TREBA MI POMOĆ OKO OSNIVANJA KLUBA!

Zloduh

Početnik
Poruka
1
Sta sve treba da uradim da bih osnovao aikido klub za decu uzrasta od 7 - 14 god? Ja imam 16 godina i planiram da nekako naplatim godine treniranja tradicionalnog aikida kad postanem punoletan, ili mozda ranije... Potrebnu vestinu imam, za to sam siguran - uskoro polazem za majstora, pred Toshiro Sugom, supervizorom kluba. Cuo sam da je veoma koplikovano osnovati bilo koji klub.... sva ta dokumentacija itd. :dash: Da li mogu jednostavno da odem u moju osnovnu skolu, da iznajmim salu, skupim decu (clanove) i majstore (ortaka iz kluba (17 god - zato rekoh ranije)) i pocnem sa radom? Da li je toliko prosto? :think: PS: Ovo je moja prva tema otkako sam se uclanio na ovaj forum... :lol:

Ne mozes samo da skupis ljude i da im vodis treninge,to jekaznjivo zakonom.
Osnivanje kluba je velika procedura a sve o osnivanju kluba mozes naci na sajtu Agencije za Privredne Registre. I primere,i takse i pravila...SVE. ( http://www.apr.gov.rs/ )
Osnivanje kluba je sve samo nije prosto. Vodi racuna o tome da si jos uvek maloletan.
ALI !
Da li zaista mislis da si sa svojih 16 godina dovoljno kompetentan da vodis treninge,da li bi zaista mogao da preuzmes tu odgovornost na sebe i da vodis decu od koje si ti samo malo stariji?
Sta bi radio ako ti se neko polomi na treningu? Da li bi znao da mu ukazes prvu pomoc?
Da li bi dozvolio da nekoga naucis nesto pogresno(koliko god da si dobar,ipak imas samo 16 godina,tako da se pitanje tvog iskustva samo namece)?
Moj dobronameran savet ti je da sacekas jos malo...
Ako sam i bio malo ostriji,to je samo zato sto si pozeleo veliku odgovornost,a razlog ti je nula. Zarada! Ako si trenirao samo da bi mogao to da naplacujes jednog dana-onda si uzalud trosio vreme.

Pored majstorskog zvanja ti treba i zvanje trenera. Kao što su rekli ili fax ili kursevi koje organizuju pod patronatom ministarstva za sport i sportskih saveza.
Inače ja svoju decu nikad ne bi vodio kod tako mladih (neiskusnih) trenera.
Treba ti malo više pedagoškog iskustva u radu decom. Prvo probaj u svom klubu kao asistent glavnom treneru.

Sta sve treba da uradim da bih osnovao aikido klub za decu uzrasta od 7 - 14 god? Ja imam 16 godina i planiram da nekako naplatim godine treniranja tradicionalnog aikida kad postanem punoletan, ili mozda ranije... Potrebnu vestinu imam, za to sam siguran - uskoro polazem za majstora, pred Toshiro Sugom, supervizorom kluba. Cuo sam da je veoma koplikovano osnovati bilo koji klub.... sva ta dokumentacija itd. :dash: Da li mogu jednostavno da odem u moju osnovnu skolu, da iznajmim salu, skupim decu (clanove) i majstore (ortaka iz kluba (17 god - zato rekoh ranije)) i pocnem sa radom? Da li je toliko prosto? :think: PS: Ovo je moja prva tema otkako sam se uclanio na ovaj forum... :lol:

decko,ti jos moras mnogo toga da prodjes da bi osnovao klub , gde ti je trenerska diploma, da jos prolijes znoja ili po koju kap krvi,da malo prodjes kao bos po trnju itd...si ti to cuo da klub donosi pare pa bi kao fensi trener da ih zgrnes za 4-5 god.?!
ti bi jos decu da treniras ? a ,gde ti je pedagoski arsenal znanja ?
eh,bogo moj kad bi svi tako u ranim godinama mogli otvarati klubove i uzeti po koju paricu..............aj,ti jos malo prodji sito i reseto pa otvori klub ,do tada ne nasedaj na kojekakve price ili na sopstvenu mastu

Imam ja jedno pitanje apropo zakona. Kako npr. u 2 kluba u kojima sam trenirao wing chun mogu da rade treneri koji nemaju adekvatno obrazovanje? Ne kazem za znanje u vestini ni titule u vestini, jedan ima titulu Sifua, drugi je samo instruktor pod patronatom Sifua iz drugog grada kome je ovo samo ogranak u Beogradu. Ali niko od njih nema zvanje sportskog trenera ili ja bar mislim da nema. Da li ih diploma Sifua izjednacava sa diplomom trenera? I ako da,kako je to moguce,kad diplome dobijaju od Kineza koji je izmislio neku svoju asocijaciju itd...?
Jos jedna stvar vezano za to da pokretac teme nema pedagoskog znanja za rad sa decom-ko garantuje da neki iskusniji trener ima?

Nikakve diplome koje izdaju bilo koji stranci ne znače ništa u Srbiji u ovom kontekstu. Da bi držao treninge odraslima, minimalno je zvanje Operativni Trener (III stepen). Bez toga ne može klub da postoji. Da bi trenirao decu ako se takmiče, od starijih juniora na niže, neophodan je VII stepen, to jest diploma DIF. Tako kaže Zakon o Sportu i nikakvi Kinezi, Japanci, Amerikanci ni Rusi to ne mogu da promene.

E sad, ima tu prostora u kom neki misle da mogu da vrdaju. Recimo veštine koje nisu klasifikovane kao sport, nema ih na spisku. Na istom spisku je Joga klasifikovana kao multisport zajedno sa Aikidom, usput budi rečeno potpuno bez veze. Ovoga čime se ja bavim, Ruskog Sistema, nema u klasifikaciji, pa možda i ne bih morao (za neko dogledno vreme) ali sam ipak položio sve ispite i zaradio zvanje Operativni Trener. Pored obaveze, svima koji vode treninge preporučujem da bar to za Operativnog Trenera urade, ima zanimljivih stvari da se nauče...

Poslednja izmena:
Nikakve diplome koje izdaju bilo koji stranci ne znače ništa u Srbiji u ovom kontekstu. Da bi držao treninge odraslima, minimalno je zvanje Operativni Trener (III stepen). Bez toga ne može klub da postoji. Da bi trenirao decu ako se takmiče, od starijih juniora na niže, neophodan je VII stepen, to jest diploma DIF. Tako kaže Zakon o Sportu i nikakvi Kinezi, Japanci, Amerikanci ni Rusi to ne mogu da promene.

E sad, ima tu prostora u kom neki misle da mogu da vrdaju. Recimo veštine koje nisu klasifikovane kao sport, nema ih na spisku. Na istom spisku je Joga klasifikovana kao multisport zajedno sa Aikidom, usput budi rečeno potpuno bez veze. Ovoga čime se ja bavim, Ruskog Sistema, nema u klasifikaciji, pa možda i ne bih morao (za neko dogledno vreme) ali sam ipak položio sve ispite i zaradio zvanje Operativni Trener. Pored obaveze, svima koji vode treninge preporučujem da bar to za Operativnog Trenera urade, ima zanimljivih stvari da se nauče...

Kolega mozes li da me uputisgde si proverio te informacij o tome,sta je sport a sta nije,da proverim ja svoju vestinu?

Evo delova, ne znam ima li neki noviji, ovo je najnoviji koji sam dobio

МИНИСТАРСТВО ОМЛАДИНЕ И СПОРТА
СПОРТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ

П Р А В И Л Н И К
О КРИТЕРИЈУМИМА ЗА КАТЕГОРИЗАЦИЈУ СПОРТОВА, MИСАОНИХ СПОРТОВА, СПОРТСКИХ ИГАРА И СПОРТСКИХ ВЕШТИНА

Критеријуми за категоризацију спортова, мисаоних спортова, спортских игара и спортских вештина (спортских грана) утврђени су за:

1. Аикидо
2. Амерички фудбал
3. Атлетику
4. Аутомибилизам и картинг
5. Бадминтон
6. Бејзбол
7. Биатлон
8. Билијар
9. Бициклизам
10. Боб
11. Боди-билдинг
12. Бокс
13. Боћање
14. Бриџ
15. Ваздухопловство
16. Ватерполо
17. Веслање
18. Гимнастику
19. Го
20. Голф
21. Дизање тегова
22. Једрење
23. Кајак – кану
24. Карате
25. Карлинг
26. Кендо
27. Кик бокс
28. Кјокушинкаи
29. Клизање
30. Коњички спорт
31. Коњички ФЕИ спорт
32. Корфбол
33. Кошарку
34. Куглање
35. Кунг фу – ву шу
36. Летеће мете
37. Маи таи
38. Мачевање
39. Мото спорт
40. Одбојку
41. Оријентациони спорт
42. Пеинтбол
43. Пикадо
44. Планинарство
45. Плес
46. Пливање
47. Подводне активности
48. Практично стрељаштво
49. Рагби
50. Рагби 13
51. Рафтинг
52. Рвање
53. Рукомет
54. Савате
55. Самбо
56. Санкашке спортове
57. Свебор
58. Синхроно пливање
59. Скајбол
60. Сквош
61. Скијање на води
62. Скокове у воду
63. Скијање
64. Софтбол
65. Спортско пењање
66. Спортски риболов
67. Стони тенис
68. Стреличарство
69. Стрељаштво
70. Стронг мен
71. Теквондо
72. Тенис
73. Триатлон
74. Фудбал
75. Хокеј на леду
76. Хокеј на трави
77. Џет-ски
78. Џудо
79. Џу-џицу
80. Шах
81. Спорт особа са инвалидитетом
82. Специјалну олимпијаду

Onda ide razvrstavanje u pet kategorija po bodovima na osnovu nacionalnog značaja i slično, to je za one koji se laktaju za budžetska finansiranja i slično.

Видиш да нема ни бразилске џиуџице. Мени изгледа да није неко сео па класификовао шта стварно има, већ је одрађено "реактивно". Како је ко долазио и регистровао савезе, потезао везе и писао молбе да му признају вештину или стил у оквиру вештине, тако су и дошли на списак. Е сад, немају сви карате стилови такмичења... јесте да немају. Али истовремено ни један аикидо стил нема такмичења па су ипак на листи. Према томе, ком опанци Том и Џери.

Видиш да нема ни бразилске џиуџице. Мени изгледа да није неко сео па класификовао шта стварно има, већ је одрађено "реактивно". Како је ко долазио и регистровао савезе, потезао везе и писао молбе да му признају вештину или стил у оквиру вештине, тако су и дошли на списак. Е сад, немају сви карате стилови такмичења... јесте да немају. Али истовремено ни један аикидо стил нема такмичења па су ипак на листи. Према томе, ком опанци Том и Џери.
:)
Da znas...u pravu si.
Fala za info...

Back