Tri Tolstojeva pitanja zbog kojih ćete postati bolji roditelj

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.310
„Tri pitanja” priča koju je napisao Tolstoj je jednostavna, ali mudra priča o caru
koji je želeo da zna odgovore na tri pitanja, koja bi mu pomogla da uspešno vlada svojim carstvom.
3pitanja.jpg

Tri pitanja za mudrog pustinjaka

Car je želeo da pronađe odgovore na tri ključna pitanja: kada je pravi trenutak za neko delo, ko su najvažniji ljudi sa kojima treba provoditi vreme i šta je najvažnije raditi u svakom trenutku? Tražeći mudre odgovore, posetio je starog pustinjaka.

Car je u skromnom odelu otišao kod mudrog pustinjaka i zatekao ga kako kopa baštu. Postavio mu je svoja tri pitanja, ali pustinjak mu nije odgovorio, već mu je samo dao motiku i zamolio ga da mu pomogne u kopanju.

U jedno trenutku začuo se krik iz šume, i car je video ranjenog čoveka kako istrčava iz grmlja. Car je otrčao da mu pomogne, a ranjenik je bio jedan od carevih neprijatelja, koji je došao da ga ubije. Naišao je, međutim, na careve stražare, koji su ga ranili. Car je previo njegove rane i dao mu vode. Ranjenik je zahvalio caru na milosti i zamolio ga za oproštaj.

Car se vratio kod pustinjaka i ponovo mu postavio svoja tri pitanja. Pustinjak mu je rekao da je već dobio odgovore na svoja pitanja, i objasnio:
„Da nisi sačekao, dobio bi od mene odgovore na svoja pitanja i otišao nazad u svoju palatu, neprijatelj bi te dočekao u zasedi i ubio te. Zato je najvažnije vreme bilo ono kada si bio ovde sa mnom, i kopao baštu.

Ljudi koji su ti bili najpotrebniji, bili smo ja i tvoj neprijatelj. Ja, zato što sam te zadržao, a on, zato što si mu spasao život, i stekao njegovo prijateljstvo.
A najvažnija stvar je bila da učiniš dobro delo i da pokažeš milosrđe prema onome ko ti je želeo zlo.
Car je shvatio mudrost pustinjakovih reči, zahvalio mu se na pouci i sa svojim bivšim neprijateljem se vratio u palatu, rešen da živi po novim načelima.

Tolstojeve mudrosti kao inspiracija

Lav Tolstoj je bio jedan od najvećih ruskih pisaca i mislilaca, koji je ostavio dubok trag u svetskoj književnosti i kulturi.
Ova njegova priča može da nam posluži kao inspiracija i vodič za to kako da budemo bolji roditelji. Ako njene pouke primenimo na sopstveni život,
mogli bismo da pronađemo jednostavne i mudre odgovore koji će poboljšati naš odnos sa decom.

Kada je pravo vreme?
Pravo vreme sada, to je ono vreme koje provodimo sa svojom decom, kvalitetno vreme koje posvećujemo njihovim potrebama, interesima, osećanjima i razvoju. To je vreme koje treba da koristimo za zajedničke aktivnosti, razgovore, igre, učenje i zabavu, jer to ostavlja trag u srcima i sećanjima dece.

Ko su najvažniji ljudi?
Najvažniji ljudi su naša deca i oni koji su važni za njih. To su ljudi koji ih vole, podržavaju, uče i inspirišu, koji imaju uticaj na njihov karakter, vrednosti i stavove, koji im pomažu da rastu, sazreju i napreduju. To su ljudi koji ih ne osuđuju i ne napuštaju.

A šta je najvažnije raditi u svakom trenutku?
Posvećivanje pune pažnje deci i činjenje dobrih stvari za njih su osnovni principi roditeljstva, koji ostavljaju trajan utisak na život dece.

Back