Trcanje maratona

M.M.L.

Primećen član
Poruka
783
Planiram da ove godine istrcim polumaraton ili cak maraton. Poceo sam da treniram i sad su iskocila dodatna pitanja. Koju hranu konzumirati, kako trenirati i koliko cesto? Kakva je procedura da bih uopste mogao stati na start sa ostalim maratoncima? Ima li neki maratonac ovde koji bi mi pomogao savetima i uputio kako i sta? Hvala :)

Propratio sam taj sajt i ima dosta korisnih informacija. Zanima me koja je procedura, da li moram biti clan nekog saveza da bih mogao da trcim? Kad treba da se radi lekarski pregled i gde se radi?

Gledao sam taj film, zove se "Kako postati heroj". Racunam, kad je mogao on, mogu i ja sa 20god, jedino sto imam manje vremena nego on.

Da bi trcao na Beogradskom maratonu ne moras biti clan ni jednog atletskog kluba.

Kod maratona je neophodno sledece od ishrane: Slozeni uhljeni Hidrati (kvalitetne testenine,posto si iz Bg idi u Ideu i trazi nemacke testenine od Heljde,ili u nekoj zdravoj hrani trazi Lazarina testenine od Heljde,takodje mozes i testenine od Ovasa i Razi).

Takodje Proteine moras unositi ali ne preterano...jaja,mleko,jogurt,meso...

Zdrave masti takodje veoma potrebne...bademi,lesnici,orasi...recimo da je 100 g dnevno ok.

Po redosledu koji sam ti napisao bi trebao biti i unos namirnicaa u procentima ovako otprilike... uh 60%,Proteini 30% i Masti 10%.

Sto se tice treninga,mora postojati odredjena periodizacija,kad je Maraton za koji se spremas ?

Hvala na savetima. U pitanju je Beogradski maraton 21 aprila

Sta bi trebalo izbegavati?

Ne vezano za maraton vec za zdrav zivot uopste bilo bi dobro da sto manje jedes mesne preradjevine tipa Pasteta,Salame,Virsle...A da secere ne unosis pre treninga vec u toku (posto je u pitanju maraton-fizicka aktivnost duza od 60 min sa konstantnim opterecenjem-nema odmaranja) i posle.

A bilo bi dobro da ubacis Magnezijum kao suplement (kupi u tabletama,ne sumeci,jer su tablete isplativije) i pijes pre spavanja 400-600 mg (to je neki prosek,moze i vise u zavisnosti od ostalih faktora),100 tableta Mg od Natural Weltha je 1000 din a miran si 50 dana.

Na treningu i Maratonu bi mogao ubaciti neki izotonicni napitak zbog brze nadoknade i obnove Glikogena...a i to je najjeftinija solucija jer je jedan izotonicni napitak od 400 g (10 doza-oko 10 L napitka ili manje ako zelis jaci ukus) oko 400 din.

Hvala na savetima..

Videcemo se :)

Danas sam probao malo duze da istrcim i uspeo sam 10km za 1h10min, mogao sam mozda jos koji kilometar ali nisam hteo da se isforsiram. Planirao sam da za mesec dana istrcim 20, pa sledeci mesec 30 i da guram takav tempo. Prijavio sam se za Beli kros (8km) krajem januara kako bih video kako sve to izgleda.

Na kom kilometru stoji rampa i koje je vreme potrebno?

Hvala na savetima..

Videcemo se :)

Danas sam probao malo duze da istrcim i uspeo sam 10km za 1h10min, mogao sam mozda jos koji kilometar ali nisam hteo da se isforsiram. Planirao sam da za mesec dana istrcim 20, pa sledeci mesec 30 i da guram takav tempo. Prijavio sam se za Beli kros (8km) krajem januara kako bih video kako sve to izgleda.

Na kom kilometru stoji rampa i koje je vreme potrebno?

Vidi, ako nisi profesionalni trkac, vreme ti nije bitno, bitno je istrcati, i osetiti tu energiju da si nesto uspeo, da si dokazao sebi da nista nije nemoguce, aplacu pri prolasku kroz cilj je neprocenjiv trenutak. Imas odmaralista (msm daju ti vodu i limun, nekad i banane) posle valjda 10 km na svaka 2 km, zavisi, ne brini se sve ce pisati na sajtu,bitno je da vezbas umereno.Lako mozes da dodjes do povrede, govorim ti iz licnog iskustva,i nikako ne trci u novim patikama, vec u dobro proverenim (lako nastaju zuljevi)..i samo cepaj, organizam ce sam da ti kaze sve. Pozdrav

Nije mi bitno vreme, nego me zanima gde je rampa i da me ne diskvalifikuju :) A zuljevi su vec tu i bol u kolenu :)

Sve ti je lepo obelezeno, ne mozes da promasis :D dobices i kartu i sve..imas valjda odredjeno vreme za koje treba da se strci msm maximalno, nznm tacno koliko je da l oko 4 sata za polumaraton i 6 za maraton, al nisam siguran...imas sve na googlu, i cuvaj se povreda ;)

Nije mi bitno vreme, nego me zanima gde je rampa i da me ne diskvalifikuju :) A zuljevi su vec tu i bol u kolenu :)

batali trcanje na 20 i 30 km, najbolje dozvoli kolenu da odmori,organizam ti govori da nesto nije u redu!!!
ako si vec istrcao 10 km,sto je veliki uspeh,cestitam!dodavaj postepeno svaki mesec po 10-15% vise metara , postepenim dodavanjem duzine mozes da izbegnes eventualne kontuzije, premor i zasicenje trcanjem.
kada istrcis 15-17 km i ta 20 na nekom takmicenju ce sigurno pasti bez veceg napora!!!
ako uspes da istrcis 30 km do kraja godine - bice to uspeh za tebe kao trkaca,drzim palceve za 30...

Poslednja izmena:
Pre tri nedelje tokom treninga osetio sam strasan umor i bolove i nisam mogao ni redovnu deonicu do pola da odradim. Dovukao se do kuce i primetio sam neko crvenilo po kozi. Sutradan doktorka je konstatovala kozno oboljenje Pityriasis rosea koje znoj, cesanje i ostalo iritira i onda svrbi i siri se... Nije opasno, samo prolazi ali dugo traje i dosadno je.
Prekjuce sam probao da trcim 3-4km i ok je bilo, juce isto... Danas sam otrcao redovnu deonicu i bogami malo sam se pomucio medjutim opet se pojavljuje crvenilo i svrab... Tri nedelje nisam pretrcao ni kilometar al sam setao i bojim se da ovo nece proci ili ako prodje uskoro da necu biti spreman do maratona i razocaran sam...

Evo, javlja se (bivsi) maratonac, doduse sa zakasnjenjem, koji ce, nadam se, krenuti opet u nove pobede :)

Sto se tice treninga, posle 3 4 meseca, nemoj da ocekujes da ces istrcati ceo maraton. Polu je prilicno veliki zalogaj sa tako malo treninga. Ono sto je najvaznije je kontinuitet u treninzima. Treniraj 5-6 puta nedeljno, a bar jedan dan ostavi za odmor, eventualno trckaraj lagano. Ako imas par jakih nedelja, jednu popusti, jer ce te stici umor, pa na trci neces biti ni za sta. Ovo ti govorim iz iskustva.

Najbitnije je da budes uporan, a to ces postici tako sto ces pred sebe postaviti cilj. Nemoj da se razocaras ako neispunis zadati cilj, vec treniraj jos vise, kako bi ga ostvario. Za pocetak ce ti biti dovoljno samo da istrcis polumaraton, bez obzira na vreme.
Pitaj sta te interesuje :)

Mozes i malo cesce, ima dosta trka po Srbiji. I ja istrcao, sasvim solidno i bolje nego sto sam ocekivao, s obzirom na dva treninga nedeljno. 1:34

Za sada, imam jaku volju da se vratim u formu.

Back