi sa druge strane, sama nepravda prema bilo kome užasno smeta.

To se u psihologiji zove projekcija, ali samo u nekim slučajevima....mislim da svi to imamo u sebi, neko manje neko više...ali definitivno postoje stvari koje mi bodu oči, ali ne zato što sam recimo ja takva, već ne mogu neke postupke određenih ljudi da prihvatim...primera radi ulizništvo preko svake mere...ili socijalna intelegencija kako je danas neki nazivaju...familijarno ponašanje prema predpostavljenima....u tim slučajevima sam ja na primer, možda i previše ukočena i kruta, i imam otpor prema autoritetima bez pokrića...trudim se i naučila sam vremenom, mada ne do kraja da sebe koliko tolioko regulišem...

....

ono što signalizira opasnost na bilo kojem nivou ličnosti..bilo da su u pitanju vrijednosti - superego, procjena cjelokupne situacije u vremenu - racio, ili trenutni emocionalno nagonski doživljaj ..

pa istina jeste da su ljudi najvise ogorceni na stvari koje su lose u njima ... samo onda ovi koji su, eto ljubomorni i nerealni da priznaju sami sebe greske, koji lazu sami sebe, koji vole da tracaju i blate druge uvijek galamiti na svoje lose koje vide u drugim ljudima ... dok ce razuman covjek u samoci prekoravati to svoje lose i samog sebe ...

Back