Traženje pažnje

LastDay

Leptirica
Poruka
5.574
Različiti su uzroci koji dovode do traženja pažnje kod odraslih.
Najčešći pokretač jeste manjak samopouzdanja.
Osobe sa niskim samopoštovanje osećaju se nesigurno u sebe.
To ih navodi da traže potvrdu drugih kako bi se osećali dostojnim.

1704289658828.png

.

Negativno traženje pažnje mogu da pokrenu i poremećaji ličnosti
(histrionični, narcisoidni , granični).
Neretko je izazvan i drugim mentalnim problemima, kao što su bipolarni poremaćaj, depresija, anksioznost…

--Osobe koje su dugo same i socijalno distancirane mogu u jednom trenutku da potrebu za ljudskim konktatom pretvore u nezdravo ponašanje traženja pažnje.
Takođe, ovaj problem može imati korena u detinjstvu.
Ovo je posebno izraženo kod starije dece kada dobiju mlađeg brata ili sestru.
Oni se moraju sauočiti sa činjenom da roditelji više ne mogu svu svoju pažnju i vreme da usmere na njih.

-- Stalna potreba za komplimentima je još jedan znak ovog problema.
Ona ide do te mere da su spremni da urade i stvari koje ih ne zanimaju samo da bi im ljudi dali komplimente.

--Stalno skretanje razgovora na priču o sebi je svojstveno ovim osobama.
Oni će pričati o svojim poslovima, istoriji, dostignućima i o bilo čemu sve dok to znači da će ih ljudi slušati i posvetiti im više pažnje.

--Oni žele da budu u centru pažnje, te će se potruditi da to i ostvare na svakom društvenom događaju, bilo da je to venčanje ili sahrana
. Pojedini čak glume žrtvu kako bi izazvali saosećanje.

Privlačenje pažnje na sebe: Ako nisu u centru pažnje ove osobe se osećaju jako uznemireno i neprijatno.
Seksualna zavodljivost: Ove osobe su sklone neadekvatnom i provokativnom zavođenju drugih.
Promenjivost raspoloženja i plitke emocije: Brza promena raspoloženja i površnost u emotivnom reagovanju.
Fizički izgled: Ove osobe konstantno koriste fizički izgled kako bi privukle pažnju na sebe.
Stil govora: U govoru nema puno detalja, pokazuje se sklonost ka generalizaciji i želja da se drugi impresioniraju.
Dramatično ponašanje: Ove osobe su sklone preteranoj dramatizaciji i teatralnom ponašanju uz prenaglašena osećanja.
Sugestibilnost: Ove osobe lako potpadaju pod uticaj drugih ljudi ili trenutnih okolnosti u kojima se nalaze.
Precenjivanje intimnosti: obično preuveličavaju nivo intimnosti u vezi.

1704289593295.png

Dobila sam komentar kako sam osoba koja traži pažnju i koja bez iste ne može.
Ne vidim se u tome.

A vi?

Tražite li pažnju?

Зашто би често тражио пажњу од особа које су ми драге и блиске?
Самим тим што су драге и блиске се, претпостављам, подразумева "повишена" блискост и љубав?

Количина пажње треба да је довољна...дозирана..подразумевана.

И ето нас на почетку;
оно што је за мене довољно, за тебе није...и обрнуто.

.

Negativno traženje pažnje mogu da pokrenu i poremećaji ličnosti
(histrionični, narcisoidni , granični).
Neretko je izazvan i drugim mentalnim problemima, kao što su bipolarni poremaćaj, depresija, anksioznost…
Kod tebe i mene nije u pitanju negativno traženje pažnje već izazivanje negativne pažnje.

Sto puta sam rekao da ne volim da se na bilo koji način ističem ali ne vredi što ne želim, jednostavno "upadam u oči" uglavnom negativno, ljudi jednostavno stvore o meni neku sliku u glavi i posle mrze to što su zamislili. Van pameti.

Ne znam šta sam uradio ili nisam uradio pa ostavljam takav utisak, ako je do mene.

Promenjivost raspoloženja i plitke emocije: Brza promena raspoloženja i površnost u emotivnom reagovanju.
Fizički izgled: Ove osobe konstantno koriste fizički izgled kako bi privukle pažnju na sebe.
Stil govora: U govoru nema puno detalja, pokazuje se sklonost ka generalizaciji i želja da se drugi impresioniraju.
Dramatično ponašanje: Ove osobe su sklone preteranoj dramatizaciji i teatralnom ponašanju uz prenaglašena osećanja.
U jbte pa možda i jeste do mene. S tim da nisu plitke emocije ali promenljivost raspoloženja da.

Sugestibilnost: Ove osobe lako potpadaju pod uticaj drugih ljudi ili trenutnih okolnosti u kojima se nalaze.
Nema šanse. Ja teram po svom i ama baš nikad ne potpadam pod ničiji uticaj.
Ne vidim se u tome.
Ne vidim te ni ja tako, kao ni sebe, objasnih gore. Ti se jednostavno- pojaviš. I eto ga. Mada nisam primetio da tebe mrze, dok moju pojavu neki mrze patološki (ne mene, mrze čoveka kakvog su zamislili da jesam- narcisoidan, mizoginičan, tupav čak, dalje "skot lažljivi", "psihopata", "tračara" i slično. )
A vi?

Tražite li pažnju?
Samo od supruge kad mi se mazi, eto iskreno.

Ne vidim te ni ja tako, kao ni sebe, objasnih gore. Ti se jednostavno- pojaviš. I eto ga. Mada nisam primetio da tebe mrze, dok moju pojavu neki mrze patološki (ne mene, mrze čoveka kakvog su zamislili da jesam- narcisoidan, mizoginičan, tupav čak, dalje "skot lažljivi", "psihopata", "tračara" i slično. )
Bez da se mešam u tuđ život..
Ne treba da vas toliko pogađa šta drugi misle o vama (osim onih najbližih ), nikoga ne vole svi. To je u redu.

Не видим разлог зашто не би скретао пажњу на себе, ако си паметан/на, леп/па, елоквентан/на, правичан/на и масу других лепих карактеристика. Друго је што живимо у друштву функционално неписмених па те своје врлине нажалост треба да истичеш. И притом, ово не говорим да бих попљувао земљу Србију коју волим каква год да је. Ово говорим због менталитета, бар код већине, ако је успела на неком послу и догурала до неке позиције она је по дифолту ку рва, ако је успео било како он има неку везу, или је у странци или ће наћи милијарду разлога да ти тај успех оспоре. Једноставно завист и пакост ће овоме народу доћи главе, ако већ није.

Не видим разлог зашто не би скретао пажњу на себе, ако си паметан/на, леп/па, елоквентан/на, правичан/на и масу других лепих карактеристика. Друго је што живимо у друштву функционално неписмених па те своје врлине нажалост треба да истичеш. И притом, ово не говорим да бих попљувао земљу Србију коју волим каква год да је. Ово говорим због менталитета, бар код већине, ако је успела на неком послу и догурала до неке позиције она је по дифолту ку рва, ако је успео било како он има неку везу, или је у странци или ће наћи милијарду разлога да ти тај успех оспоре. Једноставно завист и пакост ће овоме народу доћи главе, ако већ није.
Prvo i poslednje i eto odgovora u pitanju.

Ne vidim se u tome.

A vi?

Tražite li pažnju?
Ne znam ovde kako se činim sa svojim postovima, ali mi niko još nije rekao da sam tip koji traži pažnju. Pre se ozbiljno ljute što je ne tražim, bar ovi u reali. :D
Osećam sebe kao ona stvorenja kojima je odlično pod njihovim kamenom.
Još u detinjstvu su me očaravala stvorenja koje žive pod kamenjem. Podignem neki kamen, kad ono tamo-čitava zajednica-sve mi bude žao jer sam ga podigla-remetim im njihov red i mir! Tako sam shvatila ono iz naroda da kamenje ne treba "buditi".
Dete može da mi zapišti za pažnju-dobiće je.
Odrasla osoba to ne može da dobije tek tako.

Pa mi i ljubav i naklonost definišemo kroz pažnju. ako pažnje nema to je signal da nismo voljeni. Od bebe do starijih svi žele pažnju nekih ljudi. Neki žele pažnju velikog broja ljudi, neki manjeg broja i u tome se razlikujemo, kao i po pitanju vrste pažnje. Ta potreba je duboko usađena, da nas "vide", naše potrebe, želje, da budemo važni nekim ljudima.

Sad neki žele da budu važni par osoba a neki mnogima.. Lično volim da me poštuju, a pažnju želim samo od izabranih osoba.

Upravo to.
Tražiti neprekidnu pažnju i očekivati da smo svima specijalni je, najblaže rečeno, detinjasto.
Pa postoji kod nekih ljudi realna potreba da budu mnogima važni. I nije za potcenjivanje. Nemamo svi izgrađen model bliskosti. Naprosto, dešava se da pojedini nemaju razvijen osećaj bliskosti sa malim brojem ljudi. Njima je nužna pažnja mnogih, često bezlična pažnja. Ja to vidim ali mi je strano. No prihvatam i ne kritikujem.

Mislim da sam u detinjstvu a i kasnije tražila i dobijala pažnju porodice, prijatelja, komšija zbog svojih zdravstvenih problema.

Kao blogerka očekivano je da tražim pažnju čitalaca, tačnije volim komentare ispod tekstova i priča..i to je normalno.

Generalno, ne tražim pažnju, tačnije ne volim da se ističem, da budem u prvom planu.

Bolje se osećam kada ne privlačim pažnju.

Back