Tražim naziv knjige

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobro veče. Čitao sam skoro neku stvar na nekom forumu ili gde već, ali nisam upamtio. Naime radi se o jednom socijlogu (čini mi se američkom, al me nemojte držati za reč) napisao je teoriju - parafraziraću "Ja u ogledalu" tako nešto..Jako mi se dopalo razmišljanje. Čovek je pisao o tome kako mi doživljamo sebe i svoju ličnost kroz druge ljude. Da li neko zna kako se tačno naziva ta teorija i koji je čovek u pitanju?

Samo oprezno kod tih modernih kreativa...
Npr razlika izmedju osecanja i emocije je upravo u svesnosti subjekta da je on u centru osecanja, bez te svesti osecanje je samo osecanje, sa tom svesti osecanje postaje emocija...te dobija totalno drugaciji karakter i znacaj i uticaj..

Sa druge strane, postoji bar jos 3 razlicita shvatanja pojam mirror theory, bar u praksi...
Vasa persona publica bi bio jedan od tih znacenja...tj kakvim vas drugi vide...
I to nije tacno stanje nego konsenzus javnog mnjenja i to javni deo...persona publica zato i ima takav naziv...

Sasvim drugaciji rezultat je ako je to komplet javno tajno misljenje o vama od strane drugih...
Primer neki vladar, javno tajno misljenje je da je kreten, ali persona publica je da je odlican lider...

Samo oprezno kod tih modernih kreativa...
Npr razlika izmedju osecanja i emocije je upravo u svesnosti subjekta da je on u centru osecanja, bez te svesti osecanje je samo osecanje, sa tom svesti osecanje postaje emocija...te dobija totalno drugaciji karakter i znacaj i uticaj..

Sa druge strane, postoji bar jos 3 razlicita shvatanja pojam mirror theory, bar u praksi...
Vasa persona publica bi bio jedan od tih znacenja...tj kakvim vas drugi vide...
I to nije tacno stanje nego konsenzus javnog mnjenja i to javni deo...persona publica zato i ima takav naziv...

Sasvim drugaciji rezultat je ako je to komplet javno tajno misljenje o vama od strane drugih...
Primer neki vladar, javno tajno misljenje je da je kreten, ali persona publica je da je odlican lider...
Da, ali: Javno tajno mišljenje ne može da 'dejstvuje' na pojedinca jer on ne zna za to....

Dok ne predje prag, dejstva, rulja je to....Ali tacno , sve iz te grupe mi tumacimo kao opste ponasanje ljudi a ne ponasanje ljudi prema nama...
Mali broj ljudi to pazljivo tumaci kao misljenje prema nama...
Sto je veci oportunizam na nekom terenu, to je vece ponasanje ljudi tipa mene interesuje kakav je prema meni a ne kakav je inace..
Tada to javno tajno misljenje postaje naglaseno tumaceno kao opste ponasanje ljudi, a ne prihvatanje kao rezultat neke interakcije te osobe ka ljudima..

Postavlja se novi sistem i standard..
Npr , ako ja tumacim ljude kakvi su bez povoda, moja procena ce biti mnogo razlicita u odnosu na one koji tumace ljude kao osobe koje sve rade sa povodom...tj razlicito se ponasaju prema razlicitim ljudima u istom trenutku, dobri ljudi oportunisti...
Tada objektivnost postaje razlog drugacijeg ponasanja ljudi , tj to postaje interakcija koja izaziva drugaciji rezultat prema pojedincu i drugacije ocitavanje..

Ovo pokazuje jednu vaznu osobinu , a to je da ljudima treba laz i lazno prilazenje, jer to mogu da usklade sa svojim ponasanjem i strategijom prema okruzenju u tom trenutku...
Objektivno nazivanje, istina, prava procena nisu nesto sto ce izazvati neutralnu reakciju vec ce se smatrati napadom na unutrasnje vrednosti....napad na licemerje ali koje se vidi kao sopstveni uspeh....tako da niko ne vidi to kao napad na licemerje nego na licni uspeh..
.
U praksi to nije deo teorije ogledala jer je to prevashodno menadzerska tehnika ili neka vrsta pseudo psiholoske tehnike...
Naprotiv , bicete ubedjivani da je metoda ogledala nesto sto pokazuje realnije ponasanje i misljenje okruzenja prema vama.....a kako pokazah a i verovatno osecate u realu , objektivni prilaz okruzenju i pojedincu ce izazvati promenu tretmana i reakcija prema onome ko objektivise tj ko bi istinu...

Istina se tada mora predstaviti kao licni sukob interesa, a ne kao istina, jedino tako moze proci kroz sukob...

Samo da se zna, SMT nije tacna teorija, nego sabira cak tri razlicita efekta da bi se u shumi izgubila stvarna kauzalnost reakcija...
Obzirom na hiljade raznih mentaliteta ljudi te mogućih interakcija i odnosa, da li je uopšte i moguće postaviti jednu teoriju? Podseća me na one mudrace koji jednom jednačinom pokušavaju da objasne svet oko nas, od mikrokosmosa do makrokosmosa?

Dok ne predje prag, dejstva, rulja je to....Ali tacno , sve iz te grupe mi tumacimo kao opste ponasanje ljudi a ne ponasanje ljudi prema nama...
Mali broj ljudi to pazljivo tumaci kao misljenje prema nama...
Sto je veci oportunizam na nekom terenu, to je vece ponasanje ljudi tipa mene interesuje kakav je prema meni a ne kakav je inace..
Tada to javno tajno misljenje postaje naglaseno tumaceno kao opste ponasanje ljudi, a ne prihvatanje kao rezultat neke interakcije te osobe ka ljudima..

Postavlja se novi sistem i standard..
Npr , ako ja tumacim ljude kakvi su bez povoda, moja procena ce biti mnogo razlicita u odnosu na one koji tumace ljude kao osobe koje sve rade sa povodom...tj razlicito se ponasaju prema razlicitim ljudima u istom trenutku, dobri ljudi oportunisti...
Tada objektivnost postaje razlog drugacijeg ponasanja ljudi , tj to postaje interakcija koja izaziva drugaciji rezultat prema pojedincu i drugacije ocitavanje..

Ovo pokazuje jednu vaznu osobinu , a to je da ljudima treba laz i lazno prilazenje, jer to mogu da usklade sa svojim ponasanjem i strategijom prema okruzenju u tom trenutku...
Objektivno nazivanje, istina, prava procena nisu nesto sto ce izazvati neutralnu reakciju vec ce se smatrati napadom na unutrasnje vrednosti....napad na licemerje ali koje se vidi kao sopstveni uspeh....tako da niko ne vidi to kao napad na licemerje nego na licni uspeh..
.
U praksi to nije deo teorije ogledala jer je to prevashodno menadzerska tehnika ili neka vrsta pseudo psiholoske tehnike...
Naprotiv , bicete ubedjivani da je metoda ogledala nesto sto pokazuje realnije ponasanje i misljenje okruzenja prema vama.....a kako pokazah a i verovatno osecate u realu , objektivni prilaz okruzenju i pojedincu ce izazvati promenu tretmana i reakcija prema onome ko objektivise tj ko bi istinu...

Istina se tada mora predstaviti kao licni sukob interesa, a ne kao istina, jedino tako moze proci kroz sukob...
Izostavio si faktor 'zataškavanja' istine? Niko nije savršen, svakome bi mogao da nešto prigovoriš, ali se pitaš, ima li smisla nabijati mu to na nos?

Zataskavanje uzimam kao posledica ovog napada na individualnost kako je shvata subjekt na kome se primenjuje objektivnost...
U to zataskavanje spada koletkivno i pojedinacno .....oba su pokrivena...

Ono sto me ti pitas je zasto se ovo sve radi...
A moj odgovor je, zato sto ako znas kako nesto nastaje, a ne da ga uvodis kao aksiom, iako to mozes, ovako kao ti sto si pomenuo, zataskavanje istine, to je aksiomatsko , bezrazlozno uvodjenje takve pojave...sa jasnim motivima, ali osim motiva nema uzroka takvog ponasanja...a to dovodi do zakljucka da nema ni leka....nego je vezan za motiv...

To je princip policijske forenzike...njih ne interesuje zasto je neko postao prestupnik, ovaj ili onaj kriminalac..
Njih interesuje trenutno stanje psiholoskog profila sa svim motivacijama i ogranicenjima...
Jer im nije zadatak da sprece nastanak kopije kriminalca, nego da uhvate i kazne i onemoguce ispoljavanje postojeceg...

Iz ugla ljudi , ne postoji potreba za trazenjem kad nesto dovodi do necega.....samo motivacija je dovoljna...
Iz ugla nekog ko kreira odnose ili kreira sistem, takve stvari su jako bitne...
Izbegavanjem odnosa koji su kreatori drugih problema, dobijas vrlo brzo jednostavniju sliku odnosa i lakseg toka razvoja samog sistema..

Iz ugla kapitalizma, se koristi upravo suprotno , sto vise napravis buckuris, to vise poznajes smesu i lakse ti je da koristis situaciju, i da cekas zahteve za pomoc i asistenciju...
Tu su i metode ucene u letu, ili odrzavanje medjusobne ucene...
To se u kapitalizmu smatra zdravim odnosom, i dugotrajnim odnosom..

Back