Тригонометрија ?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.771
Одмах да кажем да смо ја и математика као небо и земља. Ево у чему је мој проблем. Играм неку видео игру ( Арма 3 ) симулација правог рата до последњег детаља. Ја сам на минобацачу. Мени већ на самом ГПС пишу моје кординате. Ја нађем на мапи тај квадрант нпр. 074_066 ( У координатном систему ) и тај квадрант износи 100 метара са 100 метара. Е сад, поред ГПС има још један помоћни уређај који се зове "Микро ДАГР" који унутар тог једног хектара одређује прецизније кординате тј. десети део хектара и један квадратни метар. Тај уређај не умем још да користим. Међутим, постоји и фора да пронађем свој положај само са компасом и лењиром ( На карти ) без употрбе ГПС и ДАГР. Исто тако да одредим и удаљеност мете на основу неког угла. Ако неко од вас зна ту област из математике а још разуме и енглески. Поставио бих два кратка клипа да погледа па да ми објасни ако има воље. То би ми много значило. Хвала.

И овај,

ako treba da gadjas tu metu onda je to mehanika - kosi hitac

e sad ako je u pitanju klasican zrno projketil to je samo kosi hitac
ako je u pitanju raketa sa gorivom onda imas promenjljivu masu posto tezina projektila opada sa potrosnjom goriva.
Значи треба да научим коси хитац из механике ? А ово што се тиче одређивања прецизних кордината ?

Мерење удаљености:

Обим целог круга је једнaк 360° или 2π радијана. Ово друго је 2*3,14 радијана, тј. 6,28 радијана. У томе има хиљаду пута више милирадијана, тј. 6280 милирадијана. Пошто је то прекомпликовано, они на компасу користе приближну вредност по којој цела кружница има 6400 милирадијана, или како они то зову mils. Примети на компасу две скале, унутрашњу која мери у степенима од 0 до 360, и спољашњу која мери у "милирадијанима" од 0 до 64(00)

kompas.jpg

Ако је полупречник неког круга 1 км, онда је његов обим 2*π*r = 6,28 km. Замисли да посматраш два човека, где су обојица тачно на километар удаљени од тебе, а налазе се на 1 милирадијан међусобне удаљености (што ти показује двоглед). Спољна скала компаса има тачно тих 6280 подеока (тј. 6400 у пракси) тако да је помак од једног подеока на двогледу, уствари један међусобном растојању од 1м.

Ако се два човека налазе на 15 mil подеока, а удаљени су од тебе 1 км, значи да су међусобно удаљени 15м.
Ако је кућа висока 9 mil подеока, а налази се на 1 км од тебе, значи да је висока 9м.

Овде се иде супротним методом. Претпоставља се да знаш димензије неког објекта, па онда преко тога рачунаш растојање. Oво је сличност троуглова.

proporcija.jpg

Замислимо тај тенк дужине 7 m, који заузима 10 milsa. Ради се проста пропорција.
На 1 km удаљености, 10 mils би било 10 м ширине. Пошто тенк од 7 m заузима читаву ту ширину, јасно је да мора бити ближи од 1km.
1 km : 10 m = x km : 7 m
x = 0,7 km

Плави комби је ширине 2m, a двоглед показује 4 mils.
1 kм : 4m = x km : 2 m
x = 0,5 km

Човек у пољу је висок 1,8 m, а двоглед показује 4 mils.
1 kм : 4m = x km : 1,8 m
x= 1,8/4 = 0,45 km

Poslednja izmena:
Налажење позиције:

Своди се на то да у видокругу нађеш два карактеристична објекта која такође можеш да лоцираш на мапи. Замислимо да видиш два планинска врха, која препознајеш (обележени бројевима 1 и 2 на слици), знаш им имена и умеш да их нађеш на карти. Закључујеш да се налазиш негде у подручју покривеном нацртаним комапсом на доњој слици, али не знаш где тачно.

Најпре правим компасом одредиш угао између севера - себе - објекта 1. Нека то нпр. буде ових 120° обележених белом бојом.
Затим одредиш угао између севера - себе - објекта 2. Нека то нпр. буде ових 250° обележених жутом бојом.

trian1.jpg

Када знаш те вредности, онда отвориш мапу и одмериш тих 120° у односу на север за објекат 1 и повучеш праву, а на којој и ти мораш да се налазиш.
Затим од тачке два повучеш праву који означава тих 250° у односу на север, и на којој такође мораш да се налазиш.
Онда пронађеш где се те две праве секу и то је твоја тренутна локација.

trian2.jpg

Мислим да њихови компаси мере степене у обрнутом смеру (у смеру казаљке на сату), али логички све остаје исто.

Poslednja izmena:

Back