Traume

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
Odem ja jutros u Dom zdravlja, kod zubara, zato što je sada besplatno za nezapposlene, a meni ispala plomba.
Čekam, i čekam, i čekam...
Neka žena, po govoru i njenom izgledu zaključujem da je iz sela, sa svojom ćerkicom čeka na red. Dete je, koliko sam iz razgovora zaključio, treći ili četvrti razred osnovne i stalno se rspituje koliko boli i da li boli intervencija, a kroz zatvorena vrata se čuje zvuk zubarske bušilice. Majka je nevešto laže.
Pored mene sedi studentkinja koja je upitala da je prime, zato što u ponedeljak mora u Bgd, a na Stdentskoj veoma loše rade, kako je rekla...
Meni lutaju misli, samo odlomci razgovora dopiru do moje svesti.
Ulaze majka i dete, ali neuobičajeno brzo se otvaraju vrata posle njihovog ulaska, demostrativno izlazi majka, a za njom dopire onaj naglašeno zvaničan i naglašeno neprijatan glas doktorke koja kaže nešto, a zatim "doviđenja" i ceo ton je kao da kaže "gonite se u pm!"
Dok majka demostrativno prednjači, za njom izleće ćerkica, uz urlik koji u akustičnom hodniku zastrašujuće zvuči, pada na kolena, nešto nerazumljivo kroz urlike govori, sklapa ruke kao vernik koji na kolenima moli Boga...Samo trenutak posmatrah scenu, a onda mi postade toliko neprijatno, da skrenuh pogled, bez ideje kako treba, i da li treba da reagujem, oblime neprijatnost kao voda iz snažnog vodopada. Dok dete urla, na izlazu zastade majka, ono skoči i snažno je zagli, pa su tako ostale nkoliko trenutaka, a onda izađoše.

Ustadoh, neki nemir mi nije dao da sedim, pa prošetah par koraka.
"Šta je ovo bilo, hebote? Kakva potresna scena! mislim da će ostavti tramu za ceo život" obratih se studetkinji.
"Vama???" začuđeno je upitala.
"Ne meni, nego njoj" rekoh i sručih se opet na klupu.

Pamtite li neke traume?

Pa sad si me ovom pričom podsetio na jednu scenu iz detinjstva kad me zagovaraju u berbernici da pogledam u pod da bih video izmišljenog miša dok pokušavaju da me ošišaju i otpozadi. Vrištim ko da me deru.
Ma sve su to deca. Pamtiće, a neće znati zbog čega. Tjah, mučiće se u životu, a neće znati da je zbog zubara. To ipak ne znači da će biti neprilagođeni.

Ebiga tek sam primalnim krikom uspeo da razjasnim jednu scenu koju pamtim iz najranijeg detinjstva. Pravo da ti kažem time sam rešio jedan problem, al biće da sam se rešivši se toga prihvatio nečega opozitnog, a podjednako teškog.

Pa sad si me ovom pričom podsetio na jednu scenu iz detinjstva kad me zagovaraju u berbernici da pogledam u pod da bih video izmišljenog miša dok pokušavaju da me ošišaju i otpozadi. Vrištim ko da me deru.
Ma sve su to deca. Pamtiće, a neće znati zbog čega. Tjah, mučiće se u životu, a neće znati da je zbog zubara. To ipak ne znači da će biti neprilagođeni.

Ebiga tek sam primalnim krikom uspeo da razjasnim jednu scenu koju pamtim iz najranijeg detinjstva. Pravo da ti kažem time sam rešio jedan problem, al biće da sam se rešivši se toga prihvatio nečega opozitnog, a podjednako teškog.

U vezi ovoga i ja imam traumu.Ja sam šišala.:lol: I to redovno,na kratko.

Ja sam urlao kad god je trebalo da mi iseku nokat na malom prstu na nozi. Prestao sam tek kad je teča, koji je bio profesionalni svinjokoljač (je l' se tako kaže?) doneo iz Nemačke tejzer mojim roditeljima. Ništa drugo nije moglo da me smiri.

kad bih imala lekića koliko trauma, bila bih najopušteniji lik na svetu :lol:
ma ima gomila stvari koje su mi pričali da su mi se dešavale, i jeu, ali se ja ne sećam :eek:
imam sposobnost da tako vešto sakrijem ružne scene da ih ne mogu iskopati nikako, srećom
kako godine prolaze, scenice blede pa se onih iz najranijeg detinjstva više ni ne sećam
mislim da bi trebalo odvesti me kod čika psihijatra, preventivno
mada, kad malo bolje razmislim, ne ostaje mi se u jednokrevetnoj sobici u kojoj ću biti vezana i kljukana lekićima :mrgreen:

ja skontala da se radi o traumama iz detinjstva
imam i jednu od skoro, da ispričam? :mrgreen:

Što se mene tiče može, osim ako nije vezano za tajnovitost prethodnog nika, muža sa foruma, udaju i ranorodstvo. Znam da zvuči kao neojbašnjiv fenomen, ali me to ne bi interesovalo, osim ako nemaš izrazitu želju da nam se otvoriš za taj deo skorašnje prošlosti. Onda je okej, poštujem. Štaviše, neću zameriti i pročitaču.

zašto "ranorodstvo"? nemam 15 god.

što se traume tiče, radi se o udesu
pucanje automobilom u drvo
bila sam svesna svega, sad kad motam, nije se desilo "u deliću sekunde"
sve mi je kao usporeni film
skontala sam da ćemo zviznuti
nego ajd.. i nije mi ceo život proleteo pred očima
imala sam sreće što sam bila vezana (znam da ovo ne pomaže uvek, al' meni, koja se retko kad vezuje, je itekako pomoglo)
prošli smo sa lakšim povredama
kola su uspela da se srede, a pod je bio izgužvan (čisto da dodam)
na mestu suvozača sam bila ja, da nisam bila vezana, verovatno bih malo letela, ko zna
prvo što sam uradila kad sam stigla kući je trčanje do bebe koja je spavala
i onda sam počela da plačem
nisam krivila sebe jer krivica nije bila moja
nije bila ničija, j.bg, desilo se
al' sam plakala jer sam mogla ostaviti bebu bez majke

ponovo sam se vozila istim kolima
malo sam se tresla kad sam prvi put ulazila, ali preživeh
mislim da je to bila samo traumica koja je prošla :)
al' eto, najsvežija je..

p. s. džulijane, ne uhodi me

Kao klinka sam provela par dana u bolnici zbog vadjenja krajnika... Meni kao malom detetu je to bilo više nego užasno, sećam se i dan danas nekih scena onako kako ih je tada moja detinja glava upamtila. :(
Jako dugo posle toga sam imala traumu od bolnica, na samu pomisao bi mi se stvorio neki mučan osećaj u stomaku i nekakva jeza. :zima2:
Vremenom sam to prevazišla, ali i dan danas mi nije baš svejedno... :confused:

imam kako nemam
kad sam imaal sest godina prvo su mi operisali krajnike, i secam se da sam hebala dorktoru sve zivbo i mrtvo i urlala do bola
pa onda iste godine pocetak upale mozga , temperatura 41, bunilo, kosmari..zasu, mozda nisto nije bilo tako, al ja se tako secam
onda neka manja psihicka drama sa 16
pa jedno vadjenje zivca na studnetskoj poliklinici bez anstezije fenomenalne 92

pa onda decije traume> temperatura 40 bebcu od dva meseca, a ja sama, u cg, 93, ni kola, ni para, ni ikoga svoga..
pa njegovo vajdenje krajnika, kad se on drao ko da ga kolju, i izasao iz sale sa kompletno ispucalim kapilarima
ih bre hebala te tema, necu vise da se secam.

ajd o lakšim traumama, plašim se da uključim fen jer su mi već dva crkla u rukama
i tako, ne pitajte zašto mi frizura nikad nije sređena, al' imam pravu kosu pa i nije tako strašno, dovoljno da se očešljam :)

Iz detinjstva nemam neku baš..traumatičnu
možda eksplozija Tv-a kod babe u zgradi, stan na trećem , mi na 4-tom spratu i poslednjem..hodnik pun dima, ne može se nizbrdo
i bakina prisebnost da mi stavi mokru krpu na usta i izvede na terasu:(

a veliki strah eksplozija toplane na NBG za vreme bombardovanja, koji smo mi preko vode dobrano osetili u 5 ujutru
i moje skakanje preko dece:sad2:
tog dana sam ih odvela u selo. do kraja...

Jok traumu ja..
Dok decak koji mi je u bolnici sa moja cetiri leta hteo kidnapovati ljubicastog slona (kojeg sam bajdvej dobila na poklon u znak hrabrosti), sigurno podozivljava teske trenutke kad me se seti na tren. Znaci osetio je na sopstvenoj kozi kako izgleda kad mala Preterana pretera.
Nakon dvadesetak i xy leta, slon jos uvek lepo izgleda. Fale mu samo oci, pa sam mu usila dugmad 'mesto njih. :rumenko:

Jok traumu ja..
Dok decak koji mi je u bolnici sa moja cetiri leta hteo kidnapovati ljubicastog slona (kojeg sam bajdvej dobila na poklon u znak hrabrosti), sigurno podozivljava teske trenutke kad me se seti na tren. Znaci osetio je na sopstvenoj kozi kako izgleda kad mala Preterana pretera.
Nakon dvadesetak leta, slon jos uvek lepo izgleda. Fale mu samo oci, pa sam mu usila dugmad 'mesto njih. :rumenko:

:lol:
:zag:

Back