Trijanonski sporazum-100 godina.

Verovatno ima dosta istine u tome što si rekao, ali Kosovo nije izgubljeno dok ne bude izgubljeno.

Ne shvatam kako to ljudi ne kapiraju. Posebno mi je nejasno kada ljudi govore o realnosti koja treba da se prihvati, a jedna od tih realnosti jeste da Kosovo nije država s potpunim suverenim kapacitetom i koja ima međunarodno priznanje. Da nije tako, zar bi bilo potrebe da se o nečemu pregovara uopšte?
Чак и ако је сада изгубљено (читај "недоступно" ), са својим садашњим становништвом, ми можемо да радимо на томе да преузмемо већину. Без ратова или нечег томе сличног.
Све је могуће постићи мирним путем, али је потребан огроман рад и још веће стрпљење.

Иначе, гледам разне "захтеве"... а ти што захтевају заборављају да је све то било у Аустрији тј. Аустроугарској. Они су имали оно што им је Беч дао. На карти света њих није било.

Бугарску мегаломанију немам шта да коментаришем. Пренабујала машта без везе са чињеницама.

Inace podizu Madjari spomenik sa imenima oko 12 000 zupanija koje su ostale u drugim susednim drzavama. Dakle tu su velikim slovima Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Zagreb, Rijeka, Osijek...

https://hungarytoday.hu/plan-for-new-trianon-memorial-revealed-with-pictures/
Жупаније су само 64, ако се добро сећам. А 12000 је укупан број насељених места.

Мегаломанија. Пописали су све над чиме им је од стране Беча дато да управљају, макар то били и крајеви без Мађара.

Zanimljivo sto se tice odnosa sa danasnjim susednim drzavama neko bi pomislio da Madjari imaju najzamrsenije odnose sa Rumunijom ili Srbijom, zapravo najlosiji odnosi su sa Slovackom. Tamo je procentualno na povrsinu teritorije ostalo najvise Madjara vam matice, oko 400 do 500 000 bas pravom linijom uz granicu Slovake su verovatno tretirali najgore u okviru svog dela AU monarhije, nekoliko miliona Slovaka je pomadjareno, ne mirisu se nimalo i odnosi su cesto na granici diplomatskih incidenata.

Треба поменути и податак да су Мађари држали заставе на пола копља, од потписивања споразума па све до почетка Другог светског рата (када су им Немци обезбедили делимично враћање на старо). Око 20 година без престанка. Треба се тога сетити када се са њима преговара о неким темама.
uporedimo to sa ,,pregovorima" koje vode srpski politički predstavnici sa albancima ili šiptarima

To je samo moje misljenje ali mislim da nisu/nismo spec ratoborni,smireniji su i manje drcni... mnogo tisi u svakom smislu.Ne verujem da su sposobni za bilo kakve vece nemire.
Vojvodina je uvek bila mix nacija sa vecinom Madjara u nekim delovima Vojvodine,i dan danas ima mnogo sela u kojima ljudi ne pricaju ili ne zele da pricaju srpski,manje vise sve je dvojezicno.
Mislim da je i bio jedini narod koji nije priznao svoj narod van svojih granica do pre oko 10-15 godina,nismo imali ni pasos ni licnu,nista.
imaš i Srbe muslimane , u Albaniji...podnošeni su zahtevi za srpsko državljanstvo, pa nisu dobili...o tome je i pričao i Ekrem Duljević, možda su kasnije i dobili

Realnost je i da bi dobili milion i nesto hiljada Albanaca koji ajde em sto nece da budu deo Srbije em sto bi im morali isplacivati decje dodatke, penzije, plate i sto bi imali bar jedno 30 mesta u skupstini. Nisam siguran da to prosecan Srbin zeli osim sto razumljivo ima sentiment ka Kosovu kao delu teritorije Republike Srbije.

U kojoj situaciji bi dobili? Zašto misliš da je to nešto za šta su Albanci uopšte zainteresovani.

Verovatno ima dosta istine u tome što si rekao, ali Kosovo nije izgubljeno dok ne bude izgubljeno.

Ne shvatam kako to ljudi ne kapiraju. Posebno mi je nejasno kada ljudi govore o realnosti koja treba da se prihvati, a jedna od tih realnosti jeste da Kosovo nije država s potpunim suverenim kapacitetom i koja ima međunarodno priznanje. Da nije tako, zar bi bilo potrebe da se o nečemu pregovara uopšte?

Na Kosovu, prema službenim podacima iz 2011. godine, živi svega 1% Srba. To je većim dijelom rezultat nerazumne politike lokalnih Srba, koji su svojim bojkotom popisa stanovništva omogućili kosovskim Albancima da u međunarodnoj javnosti prikažu kako Srba zapravo nema na Kosovu pa nema razloga da Kosovo i dalje bude u sastavu Srbije. Klasičan i tradicionalan srpski autogol! Međutim, ni realna statistika stanovništva nije naklonjena Srbima, jer prema procjenama, na Kosovu ne živi više od 5% Srba. U takvim okolnostima, a znajući da je Kosovo još od 1999. godine izvan nadzora i granice Srbije, teško je tvrditi da Kosovo nije izgubljeno. Mislim da je izgubljeno za Srbe, jednako onoliko koliko je Vojvodina izgubljena za Mađare.

Zanimljivo sto se tice odnosa sa danasnjim susednim drzavama neko bi pomislio da Madjari imaju najzamrsenije odnose sa Rumunijom ili Srbijom, zapravo najlosiji odnosi su sa Slovackom. Tamo je procentualno na povrsinu teritorije ostalo najvise Madjara vam matice, oko 400 do 500 000 bas pravom linijom uz granicu Slovake su verovatno tretirali najgore u okviru svog dela AU monarhije, nekoliko miliona Slovaka je pomadjareno, ne mirisu se nimalo i odnosi su cesto na granici diplomatskih incidenata.

Mađari smatraju Slovačku Gornjom Ugarskom i jako je puno Mađara naseljeno uz granicu, što stvara tenzije između dvije države. S Rumunjima je druga situacija, jer iako su Rumunji dobili jako velik dio nekadašnjeg teritorija Ugarske, mađarska nacionalna manjina je raštrkana u tom dijelu Rumunjske i ne tvori kompaktnu cijelinu koja bi se mogla pripojiti Mađarskoj.

Na Kosovu, prema službenim podacima iz 2011. godine, živi svega 1% Srba. To je većim dijelom rezultat nerazumne politike lokalnih Srba, koji su svojim bojkotom popisa stanovništva omogućili kosovskim Albancima da u međunarodnoj javnosti prikažu kako Srba zapravo nema na Kosovu pa nema razloga da Kosovo i dalje bude u sastavu Srbije. Klasičan i tradicionalan srpski autogol! Međutim, ni realna statistika stanovništva nije naklonjena Srbima, jer prema procjenama, na Kosovu ne živi više od 5% Srba. U takvim okolnostima, a znajući da je Kosovo još od 1999. godine izvan nadzora i granice Srbije, teško je tvrditi da Kosovo nije izgubljeno. Mislim da je izgubljeno za Srbe, jednako onoliko koliko je Vojvodina izgubljena za Mađare.

Da li su Albanci bojkotovanjem srpskog ili makedonskog popisa izvršili tradicionalni autogol?

Mađari smatraju Slovačku Gornjom Ugarskom i jako je puno Mađara naseljeno uz granicu, što stvara tenzije između dvije države. S Rumunjima je druga situacija, jer iako su Rumunji dobili jako velik dio nekadašnjeg teritorija Ugarske, mađarska nacionalna manjina je raštrkana u tom dijelu Rumunjske i ne tvori kompaktnu cijelinu koja bi se mogla pripojiti Mađarskoj.

Madjari u Rumuniji duboko u unutrasnjosti i deli ih venac planina od matice. Za Rumune blagoslov geografije, mada i tamosnji Madjari ne prave probleme, najproblematicniji su upravo ovi iz Slovacke.

Meni je najbolja baza, koju sam pročitao prije nekoliko mjeseci na mađarskim portalima, da kod njih jedan dio građana vjeruje kako danas, nakon 100 godina, istječe važenje Trianonskog ugovora. :lol:
i ja sam to citao, samo sto ima zackoljica. nece madjarima nista da se vraca, vec svabama.
jer ti madjari u austrougarskoj su imali ulogu malo jecu od konjusara. nema za njih nista. Banat je svabska zemlja bila, a i bice
(jos kada krene svaba da busi do najveceg basena nafte u evropi koja se nalazi vecim delom pod banatom i backom :per: )

i ja sam to citao, samo sto ima zackoljica. nece madjarima nista da se vraca, vec svabama.
jer ti madjari u austrougarskoj su imali ulogu malo jecu od konjusara. nema za njih nista. Banat je svabska zemlja bila, a i bice
(jos kada krene svaba da busi do najveceg basena nafte u evropi koja se nalazi vecim delom pod banatom i backom :per: )

Nemacka medecina je najbolja, jel tako

Back