Pozdrav!
Živim sam u stanu i nemam kontakta sa puno ljudi, ponekad se čujem sa drugovima iz srednje preko fejsbuka ili skypa ali uglavnom
dane provodim bez kontaktiranja drugih ljudi. Do nedavno to i nije bio neki problem ali od pre nedelju počeli su nekakvi čudni snovi, svako veče skoro isti.
Sedim na panju od drveta u nekom šumarku i pričam sa nekom vrstom patuljaka, mislim nisu baš ko iz bajki i filmova ali slično, osećam se lepo ali
nakon što se probudim jako me boli glava a ponekad budem i depresivan i nagutam se sedativa da spavam još.
Gubim snagu i apetit, ne bih želeo kod psihijatra plašim se da terapija ne bude prejaka a i nemam kome da se obratim.
Zanima me da li je neko imao sličnih problema i kako ih je rešio, bilo koji savet bih mi dobro došao čak i kritika, shvatam a je delom moja krivica to što sam povučen.
Gutas svakog dana posle spavanja sedativa, tj "nagutas se sedativa"

a ne bi zeleo kod psihijatra, plasis se da terapija bude prejaka?

Crni humor, zaista. Ne mogu a da se ne nasmejem. Od muke. Pa "deces" jacu terapiju od ove tvoje ovakve?
Nisu sedativi gumene bombone. Oni se ne gutaju, ni proizvoljno vremenski kada ti hoces, niti kolicinski koju ti zelis.
Moras kod psihijatra da odes, tvoje stanje je veoma, veoma alarmantno. Nista ti ne znaci da saznas da li je neko imao slicnih problema i kako ih je resio, jer evo odmah cu ti reci :
u 99,999% slucajeva NIJE SAM RESIO, a resio je tako sto je otisao kod psihijatra. Ne moze drugacije. Inace bi psihijatri izumrli kao profesionalci odn., psihijatrija kao profesija.
A zapravo, stanje je trenutno takvo da imaju sve vise i vise posla. Ne zato sto su ljudi ludji i ludji, nego zato sto napreduje celokupna nauka i odmakli smo od "shizofrenija = djavo usao u njega".
Nije tvoja krivica sto si povucen, vec sto svesno radis neke stvari, a neke ne radis a trebalo bi da radis. Gore sam opisao sta to radis a ne valja, a sta bi trebalod a radis a ne zelis (da odes kod strucnjaka).
I odakle tebi sedativi? S obzirom da imas neki vid fobije od psihijatra i "terapije, lekova", mogu samo da naslutim da ilegalno pozajmljujes od nekog sedative.
Mnogo je bolje da ti strucnjak prepise SSRI antidepresive koji ne ostavljaju zavisnost, nego te sedative sto pijes, koji ostavljaju veoma lako i veoma brzo jake zavisnosti pa ces imati i sekundarne probleme.
Sedativi, anksiolitici se koriste za kratkotrajno lecenje veoma jakih stanja zajedno sa antidepresivima i sl lekovima (npr antipsihotici) i svaki radi svoj posao - sedativi smiruju coveka odmah i sada, za pola sata do jedan dan, dva, a antidepresivi pocinju sa "radom" posle 2 nedelje, tj tada primetis da ti je bolje, ne moze bas odmah.
Totalno izbacujuci druge lekove koje moras mozda da pijes, a uzimanje sedativa metodom "nagutam se sedativa", na svoju ruku, je veoma veoma lose, i to nikada nece da nadomesti ostale lekove.
Pored svega ovoga potrebna ti je i psihoterapija kao dopuna u lecenju.
Eto, hteo si kritiku, dobio si je, i ta kritika ima za cilj da tebi bude BOLJE, da budes zdrav i totalno FUNKCIONALAN, kako socijalno, tako i psihicki, ne samo fizicki, a ne da imas neki oblik invalidnosti u svom zivotu (ne mozes da radis, da izlazis, da pravis odnose sa drugim ljudima itd).
Pregrmi i odi kod psihijatra, a za terapije se ne brini i ne razmisljaj previse, to je njegov posao a ne tvoj. Ja npr ne brinem kada mi se pravi kuca, da li ce se srusiti mozda ako duvne jaci vetar. To nije moj posao i o tome pojma nemam.
Isto i kada kupim neki komad IT opreme. Ne brinem da li ce raditi kako treba i da li ce izdrzati nesto....Imam garanciju ljudi ciji je posao da to naprave i garantuju da ce raditi kako treba.
Stvar je malo slozeniaj kada je u pitanju slozen sistem zvan covek, organizam, ali je uopsteno govoreci slicno.
Idi i ne brini. Nista ti ne znaci da te neko ususkava i govori ti ono sto zelis, jer ce ti taj biti zapravo neprijatelj i neko ko ti je odmogao.
A umesto da odes kod psihijatra, ti bi da slusas neke savete nekih pacijenata sa foruma i pokusas da primenis to na sebi je ravno katastrofi, pogotovo sto na forumu mozes naleteti na svakakve budale, klince, napusene ljude, narkomane, psihopate, sarlatane za prodavanje magle, sektase koji bi zeleli da prosire svoj religiozni kult i iskoriste tvoje jadno stanje itd. A znas i sam, ako si ikada citao bilo koje uputstvo leka, da cak i tamo pise "Ovaj lek je prepisan iskljucivo vama, Nemojte ga davati drugim ljudima, cak i kada imaju totalno iste simptome kao Vi". To mnogo govori. A kamoli kada neko ima "slicne" psihicke simptome i manifestacije poremecaja i bolesti, a savet sa foruma nije lek. Pogotovo coveku koji nema apetit ima kosmarne PTSP snove i gubi tezinu, otudjio se od ljudi i ne vidi izlaz iz tunela, jedva smogao snage da otkuca na forumu svoju patnju.....otud npr i moj krajnji napor da pisem i jos jednom poguram coveka, kazem mu :
Psihijatar. Psiholog. Psihoterapeut. Go for it.and don't worry.