Treba li filmska umetnost da poseduje gradaciju?

Umri_muski

Legenda
Poruka
74.069
Da se odmah odredim koja gradacija.
Kad citate knjige postojala je u socijalizmu dvostruka podela, po tematici i po dubini , tj gradaciji slozenosti sadrzaja..
Kod filma postoji gradacija po prihvatljivosti sadrzaja nekoj uzrastnoj grupi, ne znam kako se to odredjuje ali mislim banalno...

Medjutim, ovo sto je tema je nesto drugo od hoda od IQ debila do IQ 74 tj tih 14 IQ stepeni...
I to kako ce sokantno prizor delovati na mlad deciji um..

Medjutim, svi mi , i ja, imamo pristup filmu koji moze biti zavistan od trenutka, , nase potrebe i da nazovem to afiniteta, tj ukusa....Blic gledaoci najvise zavise od prva dva....npr zanrovi komedija gegova i akcija su tipicni primer, bleja gledanja filmova..

Cim postoji bleja gledanja filmova postoji i drugacije gledanje filmova...
Cim postoji drugacije gledanje filmova postoje razredi, tj neko ko gleda ozbiljno 100 filmova i neko ko gleda ozbiljno 5000 filmova...
Samo iskustvo ce napraviti razrede...a plus nivo inteligencije, obrazovanja u jeziku i knjizevnosti i na kraju filozofija i svest...

Jedan od osnovnih razloga zasto nikad nece uspeti teme koje su bez razreda a ticu se analize filmova.
Jedina dva razreda koja opstaju su laicka i esnafska analiza filma, prvo kao gledalac , a drugo kao filmski radnik, neko ko posmatra vestinu i zanat u filmu koji analizira. Ako uzmemo da zanatski pristup nije obavezno sa svim prisutnim svesnim trikovima, onda i ne nudi najdublju analizu. Medjutim, oseti se postojanje skola gde dubinska svesna analiza postaje deo zanatskog u filmu....narocito u holivudu , ali i u bolivudu se primecuju "skolski" pecati (scene masovnog plesa kod bolivuda, scene masovne histericne euforije odobravanja kod holivuda su primer totalno besmislene ali zanatske skole za mase)...

U IT industriji postoje tri ili cetiri stepena , razreda nekog sadrzaja... novice, medieval , advanced i expert.....koji su razredi....
Ti razredi su vrlo pogodni i korisnicima i kreatorima sadrzaja...jer verujte novice nece ni da pipne nesto sa oznakom expert ili advanced, a retko i medial.
Isto kao sto neko iskusniji ko je prosao medieval nece pipnuti novice....

Da li bi primena ekvivalenta takve razredne podele donela unapredjenje kod gledanja ili pricanja o filmovima?

Ja nisam dobar primer, ali ja sam prvo svoje gledanje Groundhog day gledao bas na blic bleju...
Ocena filma je nista posebno , malo dosadan, zaplet vec vidjen, ocena 6 ili 7...
Medjutim, ako isti film gledam ne kao bleju nego kao film poente i sadrzaja to postaje izuzetno kvalitetan film....Ocena mu skace na 10/10 ima toliko viseslojnosti da mora da se gleda jos bar 3 puta, prosto je zanimljivo kako se reditelj igrao sa razlicitim nivoima pa neko ko primecuje porodicne odnose vidi jedan film a ko primecuje biznis odnose vidi drugi film, ko gleda filozofiju vidi treci film..
Blic bleja je bila zbog uslova gledanja, guzva, mislim repriza doceka, ulaze ljudi zene , primat imaju zive osobe, pa je film samo na nivou policijske akademije , izvor zabavnih detalja i eventualno muzike...

Serijal Indijana Dzons je klasican primer ovoga. :) Klinci su se odusevili akciji, malo odrasli obratili paznju na znacajnu erudiciju koju Indi poseduje,
te je fantasticno i sjajno ujedino i prezentuje, lagano kao i prvobitni fizicki aspekt, a vec kao matori i maniti kontamo i duhovne poruke ovih filmova. ;)
Evo, da ti spasem temu od derongacije... 😆 :mrgreen: :lol:

Back