trgovci VS potrošači

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
85.211
Koliko vam se puta desilo da u marketu ostanete duže i potrošite više nego što ste planirali , nekoliko caka koji trgovci koriste za to
marketi nemaju prozore , gubi se vremensko prostorni osećaj
kabine su u najudaljenije ćoškove da bi prošli pored što više raftova
naj jeftiniji produkti su na donjim stalažama
dečiji produkti su u visini očiju po uzrastu
korpe za odlaganje kupljenog su uvek veće kako ne bi izgledalo da ste kupili dovoljno , malih korpi nema ili su sakrivene
i još mnoga takvih caka
vaša sagledavanja po ovom pitanju

Prvo nikad ne planiram koliko cu potrositi jer pratim akcije ,pa svakako uzimam ono sto uvek koristim ako je jeftinije tad,drugo ako je neki nov proizvod proba mi se opet je moj izbor a ne navlakusa,znam sta je skupo u poredjenju s drugim namirnicama,idem pravo gde stoji ono sta mi treba ne gledam na reklame

ovamo na kasi uvek isti sortiman

- snikers
- kondomi
- krpice za cvike
- krpice za desinfekciju
- zhvake
- zestok alkohol u dva cuga

:lol:

najvishe mi ide na zhivce sto 2 x godishnje prebacuju cjeli sortiman, utrcjim brzo jer trebaju jaja kad ono tamo toalet papir

psihologija neka

ovamo na kasi uvek isti sortiman

- snikers
- kondomi
- krpice za cvike
- krpice za desinfekciju
- zhvake
- zestok alkohol u dva cuga

:lol:

najvishe mi ide na zhivce sto 2 x godishnje prebacuju cjeli sortiman, utrcjim brzo jer trebaju jaja kad ono tamo toalet papir

psihologija neka
to se tako radi da tražiš to što ti treba , s usput kupiš i ono za što nisi ni došla , nego na kasi kondomi su najpotrošnija roba

to se tako radi da tražiš to što ti treba , s usput kupiš i ono za što nisi ni došla , nego na kasi kondomi su najpotrošnija roba
Zbog mene lično nije potrebno da me nerviraju stim sto mi brzo kupiti postane traženje po trgovini , svakako uvek mesto ubacim sto nije bas potrebno :lol:

Nisam obraćala pažnju ali verujem da se isplati držati ih na kasi ...da nemaju računa nebi tu bili

Koliko vam se puta desilo da u marketu ostanete duže i potrošite više nego što ste planirali , nekoliko caka koji trgovci koriste za to
marketi nemaju prozore , gubi se vremensko prostorni osećaj
kabine su u najudaljenije ćoškove da bi prošli pored što više raftova
naj jeftiniji produkti su na donjim stalažama
dečiji produkti su u visini očiju po uzrastu
korpe za odlaganje kupljenog su uvek veće kako ne bi izgledalo da ste kupili dovoljno , malih korpi nema ili su sakrivene
i još mnoga takvih caka
vaša sagledavanja po ovom pitanju
Skoro pa nikad.

Po pravilu uvek kupim stvari koje su na spisku, retko mi se desi da kupim nešto van toga. Ali desi se i to. Mnogo volim da kupujem u Idei, odeljak za organsku i zdravu hranu mi je omiljen za kupovinu, tu se uvek zadržim malo duže jer je ponuda fantastična, doduše malo su cene jače ali isplati se.

Proizvodi su sve manji. Imaju 50, 70 ili 100 grama manje od uobičajene gramaže na koju smo naviknuli. Primjetno je to tek kada dobro pogledate ambalažu

Trend manjih pakiranja prisutan je posljednjih pet godina, a najčešće se odnosi na prehrambene proizvode koji su kupuju impulzivno.
Kava istog proizvođača, ali u različitim pakiranjima. Jedna teži 200 grama, druga 175. Salama za koju biste očekivali da ima 100 grama, ipak ima samo 80, iako je u pakiranje moglo stati još salame. To su samo neki od primjera kako očekivanja potrošača nisu u skladu s količinom koja je istaknuta na omotu.

Nije slučajno što su pomorandže upakovane u crvenu mrežicu: Reč je o optičkoj iluziji koja nam vara mozak​

Danas online11.04.2023. 11:27
Nije slučajno što su pomorandže upakovane u crvenu mrežicu: Reč je o optičkoj iluziji koja nam vara mozak 1
Pomorandže, foto: Jane Tansi / Alamy / Alamy / Profimedia
Pomorandže u crvenom džaku su redovan prizor u prodavnicama. A zbog čega je džak baš crven? Boja u ovoj priči igra veliku ulogu, evo kakvu.

Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?
Samo retko je mreža bilo koje druge boje osim crvene. Boja je odabrana namenski, kao i ostale stvari u prodavnici koje pozivaju na kupovinu.

Na mnoge od njih retko obraćamo pažnju i svesni smo ih, ali apsolutno ništa u prodavnicama nije slučajno.
To je pametan trik trgovaca koji prati fenomen koji se zove Munkerova iluzija.

Iluzija koja vas poziva na kupovinu.
Kao što je pomenuto, to je trik koji ubeđuje kupce da kupe i zapravo igra veliku ulogu u odluci da li će se zaista odlučiti za kupovinu. Naime, kada su pomorandže i mandarine u crvenoj mrežici, one deluju narandžastije, sveže i ukusnije.

Ništa drugačije nije ni sa drugim grejpfrutima, mandarinama i limunom. Oni su zato spakovani u zelene mreže, iz potpuno istog razloga.
Ovaj trik prati Mankerovu iluziju; optičku iluziju koje prevari mozak da obradi određenu boju u odnosu na okolnu boju.
U ovom slučaju, crvena ili zelena boja mrežice utiče na to kako percipiramo upakovano voće.
U ovom trenutku, trikovi i iluzije se ne završavaju
Trgovci koriste mnoge trikove i optičke iluzije da ih ubede da kupuju. Sve od pločica do proizvoda i plasmana hrane. Sve je osmišljeno do poslednjeg detalja. Važnu ulogu igra i muzika – psiholozi su otkrili da kupci prilagođavaju korake tempu muzike, zbog čega ostaju duže u radnji. Time je veća mogućnost da kupe više proizvoda i hrane.

Back