Три проблема историје Јевреја

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Односно, реч је о проблематичним схватањима историографије, а не о проблемима који су се јављали кроз историју овог народа :D

Наиме, прочитах давно књигу Јевреји - историја и религија коју су писала два рабина, Дејвид Џ. Голдберг и Џон Д. Рејнер. За историју дугу више од три хиљаде година имао сам три замерке, да будем прецизан три ствари које се не слажу са оним што иначе знам. А можда не знам добро, просудите ви.
Не бих писао да та неслагања, или контроверзе нису општа места. Па да кренемо:

1. Наводи се да "нема разлога за сумњу у историјску тачност" постојања древних патријарха. Чудна трдња за историчара, чак и ако ту улогу преузима свештеник. Колико знам, непосредних доказа за постојање Аврама нема, а посредних тешко да има. Друга ствар, ако је његова вера непоколебана.
2. Ниједно помињање верске реформе Ахеменотепе, и то је заједничко "званичном" јеврејском погледу на своју историју. Само се Фројд дрзнуо да тврди другачије - "Мојсије Египћанин". А ствар је јасна. Два монотеизма у политеистичком свету морају бити повезани. Како је јеврејско народ тек настајао, Мозес (принц Египта) је копирао египатске идеје.
3. Ниједно битно помињање бројних конверзија у јудаизам. Помиње се краљевска породица Адијабене која се затекла кад су Јерусалим опсели Римљани, а не да је цела држава била јудаистичка. Ништа о јеврејским краљевствима широм данашњег арапског света. Ништа или скоро ништа о Хазарима (наравно, мени су оне теорије завере смешне, али велики број данашњих Јевреја јесу потомци Хазара).

Две од ове три контрадикције су везане за религију, две су везане за политику Израела. Верским лидерима не прија кад им се руши примат религије. Политичким не одговара чињеница да Јевреји већином нису потомци 12 племена, већ различитих људи који немају више право на Палестину од арапског живља који је пре само сто година имао већину од 90%.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Aton

Ово је био први монотеизам у Египту култ Атона је довео као званичну религију фараон 18 династије Ехнатон , оно што се зна да је био ружан и имао је велику главу , зачео је први реализам у Египту где је скупљао уметнике из целог света и захтевао да га сликају ружног онаквог какав јесте не укоченог као остале фараоне , правио је зоолошке вртове и говорио је о Богу који воли људе ,(подсећало је и на Хришћанство) потиснуо је тотално Амон ра култ за време своје владавине али посе његове смрти култ амон ра је поново завладао.
Отварао је училишта и школе предпоставља се да је Мојсије изучио његове школе , али ни о постојању Мојсија нема никаквих доказа.
Е сад не знам зашто се сви враћају на 12 јер ја колико се сећам 10 племена је изгубљено у вавилонској сеоби одакле су се вратила само 2.
Већ за време Соломона нека племена отказују послушност па од некадашњег Давидовог царства је остала само Јудеја.
Наравно да су Јевреји као и сви народи измешани и да нису могли очувати чисту крв 3000 година , али за Ашкеназе се више може рећи да су Немци и Словени док су Сефарди Шпанци што и ови називи сами и значе на хебрејском.
Што се тиче Хазара то није ни издалека доказано Лучићева књига је интересантна али пуна његових личних закључака не историјских чињеница.
Постоје инсинуације да су поједини владари Хазара били заиста Мојсијеве вере али наводно само владајућа елита не цео народ или царство.

Сад са друге стране Јевреји јесу данас више верски него етнички идентитет што је сасвим нормално после толико година.
Они нису подлегли комунизму и дарвинизму и ако имају велики број научника тако да је њихова држава уређена по западном систему , социјално-капиталистичком али са друге стране не постоје грађански бракови и они их не признају у својој држави само црквени.

Не знам колико је то уопште важно али директних доказа немамо ни о постојању Исуса Христа.

Захвалан на коментарима. Имам још неколико објашњења.
Кад кажем "Мозес" (или "Мојсије") мислим на композитни мит, каквих је било више у историји (рецимо, неки кажу да је краљ Артур тако могућа синтеза више личности, неки кажу да је то можда и Христос). Факат је да имамо Мојсијеву веру (како се некад и "зваично" звао јудаизам), те да је она имала неке осниваче. Непосредних доказа, колико знам пре Давида и Соломона нема, а јеврејски историчари и археолози се сами споре и око ове двојице.
12 племена је слично уопштавање, моје пристајање на оно "како се каже", а у поменутој историји се такође наводи да је њих 10 отпало. Али, онда следи питање - јесу ли тек тако нестала без трага, или је њихов утицај имао везе с многим стварима.
Што се тиче Хазара, постоји виђење да је велики број мађарских Јевреја, чак Мађара уопште (асимилованих), пореклом одатле. Једно време су они имали чак романтичарске идеје с тим у вези. Тако, током српско-турског рата 1876. јеврејска штампа (мислим на власнике) у Угарској позива се на братство крви с Турцима и тражи улазак у рат против Србије. То би могло објаснити антисемитизам Јаше Томића, рецимо (била на страницама НИН-а о томе). Лучић ме не занима много. Кад хоћу да се смејем гледам клипове типа "Астана град масона", док се не сморим.
За бракове у Израелу не знам, али знам да је настао као секуларна држава, под утицајем социјалистичку идеја. Сада ултраортодоксни смарају и остале Јевреје...

Односно, реч је о проблематичним схватањима историографије, а не о проблемима који су се јављали кроз историју овог народа :D

Наиме, прочитах давно књигу Јевреји - историја и религија коју су писала два рабина, Дејвид Џ. Голдберг и Џон Д. Рејнер. За историју дугу више од три хиљаде година имао сам три замерке, да будем прецизан три ствари које се не слажу са оним што иначе знам. А можда не знам добро, просудите ви.
Не бих писао да та неслагања, или контроверзе нису општа места. Па да кренемо:

1. Наводи се да "нема разлога за сумњу у историјску тачност" постојања древних патријарха. Чудна трдња за историчара, чак и ако ту улогу преузима свештеник. Колико знам, непосредних доказа за постојање Аврама нема, а посредних тешко да има. Друга ствар, ако је његова вера непоколебана.
2. Ниједно помињање верске реформе Ахеменотепе, и то је заједничко "званичном" јеврејском погледу на своју историју. Само се Фројд дрзнуо да тврди другачије - "Мојсије Египћанин". А ствар је јасна. Два монотеизма у политеистичком свету морају бити повезани. Како је јеврејско народ тек настајао, Мозес (принц Египта) је копирао египатске идеје.
3. Ниједно битно помињање бројних конверзија у јудаизам. Помиње се краљевска породица Адијабене која се затекла кад су Јерусалим опсели Римљани, а не да је цела држава била јудаистичка. Ништа о јеврејским краљевствима широм данашњег арапског света. Ништа или скоро ништа о Хазарима (наравно, мени су оне теорије завере смешне, али велики број данашњих Јевреја јесу потомци Хазара).

Две од ове три контрадикције су везане за религију, две су везане за политику Израела. Верским лидерима не прија кад им се руши примат религије. Политичким не одговара чињеница да Јевреји већином нису потомци 12 племена, већ различитих људи који немају више право на Палестину од арапског живља који је пре само сто година имао већину од 90%.

Kad jevrejski problem spustimo na prizeman nivo ostaje nepobitni zaključak da su većinski prihvatili islam, odnosno da se Judaizam zadržao samo kod onih koji su u Evropu( Španiju, a delimično i u Malu Aziju) prešli pre pojave Muhameda.

Ruski Jevreji uglavnom dolaze iz zapadne Nemacke sta se vidi i na jeziku jidis.

Kakvi Hazari kakve gluposti.

Ako ima Hazara kod Jevreja onda je to mali broj, a ne ono svi su hazari.

Inace sve sto si naveo se vec istraziva samo sto ti ne primecujes. Naprimer je jako upitno u danasnoj istografiji dal je postojao Mojsije ili David.

Etnicne kategorije nisu krvne nego kulturne i nije tako da ne postoji jevrejska kultura.

Poslednja izmena:
Kad jevrejski problem spustimo na prizeman nivo ostaje nepobitni zaključak da su većinski prihvatili islam, odnosno da se Judaizam zadržao samo kod onih koji su u Evropu( Španiju, a delimično i u Malu Aziju) prešli pre pojave Muhameda.

То је тачно.
Мада сасвим сигурно да је велики број прешао и на хришћанство, које је у почетку било јеврејска секта.
Али одакле толико Јевреја? Из мале Палестине?!
Пре ће бити да су они претходно прешли на јудаизам, постоје подаци о бројним конверзијама широм Блиског истока.
Дакле, јеврејство није нешто што је везано искључиво за Палестину.

Ruski Jevreji uglavnom dolaze iz zapadne Nemacke sta se vidi i na jeziku jidis.

Одакле толики Јевреји у Немачкој?

Израел намерно заборавља своју историју

Занимљив текст на ову тему

Da li je Biblija istorijski tekst? Prvi moderni jevrejski istoričari, Isak Markus Jost (1793-1860) i Leopold Zunc (1794-1886), koji su svoje knjige pisali tokom prve polovine XIX veka, smatrali su da nije. Oni su Stari zavet smatrali teološkim delom koje odražava verovanja jevrejskih verskih zajednica nakon rušenja Prvog hrama. Tek u drugoj polovini XIX veka, Hajnrih Grec (1817-1891) i drugi razvili su „nacionalno“ viđenje Biblije, pretvarajući Avramovo putovanje u Kanaan, beg iz Egipta i ujedinjeno kraljevstvo Davida i Solomona u autentičnu nacionalnu prošlost. Stalnim ponavljanjem, cionistički istoričari ugradili su ove biblijske „istine“ u bazu nacionalnog obrazovanja.

Sada dolazimo do pitanja progona iz 70-e godine naše ere. Ne postoji ozbiljno istraživanje ove prelomne tačke u jevrejskog istoriji, događaja zbog koga je nastupilo rasejanje. Objašnjenje je jednostavno: Rimljani nikada nisu proterali bilo koju naciju sa prostora istočne obale Mediterana. Ako izuzmemo vojnike odvedene u roblje, stanovnici Judeje nastavili su da žive u svojoj zemlji nakon rušenja Drugog hrama. Neki su primili hrišćanstvo u IV veku, dok je većina primila islam tokom arapskih osvajanja u VII veku.

Većina cionističkih mislilaca je svega ovoga bila svesna, ali Jicak Ben Zvi, kasnije predsednik Izraela, i David Ben Gurion, prvi premijer ove zemlje, prihvatili su ova saznanja tek 1929, u vreme velike palestinske pobune. Obojica su u više navrata tvrdili da su palestinski seljaci potomci stanovnika drevne Judeje.

Najveća masovna preobraćanja u judaizam odigrala su se u VIII veku, u ogromnom hazarskom kraljevstvu koje se prostiralo između Crnog i Kaspijskog mora. Širenje judaizma sa Kavkaza u modernu Ukrajinu stvorilo je veliki broj jevrejskih zajednica. Povlačeći se pred mongolskom invazijom u XIII veku, mnoge od njih su se naselile u istočnoj Evropi. Zajedno sa Jevrejima koji su živeli u slovenskim zemljama na jugu, i onima sa teritorije današnje Nemačke, ove zajednice su postavile osnove jidiš kulture.

Složeno poreklo jevrejskog naroda bilo je manje-više nevoljno prihvaćeno u cionističkoj istoriografiji, sve do 60-ih godina prošlog veka. Međutim, nakon toga, ono je marginalizovano, a potom konačno izbrisano iz sećanja izraelske javnosti. Izraelske snage koje su 1967. zauzele Jerusalim smatrale su sebe direktnim potomcima mitskog kralja Davida, a ne – bože sačuvaj – berberskih ratnika ili hazarskih konjanika. Jevreji su tvrdili da oni čine posebnu etničku grupu koja se vratila u Jerusalim, svoju prestonicu, nakon 2.000 godina progona i lutanja.
...

(аутор Шломо Санд, ако вам је име битно)

То је тачно.
Мада сасвим сигурно да је велики број прешао и на хришћанство, које је у почетку било јеврејска секта.
Пре ће бити да су они претходно прешли на јудаизам, постоје подаци о бројним конверзијама широм Блиског истока.

Oдакле толики Јевреји у Немачкој?

Učenja monoteističkih religija Bliskog istoka su tumačenja jedne religije .

Palestina je samo usputna stanica semitskog naroda ( sa najvećim prirodnim priraštajem). Njihova prva verifikovana sinagoga se nalazi na ostrvu Delos, u Grčkoj.

Poslednja izmena:
То је тачно.

Rimljani su Jevreje izterali iz svete zemlje od tad lutaju

То је већ занимљиво.

Međutim, daleko se razlikuju vreme isterivanja Jevreja iz Egipta, dolazak Danajaca, jednog od 12 plemena i starost ove sinagoge koja je datirana u 1. vek p.n.e.

(kao ilustracija: gledaš filmove o Mojsiju, postignu nešto značajno i onda se okupe u kolo i đipaju uz Hava Nagilu. Hava Nagila je napisana i komponovana 1922.)

Захвалан на коментарима. Имам још неколико објашњења.
Кад кажем "Мозес" (или "Мојсије") мислим на композитни мит, каквих је било више у историји (рецимо, неки кажу да је краљ Артур тако могућа синтеза више личности, неки кажу да је то можда и Христос). Факат је да имамо Мојсијеву веру (како се некад и "зваично" звао јудаизам), те да је она имала неке осниваче. Непосредних доказа, колико знам пре Давида и Соломона нема, а јеврејски историчари и археолози се сами споре и око ове двојице.
12 племена је слично уопштавање, моје пристајање на оно "како се каже", а у поменутој историји се такође наводи да је њих 10 отпало. Али, онда следи питање - јесу ли тек тако нестала без трага, или је њихов утицај имао везе с многим стварима.
Што се тиче Хазара, постоји виђење да је велики број мађарских Јевреја, чак Мађара уопште (асимилованих), пореклом одатле. Једно време су они имали чак романтичарске идеје с тим у вези. Тако, током српско-турског рата 1876. јеврејска штампа (мислим на власнике) у Угарској позива се на братство крви с Турцима и тражи улазак у рат против Србије. То би могло објаснити антисемитизам Јаше Томића, рецимо (била на страницама НИН-а о томе). Лучић ме не занима много. Кад хоћу да се смејем гледам клипове типа "Астана град масона", док се не сморим.
За бракове у Израелу не знам, али знам да је настао као секуларна држава, под утицајем социјалистичку идеја. Сада ултраортодоксни смарају и остале Јевреје...

Да о томе је и Лучић писао чињеница да су Хазари помогли у конституисању мађарске нације која за 2 века постаје , нација и сила док су у време Лава мудрог у хроникама описани као народ у шсаторима који нема куће и на коњима , Хазари су имали моћну државу и сами су били државотворан народ , држали су капију народа , бранили су продоре у Европу нарочито Арапа али су и заустављали јуришање Руса за које тврде да би попалили и попљачкали све до Багдада , пошто су држали под контролом многа турска племена , Мађаре , Печењаге и Словене , њиховим рапсдом тј. рушењем њихове државе од Владимира Кијевског.
Сасвим је могуће да су ти Хазари били Мојсијеве вере , међутим Хазари нису престали да постоје ни после Владимира Кијевског као што ни Авари нису нестали 626 год. после опсаде цариграда , то објашњавају тако што су Мађари по Порфирогениту доживели 3 пораза од Печењага и сасвим нелогично да су се населили у Панонију где су били на још већем удару Печењага , највероватније су наишли на остатке аварског каганата са подчињеним Моравцима са којима су склопили ратни савез и помешали се.
За мађарске Јевреје можда можемо рећи да потичу можда од Хазара.
Да тачно је да је званични изреал секуларна држава и да тамо има много атеиста али брак можеш само озваничити у Синагоги не можеш као код нас у општини зачети грађански брак!

То је тачно.

Па наслеђивањем по линији матријархата се много брже умножава него линијом очева , то је једна предпоставка.
Право је питање када су Јевреји прешли на матријархат!
Јер списак патријарха од Адама до Ноја су само очеви тј. мушкарци , даље Абрахам , Исак , Есав , па Мојсије , Арон чак и списак у новом завету према реконструкцији старог када Матеј изводи порекло Исуса Христа исто су присутне само мушке линије...
Тако да је право питање када су Јевреји прешли на матријархат , моја предпоставка у Вавилону , где су настали први талмудски списи Зохар где је и писана Тора.
Друго одкуд толико Хришћана?
Постоји данас и постојала је процедура преласка у јеврејску веру ,Мојсије је записао да странцима буде забрањено до 4 колена улазак у храм , што значи да ако би се неко населио могао би постати Јевреј.

QUOTE=Konstantin Veliki;19498050]Rimljani su Jevreje izterali iz svete zemlje od tad lutaju[/QUOTE]

Не њихово присуство у Европи је записано још од антике , наука не зна шта је узрок овоме дакле пре пада Јудеје под Римљане а било их је и пре тога у самом Риму.
Мислим да је човек у праву вероватно је у почетку Јудеизма било некакавог мисионарења као код Хришћанаства само не тако масовног.

Poslednja izmena:
Тако да је право питање када су Јевреји прешли на матријархат , моја предпоставка у Вавилону , где су настали први талмудски списи Зохар где је и писана Тора.
Od samog početka, odnosno od stvaranja rase. Naime muškarci su bili odvojeni od žena i nisu imali pravo da se sparuju, to pravo su imali gazde i čuvari. Tako da je majka bila jedini stub deci. Vrlo verovatna priča koja ima i istorisku podlogu a i fenotipski rezultat.

Lucic je sarlatan i pise vece nebuloze nego Deretic.

Oni Jevreji koji su ziveli za vreme Hrsta izvan Israela su se uglavnom utopili u Hrscane.

Многи јесу, али зашто претпоставити да су сви?
Иначе, нису ово нове ствари. Шпенглер је писао о карактеру јеврејске нације као верске групе у делу Пропаст Запада.

Имао би доста тога да кажем у вези ове теме али не желим да трошим време на нешто што ће ускоро да буде обрисано.
Тужно је да се елиминишу теме посвећене одабраном народу а да се на све остале народе може пљувати колико се коме прохте.

Још један доказ да је глобализација вођена из ока пирамиде успела да испере мозак лаковернима.

Многи јесу, али зашто претпоставити да су сви?
Иначе, нису ово нове ствари. Шпенглер је писао о карактеру јеврејске нације као верске групе у делу Пропаст Запада.

Iz biblije i istorije crkve gde se jasno kaze da je hrscanizacija kod helenskih jevreja bila jako uspesna.

Inace posle pada Jerusalema je helenski judaizam maltene nestao i pobedilo je farizejsko ucenje.

Iz biblije i istorije crkve gde se jasno kaze da je hrscanizacija kod helenskih jevreja bila jako uspesna.

Inace posle pada Jerusalema je helenski judaizam maltene nestao i pobedilo je farizejsko ucenje.

I hristijanizacija Sefarda je bila veoma uspešna. Država Jevreja veća i mnogoljudnija od Izraela leži na obali Atlantskog okeana i spada u veće obožavatelje Pape. Ali je krajem 15. i početkom 16. veka morala da proguta jedan veliki ( kako bih rekao) semitski antisemitizam, vrlo karakteristično stanje konvertitstva koje se ispoljava kod svih koji prihvate spasenje po cenu proterivanja braće koja nisu htela da se spasu u hrišćanstvu.

I hristijanizacija Sefarda je bila veoma uspešna. Država Jevreja veća i mnogoljudnija od Izraela leži na obali Atlantskog okeana i spada u veće obožavatelje Pape. Ali je krajem 15. i početkom 16. veka morala da proguta jedan veliki ( kako bih rekao) semitski antisemitizam, vrlo karakteristično stanje konvertitstva koje se ispoljava kod svih koji prihvate spasenje po cenu proterivanja braće koja nisu htela da se spasu u hrišćanstvu.

Zar stvarno misliš da ih je u Španiji bilo toliko da je nazoveš jevrejskom državom?
Da li se može neći neki relevantan izvor o tome koliko je Jevreja naterano u rimsku veru, ili Arapa takođe?

Имао би доста тога да кажем у вези ове теме али не желим да трошим време на нешто што ће ускоро да буде обрисано.
Тужно је да се елиминишу теме посвећене одабраном народу а да се на све остале народе може пљувати колико се коме прохте.

Још један доказ да је глобализација вођена из ока пирамиде успела да испере мозак лаковернима.

Тако нешто не постоји!
Прафразираћу Мојсија: Гле ја вам преносим у исто време и благослов и проклетсто па ако се добро будете владали и држали Бога бићете благословени , ако не проклети...

Дакле оваква гледишта и став јеврејског ционистичког покрета је родио нацизам коме је идеолошки истоветан.
А већ смо овде елаборирали да не постоји изабрани народ ни у том контексту већ онда изабрана ВЕРА!

Дедер појасни ово молим те , Хришћанство се још мисионарско нашло у сукобу са хеленским Јеврејима , где си ти то прочитао у библији?

Но стари завет се показао на доста места тачан и као историјски документ , једино што је археологија схватила да за време 1 царста Давидовог и Соломоновог није цветао монотеизам даље од Јудеје налажене су разне паганске фигурице богиња сличних европским Венерама , међутим после повратака из Вавилона паганизам код Јевреја нестаје тотално , дакле потпуно су се верски и национално конституисали у Вавилону , то донекле и објашњава ппропаст Соломоновог царства који је био верски толерантан направио је од Јерусалима велики трговински центар и свим народима је дозвољавао да праве богомоље у Јерусалиму да би их жаргоном данашњице туристички и економски привукао.Међутим верски идентитет Јевреја није био тада још издефинисан сем саме Јудеје.

Zar stvarno misliš da ih je u Španiji bilo toliko da je nazoveš jevrejskom državom?
Da li se može neći neki relevantan izvor o tome koliko je Jevreja naterano u rimsku veru, ili Arapa takođe?
Kao prvo nije Španija. Kao drugo tanka je linija između Arapina i Sefarda. Samo je religija u pitanju, genetika je ista. Sve ono što u Portugaliji ima haplogrupu E1b nekada su bili Sefardi. Španski jevreji su našli privremeno utočište u Portugaliji, ali su ih ubrzo i tamo jurili i pokrštavali.

Poslednja izmena:

Back