tri praseta

Transcendental

Buduća legenda
Poruka
29.502
Ok imate znači troje dece ne nekog velikog razmaka u godinama
I trudite se da vaspitavate decu relativno isto, to jest ne menjate pristup nešto kardinalno, te neke osnovne stvari su nepromenljive
Međutim deca vam ispadnu totalno suprotna, recimo prvo bude genijalac, pošten, vredan, radan a drugo bude ološ, probisvet, loše društvo itd. totalna suprotnost prvom
treći već kako ispadne
svakako ovakvih slučajeva ima dosta
i što je sad to tako

све знаш ал ти ништа није јасно...
п.с. шта ти се у паралели не уклапа у глупост?
близу и далеко у односу на шта?

кад би човек био робот твоја логика би била исправна.
да је човек настао од мајмуна ти би био бог.
на срећу, крајње случајно, није тако.

јел мож да сфаћаш да смо сви различити?

I trudite se da vaspitavate decu relativno isto, to jest ne menjate pristup nešto kardinalno, te neke osnovne stvari su nepromenljive
Međutim deca vam ispadnu totalno suprotna, recimo prvo bude genijalac, pošten, vredan, radan a drugo bude ološ, probisvet, loše društvo itd. totalna suprotnost prvom
treći već kako ispadne
i što je sad to tako

Neki dan sam na Discovery kanalu gledala dokumentarac o visestrukim trudnocama koje su pracene nekim video zapisom.Prikazali su jednojajcane i dvojajcane blizance,trojke i cetvorke koji su jos u majcinoj utrobi pokazivali neke od svojih karakternih osobina (ne znam kako drugacije da ih nazovem),pa su neke bebice,gurale ostale da bi imale vise mesta dok su se one povlacile.Dvojke od kojih je svaka imala svoj zastitni omotac znale su da naslone obraz jedna na drugu i tako ostanu neko vreme.Godinu dana nakon porodjaja,ta dva deteta se se igrala tako sto se sakriju iza zavese,dodiruju im se obrazi a oni se zadovoljno smeju...Fascinirala me ta emisija,i bas su i neki naucnici govorili o tome da se osnovne karakterne crte nose zapisane u genima,a da nakon rodjenja,vaspitanjem i socijalizacijom uticemo na pojavljivanje neke od njih ili ne.To je isto kao i poznat Lambrozov tip,po kome se osoba sklona kriminalu jednostavno radja bez uticaja okoline.Znaci,mozemo imati 10-toro dece i vaspitavati ih slicno,ali to ne znaci da ce oni biti karakterno isti.

treći već kako ispadne
i što je sad to tako

ни пасуљ кад засадиш у сахари, на северном полу и у амазону није исти.

Loša paralela, ovde imaš dva pasulja jedan pored drugog

Mislim da sam pitanje postavio prilično jasno
dakle isti geni isto vaspitanje
dijametralno suprotni rezultat
što je sad to tako

jel treba jasnije

postavka jeste dobra, paralela nije
pasulj zasadjen na tri dramaticno razlicita mesta bi u paraleli odgovarao deci koja rasta u dramaticno razlicitim okolnostima, sto ovde nije slucaj
takodje, deca se razlikuju po genima, znaci nisu iste genske varijante u pitanju, sem ako nisu jednojajcani blizanci
razlicite kombinacije njihovih genskih alela, do kojih je doslo tokom oplodnje, dace, cak i u priblizno (jer nikada nije sve apsolutno isto u odgajanju dvoje, ili vise dece) istim uslovima razlicite karakteristike te dece i kasnije ljudi

postavka jeste dobra, paralela nije
pasulj zasadjen na tri dramaticno razlicita mesta bi u paraleli odgovarao deci koja rasta u dramaticno razlicitim okolnostima, sto ovde nije slucaj
takodje, deca se razlikuju po genima, znaci nisu iste genske varijante u pitanju, sem ako nisu jednojajcani blizanci
razlicite kombinacije njihovih genskih alela, do kojih je doslo tokom oplodnje, dace, cak i u priblizno (jer nikada nije sve apsolutno isto u odgajanju dvoje, ili vise dece) istim uslovima razlicite karakteristike te dece i kasnije ljudi

проблем вас преобразованих је што сте роботи.
пасуљ је васпитање, једно исто.
јел баш неопходно да цртам шта је свест и због чега смо сви различити?

проблем вас преобразованих је што сте роботи.
пасуљ је васпитање, једно исто.
јел баш неопходно да цртам шта је свест и због чега смо сви различити?

zadnji put kad sam se pogledala u ogledalo, jos sam licila na homo sapiensa, no moguce je da sam u medjuvremenu postala robot
imas prava da se ne slazes sa onime sto sam napisala, sto nije moje misljenje, vec ono sto zvanicna nauka kaze i sto sam ja sa stanovista nauke pokusala da objasnim postavljacu teme
na osobine neke osobe uticu geni (tacnije aleli) koje osoba nosi i sredina u kojoj se razvija
te je tvoja paralela potpuno pogresna
covek je rekao da se deca odgajaju na isti nacin, u istoj porodici-znaci razliciti geni, sredina ista
a, ti si stavio paralelu sa odgajanjem pasulja u tri potpuno razlicite sredine, niis precizirao da li su zrna pasulja geneticki identicna-te je u tvoj postavci ovo-razliciti ili isti geni, ali u tri razlicite sredine
je li bas neophodno da crtam, ili mozemo kulturno da diskutujemo?

zadnji put kad sam se pogledala u ogledalo, jos sam licila na homo sapiensa, no moguce je da sam u medjuvremenu postala robot
imas prava da se ne slazes sa onime sto sam napisala, sto nije moje misljenje, vec ono sto zvanicna nauka kaze i sto sam ja sa stanovista nauke pokusala da objasnim postavljacu teme
na osobine neke osobe uticu geni (tacnije aleli) koje osoba nosi i sredina u kojoj se razvija
te je tvoja paralela potpuno pogresna
covek je rekao da se deca odgajaju na isti nacin, u istoj porodici-znaci razliciti geni, sredina ista
a, ti si stavio paralelu sa odgajanjem pasulja u tri potpuno razlicite sredine, niis precizirao da li su zrna pasulja geneticki identicna-te je u tvoj postavci ovo-razliciti ili isti geni, ali u tri razlicite sredine
je li bas neophodno da crtam, ili mozemo kulturno da diskutujemo?

то што видиш у огледалу лиши на мајмуна, живео чарлс.
то што не видиш у огледалу не личи ни на шта, живео бог.
то што видиш у 3 огледала је једно, а ти и пропали модератор и ја никако нисмо исти.

u carlsa ne verujem, no moguce je da nekome licim na majmuna
drugu recenicu ne razumem, te je ne mogu kometarisati
trecu nisam ni ja tvrdila, niti znam zasto bi ti, ja i propali moderator, ma ko on bio, bili isti?
to jenemoguce-nisu nam isti geni, nismo rasli u istoj sredini, na svetu nema dva identicna coveka
i ne vidim sta je tvoj problem, ni cemu ovakva reakcija na jednostavno postavljenu temu i na moje izneto misljenje, sem nekog licnog animoziteta u koji me zabole da ulazim

trecu nisam ni ja tvrdila, niti znam zasto bi ti, ja i propali moderator, ma ko on bio, bili isti?
to jenemoguce-nisu nam isti geni, nismo rasli u istoj sredini, na svetu nema dva identicna coveka
i ne vidim sta je tvoj problem, ni cemu ovakva reakcija na jednostavno postavljenu temu i na moje izneto misljenje, sem nekog licnog animoziteta u koji me zabole da ulazim
ето...сложисмо се да не схваташ.
следеће би било да то сфатиш...
било би...ал неће бидне.

ето...сложисмо се да не схваташ.
следеће би било да то сфатиш...
било би...ал неће бидне.

pa, moguce ako ti-pametan, objasnis meni glupoj i majmunu slicnoj to sto treba da shvatim, a ja cu se iz petnih zila potruditi (eto prvi korak je priznanje da ne shvatam, razumevanje neznanja je put ka znanju) da shvatim
ajde probaj, pa mozda i bidne
ali, molim te jednosloznim recenicama, jer, em sam zensko, em nisko na evolutivnoj lestvici, em plavusa, em robot

pa, moguce ako ti-pametan, objasnis meni glupoj i majmunu slicnoj to sto treba da shvatim, a ja cu se iz petnih zila potruditi (eto prvi korak je priznanje da ne shvatam, razumevanje neznanja je put ka znanju) da shvatim
ajde probaj, pa mozda i bidne
ali, molim te jednosloznim recenicama, jer, em sam zensko, em nisko na evolutivnoj lestvici, em plavusa, em robot

виш љепојко,
објашњење је васпитавање.
творац једине теорије коју ти разумеш нисам ја него дарвин.

виш љепојко,
објашњење је васпитавање.
творац једине теорије коју ти разумеш нисам ја него дарвин.

avaj, lepojka nisam
da jesam, ne bih morala u nauku, no bi mi zivot bio jednostavniji
no, cak i sa mojim ogranicenim kapacitetom za razumevanje, kapiram da je "lepojka" bilo samo ironicno obracanje koje ljudi koriste kad hoce da ponize nekoga
jel tako?
eto, pocinjem da kapiram ono sto mi kazes
ajmo dalje
rekoh da u carlsa ne verujem
jesi na tog darvina mislio? carlsa darvina i teoriju evolucije? ako jesi-da ponovim: u carlsa darvina i njegovu teoriju evolucije ne verujem, te tako on ne moze biti tvorac jedine teorije koju ja razumem
dalje, ja verujem u veci broj teorija, a ne u jednu jedinu, a nisam sigurna da bilo koju razumem, te tako tvoja poslednja recenica uopste ne stoji
prva recenica smo zakljucili da nije istinita
te nam ostaje druga
"objasnjenje je vaspitavanje"
hmm
donekle je razumem, slazem se sa njom i cak(!) pokusavam da je primenim u vaspitavanju dece i studenata
radujem se sto ces me izgleda kroz metod objasnjenja i vaspitati, jer umem da budem uzasno nevaspitana i pored truda koju su u moje vaspitanje ulozili moji jadni roditelji, skola, sredina, pa cak i knjige koje sam citala
mozda ces ti imati vise uspeha?
jedva cekam da pocnemo!
izvoli
:ceka:

avaj, lepojka nisam
da jesam, ne bih morala u nauku, no bi mi zivot bio jednostavniji
no, cak i sa mojim ogranicenim kapacitetom za razumevanje, kapiram da je "lepojka" bilo samo ironicno obracanje koje ljudi koriste kad hoce da ponize nekoga
jel tako?
eto, pocinjem da kapiram ono sto mi kazes
ajmo dalje
rekoh da u carlsa ne verujem
jesi na tog darvina mislio? carlsa darvina i teoriju evolucije? ako jesi-da ponovim: u carlsa darvina i njegovu teoriju evolucije ne verujem, te tako on ne moze biti tvorac jedine teorije koju ja razumem
dalje, ja verujem u veci broj teorija, a ne u jednu jedinu, a nisam sigurna da bilo koju razumem, te tako tvoja poslednja recenica uopste ne stoji
prva recenica smo zakljucili da nije istinita
te nam ostaje druga
"objasnjenje je vaspitavanje"
hmm
donekle je razumem, slazem se sa njom i cak(!) pokusavam da je primenim u vaspitavanju dece i studenata
radujem se sto ces me izgleda kroz metod objasnjenja i vaspitati, jer umem da budem uzasno nevaspitana i pored truda koju su u moje vaspitanje ulozili moji jadni roditelji, skola, sredina, pa cak i knjige koje sam citala
mozda ces ti imati vise uspeha?
jedva cekam da pocnemo!
izvoli
:ceka:

виш ружнојко.
љепо што не вјерујеш у мајмунатворца.
ал теорије нијесу истине.

виш ружнојко.
љепо што не вјерујеш у мајмунатворца.
ал теорије нијесу истине.

tako je
slazem se
teorije sluze tome da se provere i da se vidi sta je istina
zato se i zovu teorije,a ne cinjenice
pa, se proveravaju iznova i iznova
opovrgavaju, mere, premeravaju, procenjuju, revidiraju, modifikuju, prosiruju, daju nove etc, etc
sve sam te sad razumela
ajde dalje, zedjam za znanjem i vaspitanjem o istom trosku

Back