Radovana štitio Pentagon
Ričard Holbruk usmeno obećao Karadžiću da neće biti uhapšen. Pentagon se plašio gerilskog rata u BiH, a Vesli Klark mi je priznao da se i 1999. nismo odlučili na invaziju Srbije da ne bismo imali žrtve
BEOGRAD - Ričard Holbruk je Radovanu Karadžiću usmeno obećao da ga neće hapsiti Ifor u Bosni i Hercegovini, ali mu nije obećao da nikada neće biti hapšen, tvrdi u intervjuu za Kurir profesor Čarls Ingrao, u ime projekta “Inicijativa naučnika” Univerziteta Perdju u Indijani, u SAD, navodeći da mu je ovo potvrdio jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta.
- Pre dve godine smo, u okviru projekta, dobili potvrdu da je Holbruk obećao Karadžiću da ga Ifor neće uhapsiti. To je mogao da obeća jer je Ifor bio direktno pod američkom komandom - Pentagon je stajao iza naređenja, mada ni Britanci ni Francuzi nisu hteli hapšenje optuženika. Holbruk, međutim, nije dao obećanje bez vremenskog ograničenja, nije rekao Karadžiću da nikada neće biti uhapšen, i vrlo je važno da razumete da nikada nije ni mogao da obeća da se Karadžiću neće suditi u Hagu, jer nijedan političar nema moć da kaže šta Hag može ili ne može da uradi.
Zašto je Karadžić bio naivan da poveruje?
- Ko nije uhapšen, ne može mu se ni suditi. SAD su držale kontrolu, a Hag ne može da hapsi. Bio sam na Palama 10. oktobra 1996. i video Karadžića da se slobodno šeta. Holbruk i još neki u Stejt departmentu su se borili, ali neuspešno, da Klinton promeni odluku o nehapšenju ratnih zločinaca. Ovo znači da je Holbruk obećao Karadžiću nešto što je ovaj već uživao, a Karadžić je to, u neznanju, prihvatio.
Kako je došlo do promene dogovora?
- Ne znamo tačno šta je Holbruk rekao Karadžiću, već samo šta nam je preneo jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta. Rekao nam je mnogo, ali ne i sve.
Što bi vam se poverio neko iz Stejt departmenta? Ima li skrivenih motiva?
- Ne znam. Može biti bliskost sa našim članom... Ime tog člana i tog zvaničnika, kao i još šest učesnika, biće u arhivi Univerziteta Perdju i otvorićemo ih u vreme koje oni navedu, a pošto izađe knjiga sa činjenicama o kojima govorimo. Sada ne možemo da ugrozimo karijere onih s kojima smo razgovarali.
Kakve će koristi imati Karadžić od toga što tvrdite, ali bez dokaza, da vam je visoki američki zvaničnik kazao da je bilo sporazuma?
- Nijedan diplomata ne bi bio toliko lud da stavi svoje ime na papir. Veoma je naivno što su neki tvrdili da postoji pisani sporazum pa falsifikovali nekakav papir. Prvo pravilo diplomatije je da ne stavljate svoje ime na nešto što će se čuvati kao tajna.
Holbruk nije bio lud da se potpiše, ali zašto je Karadžić bio “lud” da poveruje Holbruku “na lepe oči”?
- Morate shvatiti da je 1996/97. mnogo ljudi znalo gde je Karadžić i mogao je biti uhvaćen. Ali zbog Pentagona, Francuske i Britanije niko nije smeo da hapsi ratne optuženike, pa su tako čak holandske snage odbile da uhapse jednog Hrvata kad je došao da se preda. Imamo i dodatne dokaze, koje ćemo otkriti za koji mesec. Reč je o stvarima koje će veoma, veoma osramotiti Klintonovu administraciju.
Je li moguće da Mladića i sad neko štiti, kao što je to činio Pentagon devedesetih?
- Ne mislim da je tako. Računica Klintonove administracije o ratnim kriminalcima je bila da ne rizikuju eventualni gubitak svog ljudstva u Bosni. Na Dejtonskom sporazumu je svaka strana, na svom jeziku, imala i deo koji kaže da će američka vojska morati da krene u poteru za ratnim kriminalcima. Ali, kad se visoki diplomata koji nam je ovo rekao vratio iz Dejtona u Vašington, dakle pre zvaničnog potpisivanja Dejtonskog sporazuma ta stavka je izbačena jer se Pentagon plašio gerilskog rata. Od toga je, kako mi je priznao, strahovao i Vesli Klark 1999, pa se nismo odlučili na invaziju Srbije da ne bismo imali žrtve.
SVEDOK BEZ DOKAZA
Hoćete li svedočiti za Karadžića?
- Trebalo bi da se 18. novembra sretnem sa njegovim advokatom, ali ne znam da li je prikladno da svedočim pre nego što budem smeo da otkrijem imena ljudi koji su nam dali podatke.
Ali, već ste se umešali time što tvrdite da ne postoji papir za koji Karadžić tvrdi da postoji?
- Zdrav razum nam kaže da nema papira, a naročito posle razgovora sa zvaničnikom Stejt departmenta, nemamo razloga da verujemo drugačije.
Nemate ni trake sa snimkom tog zvaničnika?
- Da smo ga snimali, ne bi nam ništa rekao.
http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-16-11-2008/radovana-stitio-pentagon