Generalno, neko moje misljenje je sledece...
Glavni problem jeste nemanje Zakona o sportu... Bez tog famoznog Zakona, ne moze da se ide u pozitivnom smeru... Sto se tice samog Zakona, generalno mislim da Zakon kao Zakon ne odgovara kriminalnom miljeu u svim sportskim strukturama... Ovako, niko ne moze da ih tereti jer nema na osnovu cega da ih tereti...
Hteli ne hteli, moramo se vratiti na finansije... Ne znam da li ljudi u Srbiji imaju predstavu koliko kostaju odrzavanja omladinskih skola na godisnjem nivou u Evropi, a koliko god nas... Sticajem okolnosti, dobro sam upucen u neke stvari... pa recimo da u jednom Celziju odrzavanje skole kosta 4 miliona godisnje... A u Partizanu 400 000... U odrzavanje omladinskog pogona spada sve zivo: stipendijski ugovori, skolovanja igraca, oprema, odzavanje terena i jos x stvari... Generalno ljudi nemaju uvid sta su objektivno uslovi za rad... Obzirom na to da ni jedan nas klub nema iste (kada ih poredimo sa klubovima iz Evrope)...
Infrastruktura... Krajnje tuzna prica... Igraci treniraju na oranicama, livadam, parkovima... gde god stignu... Recimo jedan mali Geteborg napravio je kompleks od 37 terena razlicitih podloga, dimenzija... dimenzija golova... Nasi igraci se susrecu da treniraju na ''terenima'' 20m X 30m... Da ne spominjem da su isti reprezentativci ove zemlje...
Uvodjenje sportskih strucnjaka (misleci na medicinko osoblje - nutricionista, maseri i slicno... recimo uvodjenje strucnjaka iz drugih sportskih grana - ritmicka gimnastika, dzudo... ) je prosto ne moguce jer klubovi nemaju novca da isplate plate trenerima... Recimo u Spaniji, svaki klub u svakoj selekciji ima 3 trenera (glavni, pomocni i kondicioni)...
Sto se tice struke... Ja mislim da se ovakve stvari desavaju samo kod nas... Drzava odobri postojanje i funkcionisanje obrazovnih ustanova (tipa Dif, Visoke skole, Akademije...) i onda se desi da FSS bude iznad drzava i ospori predhodno navedene institucije... Ne izdavanjem tih FAMOZNIH LICENCI ZA RAD!... Desava se da treniri koji su se skolovali po 3, 4 godine nisu podjednako rangirani (samo po FSS) kao treneri koju su UEFA licence dobili za 15 dana...!? Ko je tu lud? ... a povrh svega te iste licence su papreno skupe (od prilike 500e B, 1200 A - okvirno), dok treneri u klobima rade za po 200e... po rezimu DODJEM TI...
Sto se tice samog strucnog rada i usavrsavanja, i to je jako diskutabilno... obzirom na to da su treneri jako sujetni... u prevodu... Sreca Vasa, ako Vas neko posavetuje, prenese neko znanje i slicno... Mada pitanje je koliko su i ti ''stara garda'' treneri strucni...
Ne mogu reci da se ne desavaju neke pozitivne stvari, ali generalno... da bi nas fudbal ozdravio, mora da prodje mnogo vremena... Normalno je da postoje menadzeri, skauti, predsednici... sve je to ok... Ali jednostavno, treba se stati na put Nikoli Dzombi i slicnima... Mada nase drustvo boluje od one SVE JA ZNAM... ON NEMA POJMA... TREBA TO OVAKO ILI ONAKO... I slicno... ovde je lekar vulkanizer, stomatolog pekar... Pekar trener... I slicno...
Jos mnogo toga ima da se prica na ovu temu... Sumirano... Mislim da imamo talentovane trenere, ali isto tako slazem se sa izjavom Sinise Mihajlovica - Murinho ne bi izdrzao mesec dana da radi u Srbiji... Ovde bi ga prebili...
Pozdrav za sve... nadam se novim redovima...