Traženje pažnje

Različiti su uzroci koji dovode do traženja pažnje kod odraslih.
Najčešći pokretač jeste manjak samopouzdanja.
Osobe sa niskim samopoštovanje osećaju se nesigurno u sebe.
To ih navodi da traže potvrdu drugih kako bi se osećali dostojnim.

Pogledajte prilog 1475334
.

Negativno traženje pažnje mogu da pokrenu i poremećaji ličnosti
(histrionični, narcisoidni , granični).
Neretko je izazvan i drugim mentalnim problemima, kao što su bipolarni poremaćaj, depresija, anksioznost…

--Osobe koje su dugo same i socijalno distancirane mogu u jednom trenutku da potrebu za ljudskim konktatom pretvore u nezdravo ponašanje traženja pažnje.
Takođe, ovaj problem može imati korena u detinjstvu.
Ovo je posebno izraženo kod starije dece kada dobiju mlađeg brata ili sestru.
Oni se moraju sauočiti sa činjenom da roditelji više ne mogu svu svoju pažnju i vreme da usmere na njih.

-- Stalna potreba za komplimentima je još jedan znak ovog problema.
Ona ide do te mere da su spremni da urade i stvari koje ih ne zanimaju samo da bi im ljudi dali komplimente.

--Stalno skretanje razgovora na priču o sebi je svojstveno ovim osobama.
Oni će pričati o svojim poslovima, istoriji, dostignućima i o bilo čemu sve dok to znači da će ih ljudi slušati i posvetiti im više pažnje.

--Oni žele da budu u centru pažnje, te će se potruditi da to i ostvare na svakom društvenom događaju, bilo da je to venčanje ili sahrana
. Pojedini čak glume žrtvu kako bi izazvali saosećanje.

Privlačenje pažnje na sebe: Ako nisu u centru pažnje ove osobe se osećaju jako uznemireno i neprijatno.
Seksualna zavodljivost: Ove osobe su sklone neadekvatnom i provokativnom zavođenju drugih.
Promenjivost raspoloženja i plitke emocije: Brza promena raspoloženja i površnost u emotivnom reagovanju.
Fizički izgled: Ove osobe konstantno koriste fizički izgled kako bi privukle pažnju na sebe.
Stil govora: U govoru nema puno detalja, pokazuje se sklonost ka generalizaciji i želja da se drugi impresioniraju.
Dramatično ponašanje: Ove osobe su sklone preteranoj dramatizaciji i teatralnom ponašanju uz prenaglašena osećanja.
Sugestibilnost: Ove osobe lako potpadaju pod uticaj drugih ljudi ili trenutnih okolnosti u kojima se nalaze.
Precenjivanje intimnosti: obično preuveličavaju nivo intimnosti u vezi.

Pogledajte prilog 1475333

Dobila sam komentar kako sam osoba koja traži pažnju i koja bez iste ne može.
Ne vidim se u tome.

A vi?

Tražite li pažnju?
Kompenzacija za rupe u realnom životu.

Такви људи су махом љубитељи и власници паса. Та мутирана животиња им даје осећај важности и потребности буљећи у њих и пратећи их од јутра до мрака. Оно што је нормалном човеку неподношљиво, њима је дивно.

Та мутирана животиња им даје осећај важности и потребности буљећи у њих и пратећи их од јутра до мрака. Оно што је нормалном човеку неподношљиво, њима је дивно.

Ne razumem ovaj post. Pas, ali i mačke, traže pažnju i dobijaju je, ali i oni pružaju ljubav svojoj ljudskoj porodici.

Dugi niz godina imala sam pse kao kućne ljubimce, a zatim i mačke. Vezana sam za moju mačku, ali i ona za mene. Možda ovo ne mogu da shvate oni koji nemaju kućne ljubimce.

Moja sestra ima psa, ali se ona ne oseća važnom zbog toga što ima psa.

У смислу да им прија да буду праћени и гледани од стране животиње. Од човека то не могу добити јер ко је луд да те следи и посматра по целе дане.

У смислу да им прија да буду праћени и гледани од стране животиње. Од човека то не могу добити јер ко је луд да те следи и посматра по целе дане.

Sada mi je jasnije 🙂 Zbunilo me je ono "mutirana životinja" zato što mnogo volim pse. Volim i mačke.

Back