Trgovina na berzi

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

qqjay

Domaćin
Poruka
3.568
Kako to ide ,moze li neko ko ima iskustva sa tim da mi preporuci neki sajt na kom je sve lepo objasnjeno, onako da i budala razume.Skratio sam vam muke ,samo sajt , vi ne morate nista da pisete. :hvala: :super:

Nađeš na internetu neku brokersku kuću preko koje ćeš kupovati akcije, izdaš nalog za kupovinu svom brokeru i to je to!
Inače to je čista glupost, tržište HoV u Srbiji je totalno mrtvo, znači izrazito je nelikvidno tj. plitko je tj. promet je nikakav, cene akcija ne reaguju na dobro poslovanje kompanije, a i u razvijenim zemljama sa visokolikvidnim tržištima očekivanja BUDUĆEG profita kompanija su već "ugrađena" u SADAŠNJU vrednost tih kompanija tako da su svaki dobitak i svaki gubitak prilikom investiranja na berzi stvar slučanosti a ne znanja.
Sve što možeš da uradiš je da kupiš akcije NIS-a, Aerodroma i AIK banke i da se nadaš da će za 5 godina vredeti više nego što danas vrede ako tržište postane likvidnije, verujem da NIS vredi dosta više nego što mu je trenutna tržišna vrednost.

Hmmm , to je lepa zarada , sa koliko novca si ti krenuo ?

U sustini ti je sve jedno sa koliko krenes samo da nije recimo ispod 10.000$ zato sto kada kupis neki stocks kosta 9.99$ i kada prodas kosta 9.99$ sad verovatno da neko ko investira vise moze mozda da trazi da mu spuste tu cifru. Pogledaj malo njihov website TD Ameritrade imaju odlicnu platformu za pocetnike thinkorswim. Takodje imas i website futureadvisor koji ti pomaze sta da kupis kada to se poveze sa TD Ameritrade automatski ti prati pozicije.

Poslednja izmena:
Hmmm , to je lepa zarada , sa koliko novca si ti krenuo ?

Ваљало би да се и ја укључим , пошто ценим да си лаик , као што сам и ја био неке 2005. кад сам почео на ББ /Београдској берзи ;belex.rs/ и прве
2 - 3 год. сам одлично пролазио , мада је био порез на КД /капитална добит/ 20%, тј. на разлику између куповне и продајне цене акције , тако да ми
је разлика била између 100 - 300 % , док ми садашњи портфељ /количина акција по различитим фирмама/ износи свега 10 - так, и на њима сам у
задње време изгубио око 80 - 90 % , конкретно сам 1 акцију фирме платио 53.000 /тада 800е/ да је њена цена данас око 10.000 /око 90е/, за неке сам
дао око 450д а сада су око 35д , тако да ми је новац "заробљен"...или да свесно направим КГ / капитални губитак /, пошто је код нас моментално
"замрло" трговање / мислим у мом шпекулативном смислу /. Мада и поред тога не могу да се кајем , пошто сам извадио уложени новац са сасвим
пристојном %, а ово данас , за које сам платио 10к евра , а моментално вреди око 1500е , мора да чека бољи тренутак.....ако га буде ?

Иначе , класика ти је , ако желиш , да нађеш брокера , имаш на сајту берзе списак , отвориш посебан рачун у банци , најбоље у оној са којом
брокерска кућа има увид , и из које не можеш да подигнеш - пребациш новац на свој рачун , који такође отвараш да ти легну уплате од продаје ,
док ти БК / брокерска кућа / не да сагласност , пошто они гарантују да ће платити купљене акције новцем са тог рачуна. На Берзи се сваког радног
дана тргује од 10.00 до 12.00 било методом континуираног трговања или методом преовладајуће цене. За првобитно улагање можеш да положиш
било коју суму и да купиш само 1 акцију......или пак ??? За основе берзанског трговања , нађи неки сајт или се информиши код брокера кога желиш
да ангажујеш , и са њима склопиш уговор , где ће ти рећи њихову провизију , цену отварања налога за куповину - продају , провизију берзе , банке,
ЦРХоВ /централни регистар хартија од вредности - тј. банка за твоје акције /.....и да однесеш пореском одељењу твоје Општине налог, који ти да
брокер , после продаје акција , 1. колико и кад си купио и платио и 2. пошто и кад си продао , да би ти на разлику зараде држава узела 15% , као
порез.

Напомињем да ако данас купиш , не можеш сутра да продаш пошто укњижба траје од 1 до 3 дана , а такође и исплата новца.

Надам се да сам био мало од помоћи.

Jesi , bio si od pomoci , hvala puno! Da ,u pravu si ,laik sam i ne znam skoro nista o tome tako da verovatno necu odmah krenuti nego prvo hocu malo da vidim kako to izgleda , jel ti i dalje poslujes na toj beogradskoj berzi ili na nekim stranim , posto Srborus gore rece da kod nas i nema bas puno opcija ?

Jesi , bio si od pomoci , hvala puno! Da ,u pravu si ,laik sam i ne znam skoro nista o tome tako da verovatno necu odmah krenuti nego prvo hocu malo da vidim kako to izgleda , jel ti i dalje poslujes na toj beogradskoj berzi ili na nekim stranim , posto Srborus gore rece da kod nas i nema bas puno opcija ?

Imas ili Belex (nasa berza) ili mozes da trgujes na stranim berzama. Broker ti treba i u jednom i u drugom slucaju. Moj broker je TD Ameritrade i tu imas software-platformu koja ti omogucava da kupujes i prodajes u sekundi. Vrlo je jednostavna a ima i aplikacija za telefon koja ti omogucava da sa telefona to sve isto radis i da pratis svoje 'pozicije'. Ja to radim kao full time job. :-)

Ono sto ti mogu savetovati za start jeste da kupujes indexe to ti je najjednostavnije. Nemoj ici na pojedinacne akcije jer je prilicno rizicno.
Na primer S&P 500

To ti je grafikon 'indexa' cele berze S&P 500 i to kupis i prodas kasnije. Sada je ekonomski pik i treba sacekati malo kad bude ponovo recesija pa tada kupiti. Ti ne samo sto cekas da ti skoci vec imas i dividendu godisnju oko 2% na ulozena sredstva tako da ti je to najbolja moguca investicija. Glavni stos je da diversifikujes portfolio tj da napravis sto razlicitije kupovine kako bi mogao da ostvarujes stabilan godisnji prihod od oko 15%. To znaci na primer od 10.000$ za 1000$ kupis index S&P 500, za 1500$ kupis recimo ETF Silvera i za ostalo kupis akcije od nekih fondova i kada to pogledas u periodu od 20 godina unazad nekada bi zaradjivao 10% a nekada 20% godisnje i u proseku ces izaci na 15%.

Prvo sebi treba da postavis pitanje na primer ako imas 10.000 eura sta zelis sa tim parama i kada zelis da ih podignes. Sto dugorocnije ides na veci rizik a sto kratkorocnije ides na manji rizik. Nije toliko tesko kao sto deluje. Otvori nalog kod nekog brokera i obavezno gledaj da ne placas mesecno nego da placas po kupovini ili prodaji. Mene kosta 10$ (sto nije malo ja mislim da je to najskuplje) svaka kupovina i svaka prodaja. Kupis nesto i cekas da budes u plusu pa kad dodjes u zadovoljavajuci plus prodas.
Ako si spreman na veci rizik ja ti predlazem kupi neki od fondova koji kupuju srebro (AG, AXU, EXK, HL, NYX, SLW, EXK, GPL, HL, PHYS, PSLV.DL, SLW) oni su trenutno povoljni a sigurno ce da rastu. (eventualno da sacekas jos malo). Yahoo finance (tu mozes da ukucas neki od ovih simbola i da pratis grafikone). Jedan od takodje zanimljvih je VGPMX. Ti mozes da kupis i da cekas neograniceno imas godisnju dividendu 2% i lepo kad dodje u plus prodas. Prosto.

Pitaj ako te nesto konkretno interesuje.

Poslednja izmena:
Ako ulažeš u inostranstvu i na duži rok (>5 godina) onda ulaži u emergentne tehnologije - matične ćelije, obnovljivi izvori energije i sl. tu je rizik velik ali je i potencijalna zarada ogromna.
Meni je za oko zapala ova kompanija:
http://finance.yahoo.com/q?s=NVIV
Danas po prvi put u istoriji čovečanstva postoji mogućnost lečenja povreda kičmene moždine uz pomoć inžinjeringa tkiva i matičnih ćelija, ovi su učinili da paralizovani majmuni ponovo prohodaju, mislim da je to jedinstvena šansa za zaradu.

Hvala puno drugari ,svi ste mnogo pomogli ,dobijate rep :) Imam ustedjevinu (odprilike kao gore pomenuta suma, mozda malooo vise) i kapiram kako to ide , ali jos nemam punih 18 godina ,to je jedini problem, zato sam i otvorio temu da se malo informisem o tome ,pa kad za par meseci postanem punoletan mogu da krenem :flert:

Oduvek me zanimalo to,ali nikad nisam krenuo da malo ozbiljnije proucavam,pa eto tek sad , kapiram da cu morati da se bavim jos necim , a ako budem imao srece nadam se da cu moci jednog dana od toga i da zivim

Poslednja izmena:
Otvori nalog sa 500$ i vezbaj jedno godinu dana. Prati forume koji su posveceni trgovini na berzi kao sto je bogleheads ili tako neki pa ako ti ide onda tek nastavi. Imas i razne sajtove koji nude 'demo' naloge sa 100,000$ pa mozes i tu da vezbas.

I
To ti je grafikon 'indexa' cele berze S&P 500 i to kupis i prodas kasnije. Sada je ekonomski pik i treba sacekati malo kad bude ponovo recesija pa tada kupiti. Ti ne samo sto cekas da ti skoci vec imas i dividendu godisnju oko 2% na ulozena sredstva tako da ti je to najbolja moguca investicija. Glavni stos je da diversifikujes portfolio tj da napravis sto razlicitije kupovine kako bi mogao da ostvarujes stabilan godisnji prihod od oko 15%. To znaci na primer od 10.000$ za 1000$ kupis index S&P 500, za 1500$ kupis recimo ETF Silvera i za ostalo kupis akcije od nekih fondova i kada to pogledas u periodu od 20 godina unazad nekada bi zaradjivao 10% a nekada 20% godisnje i u proseku ces izaci na 15%.

.

Da, to je za pocetnike i najbolje, ali su sada ti indexi toliko visoki da ja prosto ne mogu da zamislim da ce jos rasti.
Nego svasta nisam mogla da zamislim, a dogodilo se.:D

U svakom slucaju bih sacekiala jedno 6 meseci, cenim da ce uskoro poceti kamate da rastu, a to bi automatski
znacilo pad indeksa.

Evo registrovao sam se na ovaj sajt (demo verzija) , i skinuo sam program (fxlider metatrader) ,ima li negde tutoriala da skapiram kako to sve radi, posto sam (kao sto je gore napisano) laik i ne znam skoro nista o tome ?

E hvala , to mi je trebalo... :)
Hehe , evo divnog iznenadjenja na sajtu , Soros ,prijatelj Srba :D

Evo sta ti ja mogu savetovati odakle da pocnes i sta ti sve treba.

1. Inteligencija + edukacija.
2. Vreme
3. Temperament (tj da nisi previse emotivan i da nisi 'verujuci').

Cak i ako imas #1 & #2, najveci deo nas nema temperament da investira kako treba. Jednostavno nasi mozgovi nisu tako kreirani.

Sta da uradis: Idi u biblioteku ili Amazon.com i potrazi knjigu koja pokriva osnove. Izbegavaj knjige "how I predicted the market meltdown!" i slicne gluposti koje kreiraju samo hype. Dakle treba ti knjiga koja pokriva fundamentals ili osnove investiranja.

Osim ako neces da budes dnevni trejder samo kupuj indexe fondova ili mutual funds razlicitih sektora ili S&P500 i prati.

Glavni razlog zasto ljudi gube novac na berzi je zato sto prave odluke bazirane na emocijama umesto na logici. Poznajem pocetnike koji su kupili stocks od XYZ kompanije koji je kostao 100$ po akciji a sada je 0.50$ po akciji. Najveca greska koju pocetnici rade je da 'jure' pojedinacne akcije. Ulazi u fondove, ETF ili glavne indexe i bices vise nego uspesan.

Vezbaj sa fake parama godinu dana i bices sigurno uspesan kasnije. 10.000 eura ti je dovoljno za start.

Back