Tri pitanja za mudrog pustinjaka
Car je želeo da pronađe odgovore na tri ključna pitanja: kada je pravi trenutak za neko delo, ko su najvažniji ljudi sa kojima treba provoditi vreme i šta je najvažnije raditi u svakom trenutku? Tražeći mudre odgovore, posetio je starog pustinjaka.
Car je u skromnom odelu otišao kod mudrog pustinjaka i zatekao ga kako kopa baštu. Postavio mu je svoja tri pitanja, ali pustinjak mu nije odgovorio, već mu je samo dao motiku i zamolio ga da mu pomogne u kopanju.
U jedno trenutku začuo se krik iz šume, i car je video ranjenog čoveka kako istrčava iz grmlja. Car je otrčao da mu pomogne, a ranjenik je bio jedan od carevih neprijatelja, koji je došao da ga ubije. Naišao je, međutim, na careve stražare, koji su ga ranili. Car je previo njegove rane i dao mu vode. Ranjenik je zahvalio caru na milosti i zamolio ga za oproštaj.
Car se vratio kod pustinjaka i ponovo mu postavio svoja tri pitanja. Pustinjak mu je rekao da je već dobio odgovore na svoja pitanja, i objasnio:
„Da nisi sačekao, dobio bi od mene odgovore na svoja pitanja i otišao nazad u svoju palatu, neprijatelj bi te dočekao u zasedi i ubio te. Zato je najvažnije vreme bilo ono kada si bio ovde sa mnom, i kopao baštu.
Ljudi koji su ti bili najpotrebniji, bili smo ja i tvoj neprijatelj. Ja, zato što sam te zadržao, a on, zato što si mu spasao život, i stekao njegovo prijateljstvo.
A najvažnija stvar je bila da učiniš dobro delo i da pokažeš milosrđe prema onome ko ti je želeo zlo.
Car je shvatio mudrost pustinjakovih reči, zahvalio mu se na pouci i sa svojim bivšim neprijateljem se vratio u palatu, rešen da živi po novim načelima.