trazim savet za kupovinu DSLR

iron88

Zainteresovan član
Poruka
178
Pozdrav svima
uskoro ocekujem da dobijem neki novac pa sam odlucio da za te pare kupim sebi jedan DSLR fotoaparat.
naime sto se ovih aparata tice ja sam potpuna neznalica, ne znam nista vezano za njih, sta trebam da gledam pa onda od vas trazim savet
ne znam sada sta vam je bitno da vam kazem da bi ste mi pomogli u izboru za kupovinu
aparat mi treba za porodicna fotografisanja, putovanja i slicno.
raspon 30 000 - 45/50 000
inace bih napomenuo da sam tehno-freak, sto se tehnike tice brzo udjem u fazon (ne znam da li sad zvucim kao neki seljo :D ) pa onda u kupovini tog prvog DSLRa ne znam dal trebam nesto da gledam da ne bude previse jednostavan.
ako Vam ova prethodna recenica zvuci smesno zaboravite da ste je procitali :D
sto se fotografisanja tice, znam neke najosnovnije stvari, tako da sam npr na idiotu koristio manuelne modove oko podesavanja ISO osvetljenja, vremena trajanja ekspozicije, kontrasta i sl.

sta mozete da mi kazete o ovom modelu:
http://www.gigatronshop.com/digitalni_foto_aparati/canon_eos_1200d_crni__efs_1855mm_is_ii-35427

jos nesto bih pomenuo, sto bih voleo da mi odgovorite, mada ne znam oni koji koriste profi aparate dal se razumeju u kompaktibilne aparate
do sada sam imao 2 kanonova idiota, prvi je bio A590IS, a sada imam a1200
moram reci da sam se u oba idiota jako razocarao.
znam da za te pare ne mogu da ocekujem neko ludilo od fotografija ali kad uporedim sliku (u automatsko rezimu) sa nekog od tih mojih aparata i sliku sa nekog drugog (ne kanon) aparata, uvek taj drugi ima mnogo lepsu boju nego moj
znaci ako bih sa oba aparata u auto rezimu slikao na tudjem aparatu bi se npr videla zelena livada i plavo nebo dok bi se na mom kanonu videlo ili sivo nebo i zelena trava, ili plavo nebo i bleda zelena trava sto obicno zavisi gde ga fokusiram.
da bih ovo izbegao nikad nebih mogao da slikam u auto rezimu vec u nekom koji podrzava vivid.
ovo mi je znaci slucaj sa dva kanon idiota pa ako mozete tu nesto da mi prokomentarisete
ortakov kanon npr daje normalnu sliku, cak sam sa oba aparata slika istu scenu i razlika je ogromna
pa se sad ja bojim da ponovo ne natrefim neki tako model

Врло добар савет, али ако ниси задовољан Каномовим колором пробај и, на пример овај, па види шта ти више одговара

dG8trzy.jpg

Fotoaparat sa izmenjivim objektivima ti treba ako želiš da menjaš objektive. Ako bi koristio samo zum objektiv iz DSLR kita, onda ne dobijaš ništa time, bolje da kupiš neki jači kompaktni za manje para, koji će ti biti i lakši za nošenje.

Ja imam Olympus XZ-1 u beloj varijanti, i mogu reći da je odličan. Ima izuzetno svetao objektiv, dobar kontrast a posebno mikrokontrast koji daje kvalitet detalja na slici, relativno veliki senzor za svoju kategoriju. Jedino što zbog većeg kontrasta ima manji dinamički opseg, pa ponekad svetli detalji na slici budu sasvim beli, ali meni to ne smeta, volim više kontrasta. Bio sam ga platio 420 evra 2012. Mislim da noviji model XZ-2 košta negde slično.

OLYMPUS_XZ_1.jpg

Olympus-XZ1-White.jpg

Ako ipak obavezno želiš DSLR, onda bolje kupi i neki bolji objektiv za njega. U tom slučaju, bolje prvo pogledaj koji bi objektiv kupio, pa na osnovu njega pronađi i telo, jer je objektiv važniji od tela fotoaparata.

Pozdrav svima
uskoro ocekujem da dobijem neki novac pa sam odlucio da za te pare kupim sebi jedan DSLR fotoaparat.
naime sto se ovih aparata tice ja sam potpuna neznalica, ne znam nista vezano za njih, sta trebam da gledam pa onda od vas trazim savet
ne znam sada sta vam je bitno da vam kazem da bi ste mi pomogli u izboru za kupovinu
aparat mi treba za porodicna fotografisanja, putovanja i slicno.
raspon 30 000 - 45/50 000

Ako baš želite DSLR, onda izaberite jedan od navedenih modela. Lično, posedujem CANON EOS 1000D, sa objektivima 18-55, 55-250 i 80mm. To je već ozbiljno "naoružanje" i za to Vam je potrebno solidno znanje, kako biste iskoristili sve mogućnosti. Na žalost, takav komplet nije za putovanje,a često je nezahvalan i za porodična fotografisanja, jer za to je potrebna poprilično velika torba i težine je par kilograma. Ne bih da spinujem temu, ali Vam prijateljski preporučujem da u razmatranje uzmete neki dobar prosumer aparat (lično sam pristalica tabora Canon), sa objektivom koji počinje od 28 mm (puno znači širok ugao), ima zum <x5 i naravno, sve manuelne komande. Takav aparat staje u džep jakne, daje izuzetne fotografije u dnevnim uslovima, a mogu se izvući i sasvim korektne fotke noću. Sitne nedostatke ćete lako ispraviti programom za obradu (Photoshop, Gimp....), ali ćete se svakako nafotografisati. Ukoliko se ipak odlučite za DSLR, obavezno zadržite i taj manji aparat, koji imate, ili planirajte kupovinu nekog malenog idiota za svaki dan.

e pa u tome je i fora. sto sam pocetnik pa i ne znam koji bih objektiv uzeo
vidim da svako telo aparata kosta oko 40k - 50k
ovaj objektiv koji se uz telo dobija je uvek isti 18-55, pa ako moze neki savet sobzirom... jel'te da nemam pojma nista :)

aparat mi treba za porodicna fotografisanja, putovanja i slicno

ovo je kljucno

onda kupi neki jefin i jednostavan, entery level
nema potrebe da bacas soma evra da bi ga okacio oko vrata i pokazivao prolaznicima, a koristio auto mod, to su bacene pare
ako planiras da fotkas na auto modu nemoj kupovati dslr, kupi kompaktni neki

najbitnija razlika izmedju nizeg i viseg nivoa je u osetljivosti i velicini senzora
s obirom da velicina senzora nije toliko bitna, i da savrsene fotke prave obe velicine, ostaje osetljivost koja se iskazuje iso brojem
pocetniku a vala i profesionalcu to nije veliki problem, jer na svakom imas ta podesavanja, i ta osetljivost ne sme biti problem za onoga ko zna da radi sa aparatom, bez obzira na opseg koji mu aparat pruza....a s obirom da neces slikati podvodnu pecinu za ngm nije ti ni bitno da kupis one skupe sa jako osetljivijim senzorom (velikim opsegom iso)

sve u svemu:
1. prouci EXPOSURE TRIANGLE pre kupovine http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/camera-exposure.htm
2. uporedi ovde modele http://www.dpreview.com/products/co...os550d&products=nikon_d3200&sortDir=ascending (ovo su samo ko primer ubaceni modeli, ti ubaci koje ti oces)
i bice ti jasno sta ove brojke govore

...............
sto se boja na fotkama tice, to sto si pitao, s obirom da si sliko na auto svasta se da tu ocekivati....treba da podesis white balance http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/white-balance.htm u zavisnosti od toga pod kakvim svetlom slikas

Poslednja izmena:
ovaj objektiv koji se uz telo dobija je uvek isti 18-55, pa ako moze neki savet sobzirom... jel'te da nemam pojma nista :)

procitaj sta znaci to 18-55 pa ce ti biti jasno sta se time govori......guglaj na srpskom pojam zizna daljina, na engleskom focal length

Ako već nemaš pojma ništa, onda obavezno sačekaj sa kupovinom. Kao što već rekoše ljudi, ako bi uvek fotografisao na auto modu, onda ti DSLR ne treba. Mada, ni jeftini DSLR-ovi nisu dizajnirani za manuelni rad, probao sam par Canon-a i Nikon-a, i neviđeno sam se smorio podešavajući manuelne opcije u menijima. Za manuelni rad, potrebno je da postoje točkići za direktan izbor dužine ekspozicije i otvora blende, u protivnom, batali.

Za početak, prostudiraj različite žižne daljine kod objektiva na 35mm film formatu, da li bi najviše koristio široki ugao (24-35 mm) za grupne portrete i pejzaže, standardni ugao (45-55 mm) za sve po malo, ili tele ugao (80-200, 300, itd. mm) za fotografisanje lica i špijuniranje komšinice, kao i da li želiš da imaš izdvojen fokus i zamagljenu pozadinu, za šta ti treba objektiv velike svetlosne jačine (f 1,4 ili 1,8 na primer).

Нокаква врхунска техника не помаже ако не научиш фотографију. Са билокојим од предложених апарата можеш да радиш врло квалитетне слике.Све зависи од онога ко слика. Аутоматика је добра, ако добро познајеш њене могућности ( и добре и лоше) , али да би стварно знао зашто је нешто на фотографији такво како си добио, најбоље је да пробаш то исто или другачије да добијеш и мануелно. Ови апарати који имају обе могућности су одлични за учење, јер можеш да упоређујеш тренутно резултате које добијаш.18 - 55 се рачуна као нормал објектив и када савладаш све могућности које тион пружа, а нису нипшошто мале, можеш да тражиш, према сопственим афинитетима, друге објективе.Најважније је да научиш што више о светлу, како природном, тако и вештачком, јер фотографија од њега зависи.
И немој да се пуно секираш, опуштено и са уживањем и резултати ће да дођу.

Ako već nemaš pojma ništa, onda obavezno sačekaj sa kupovinom. Kao što već rekoše ljudi, ako bi uvek fotografisao na auto modu, onda ti DSLR ne treba. Mada, ni jeftini DSLR-ovi nisu dizajnirani za manuelni rad, probao sam par Canon-a i Nikon-a, i neviđeno sam se smorio podešavajući manuelne opcije u menijima. Za manuelni rad, potrebno je da postoje točkići za direktan izbor dužine ekspozicije i otvora blende, u protivnom, batali.

Za početak, prostudiraj različite žižne daljine kod objektiva na 35mm film formatu, da li bi najviše koristio široki ugao (24-35 mm) za grupne portrete i pejzaže, standardni ugao (45-55 mm) za sve po malo, ili tele ugao (80-200, 300, itd. mm) za fotografisanje lica i špijuniranje komšinice, kao i da li želiš da imaš izdvojen fokus i zamagljenu pozadinu, za šta ti treba objektiv velike svetlosne jačine (f 1,4 ili 1,8 na primer).
za canon ne mogu da tvrdim, ali za nikon mi nije jasno koji to jeftini modeli nemaju precice za podesavanja? pricas o dslr?

Tačno je da je najčešći kit objektiv 18-55 (približno 27-82.5 ekvivalent u odnosu na 35 mm format) i njega shvatite samo kao ulazinicu u klub, jer kasnije ćete morati da dokupite makar još jedan objektiv veće žižne daljine, a to je još 150-ak evrića i 400 gr dodatnog tereta u torbi. Doduše, deo problema ćete moći da rešite kropovanjem, što sa modernim aparatima od preko 20 mpx, ukoliko ne preterate neće uticati na kvalitet slike. U svakom slučaju, moj savet Vam je da kupite solidan prosumer kompakt aparat (skuplji je od 100 evra) i sa njim naučite da fotografišete. Kasnije, bude li potrebe, lako ćete prodati svoj i dodati za DSLR.

Takve slike, odnosno macro i closeup će mnogo lakše da napravi nekim kompaktom zbog mogućnosti fokusiranja na 2-3 do 5 cm. Za takve slike u DSLR varijanti mu treba macro objektiv koji ne koštaju baš malo. Mogu i Raynoxi i macro tube, ali da širim priču.
Ukratko, ako pojma nemaš o fotografiji, kupi neki kompakt, i uloži vreme u učenje o fotografiji. DSLR aparati zahtevaju jako veliku krivu učenja, bez koje redovno dolazi do razočaranja tipa mutne slike, nisu lepe boje i slično. Dakle, DSLR uzmi samo i jedino ako imaš nameru da se ozbiljnije posvetiš fotografiji kao hobiju i imaš vremena i volje da učiš. U suprotnom, bacio si pare.
E sad, kompakte maš od 100 evra koji su opet bacanje para jer ih mobini telefoni sa svojim kamerama šiju itekako. Moja preporuka bi ti bila da uzmeš Canon SX60. Ima odličan senzor, za svoju klasu, veliki zum, i pokretni LCD ekran koji ti omogućava da slikaš iz raznih uglova. Ništa ti više od toga ne treba, opet kažem, ako ne želiš da posvetiš vreme učenju fotografije. U tom slučaju razmisli o DSLR-u, u suprotnom, ne treba ti. U fotografiji imaš jedno od zlatnih pravila koje može da uštedi mnogo para i frustracija: "Ako ne znaš zašto ti nešto treba, ne treba ti."

http://pcfoto.biz/canon-powershot-sx60-hs.html

Ne priznajem ništa za manuelno bez prstena za blendu na objektivu i točkića za ekspoziciju na telu.

svi entry level nikonovi imaju tockic za otvor blende i vreme ekspozicije.(barem modeli radjeni u zadnjih 6 godina pocev od D-3000 pa nadalje)

back on topic

NIKON D-3300 je najbolje resenje u opsegu oko 500€
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d3300

a onda kad u narednih par godina naucis da ga koristis i vidis kakve fotke najcesce pravis uzmes neki zoom ili jos bolje prajm objektiv

Ne priznajem ništa za manuelno bez prstena za blendu na objektivu i točkića za ekspoziciju na telu.

e pa nisu iste precice za manuelno kod raznih modela, to stoji.....ali nisam naisla na nikon model (jeftin ili skup) da nije imao precice, uz pomoc tockica i dugmica mozec da menjas i da ne mrdnes oci sa viewfinder (jao stao mi mozak kako bese srpska rec :roll:)
za canon ne mogu da pricam koristila sam malo modela
u svakom slucaju nije da nema, samo su drugaciji.....ne radi se o tome sta ti licno volis i priznajes ili ja....poenta je da ne treba zbunjivati coveka, ispade da jeftiniji modeli nemaju manuelno jer ti ne priznajes :lol: imaju itekako.... a njemu najmanje treba neki skup model, kad ne zna ni osnove, bacice pare

svi entry level nikonovi imaju tockic za otvor blende i vreme ekspozicije.(barem modeli radjeni u zadnjih 6 godina pocev od D-3000 pa nadalje)

e pa nisu iste precice za manuelno kod raznih modela, to stoji.....ali nisam naisla na nikon model (jeftin ili skup) da nije imao precice, uz pomoc tockica i dugmica mozec da menjas i da ne mrdnes oci sa viewfinder (jao stao mi mozak kako bese srpska rec :roll:)
za canon ne mogu da pricam koristila sam malo modela
u svakom slucaju nije da nema, samo su drugaciji.....ne radi se o tome sta ti licno volis i priznajes ili ja....poenta je da ne treba zbunjivati coveka, ispade da jeftiniji modeli nemaju manuelno jer ti ne priznajes :lol: imaju itekako.... a njemu najmanje treba neki skup model, kad ne zna ni osnove, bacice pare
To je sve sporo, samo ako slikaš neku statičnu scenu. Ako hoćeš da manuelno uslikaš neku akciju, onda ti treba leva ruka na prstenu za blendu i fokus, i desna ruka na točkiću za ekspoziciju.

Slažem se sa Tab-om, za učenje je najbolje kupiti neki prajm objektiv.

To je sve sporo, samo ako slikaš neku statičnu scenu. Ako hoćeš da manuelno uslikaš neku akciju, onda ti treba leva ruka na prstenu za blendu i fokus, i desna ruka na točkiću za ekspoziciju.

zaboravljas da njemu treba za porodiicno fotkanje i turisticko, to je ono sto je najbitnije u prici, i po tome se gleda sta ces kupiti....entry-level serije su njemu plafon...realno treba mu kompaktni

Ништа овде више нема да се дода...
Компакт или неки ултракомпакт би сасвим задовољили те захтеве...
Можда евентуално неки просумер, ако је до габарита...
све мимо тога би било беспотребно расипање пара...
и томе тешко да је могуће искористити комплетан потенцијал, посебно кад се у обзир узме предвиђена намена...

- - - - - - - - - -

...viewfinder (jao stao mi mozak kako bese srpska rec :roll:)...

Тражило
... или прозорче од милоште...z:mrgreen:

А што се проблема са бојама из уводног поста тиче, највероватније су у питању биле ниске вредности засићености боје, можда анемичан аутоматски мод контроле баланса беле...
Мени су се (лично а и по процени оног што сам имао прилике да видим ) Фуџијеви CCD сензори показали као апсолутни шампиони за тачне и коректне боје којима је, ако се то хоће, могуће лако дозирати и динамику и засићеност...

Ништа овде више нема да се дода...
Компакт или неки ултракомпакт би сасвим задовољили те захтеве...
Можда евентуално неки просумер, ако је до габарита...
све мимо тога би било беспотребно расипање пара...
и томе тешко да је могуће искористити комплетан потенцијал, посебно кад се у обзир узме предвиђена намена...

- - - - - - - - - -

Тражило
... или прозорче од милоште...z:mrgreen:

da, setila sam se posle :lol:
probah da nadjem neku bolju rec al je nemamo.... i nije nam neka ova

Back