Treba mi savet!!!

Prilično je ograničavajuće i čudno i sledeće:
"Jakovljev navodi da psi koji se drže u dvorištu moraju da se drže u kućici u ograđenom prostoru ili na lancu/ vodilici, a da ne prilaze na manje od metar od regulacione linije i susednih parcela."
To praktično znači da pas ne sme biti pušten ni u dvorištu, ma kako ono bilo ograđeno!

Da, to je bas kretenski, ali uvek postoji mogucnost da nesto nije tacno preneto.

Stavila sam u vesti link u vezi Odluke. Videcemo kako zvuci na papiru sve sto tamo pise. Kako god - opet ima elemenata koji nemaju utemeljenje u zakonu. Po osnovu kog zakona predsedniku skupstine zgrade treba prijaviti psa, a i dovoljna je samo njegova dozvola, ako sam dobro procitala. Da bi predsednik skupstine sprovodio neku odluku mora da ima 51% glasova vlasnika stanova u zgradi.

Председник скупштине зграде као краљ у античко доба - господар живота и смрти! Па ово је прелепо! Сада видим да стварно немаш због чега да се нервираш, ово пада на суду као зрела крушка (без обзира да ли краљ има 51% гласова или нема).

Jel to način da se ide uz dlaku većini građana, ili dalje primene na prihvatilišta i eventualno pare koje mogu da se dobiju iz donacija za to? Uopšte mi nije jasno, zašto im je u interesu da se ne usaglašavaju sa zakonom?
Navela si oba razloga. :ok:

Iz istorije znamo kako izgleda i sta produkuje ugrozavanje ljudskih prava.
Znamo... produkuje oružanu pobunu, koja dovodi do gubitka ljudskih života. :neutral:

Ne postoje "opasni psi". Od te budalaštine se u EU uveliko odustaje, a vidim da je kod nas tek došla.

Poslednja izmena:
Председник скупштине зграде као краљ у античко доба - господар живота и смрти! Па ово је прелепо! Сада видим да стварно немаш због чега да се нервираш, ово пада на суду као зрела крушка (без обзира да ли краљ има 51% гласова или нема).

Da, zamislite uzivanje nekih u toj ulozi .....

Znam da pada na sudu, ne postoji zakon na osnovu koga bi se dao takav zadatak predsednicima skupstina stanara, oni jednostavno za to nisu i ne mogu biti nadlezni. Mene brine to sto ce neki broj gradjana i predsednika skupstina da pomisli da ima pravo to da radi i pocete maltretiranje, ali dobro ... valjda ce im neko objasniti.

Poslednja izmena:
Caliburn, tacno je to, ali pravilnik se zove Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, i koliko znam, prepisan je nemacki. On i nije los, ali potrebno je da se ispuni ono sto tamo pise onako kako pise, ali mi znamo kako stvari kod nas funkcionisu.

Није ми било јасно одакле им је дошла таква глупост, као што је одлука о којој "причамо" већ данима. Онда ми је синуло. Неки људи су обдарени интелигенцијом, неки други лукавством. Нажалост, политиком свих нивоа баве се ови други. Будући да су лукави, сковали су лукав план (као Болдрик из "Црне гује") како да узму паре од народа, оног дела који воли животиње. Једноставно је - прво донесу одлуку од које се сви ми згрозимо. Затим почну да помињу разне мрзиће, а уз то арогантне ликове (типа председника скупштине зграде), који ће да "доакају" нама и нашим љубимцима. Колико год да то све изгледа малоумно, већина народа ће да "прогута" причу (да народ приче не гута тако лако, ови не би ни били на власти). Почиње да се рађа страх, јер у изгледу је могућност да се нађете у безизлазној ситуацији, односно без љубимаца. Када нервоза постане велика, једва подношљива, ОНИ ће да изиђу са "спасоносним" решењем, сламком спаса за коју ће многи да се ухвате. Понудиће изузеће од примене одлуке онима који плате "таксу" од више десетина хиљада динара. Само чекам када ће то да ураде.

Caliburn, tacno je to, ali pravilnik se zove Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, i koliko znam, prepisan je nemacki. On i nije los, ali potrebno je da se ispuni ono sto tamo pise onako kako pise, ali mi znamo kako stvari kod nas funkcionisu.
Koliko ja znam, nemački pravilnik nije imao nikakvog efekta. ;)
Eh, cvrc... opasni psi... :roll:
Može i zlatni retriver da bude opasan pas (zapravo je zlatni retriver opasan koliko i mastif ili pit-bul - ne verujete?! Pročitajte poruku do kraja. ;)). Zapravo najveći broj ujeda u S.A.D. napravi upravo labrador retriver.

Prema istraživanjima rađenim širom sveta broj incidenata u kojima su učestvovali vlasnički psi kreće se između dve tećine i preko četiri petine svih incidenata sa psima.

"Opasne rase" su zapravo prozivod tekućeg trenda među psihopatama, koji određene rase percepiraju kao "opasne" i onda od tih pasa prave zaista agresivne životinje.

Inače, veterinari koji se bave ponašenjem životinja u zaista agresivne rase po pravilu ubrajaju male pse. Ako se dobro sećam, pekinezeri i koker španijeli su zapravo najagresivniji od svih pasa.

Razmotrimo stav opšte populacije koji je izneo goxy. Zaista postoje rase pasa koje se smatraju izuzetno opasnim. Zapravo veruje se da su toliko opasne da njihovo držanje regulisano zakonom u S.A.D., Kanadi, Velikoj Britaniji, Španiji, Nemačkoj i od ove godine u Danskoj. Prosečan čovek bi pomislio da tu ima nečega čim je došlo do toga da se neke rase sankcionišu zakonom. Međutim, reč je samo o pritisku javnosti na političare i dodvoravanju političara javnosti.
Rađena je obimna studija koja je nedvosmisleno pokazala da je u Velikoj Britaniji zakon kojim se sankciošu "oapsne" rase pasa nije dorineo smanjenju incidenata sa psima:
"Does the dangerous dogs act protect against animal attacks: a prospective study of mammalian bites in the accident and emergency department", 1996, Klaassen B, Buckley JR, Esmail A., Department of Accident and Emergency, Aberdeen Royal Infirmary, UK

Pomenuo sma Španiju. Sličan zakon, isti efekti - nikakvi:
"Spanish dangerous animals act: Effect on the epidemiology of dog bites", 2007, Belén Rosado DVM, MSc,, Sylvia García-Belenguer DVM, PhD, Marta León DVM, PhD and Jorge Palacio DVM, PhD, Animal Pathology Department, Faculty of Veterinary, University of Zaragoza, Zaragoza, Spain; Merial Laboratorios, S.A., Tarragona, Barcelona, Spain
Kao i ostali radovi objavljen je u "Journal of Veterinary Behavior":
http://www.journalvetbehavior.com/article/S1558-7878(07)00202-X/abstract

Posle uvođenja zakona o opasnim životinjama rađena je studija i u Nemačkoj, koja je nedvosmisleno pokazala da opasnost koju pas predstavlja nije korelisana sa rasom, već samo sa ponašanjem prema psu.
"Is breed specific legislation justified? Study of the results of the temperament test of Lower Saxony, 2000-2002", Esther Schalke, DVM, Stefanie A. Off, DVM, Esther Schalke, DVM, Amelie M von Gaertner, DVM, Hansjoachim Hackbarth, DVM, PhD, Angela Mittmann, DVM, PhD, FTA; Institute for Animal Welfare and Behavior, University of Veterinary Medicine Hanover, Hanover, Germany

Pomenuo sam zlatne retrivere, zar ne?
"Is there a difference? Comparison of golden retrievers and dogs affected by breed specific legislation regarding aggressive behavior", 2002, Stefanie A. Off, DVM, Esther Schalke, DVM, Amelie M von Gaertner, DVM, Hansjoachim Hackbarth, DVM, PhD, Institute for Animal Welfare and Behavior, University of Veterinary Medicine Hanover, Hanover, Germany
Zaključak studije je da nema razlike u broju napada ili ponašanju između zlatnih retrivera i tzv. "opasnih" rasa. Odnosno, ne postoji nikakvo opravdanje za tvrdnje o "opasnim" rasama.

Šta je sa ostalim zemlajam Evrope?
Holadnija je pre par godina ukinula zabranu koaj je postojala u vezi pit-bulova i rotvajlera, jer se posle dve decenije postojanja te zabrane pokazalo da se broj ujeda i broj incidenata sa psima niej smanjio.

Da ne bi bilo zabune, da ne ispadne da branim taj pravilnik: moj stav jeste da nema opasnih rasa nego opasnih jedinki koje su takve jer su ih vlasnici takvima napravili, a to se resava samo licnom odgovornoscu za ponasanje sopstvenog psa.

Da ne bi bilo zabune, da ne ispadne da branim taj pravilnik: moj stav jeste da nema opasnih rasa nego opasnih jedinki koje su takve jer su ih vlasnici takvima napravili, a to se resava samo licnom odgovornoscu za ponasanje sopstvenog psa.
Potpuno se slažem sa tobom.
Nažalost usled fame koju stvaraju mediji, u narodu se uvrežilo uverenje da postoje neke rase pasa koje su posebno opasne. Takav stav, isuviše često, ima za posledicu neprimereno ponašanje hendikepiranih ljudi (mislim na one ljude koji su nenavikli na životinje, tj. imaju hendikep) u blizini onih rasa pasa koje percipiraju kao opasne, a što dovodi do neželjenih incidenata.

Back