Trgovinski rat: Niski udarci iz komšiluka

Poruka
22.606
BEOGRAD 18. 03. 2011

PRESS

„Jafa" morala da povuČe keks iz Slovenije
Trgovinski rat: Niski udarci iz komšiluka

Stara praksa Srpske kompanije godinama ukazuju na neravnopravan položaj i saplitanja na koja nailaze u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je naše tržište otvoreno za sve

Kompanija „Jafa" iz Crvenke povukla je sa tržišta Slovenije i Hrvatske seriju „jafa" keksa za koju su u tim zemljama tvrdili da ima neispravnu ambalažu.
Ovim potezom, faktički u znak protesta, na koji je srpska kompanija bila prinuđena, svojevrsni trgovinski rat Slovenije i Hrvatske protiv Srbije dobio je novo poglavlje. Već dugo ovdašnje firme ukazuju na izrazito neravnopravan položaj i saplitanje u tim zemljama, dok s druge strane kompanije iz Slovenije i Hrvatske imaju u Srbiji tretman na kojem bi im pozavidele i mnoge domaće firme.

Kompanija „Jafa" saopštila je da su se nalazi koji su joj predočeni posle februarske odluke slovenačke inspekcije da zabrani prodaju jedne serije „jafa" keksa, a pokazivali su povećan stepen materija benzofenon i 4-metilbenzofenon odnosili isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže, pa nikada nisu mogli da ugroze sam proizvod.

izvoz.jpg

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...rgovinski+rat:+Niski+udarci+iz+komšiluka.html

da li mislite da bi trebali da se vodimo jednakim aršinima što se tiče plasiranja robe?

Mora da postoje jednake mere,kako za nas tamo,tako i za njihove firme ovde.Mi se necemo tamo ovajditi nikada,mrznja je nesto cega se oni ne mogu i ne zele nikako otresti.Oni i nisu nama prioritetna trzista,jer i jedna i druga zemlja zajedno imaju manje gradjana nego mi skupa.Broj potrosaca je manji i vise su okrenuti svojoj robi nego nasoj.Ajvar je i zvanicno postao slovenacki brend,sto govori stosta.Todoric je legalizovao ogroman broj srpskih napustenih poljoprivrednih dobara po bivsoj Krajini,tamo proizvodi hranu,koju ovde plasira u ,,Idei",a zaradu odnosi u Hrvatsku.Ti ljudi kojima je zauvek oduzeo imovinu,ne mogu da je povrate niti bi imali od cega ziveti i kada bi se vratili,zemlja im je ukradena.Mozda neki od njih jos i pazare u ,,Idei".Neko je iz vrha vlasti,sve to dobro znao,ali je ,,Idea" prosla.Sada je ne mozes isterati...sta ce reci potencijalni strani investitori,kakva ih ovde onda sigurnost ceka???!!!

Nisam siguran da je reč o trgovinskom ratu mada zvuči kao tako.Naime,da bi bio trgovinski rat potrebno je da su odnosi 1:1,mađutim ovde se radi o rasprodaji Srbije.Svi iz okruženja pljuju po Srbiji a ovde zarađuju.Pljuju po našoj robi i neće da je kupuju.U novembru sam bio u Hrvatskoj i suočio sam se sa ludilom.Niko ne želi da kupi naše proizvode ma kakvog kvaliteta bili.Mada nisam video neki izbor naših proizvoda.Znam da se u Frikomu pakuju proizvodi pod made in cro,sa nekom njihovom robnom markom i prodaju je kod njih a kada bi pisalo made in Srbija niko ne bi kupio istu stvar.Jednostavno,tamo se vodi kampanja -kupi domaće i nemačko.Sećate li se kada je Kraš utrčao sa njihovim prizvodima,jednostavno se nisu mogli videti naši konditorski proizvodi.Kao sa su sklonjeni.Pa Gorenje.Svi su bili srećni što imamo smeće od proizvoda.Ugasili smo naše firme prodavši ih Hrvatima ili Slovencima a oni su naravno isto kupljene zatvorili i počeli da prodaju njihove prizvode.Sada kukamo .Pa neka nam.
Šteta što na pšenici ne piše -made in Srbija.

Back