Trinaestogodišnja devojčica potrošila 63.000 dolara porodične uštede na mobilne igre

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.287
Roditelji 13-godišnje devojčice zavisne od igara u kineskoj provinciji Henan doživeli su šok u životu kada su saznali da je potrošila 449.500 juana (63.000 dolara) na mobilne igrice.

Zamislite da proverite štedni račun na koji ste godinama ulagali novac i vidite da se iscrpljuje preko noći. Upravo tako se osećala jedna majka u Kini kada je otkrila da je neko ostavio samo 0,5 juana od 449.500 juana (63.000 dolara) koje su ona i njen muž godinama štedeli. Još šokantnije je bilo otkriće da je krivac bila njena ćerka tinejdžerka, koja je koristila ženinu debitnu karticu da podstakne svoju zavisnost od video igrica. Devojčica je uspela da iscrpi štedni račun za otprilike četiri meseca, ali je uspela da svoju naviku potrošnje sačuva u tajnosti od svoje majke tako što je izbrisala svu bankarsku istoriju sa svog telefona.

mobile-games.jpg

Tek nakon što je devojčicina učiteljica primetila da u školi provodi previše vremena na svom mobilnom telefonu i obavestila majku o tome, njena majka je počela da shvata da nešto nije u redu. Na snimku koji je obilazio društvene mreže, žena se može videti kako pregledava listove bankovnih izvoda sa detaljima o potrošnji njene ćerke.

Prema South China Morning Postu, 13-godišnja devojčica je potrošila 330.000 juana na kupovinu igara i kupovinu u igrici, kao i oko 100.000 juana na kupovinu igrica za svoje školske drugove. Devojčica je rekla da se osećala pod pritiskom drugova i zabrinuta da će njeni roditelji „saznati” za njene igračke navike i „naljutiti se”, pa je odlučila da im ugodi kupovinom igrica za njih majčinom kreditnom karticom.

„Kada su me prijatelji zamolili da platim igre, to sam uradila, iako mi je bilo neprijatno“, rekla je devojka.

Majka 13-godišnjakinje priznala je da je pogrešila što je devojčici dala PIN kod za njenu debitnu karticu, u slučaju da joj hitno zatreba novac za hitan slučaj. Nije ni slutila da će njena ćerka iscrpiti porodičnu štednju za samo četiri meseca.

mobile-games2-750x532.jpg

Ako je kupovala online video igrice nije joj trebao pin debit kartice, treba joj samo CVV broj sa poledjine kartice, pin broj se koristi samo za ATM bankomate, a opet nije mogla dizati kesh sa ATM-a jer nema debit karticu sem ako joj majka nije dala svoju (a cime se onda majka sluzila?).

Ali da je ovo lazna vest je cinjenica da u tekstu kazu da je ta akcija devojcice trajala 4 meseca, pa sad mi je neverovatno da roditelji nista nisu primetili 4 meseca, da se smanjuje suma na racunu a i da se na racunu pojavljuju fakture za njima nepoznate firme, plus sto jednom mesecno dobijaju izvode, online ili u papirnom obliku. Neverovatno je da 4 meseca nisu pogledali taj racun.

Ako je kupovala online video igrice nije joj trebao pin debit kartice, treba joj samo CVV broj sa poledjine kartice, pin broj se koristi samo za ATM bankomate, a opet nije mogla dizati kesh sa ATM-a jer nema debit karticu sem ako joj majka nije dala svoju (a cime se onda majka sluzila?).

Ali da je ovo lazna vest je cinjenica da u tekstu kazu da je ta akcija devojcice trajala 4 meseca, pa sad mi je neverovatno da roditelji nista nisu primetili 4 meseca, da se smanjuje suma na racunu a i da se na racunu pojavljuju fakture za njima nepoznate firme, plus sto jednom mesecno dobijaju izvode, online ili u papirnom obliku. Neverovatno je da 4 meseca nisu pogledali taj racun.
pazi postoje i debili roditelji :D
nije svako za dete :D

ali cinjenica je da je meni sumnjivo jer se sve transakcije pojavljuju na mobilnom vlasnika racuna tako da je majka/otac ko god da je vlasnik racuna morala da vidi obavestenje da se skida novac.

cim neko u kini moze da usteka 63.000$ onda se to vec radi ili o obrazovanim ljudima ili teskim bolidima nakupcima/prekupcima :D
ali tesko da neko gloop usteka toliki novac u kini i zato mi je cela prica bas bas sumnjiva.
gloop covek u kini ne pravi toliki novac.

pazi postoje i debili roditelji :D
nije svako za dete :D

ali cinjenica je da je meni sumnjivo jer se sve transakcije pojavljuju na mobilnom vlasnika racuna tako da je majka/otac ko god da je vlasnik racuna morala da vidi obavestenje da se skida novac.

cim neko u kini moze da usteka 63.000$ onda se to vec radi ili o obrazovanim ljudima ili teskim bolidima nakupcima/prekupcima :D
ali tesko da neko gloop usteka toliki novac u kini i zato mi je cela prica bas bas sumnjiva.
gloop covek u kini ne pravi toliki novac.
Ne moras da imas sms obavestenje na svaku transakciju na racunu sem ako to ne zelis (ja recimo nisam aktivirao tu opciju jer mrzim da me banka bombarduje porukama) no imam opciju da me banka obavesi ( to je neka vrsta AI) kada se pojavi transakcija van uobicajenih i "ocekivanih" na osnovu prethodnih godina koriscenja. Pa tako kad je neko zloupotrebio moju karticu na suprotnoj obali kontinenta, na Floridi, za neku totalno stupidnu "kupovinu" dobio sam sms od banke sa pitanjem da li je to moja transakcija. Ne znam da li su sistemi banaka u Srbiji opskrbljeni takvim sigurnosnim algoritmima ali znam da se koriste sirom sveta, dobijas na naslovnoj strani upozerenje kad ulazis online na svoj racun - "ovaj mesec ste potrosili 750$ vise na video igrice" itd. Dakle postoji nekoliko nivoa zastite racuna od nekontrolisanog trosenja na neke neoubicajene troskove. Kinezi nisu salabajzeri sto si tice IT-ja, mislim na njihove kompanije i banke, tako da mi je sumnjivo da i oni ne primenjuju slicne zastite za korisnike.

Back