Treneri...

GODFATHER10

Iskusan
Poruka
6.064
Mozda vam tema nece biti zanimljiva,nekome ce biti
glupa,ali odlucio sam se za ovu temu,jer sam juce imao
prilike videti jednog poznanika,koji je terao svoje ucenike
da trcajuci po N.Bgd (Krug novog Merkatora i bloka 30)
mlate rukama ,kao da zadaju udarce ,uz OBAVEZANO
urlikanje....Svi ,znamo da je disanje i izdisaj u B.V.Vazno,
ali meni je bilo smesno gledati ,kako od sebe prave majmune.

Mlatili su rukama uz glasovne mogucnosti ,poput epske bitke
protiv nevidljivih rojeva pcela,azijkih strsljenova ili komaraca.

Dakle ,koji su treneri u vasim karijerama imali ili trazili od vas
poteze ili vezbe koji su vam se ucinili glupim,smesnim,idiotskim.
?

Neka se od trenera ne ljuti niko,jer ne zelim trenersku poziciju da
dovodim u pitanje,ali priznat cete da ima raznih trenera ,sifu-a,itd...
Koji bi da ostave neki utisak,a ispadnu vise nego smesni.

Poslednja izmena:
Jedan od trenera koji mi se svideo je jedan mlađi trener u razvoju koji me je fascinirao svojim posmatračkim darom.U roku od mesec dana taj čovek je toliko dobro uočio i sve moje dobre strane i sve greške koje pravim, usput mi objasnio kako pravilno korigovati greške, da me je to zadivilo.Takav trener je pravo blago, jer shvata da su ljudi različiti pa te usmerava u onom što bi ti najbolje ležalo, uzimajući u obzir telesnu konstituciju, karakter, umesto da svim vežbačima nameće isti model treninga, strategiju borenja.Od takvih se stvaraju budući tvorci novih veština.Čovek me je kupio i time što dosta ide u širinu, drži se svoje primarne veštine ali i vežba sve što mu padne pod ruku, pa učenicima zaista i može da objasni kako se snaći protiv određene strategije iz drugih veština iz prostog razloga što je odradio mnogo sparing borbi sa praktičarima drugih veština.Ne stvara fikcije kako bi bilo kad bi bilo, nego zna jer je oprobao.

Šta mrzim?
Mrzim kad određeni način borenja postane brend, na primer tekvondisti su prepoznatljivi po spektakularnim nožnim tehnikama, aikidoke po veštini sa kojom se dočekuju na zemlju, karatisti po lomljenju cigala, pa neki od njih, ne svi, forsiraju ono što je postala zaštitna marka te veštine u tolikoj meri da počinju da žive u apstrakcijama.Ne shvataju da je veština tu da služi čoveku, a ne da se čovek prilagođava nekom zamišljenom idealu.

mnogo,ali MNOGO su me nervirali treneri,koji su trazili da se ponasam/o u skladu sa istocnim mentalitetom.te,treba da meditiram ,te treba da pozdravljam i po nesto kazem na kineskom il japanskom,te da se trci strogo sa rukama uz telo
(japanska disciplina) i naglo ludacki naklonim treneru ,da bi mu pokazao i dokazao kao postovanje.to postovanje ce dobiti ,ako je covek pre svega i kad smo kao klinici vapili da naucimo da se branimo,i uzvratimo.
dosao ,sam da treniram ,ne da glumim u japanskom RI pozoristu.

Imao,sam prilike videti pre 10ak god.Jednog samozvanog
trenera Realnog Aikidoa,koji je drzao vrlo kratko klub u osnovnoj
skoli na N.Bgd. preko puta Piramide...Covek je popio otkaz ,jer
su roditelji odlepili kada su videli decu na sta lice,pa se deca pozalila
da ih trener uz dernjavu tera da rade sklekove do besvesti,pa su morali
sa medicinkom da vezbaju snagu ruke bacajuci o zid i ko ne uhvati radi
sklekove....Svasta je bilo.

Imao,sam prilike videti pre 10ak god.Jednog samozvanog
trenera Realnog Aikidoa,koji je drzao vrlo kratko klub u osnovnoj
skoli na N.Bgd. preko puta Piramide...Covek je popio otkaz ,jer
su roditelji odlepili kada su videli decu na sta lice,pa se deca pozalila
da ih trener uz dernjavu tera da rade sklekove do besvesti,pa su morali
sa medicinkom da vezbaju snagu ruke bacajuci o zid i ko ne uhvati radi
sklekove....Svasta je bilo.

Kad sam ja bio klinac takvo kažnjavanje učenika je bilo standard.:mrgreen:
I onda se preselim u drugi grad, upišem u drugi klub koji je vodio neki blag, prijatan čovek.Njegovi učenici za tri klase bolji od mene.
Verujem da mnogi od takvih ne rade to iz nekog sadizma nego zato što iskreno veruju da samo oštra disciplina stvara prave borce.
To je delimično istina.U određenim okvirima i okolnostima može da da rezultat, ali dugoročno guši kreativnost kod ljudi i stvara apatiju.Tako su rigidni, fanatični Spartanci izgubili od Tebanaca na banalan način.Samuraji od Amera, jer su smatrali da je vatreno oružje ispod časti samuraja.Itd.

Poslednja izmena:
Kad sam ja bio klinac takvo kažnjavanje učenika je bilo standard.:mrgreen:
I onda se preselim u drugi grad, upišem u drugi klub koji je vodio neki blag, prijatan čovek.Njegovi učenici za tri klase bolji od mene.
Verujem da mnogi od takvih ne rade to iz nekog sadizma nego zato što iskreno veruju da samo oštra disciplina stvara prave borce.
To je delimično istina.U određenim okvirima i okolnostima može da da rezultat, ali dugoročno guši kreativnost kod ljudi i stvara apatiju.Tako su rigidni, fanatični Spartanci izgubili od Tebanaca na banalan način.Samuraji od Amera, jer su smatrali da je vatreno oružje ispod časti samuraja.Itd.

Bas,tako,kao sto si rekao...Pedagoski stav prema
ucenicima ce doneti bolje rezultate ,nego mlacenje sa
ucenicima,da bi kao bili bolji od rivala i tako odbranili
''snagu,i opasnu cast kluba,te tako trener bi ponosan''
Ovaj sto je trenirao decu iz Realnog Aikidoa,je totalna budala
,jer sam ga poznavao.
Podcrtano...Cista istina:ok:

Oyama je bio veliki majstor, ali i trener mada je spadao u one "tvrđe".Ali se u borbi protiv Kenichi Sawaia, koji je bio majstor Džudoa i tvorac još suptilnije veštine Taikikena pokazalo da su veštine prilično relativne.Oyama koji je ubijao bikove je naleteo na čoveka koji mu je u svemu bio tolika suprotnost da u takvim borbama nema pobednika.Ekstremna čvrstina protiv ekstremne mekoće.Obojica su bili toliko veliki, svako u svom domenu da ovaj video snimak zapravo ne govori ništa.Obična zanimljivost.

Poslednja izmena:
Oyama je bio veliki majstor, ali i trener mada je spadao u one "tvrđe".Ali se u borbi protiv Kenichi Sawaia, koji je bio majstor Džudoa i tvorac još suptilnije veštine Taikikena pokazalo da su veštine prilično relativne.Oyama koji je ubijao bikove je naleteo na čoveka koji mu je u svemu bio tolika suprotnost da u takvim borbama nema pobednika.Ekstremna čvrstina protiv ekstremne mekoće.Obojica su bili toliko veliki, svako u svom domenu da ovaj video snimak zapravo ne govori ništa.Obična zanimljivost.

Kad si pomenuo Oyamu i bikove,jesi li video klip gde
neki kako d aga nazovem majstor ili trener,sipa olovo u usta
i izbacuje ga,u obliku jezika ....Tako nesto...?
Ima ga na YT,pod nazivom ''1O stvari u BV koje ne bi trebali sami raditi''
,na Engleskom.

Gledao sam taj snimak.

Čak i da lik nije fejker nemam pojma kakve veze ima gutanje vrelog olova sa borilačkim veštinama.A verovatnije je šarlatan.Ljudi se opare pijući vreliji čaj od 60 C, a vrelo olovo ima preko 300 stepeni C !
Ma koliko se neko uvežbavao postoje granice ljudskog tela, to olovo bi mu spržilo usta u jednoj jedinoj sekundi.

Poslednja izmena:
Боксерски тренери у моје време , били су добри у главном. Мене су тренирали Миша Миливојевић, па Стева Голић, па Белић.
Касније кад сам отишао у иностранство, уочио сам неке разлике у приступу . На пример, наши су пре тренинга водили на трчање, који је исцрпљујуће, па поосле човек ( дечак ѕаправо ) нека данфа за технику. А напољу се после ѕагревања ради техника, џак, спаринг, вежбе снаге и координације, а трчање ради опште кондиције се ради сепаратно, најчешће. НО све су то ситнице. У то време, боксерска школа је била веома добра овде.

Опрости ми, али тај трик је добро познат физичарима, који стављају руке у истопљено олово и ваде их без икаквих опекотина, као и ходачима по врелом угљу.
Трик се састоји у томе да се развије што већа температура и да на тачки контакта људског тела и врелог метала или угља постоји влага која нагло испари и формира термоизолациону баријеру.
Због тога се овај трик ради устима, длановима или табанима, јер су то делови људског тела који имају контант са спољашњошћу и истовремено имају највише влаге - уста због пљувачних жлезда, а дланови и табани због знојних жлезда.
Када је температура нижа, као што је у случају чаја (85 C), не долази до испаравања, нити формирања термоизолационе баријере, па отуда и настају опекотине.
Молим вас, не покушавајте ово код куће!

Овде има и детаљно објашњење свега:

Verovatno si u pravu.Nego pročitao sam lucidan komentar ispod snimka pa mi je delovalo uverljivo.Kasnije kad sam napisao post, pade mi na pamet a otkud ovim likovima metal poput Galiuma? Naručili preko neta?:lol:
Hvala ti na razrešenju ove misterije.

Боксерски тренери у моје време , били су добри у главном. Мене су тренирали Миша Миливојевић, па Стева Голић, па Белић.
Касније кад сам отишао у иностранство, уочио сам неке разлике у приступу . На пример, наши су пре тренинга водили на трчање, који је исцрпљујуће, па поосле човек ( дечак ѕаправо ) нека данфа за технику. А напољу се после ѕагревања ради техника, џак, спаринг, вежбе снаге и координације, а трчање ради опште кондиције се ради сепаратно, најчешће. НО све су то ситнице. У то време, боксерска школа је била веома добра овде.

I popularna u narodu.Boks je nekad bio toliko popularan na ovim prostorima da se sećam da me je otac vodio još kao klinca da gledamo bokserske mečeve.A tribine prepune ljudi.Još imam tu sliku u glavi.Letnji dan, meč na otvorenom, ljudi kao skakavaca.

Poslednja izmena:
Mozda vam tema nece biti zanimljiva,nekome ce biti
glupa,ali odlucio sam se za ovu temu,jer sam juce imao
prilike videti jednog poznanika,koji je terao svoje ucenike
da trcajuci po N.Bgd (Krug novog Merkatora i bloka 30)
mlate rukama ,kao da zadaju udarce ,uz OBAVEZANO
urlikanje....Svi ,znamo da je disanje i izdisaj u B.V.Vazno,
ali meni je bilo smesno gledati ,kako od sebe prave majmune.

Mlatili su rukama uz glasovne mogucnosti ,poput epske bitke
protiv nevidljivih rojeva pcela,azijkih strsljenova ili komaraca.

Dakle ,koji su treneri u vasim karijerama imali ili trazili od vas
poteze ili vezbe koji su vam se ucinili glupim,smesnim,idiotskim.
?

Neka se od trenera ne ljuti niko,jer ne zelim trenersku poziciju da
dovodim u pitanje,ali priznat cete da ima raznih trenera ,sifu-a,itd...
Koji bi da ostave neki utisak,a ispadnu vise nego smesni.

Meni obicno trener trazi da otrcim par krugova ali nikako da i ne vristim lol,
ne poznajem nijednog trenera koji od svojih ucenika trazi da vriste dok treniraju lol.
Prvi put cujem da udaraju i vriste haha

Meni obicno trener trazi da otrcim par krugova ali nikako da i ne vristim lol,
ne poznajem nijednog trenera koji od svojih ucenika trazi da vriste dok treniraju lol.
Prvi put cujem da udaraju i vriste haha

Prosto neverovatno kakvih sve ima?Zna se sta je dobar trener:Psiholg, Tehnicar, Pomocnik, i da ucenik respektuje ga maksimalno.Nikada nisam doziveo da se trener dere i maltretira ljude.

Back