Prodao sam evre i kupio dolare.
Vaše mišljenje,dali će dolar konačno krenuti ili će nastaviti pad.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dacu ti ovaj text da procitas,izanaliziraj ga pa sam izvedi zakljucak:http://www.akter.co.rs/svet/3491-spas-ili-lagana-propast-evrozone.htmlProdao sam evre i kupio dolare.
U prethodnom periodu (poslednjih godinu-godinu i po dana), nije lako bilo predvideti kretanje valuta.
Ono što je sigurno to je da je švajcarski franak znatno ojačao u odnosu na evro.
Ja sam lično, počeo da štekam u francima (ono što preostane na kraju meseca).
Evo zanimljivih grafika..
http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-chf.en.html
http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html
Kao ekonomista ali i kao obično ljudsko biće shvatio sam da ne mogu puno profitirati od kalkulacija sa valutama, naročito ne u kratkom roku. Suviše je informacija potrebno imati, često i insajderskih da bi se vršila određena predviđanja.
Došao sam do zaključka da je rizik najbolje minimizirati tako što se neka štednja čuva u više valuta i eventualno nekom plemenitom metalu (vidim da se piše da je srebro zanimljivo)
Da li neka znacajna valuta ima pokrice u zlatu kao sto je to nekada bilo?
Zvanicno nijedna.Da li neka znacajna valuta ima pokrice u zlatu kao sto je to nekada bilo?
Ne nisi u pravu.,,Cena je mera vrednosti, a novac je mera cene". Ludwig von MizesI sta je onda novac uopste,bilo koje drzave,kada se toliko lako obezvredjuje?
Koliko je od 1949. godine,pa do ukidanja obezvredjena,naprimer,cuvena nemacka marka?Ako se ne varam obezvredjena je negde oko 90%,mada neko to i bolje zna od mene.
Papirni novac sluzi mocnicima, vestima i drzavama da pljackaju stedljive i lakoverne pojedince.Kada ga covek stekne treba da ga ulaze u neki posao,akcije,dragocenosti,nepokretnosti ili bar na stednji,mada nisam siguran da se ona mnogo isplati ako traje vise decenija.
Ne,definitivno ne.Ako neko ustedi,naprimer, 10.000 svajcarskih franaka i cuva ih kod kuce za neke vanredne,nepredvidjene izdatke,da li ce posle 10 ili 2o godina za taj novac moci da kupi onu istu kolicinu vecine proizvoda koju je mogao nabaviti u trenutku sticanja novca?
Nije on bezvredan,ko je to ovde napisao???Kako nesto bezvredno samo po sebi moze biti mera vrednosti svih roba,usluga i ostalog?
Od zlatnog standarda se namerno odustalo,jer je zvanican stav bio da sve zemlje nemaju jednake kolicine zlata,pa je i sama trgovina na medjunarodnom nivou obespravljena i ide u korist jednih( koji imaju vise zlata) na stetu drugih(koji imaju manje).To je samo naravno zvanican stav bio,a realno je bilo to sto se islo na Kejnsov ekonomski model upravljanja drzavom.U toj ekonomskoj teoriji nema mesta redu na trzistu,no to je vec neka druga prica i ne bas tako kratka.Smatram da je svet postao nestabilniji i manje predvidljiv kada je presao na papirni novac koji nema zlatno ili neko drugo realno pokrice.
Banke nisu pod nicijom kontrolom,pa tako ni kad su u pitanju uplate ziralnog novca.Jednostavno ,nema kontrole nad nicim pa ni nad kolicinom ziralnog novca,pa se sa tim novcem moze uciniti svasta.Banka moze npr.prikazati putem uplate nekog preduzeca da na svom racunu ima nnn kolicinu u ziralnom novcu,a onda taj isti nnn iznos pustiti u opticaj kao kredit nekoj stranci.Tog istog trena je na trziste izasao taj nnn iznos koji je u stvari nerealan i napravice za neki mikroprocenat inflaciju,tj sudeluje u porastu inflacije na tom trzistu.Banku naravno nije briga za sta ce taj kredit stvarno i da ode,ali jos je manje briga spoznaja da aktivno ucestvuje u kreiranju inflacije.Nju je samo briga da taj koji je uzeo kredit njima na vreme uplati dogovorenu kamatu.Da li ce banka tu kamatu zameniti za neki dolar ili svajcarac,pa sa njime u maticnu zemlju....to je za nas koji smo pod tom inflacijom,sasvim nevazna stvar.Na Forumu mnogi govore o "stampanju" ziralnog novca od strane banaka!?
Naravno da je izgubio svoju vrednost vremenom koje je prolazilo.Ni dolar ni bilo koja valuta se ne koristi na taj nacin.Novac nam sluzi za razmenu dobara i onaj ko razume da ga dobro razmeni(pricamo o ,,steku") taj i ima nakon odredjenog vremena i vidljive rezultate,bilo da je rec o aktivi bilo da je rec o pasivi.Znaci,da zakljucimo,dolar nije u tvom slucaju kriv.Krive su bile neke tvoje sasvim krive( citaj:neznanje,neinformisanost) pretpostavke koje si imao u tom zivotnom dobu.Da ti bude lakse,svi smo ponekad i te kako dobro se,,navukli".Onaj ko kaze da nije,taj ili laze ili nikad nije probao da nesto ucini sa ,,stekom".Nisu dolari ni za k..imo sam svojevremeno 10 soma i samo je padao dok se nije istopio shtek
Dragi prijatelju,za trgovinu i mogucu zaradu samo na razlici u valutama,potrebne su ti insajderske informacije,a odakle to nama???Stednja mora da upliva ili u aktivu ili u pasivu,koja moze i morala bi biti jednog dana eventualna aktiva.Ja bas pricam za dolar u odnosu na euro..neko ko je shatro iskusan nekad rece da ce skakati i pribliziti se euru pa sam kupovo..a on je samo padao..znaci bez obzira sto sam ja nesto od tog novca ulagao i obrto evrici su mi ostali na istom dok je dolar gubio sam po sebi vrednost
...i ja sam tako jedno popodne propustio na tren da ne dodjem uopste kuci,pa sam sledeceg dana uvecer ukopcao da sam na BG berzi pukao 1800 eura.Od onda pa nadalje,kako ja tako i svi moji potomci,drzacemo se devize,,Bolje vrabac u ruci ,nego golub na grani! "Ma neki lik radio nesto pri americkoj ambasadi..a imo sam i neku ribu u menjacnici..i bio je 1 trenutak kad sam propustio da zamenim za evre..cini mi se da je skocio na 88
...i ja sam tako jedno popodne propustio na tren da ne dodjem uopste kuci,pa sam sledeceg dana uvecer ukopcao da sam na BG berzi pukao 1800 eura.Od onda pa nadalje,kako ja tako i svi moji potomci,drzacemo se devize,,Bolje vrabac u ruci ,nego golub na grani! "
Nije Rusija jedina ekonomski jaka drzava sa velikim energetskim resursima.Ima ih jos,no nije rec o Rusiji nego o samom principu ,,zlatnog standarda".Kada bi neka zemlja,npr.Grcka posle uspesne turisticke sezone isla da zaradjene eure zameni kod Rusa za zlato,postavlja se pitanje,,Sta ce ti euri Rusiji i sto da daje zlato ako joj euri nisu potrebni?"Isto to pitanje moze se postaviti u bilo kojem drugom primeru da su neke druge zemlje u pitanju,a menjaju znaci uloge Grcke i Rusije.Zbog same spomenute cinjenice i zbog neravnopravno rasporedjene kolicine zlata kod zemalja ucesnica medjunarodne trgovine,ukinut je ,,zlatni standard".Rusija moze i hoce ojacati svoj politicki uticaj preko svoje ekonomije tako sto ce izvoziti neophodne energente drugim zemljama.Treci svetski rat ce se voditi zbog energetskih resursa,pa se logicno namece zakljucak da ce neke zemlje atakovati na Rusiju.Rusija ima sve uslove da njen novac bude sa zlatnom podlogom.Kako bi se to odrazilo na ostale velike drzave i da li to nebi dovelo do Treceg svetskog rata?Najprostranija zemlja sveta bi navedenom merom mogla da privuce veliki investicijski kapital iz inostranstva i da dodatno ubrza razvoj svoje privrede.
Nisu dolari ni za k..imo sam svojevremeno 10 soma i samo je padao dok se nije istopio shtek
Prodao sam evre i kupio dolare.