Trema pred drzanje prezentacije

Vanja145

Zainteresovan član
Poruka
459
Uskoro cu trebati da odrzim prezentaciju na faksu ali nikada to nisam radila , svi ispiti su dosad bili pismeno , a ovo sto sada treba da uradim je odbrana seminarskog sto u sustini nije obavezno ali mi je bitno da uradim jer cu na bazi tog seminarskog lakse zavrsiti zavrsni.Imam veliku tremu ,tacnije imacu je jer moram da branim seminarski u vidu prezentacije pred profesorkom i 20ak studenata.Da li neko moze da mi preporuci neke tablete ili kapi na biljnoj bazi ,ali da je stvarno pomoglo da se osetim opustenije ,moze i caj ,sta god samo ne tablete

Možeš naravno da uzmeš neki anksiolitik poput Ksalola, ali rešenje je navikavanje i desenzitizacija na tremu javnog nastupa

Sećam se kad sam izašla na prvi usmeni ispit na masteru, koji sam upisala nekoliko godina posle osnovnih studija, zaledila sam se od treme. Ali što sam više držala prezentacije, to je trema bivala sve manja, dok nije skroz nestala

Za prvi nastup će biti gusto, ali svaki sledeći će trema biti manja, dok je ne bude uopšte.

I što manje pauza između izlaganja. Isto kao sa vežbanjem tela, što veća pauza, to ti mrskije posle da se pokreneš

I da, pomaže kad skontaš da se većina ljudi smara, čvaka telefon, i čeka da završiš :mrgreen:

Uskoro cu trebati da odrzim prezentaciju na faksu ali nikada to nisam radila , svi ispiti su dosad bili pismeno , a ovo sto sada treba da uradim je odbrana seminarskog sto u sustini nije obavezno ali mi je bitno da uradim jer cu na bazi tog seminarskog lakse zavrsiti zavrsni.Imam veliku tremu ,tacnije imacu je jer moram da branim seminarski u vidu prezentacije pred profesorkom i 20ak studenata.Da li neko moze da mi preporuci neke tablete ili kapi na biljnoj bazi ,ali da je stvarno pomoglo da se osetim opustenije ,moze i caj ,sta god samo ne tablete

Јавни наступ се вежба !

Рецимо музиканти још у музичким школама наступају пред својим одељењем,
па имају школске концерте, са и без родитеља,
па добротворне приредбе,
и тако кроз цело школовање.

Једно ти гарантујем
када музикант заиста навежба песму - нема треме !

Ако и погреши неки део, изимпровизује нешто
што се покаже и као боље од оригинала !

Значи
вежба, вежба, вежба !

Ах да,
Кокакола уме позитивно да утиче на извођење.
Можда и други напици који имају кофеин - за кокишку знам из личног искуства !

Možeš naravno da uzmeš neki anksiolitik poput Ksalola, ali rešenje je navikavanje i desenzitizacija na tremu javnog nastupa

Sećam se kad sam izašla na prvi usmeni ispit na masteru, koji sam upisala nekoliko godina posle osnovnih studija, zaledila sam se od treme. Ali što sam više držala prezentacije, to je trema bivala sve manja, dok nije skroz nestala

Za prvi nastup će biti gusto, ali svaki sledeći će trema biti manja, dok je ne bude uopšte.

I što manje pauza između izlaganja. Isto kao sa vežbanjem tela, što veća pauza, to ti mrskije posle da se pokreneš

I da, pomaže kad skontaš da se većina ljudi smara, čvaka telefon, i čeka da završiš :mrgreen:
Ksalpl moze da se uzme bez recepta?

E kad ti treba droga da bi ispricala neke sitne debilane od podataka, sto je obicno seminarski....

U petnici , u odseku za nauku su radili prezentacije gde namerno posalju ili dodele nekome da ti sabotira prezentaciju , da postavlja opasna pitanja i da ti ocigledno rusi celu prezentaciju...

Meni dopala zenska , pa je ispalo kao da je ljubomorna pa me podbada, a nije, nego je dobila zadatak...ali iz ugla ostalih , oni su to tako razumeli..

Znaci totalno je nebitna prezentacija u pitanju i ti bi da se nakrkas otupljujucim lekovima...kazem otupljujucim meni bensedin dodje kao lek za spavanje, ceo dan mi se spava , nije to za mene...
Nebitne prezentacije i sluze da se naviknes....kad vec nisi kao dete, to je nekad moglo , odes na neku sekciju u radio beograd, snimas neke emisije , glas ili voditelj ili tako nesto...odradis par emisija i to je to..

Штагод да узимаш пробај најпре код куће бар два пута како делује на тебе.

Што се тиче презентације, оне су углавном рутинске. Људима је генерално досадно да те слушају и пола сата. То значи да ако имаш 30 слајдова, максимум минут по слајду. А рачунај да ће бити увод, закључак, па неке успутне пошалице, ситна питања - неко не види добро график тражи да се поново објасни, није разумео шта си рекао, није лепо причитао, можда пар правих питања и констатација након тога. Ако одвојиш и цео минут по слајду има да се отегне на 45. Па ако има тај дан 10 студената, сваки по 45 минута, проофесори више не могу да испрате концентрисано...

Вежбај код куће са штоперицом. колико су ти времена рекли да сме максимално да траје и наводи се према томе.

Fokusiraj se na sadržaj onog što govoriš kao i da to bude jasno predstavljeno. Ne razmišljaj naročito o utisku koji ti ostavljaš kao takva, već o samim informacijama koje iznosiš. Ako one budu lepo i uredno izložene - a što možeš da osiguraš unapred, kroz pripremu - biće i dobra prezentacija.

(Sećam se kada sam ja imao tremu, drugar mi je rekao: nisi ti važan slušaocima, nego prezentacija [а ја bih dodao - mnogima od njih ni ona]... nije mi pomoglo sa tremom, ali jeste suva istina :mrgreen:

I da, mislim da manjak energije nije smer u kom treba ići, naprotiv, onda ćeš em imati tremu em biti umorna, pa će i prezentacija biti slabija

Srećno, svaka sledeća bića lakša :)

Jedno zestoko pice (0.05, nikako 0.03), na eks, neposredno pre prezentacije. :)

Plus, izvezbaj, pozovi par prijatelja i ispricaj ispred njih isto kao sto bi ispricala pred profom i kolegama.

Back