три приче, песма и пролог на крају или како се постаје тата

Ја сам само писац, а ти моја бајка .

Тако је записано међу звездама, од почетка времена.

Оног дана када одем, ја нећу нестати.

Само ћу се преселити у твој сан.

Овакви као ја никада не умиру.

Такве као ти никада не заборављају.

"Татаааа..."

"Реци срећице."

"Тата зашто ти мораш да спаваш када се мени игра?"

"Тата мора да ради, мила."

"Јел оне чике морају само код тебе да пију сок. Ја сама узмем флашу из фрижидера а мала сам."

"Они тати плаћају, па онда тата сакупи парице и онда ти купи нову играчку. Зар ти се не допада онај коњић који сам ти купио?

"Зашто сад ћутиш душо?"

"Размишљам. "

"О чему бебо?

" Нисам ја беба, ја сам велика. Имам скоро пет година."

"Одлучи се да ли си мала или велика?"

"Немој да ми се смејеш тата, то није лепо."

"Извините млада дамо, Ви сте један Великимали зврк. Јел тако уреду?"

"Што се сад дуриш, ти си татина душа."

"Љута сам."

"Зашто?"

"Зато што си бацио оног малог миша да га маца поједе а он има своју маму, и зато што си се смејао када сам ја плакала."

"Их када је то било, пре годину дана а да знаш, миш је побегао. Позвао је све своје пријатеље и рођаке и отерали су мачку, далеко далеко."

"Стварно тата?"

"Наравно, часна пионирска."

"Ипак идеш на посао? Знаш тата, када порастем одселићу се у Америку и имаћу фарму коњова. Бићу богата и онда нећеш морати да радиш."

"Зар ћеш све то умети сама?"

"Удаћу се за каубоја. Зваће се Марк."

"Љута си? "

"Нисам љута."

"Онда си нерасположена."

"Нисам ни нерасположена."

"Онда си гладна Црни Ђоле, оћеш од бутића или од плећке!"

"НИСАМ ГЛАДНА"

"Да није холестерол црни Ђоле?"

"Хоћеш ли ти икада да ме схватиш озбиљно. Исто се понашаш као они у школи, и они се спрдају самном као и ти. Ништа што ја урадим није им довољно добро."

"Па?"

"Како па, нико ме не воли."

"А где пише да сви треба да те воле?"

"Нигде не пише ни да не треба."

"Види, види. Полако бре ја сам на твојој страни. "

"Шта би онда било да си на супротној. Немој више да ме браниш, молим те."

"Морам да те браним бар до пунолетства а што се супротне стране тиче , да сам на супротној страни водио бих те код фризера да офарбаш косу у плаво, купио бих ти најкраћу могућу хаљину да будеш ко оне звезде гранда. Исписао бих те из школе, шта ће то теби. Шта је што се мрштиш, рече да желиш сви да те воле. А имаш и другу могућност. Могућност да сама себи подижеш летвицу да видиш колико можеш и где су ти границе. Пут до врха је напоран и опасан. На њему опстају само посебни и уз тебе остају само посебни али кад дођеш на врх осећај слободе је немерљив. "

"Желим да ми продужиш време изласка. Све моје другарице излазе дуже од мене. "

"Слажем се са тим. Каква ти је то фаца ахахахаааа... "

"До колико сати могу да остајем?"

"Одлучи сама, кажеш да си одрасла и одговорна. "

Много година после.

"Како не схваташ што сам нервозна, па они су највећа фирма. Бирају само три јуниора. Не знам да ли ћу ја бити међу њима. Знаш ли колико су добре оне девојке. Сигурно ће оне проћи."

"Зашто онда не даш отказ да не мучиш и себе и њих?"

"Како можеш тако нешто да ми кажеш?"

"Наравно да могу, ја сам ти отац, ако то ниси заборавила. Био сам ту када си се родила. Покрај тебе када си одрастала. Трудио се да те научим свему ономе што знам. Не разумем твој страх, никада га нисам ни разумео. Испричаћу ти једну причу. Пре много година један девојчурак је питао свог оца да јој продужи време за излаз. Он јој је одговорио да каже сама време када ће се враћати кући. Рекла је да је то 11 сати, отац је био спреман да јој дозволи излаз до поноћи. Само је требала да се усуди. Знао сам да ћу ти једном испричати ову причу. Ти си моја ћерка, усуди се."

"Где да идемо?"

"У Марукоши, то је нови ресторан на Дорћолу. "

" Знаш сама да не преферирам живу рибу са алгама. Нисам пеликан бре. "

"Татааа...не спрдај се, нема тога тамо."

"Јел познајеш некога ко је обедовао тамо а преживео или смо ми први. Тражи им да клопа буде гратис и још понеки еврић за испирање."

"Што си старији ти си све луђи и луђи. "

"Зар се како разговара са старим седим оцем, срам те било. Хвала на питању, јесам."

"Који је повод твог изненадног доброчинства."

"Зар није могуће да ја, без задње намере, желим да ти се одужим за све ресторане у које си ме водио?"

"Теоретски да, практично не, ал ај да ти верујем."

"Признај да је да је храна врх."

"Невољно признајем али ово нећу изјавити пред сведоцима. Морам и ја да држим неки ниво."

"Не преврћи очима младунче моје него да пређемо на дневни ред, мсм оно због чега ТИ плаћаш ручак."

"Тата."

"Молим."

"Крис"

"Шта са њим?"

"Долази."

"Па нек дође, ко му брани, није му први пут."

"Остаће дуже."

"Ако имате пара слободно нек дође."

"Има пара и остаће."

"Ако је је луд нек остане, биће први амерички емигрант у Србији. Живео Вучић, живела Србија.

"Тата, ми ћемо да живимо заједно."

"Добро размисли принцезо, ово је велики корак. Не долази он из Земуна већ из Америке, ако још ниси спремна немој му дозволити да прелази толики пут да би након пар месеци закључила да то није то."

"Већ сам размислила, желим да дође."

"Онда нека дође. "

"Да ли можете да ми преведете на српски ово што овде пише?"

"Немам времена, нисте ви једини мој пацијент. Знате ли колико њих чека у ходнику?"

"Знам али такође знам да је ово једини живот који имам, па бих вас љубазно замолио да одвојите петнаестак минута свог живота а онда ме више никада нећете видети. Шта значи ово суспецт."

"Значи да имате лезију у карличном која због природе ваше болести може да буде метастатска."

"Колико?"

"Шта колико?"

"Колико времена ми је преостало."

"Ти нико не може са сигурношћу да вам каже."

"Пре четврт века сам дао обећање, треба ми шест месеци да га испуним."

"Постоје две терапије..."

"Бирам ону код које нећу изгубити косу."

Драги моји, и даље сам ту. Нисам изгубио косу и испунио сам обећање. Одиграо сам плес на прослави венчања моје принцезе. Младожења се зове Крис а не Марк, и за сада немају фарму коњова а ја сам коначно сигуран да сам постао тата.

П. С. Чекам наставак

Poslednja izmena:

Back