Trijanonski sporazum-100 godina.

Mstislav

Legenda
Poruka
73.588
Ravno stotinu godinu od potpisivanja Trijanonskog sporazuma i rasparcavanja bivse Austrougarske imperije. Za nas vazan sporazum jer teritorija danasnje Vojvodine,najveceg dela kontinentalne Hrvatske, i deo Prekmurja ulaze u sastav novoformirane kraljevine SHS. Sa madjarske tacke gledista verovatno najveca nacionalna trauma i poraz u istoriji ne samo zbog gubitka teritorije vec i zbog toga sto je oko 3.3 miliona Madjara ostalo u granicama drugih drzava najvecim delom u Rumuniji.

Magyarorszag_1920.png

1024px-Ethno_Hung.1910.png

Треба поменути и податак да су Мађари држали заставе на пола копља, од потписивања споразума па све до почетка Другог светског рата (када су им Немци обезбедили делимично враћање на старо). Око 20 година без престанка. Треба се тога сетити када се са њима преговара о неким темама.

Kad sam ja isla u osnovnu u Subotici bilo je 3 madjarska 2 srpska i 1 hrvatski razred,sada je uglavnom 2-3 srpska i eventualno 1 madjarski.
Uglavnom jako puno se iselilo od 90tih.
Nemaju vise ni dovoljno Madjara sve i kada bi jednog dana hteli nesto :)
Uostalom malo je "nezdrav" odnos ostavljenih preko grane Madjara i ovih unutar HUN.
Jedno drugo nisu spec voleli sve do nedavno.

To je samo moje misljenje ali mislim da nisu/nismo spec ratoborni,smireniji su i manje drcni... mnogo tisi u svakom smislu.Ne verujem da su sposobni za bilo kakve vece nemire.
Vojvodina je uvek bila mix nacija sa vecinom Madjara u nekim delovima Vojvodine,i dan danas ima mnogo sela u kojima ljudi ne pricaju ili ne zele da pricaju srpski,manje vise sve je dvojezicno.
Mislim da je i bio jedini narod koji nije priznao svoj narod van svojih granica do pre oko 10-15 godina,nismo imali ni pasos ni licnu,nista.

Madjari su racionalan narod, zaboravili teritorije nisu, ali vratiti ih ne mogu bez nekog velikog svetskog preoblikovanja kao ni mi Kosovo.

Verovatno ima dosta istine u tome što si rekao, ali Kosovo nije izgubljeno dok ne bude izgubljeno.

Ne shvatam kako to ljudi ne kapiraju. Posebno mi je nejasno kada ljudi govore o realnosti koja treba da se prihvati, a jedna od tih realnosti jeste da Kosovo nije država s potpunim suverenim kapacitetom i koja ima međunarodno priznanje. Da nije tako, zar bi bilo potrebe da se o nečemu pregovara uopšte?

Realnost je i da bi dobili milion i nesto hiljada Albanaca koji ajde em sto nece da budu deo Srbije em sto bi im morali isplacivati decje dodatke, penzije, plate i sto bi imali bar jedno 30 mesta u skupstini. Nisam siguran da to prosecan Srbin zeli osim sto razumljivo ima sentiment ka Kosovu kao delu teritorije Republike Srbije.

Back