Treneri, ovakvi, onakvi, kojekakvi

gost 349237

Iskusan
Poruka
6.633
Oduvek sam se zanimao za kineske borilačke veštine.Bio sam ne iznenađen nego zapanjen kada sam shvatio koliko su kineske veštine solidno efikasne kroz živ trening istih i onda shvatio prostu stvar da sa kung fu-om, wu shuom, kao veštinom kako god da se zove nema problema, nego trenerima istih.Ima slučajeva priučenih likova ili ljudi na učeničkom nivou koji u roku od par godina treninga postanju "šifu".Iz toga se iznedrila loša reputacija (o šarlatanima da ne pričam.)
Nego nisu kineske veštine predmet diskusije, ali mogu biti, već kakvog trenera smatrate dobrim, lošim, najgorim?

Iz mog ličnog iskustva ima trenera koji su majstori ali im se narodski .... da nečemu i nauče učenika.Neki su takođe majstori, ali ne znaju kako da to znanje prenesu.Ima dobronamernih, ali koji su na borbenom planu niskih dometa. Onda ima biznismena,ima favorizatora, spiritualaca, siledžija, idealista, fizikalaca, Spartanaca, sirovih gedža itd. Vaša iskustva, mišljenja, sugestije?

Poslednja izmena:
Velika reklama, a majstor, pod znakom pitanja:

По старински се то рјешавало тако што се након стављеног знака питања, оде и лично провјери. Па или разбијеш ти "мајстора", или он тебе, али бар добијеш одговор. Прђење преко нета, некако, није у духу борења.

Oduvek sam se zanimao za kineske borilačke veštine.Bio sam ne iznenađen nego zapanjen kada sam shvatio koliko su kineske veštine solidno efikasne kroz živ trening istih i onda shvatio prostu stvar da sa kung fu-om, wu shuom, kao veštinom kako god da se zove nema problema, nego trenerima istih.Ima slučajeva priučenih likova ili ljudi na učeničkom nivou koji u roku od par godina treninga postanju "šifu".Iz toga se iznedrila loša reputacija (o šarlatanima da ne pričam.)
Nego nisu kineske veštine predmet diskusije, ali mogu biti, već kakvog trenera smatrate dobrim, lošim, najgorim?

Iz mog ličnog iskustva ima trenera koji su majstori ali im se narodski .... da nečemu i nauče učenika.Neki su takođe majstori, ali ne znaju kako da to znanje prenesu.Ima dobronamernih, ali koji su na borbenom planu niskih dometa. Onda ima biznismena,ima favorizatora, spiritualaca, siledžija, idealista, fizikalaca, Spartanaca, sirovih gedža itd. Vaša iskustva, mišljenja, sugestije?

Ја мислим да бих могао сатима да ламентирам над очајном ситуацијом са тренирима у аикидоу, чега сам се све нагледао...
Верујем да је још и најбенигнија ситуација од ових које си поменуо када је тренер квалитетан борац, али тај квалитет долази из природне надарености, те тренер није стању да на своје ученике пренесе своје умеће.
Од осталих ситуација ми се диже коца на глави.
Укратко - врло је ретко проблем у вештини, а много чешће у тренеру и начину на који се тренира.

Nije samo problem ni u trenerima vec i u ucenicima. Tacno se otpriliek zna kakav psiholoski profil sta upisuje da trenira, ne odabere to slucajno, iako on tvrdi da je svesno to odabrao i da mu se to "svidja", nije tako, odabrao je podsvesno. Tako oni najmetiljaviji odaberu Kung Fu, Aikido i sl a osecaju izrazitu odbojnost prema boxu, MMA-u, kick boxu itd.....Traze neki visi smisao,mistiku i magiju a sve to samo manej da se oznoje i shvate da ne postoji lak put i da ne postoji nikakva tehnika koja ce da mu nadomesti metiljavost, nego ce morati muski da trenira veoma teske stvari i da se nenormalno fizicki aktivira a ne da se ne oznoji na treningu. Kung Fu, Aikido i sl - najmanje znoja se moze skupiti posle treninga od svega sto postoji. Tvrdnja ne vazi u 100% slucajeva ali vazi sasvim dovoljno da se utvrdi korelacija.

10387404_322629387895075_8255619034933350579_n.png

Nije samo problem ni u trenerima vec i u ucenicima. Tacno se otpriliek zna kakav psiholoski profil sta upisuje da trenira, ne odabere to slucajno, iako on tvrdi da je svesno to odabrao i da mu se to "svidja", nije tako, odabrao je podsvesno. Tako oni najmetiljaviji odaberu Kung Fu, Aikido i sl a osecaju izrazitu odbojnost prema boxu, MMA-u, kick boxu itd.....Traze neki visi smisao,mistiku i magiju a sve to samo manej da se oznoje i shvate da ne postoji lak put i da ne postoji nikakva tehnika koja ce da mu nadomesti metiljavost, nego ce morati muski da trenira veoma teske stvari i da se nenormalno fizicki aktivira a ne da se ne oznoji na treningu. Kung Fu, Aikido i sl - najmanje znoja se moze skupiti posle treninga od svega sto postoji. Tvrdnja ne vazi u 100% slucajeva ali vazi sasvim dovoljno da se utvrdi korelacija.

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: Ma sigurno šta god ti kažeš:

Ја мислим да бих могао сатима да ламентирам над очајном ситуацијом са тренирима у аикидоу, чега сам се све нагледао...

Верујем да је још и најбенигнија ситуација од ових које си поменуо када је тренер квалитетан борац, али тај квалитет долази из природне надарености, те тренер није стању да на своје ученике пренесе своје умеће.

Укратко - врло је ретко проблем у вештини, а много чешће у тренеру и начину на који се тренира.

Od srca se slažem sa tobom, takav trener te bar nečemu nauči i ne dere te za novac i ne priča šarene laže.U krajnoj liniji ko je inteligentan pohvataće znanje takve osobe.- - - - - - - - - -

Reci mi Bruz, ali reci mi otkud tolika netrpeljivost prema wu shu, Aikidou itd? :lol:
Ne shvatam, naprosto ne shvatam.

Има ту нешто у томе што ти кажеш - постоје аикидо клубови који пре подсећају на пензионерске рекреативне центре него на доџое у којима се вежба борилачка вештина.
Међутим, мишљења сам да је ту опет ствар у тренеру: када дође неко ко је уверен да ће без капи зноја да постигне ниво вештине какву је видео на деомнстрацији, онда је на тренеру да ту особу разувери, а не да јој подилази тако што ће држати тренинг који пре приличи геронтолошкој установи, него озбиљном доџоу.
Код нас у клубу, с времена на времена дође понеко такав и после једног, највише два тренинга оде, уз уобичајене коменатаре: да смо "превише груби", или да "аикидо треба да буде хармонија покрета, а не борба на живот и смрт" или да ми "не разумемо да је аикидо пут љубави" и томе слично, и то од особа чији је једини контакт са аикидоом то што су погледали снимак неке демонстрације или прочитали неку књигу о аикидоу, коју, наравно, уопште нису разумели.

Моје мишљење о ММА, боксу, кик-боксу и муаи таију је неодређено - свиђа ми се што постоји спаринг и борба, кроз које могу да се "испеглају" технике и види шта ради, а шта не; са друге стране ми смета што постоје правила, која су тако замишљена да бар две трећине техника из аикидоа није дозвољено. Наравно, та правила управо омогућују постојање спаринга, који није могуће извести у аикидоу, бар не на начин који се изводи у тим борилачким спортовима, јер да нема тих правила број повреда би био довољно велики да људи једноставно престану да тренирају.
Највећа мана аикидоа је што још увек нема ефикасну замену за спаринг.

Poslednja izmena:

ovo je skroz tačno

Često se ljudi posvete borilačkom sportu iz kompleksa, pa tek onda iz ljubavi. Lično poznajem velike profesionalce, koji su ujedno sjajni treneri i učitelji, umeju da pdostaknu polaznika i izvuku najbolje iz njega. A mnogo više nažalost poznajem isforsiranih idiota, loše tehnike, nikakve taktike. Komercijalizacija sporta ih privlači, a oni ga čine još gorim. U potpuno neki levi plan se potiskuje suština borilačke veštine, po meni: poštovanje protivnika, trenera, hijerarhije, timski rad, staloženost, samokontrola, temeljnost, prihvatanje poraza, nauk i iskustvo, a favorizuje se umlaćivanje, potcenjivanje, divljanje. Crni pojas se deli šakom i kapom u pojedinim veštinama jer su ljudi opčinjeni etiketom, a ne kvalitetom. Čim je crni znači da kida - sutra malo. Mislim da je mnogo više škarta među trenerima i onima koji streme ka tome. Trener na prvom mestu treba da bude učitelj. Mislim da sam davno pisala na sličnoj temi o ovoj nuspojavi.

Има ту нешто у томе што ти кажеш - постоје аикидо клубови који пре подсећају на пензионерске рекреативне центре него на доџое у којима се вежба борилачка вештина.
Међутим, мишљења сам да је ту опет ствар у тренеру: када дође неко ко је уверен да ће без капи зноја да постигне ниво вештине какву је видео на деомнстрацији, онда је на тренеру да ту особу разувери, а не да јој подилази тако што ће држати тренинг који пре приличи геронтолошкој установи, него озбиљном доџоу.
Код нас у клубу, с времена на времена дође понеко такав и после једног, највише два тренинга оде, уз уобичајене коменатаре: да смо "превише груби", или да "аикидо треба да буде хармонија покрета, а не борба на живот и смрт" или да ми "не разумемо да је аикидо пут љубави" и томе слично, и то од особа чији је једини контакт са аикидоом то што су погледали снимак неке демонстрације или прочитали неку књигу о аикидоу, коју, наравно, уопште нису разумели.

Моје мишљење о ММА, боксу, кик-боксу и муаи таију је неодређено - свиђа ми се што постоји спаринг и борба, кроз које могу да се "испеглају" технике и види шта ради, а шта не; са друге стране ми смета што постоје правила, која су тако замишљена да бар две трећине техника из аикидоа није дозвољено. Наравно, та правила управо омогућују постојање спаринга, који није могуће извести у аикидоу, бар не на начин који се изводи у тим борилачким спортовима, јер да нема тих правила број повреда би био довољно велики да људи једноставно престану да тренирају.
Највећа мана аикидоа је што још увек нема ефикасну замену за спаринг.

Slazem se sa tobom i drago mi je onda da se kod vas vezba takav Aikido. Kada bi vise takvih bili ne bi niko ni spomenuo Aikido u nekom losem kontekstu. A nazalost jeste peh za sve koji ne mogu nesto da ostvare i urade u sparingu jer je onda sve to plivanje na suvom i tako se mnogo teze uci nego in vivo.

Некако ми се чини да та прича о немогућности извођења спаринга због разних "посебно опасних"техника не пије воду... Уз мало контроле може се извршити и спаринг и у аикидоу али, у том случају треба бити спреман на чуињеницу да многе "посебно опасне" технике не могу да се изведу кад се и партнер брани и при том има неко знање и вештину...

Некако ми се чини да та прича о немогућности извођења спаринга због разних "посебно опасних"техника не пије воду... Уз мало контроле може се извршити и спаринг и у аикидоу али, у том случају треба бити спреман на чуињеницу да многе "посебно опасне" технике не могу да се изведу кад се и партнер брани и при том има неко знање и вештину...

Опрости ми, али до даске ниси у праву.
Уосталом, размисли сам - због чега полуге на малим зглобовима нису дозвољене у џудоу или у ММА?
Такође размисли због чега се баш у аикидоу, међу свим борилачким вештинама, падови највише увежбавају.

- - - - - - - - - -

Slazem se sa tobom i drago mi je onda da se kod vas vezba takav Aikido. Kada bi vise takvih bili ne bi niko ni spomenuo Aikido u nekom losem kontekstu. A nazalost jeste peh za sve koji ne mogu nesto da ostvare i urade u sparingu jer je onda sve to plivanje na suvom i tako se mnogo teze uci nego in vivo.

У праву си што си казао - веома се тешко учи и потребно је више времена, више воље и више часова проведених у доџоу.

Уосталом, размисли сам - због чега полуге на малим зглобовима нису дозвољене у џудоу или у ММА?
Такође размисли због чега се баш у аикидоу, међу свим борилачким вештинама, падови највише увежбавају.

- - - - - - - - - -

У праву си што си казао - веома се тешко учи и потребно је више времена, више воље и више часова проведених у доџоу.

Kada je Sistema postala poznatija široj javnosti, mnogi su mislili da je u pitanju neka vrsta Aikidoa, toliko su principi slični da mnogi treneri Aikidoa nisu znali da li imaju posla sa Aikidom ili nekom novom veštinom.Sećam se tih vremena.

Mikhail commented that he learned a lot by watching the Aikido classes in the previous day of the Aiki Expo held at Cal State Dominguez Hills. Mikhail then proceeded to Uke the randori of a female Aikido instructor. In typical Aikido fashion, throwing her around like a rag doll returning the vector of force.

http://blog.aikidojournal.com/2009/01/30/systema-principles-of-the-russian-system-by-james-williams/

Poslednja izmena:
"Опрости али до даске ниси у праву", срећом па сам вежбао код различитих људи и са људима који су вежбали разноразне вештине и спортове... А имао сам прилике да радим слободне спаринге и са аикидистима носиоцима црних појасева...

A koje tehnike su pokušavali da plasiraju i da li su ih koristili isključivo defanzivno ili i ofanzivno.

"Опрости али до даске ниси у праву", срећом па сам вежбао код различитих људи и са људима који су вежбали разноразне вештине и спортове... А имао сам прилике да радим слободне спаринге и са аикидистима носиоцима црних појасева...

Опрости ми, али ја не знам шта ти мислиш да си радио у тим слободним спаринзима.
У аикидоу нема слободног спаринга, зато што је могућност нехотичне повреде веома велика.
Недостатак спаринга јесте главна бољка аикидоа и многи су тренери покушавали да изнађу неки начин да се направи спаринг... до сада без успеха, што је и за очекивати када се узме у обзир биомеханика људског тела.
Ако си размислио то што сам те питао, да ли би могао да кажеш свој одговор?
Да ли ти је познато да у бразилској џиу-џици, баш као и у ММА, џудоу или Самбоу нису дозвољене полуге на малим зглобовима?

- - - - - - - - - -

Kako uopste izgleda Aikido sparing?

Па... не изгледа.
У аикидоу нема спаринга и то је велики проблем, али ето имамо овде једног системаша који покушава да аикидокама објасни како је он спаринговао, док су он или његови противници користили аикидо технике.

Ljudi nije samo sparing ili tuca potrebno za savladavanje borenja. Nego i STRES. Da, bas onaj stres koji izaziva iznenadna situacija na ulici. Stres na mnogo vaznom mecu u sportu, za razliku od onog stresa gde ides u mec da bukvalno skupis iskustvo gde ti i nije bitno da li ces pobediti ili izgubiti, nego je bitno da se skupi iskustvo i mozak adaptira na takve situacije, tj kada ti trener kaze - nema veze i poraz je za tebe uspeh, "stekao si odredjeno iskustvo", sve je to dobro za tebe kao borca.

Ja sam imao prilike kada radim sparing sa drugarima i prijateljima da se postavljam na 2 nacina. U jednom sam kao prijatelj, drugar, koji pazi da ih ne povredi i oni znaju da im se nista toliko nece desiti lose u radu sa mnom. U drugom nacinu sparinga sam bukvalno glumio kao da sam se iznervirao, da nemam kontrolu i da u tom trenutku nemam na umu da su mi prijatelji nego da sparing i trening zapravo koristim kao opravdanje da mogu da ih povredim i da im se osvetim.

Necete verovati koliko ljudi drugacije reaguju. Kada sam formirao neki bolestan izraz lica i neke krike ispustao, jedan je bukvalno prekrio lice i ono scucurio se, uplasio se.... Toga nije bilo u "prijateljski" nastrojenom sparingu. Posle mi i rece - Koji ti je djavo danas, da te ne znam mislio bih da si neki steroidas, sirovina....

O tome se radi.... Nije samo da se radi sparing.... Jer tu telo nauci motiriku nauci nekako da se nosi sa drugim bicem i njegovim telom koje se non stop krece, eskivira, napada i ponasa se nepredvidivo, ali ne nauci da se bori sa strahom, stresom i mogucom panikom. Neki cak dozive i mini panicni napad pre borbe i u samom startu borbe da gotovo ne mogu da poveruju ni oni ni ovi ostali kako je lose iskazao sebe, i pruzio samo 20% svojih mogucnosti fizickih, prosto se osecao kao da ga neko vezao lancima i da nije mogao adekvatno da mrda, da ima motoriku ruku, da zamahne, da udari da se odbrani.....

Treba i to trenirati, mozda je to i najbitnije - treniranje mozga u stresnim i napetim situacijama, i kako da covek bude pod stresom ali oni dobrim, stimulisucim, koji gura napred i nagoni te na reakciju a ne onim paralisucim inhibisucim stresom koji je kontraproduktivan.

Zato su MT borci psihicki ojacani toliko da znaju da u borbi ne moze nista gore da im se desi nego na treningu, dok ostali iz toliko nerealnih vestina kada prime udarac ili ih sokira nesto, oni su vec izgubili borbu, bez obzira da li stojali na nogama ili pali u knock down....

evo sam primer - TKD borac vs MT borac, nebitno o kojim se vestinama i sportovima ovde radi, ali ako pogledamo vidimo sve ono sto cini krucijalnu razliku u realnosti borenja - Borenje ne treba i ne mora da izgleda lepo estetski, uzviseno, majstorski, umetnicki, cela ta rec ARTS je totalno nepotrebna u kovanici MARTIAL ARTS - umetnost ratovanja (Mars - Bog rata), pa tako vidimo TKD borca koji sto bi rekao bracao - "dominira", izgleda poletno, uzviseno, razgibano, majstorski, divis mu se, i to sve dokle ne dobije kokavac u glavu a onda pada kao da ga je udario onaj brzi voz iz Azije.

Sa druge strane imamo jednog MT borca koji izgleda dosadno, dosadno se krece i ima dosadne poteze, kao da je celu borbu nekko inferioran, ne moze da se iskaze, isprimao 10 udaraca u glavu od TKD borca, ali onda hooop 1 situacija, jedan udarac i sve je gotovo.

To je borenje. Svi se nesto kriju iza reci ARTS, pa onda se i tese time navodeci - ok iako nije bolje, moaj vestina je bar umetnost a ne to tvoje klanje... Ok ako volis umetnost idi vajaj skulpture, i pravi ljudska tela boraca....Ako volis umetnost ili treninar bodyfitnes, i vajaja telo svoje bioloski i radi neke joga pokrete. Ubaci u sve to i gimnastiku pa se divi mogucnostima svoga tela..... Ali nemoj da se tripujes da je sada to neko superiorno borenje a da se neko zakaslje jace, tvoj mozak ce to registrovati kao stres i ugrozavajucu situaciju i zaboravices 90% pokreta koje si ucio celog zivota....

Poslednja izmena:
Опрости ми, али ја не знам шта ти мислиш да си радио у тим слободним спаринзима.
У аикидоу нема слободног спаринга, зато што је могућност нехотичне повреде веома велика.
Недостатак спаринга јесте главна бољка аикидоа и многи су тренери покушавали да изнађу неки начин да се направи спаринг... до сада без успеха, што је и за очекивати када се узме у обзир биомеханика људског тела.
Ако си размислио то што сам те питао, да ли би могао да кажеш свој одговор?
Да ли ти је познато да у бразилској џиу-џици, баш као и у ММА, џудоу или Самбоу нису дозвољене полуге на малим зглобовима?

- - - - - - - - - -

Па... не изгледа.
У аикидоу нема спаринга и то је велики проблем, али ето имамо овде једног системаша који покушава да аикидокама објасни како је он спаринговао, док су он или његови противници користили аикидо технике.

Најлакше је крити се из форме и теоретисати... Лакше је рећи „због могућности настанка повреде нећемо радити никакав облик спаринга тј исти је немогуће извести“ ...
-Да ли се спаринг може изводи са различитим брзинама и нивоем примењене снаге? - Може!
-Да ли спаринг треба да подигне его код вежбача или да му да смернице за даље увежбавање елемената које вежбач није савладао у довољној мери?
-Да ли треба радити спаринг и са партнером који неће бити обична лутка већ ће покушавати да зада што више конкретнијих задатака другом вежбачу? - не не мислим на она поклоничка бацаља чим ти партнер дотакне руку већ мислим и на контрирање простим шамаром ако се створи таква прилика....
-Да ли би било лоше искуство ако би рекао партнеру да те тако напада да везује више различитих напада како не би могао да уђеш у неку конкретну технику?

Спаринг може да се организује на много начина како би све било безбедно али је проблем што оног тренутка кад се вежбању додају и овакви елементи мотив за вежбање може поприлично да опадне код доброг дела вежбача (није везано само за аикидо већ је универзално за скоро све вештине) јер схвате да школски рад често пада у воду већ при мало измењеним условима - тј кад партнер није у подређеном положају у сваком тренутку при увежбавању неке технике/вежбе...

Колико се сећам напоменуо сам да сам радио слободне спаринге и са аикидистима што ће рећи да смо тражили начин да доскочимо једни другима кроз све оно што смо знали/умели без ограничења да ли је ће неко употребљавати технике из аикидоа, бокса, или нечег трећег... А то је рад који доноси и највише искуства јер нема поклоничких елемената већ се види стварна психолошка стбилност и лични ниво вештине... Још кад су вежбачи на мало вишем нивоу личне вештине ( а не само на нивоу понављача показаних техника) такви спаринзи могу дати добар увид у ефекте који настају вежбањем на неки одређен начин...

По старински се то рјешавало тако што се након стављеног знака питања, оде и лично провјери. Па или разбијеш ти "мајстора", или он тебе, али бар добијеш одговор. Прђење преко нета, некако, није у духу борења.

Stari, dobar i primenljiv nacin, a koga ce izneti na nosilima, saznace se.

Back