To o drustvu sto se prica moze da bude tacno, ali ne mora. Moje odeljenje je dobro ispalo, svi su normalni. Moglo bi se reci da sam izbegla tipicnu vrstu za ovu gimnaziju. Ali, postoji jedno odeljenje puno ucenika preko veze, bili smo s njima u autobusu na ekskurziji. Ne znam kako smo izdrzali tih nekoliko dana. Uzasni su, nadam se da ima bar 5 normalnih. Mislim da ces na takve vise naletati na drustvenom, nego na prirodnom smeru. Takodje su specificna i odeljenja koja su u velikoj skoli sve cetire godine, bilingvalci npr. Ali da je toliko strasno, nije. Vecina ne ujeda, a nenormlane ignorises. Sto se strebera tice, ne znam sta da ti kazem. Moglo bi se reci, imamo oko 5 djaka generacije je u jednom odeljenju. To i nije losa stvar, ako zelis dobre ocene. Kad vidis jedno 15-ak ucenika koji se trude da imaju sto bolje ocene, od toga 5-6 vukovaca, nekako te je sramota da im se ne prikljucis, da tako kazem. Pogotovo ako si u osnovnoj bio vukovac, ne zelis da padnes na dno. I onda te ti streberi teraju da se trudis. Ako ne zelis dobre ocene, uvek ce biti neki dobrovoljac za odgovaranje. Win-win situation.
Profesori se razlikuju. Ima onih kod kojih svesku neces morati da otvoris, ima onih kod kojih sveska nece biti dovoljna. Sve zavisi. I mislim da je na prirodnom teze, jer vazi on ocuveno - vi ste prirodnjaci, buduci akademski gradjani, ucenici elitne gimanzije, vi to morate da znate. I tako, kad se zalimo da je tesko - sta cete vi na prirodnom smeru ako vam je tesko? Medjutim, vecina profesora je korektna, bar oni koji su meni zapali. Na kraju ces uz trud izvuci ocenu. Profesor su poprilicno korektni. To je mozda i najbolja stvar ovde. Na kraju krajeva, mora da se uci, "nije to osnovna skola". I tu dolazimo do cuvenog pitanja - da li je lako. Pravo da ti kazem, nemam pojma vise. Nekad je lako, ne mora nista da se radi, onda dodje nekii talas kad svi ispituju i ocenjuju i tad kukas. Nemoj da se nadas da nista neces raditi, bez obzira na to sta se prica. Bar za prirodni smer. Mozda je samo "laka" zato sto se desi da profesori odloze ispitivanje ako ih izmolimo. Ili ne dodju u skolu. Doduse, opet postoje ucenici koji bleje po obliznjim kaficima za vreme casova. Izgleda da mi jos to nismo shvatili. Ili se nismo upisali preko veze. Ili smo cistokrvni streberi, pojma nemam

Primetila sam da ti niko nece otkinuti glavu ako ides u muzicku skolu, treniras, ides u Petnicu itd. pa nisi na casovima. Ako te nema duze vreme u skoli, profesori to ispostuju i daju ti vremena da se uhodas.
I skola kao skola se raspada, bukvalno. U samoj zgradi nema nista elitno, nemamo ni laboratoriju za sada. Elitni su ucenici kako kazu. Mozda dobijemo novog direktora, pa nesto krene nabolje. Vidjam majstore tu i tamo, poceli su nesto da rade. I dobijamo wifi valjda ovih dana. Super.
Ako zelis da ucis sve temeljno od reci do reci iz knjige, ne upisuj. Cinice ti se neozbiljno.