Trampove gitare dobile pismo od Gibsona za momentalnu obustavu zbog upotrebe oblika tela Les Paul

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.183
Gibson je potvrdio za Guitar World da je izdao nalog o "prekidu i odustajanju" vlasniku Trump Guitars 16 Creative zbog upotrebe svog modela električne gitare, „jer dizajn krši Gibsonove ekskluzivne zaštitne znakove, posebno kultni oblik tela Les Paul .”

Novi 47. američki predsednik je odobrio seriju gitara – novi zvanični dodatak njegovom rastućem portfoliju robe.

Ne smatra se da su Trump Guitars direktno u vlasništvu novoizabranog predsednika, ali se njihov električni model predstavlja kao „jedina gitara koju je zvanično odobrio predsednik Donald J. Trump“.

Lansiranje uključuje mali izbor električnih gitara u stilu Les Paul, a akustične gitare podeljene u nekoliko kategorija, sa potpisanim izdanjima, ograničenim na 275 komada, po ceni od više od 10.000 dolara.

1732595846710.png

Nema teorije da Gibson ovo dobije. Samo gledaju da se izreklamiraju i skrenu pažnju na svoj brend. Ali usput su izreklamirali i Trampa i te gitare. Ja nisam ni znao dok ova objava iz Gibsona nije izašla u javnost.

To sa generalnim oblikom tela je sud odavno presudio da ne mogu da patentiraju. Kao ni Fender. Mogu samo headstock, i 100% proporcije i oblik tela, što su i uradili.

Te "Trampove" gitare se iz aviona vide da nisu iste kao Gibson. Drugačije su krivine na telu, drugačiji je headstock. Takvih gitara ima bukvalno na milione.
Najveća razlika u poređenju sa Gibsonom je što je na ovoj Trampovoj gitari "bolt on" vrat što je "greh od Boga" za Les Pola.

1732596618621.png

T

O tim Tramp gitarama se nista nije znalo kada su se pojavile. Ko ih pravi, gde, od kog materijala.... Tek sada su se pojavile informacije o gitari. A po imenu magneta koji se zovu "Maga Trumpbacker", mnogi zakljucuju da se radi o kineskim kopijama. Ne verujem da muzicari kupuju ove gitare, vec bih pre rekao da ih kupuju Trampove pristalice i patriote.
To sto ih Gibson tuzi, nije nista novo niti neobicno. Navodno, moraju to da rade da bi zastitili svoj patent Les Paul tela specificnih dimenzija. Ako ne tuze, patent propada i svako bi mogao da pravi Les Paul identicnih dimenzija i oblika kao Gibson.
Nema koga Gibson nije tuzio. PRS, ESP, Heritage, Warwick, Dean.... i vecinu su izgubili. U slucaju PRS morali su i da plate sve sudske troskove PRS-u. Secas se pre 5-6 godina kada je Mark Agnesi iz Gibsona snimio onaj ozloglaseni video u kome je pretio svim proizvodjacima koji kopiraju Gibson gitare, pa su morali da povuku video nakon sto su ih svi napali. Taj video se jos uvek nalazi na Reddit-u. Tako da ova tuzba protiv Trump gitara nije nista novo.
Ipak, ja ne mogu da ih kritikujem i pored svega. Licno, Gibson Les Paul je moja omiljena i za mene najbolja gitara.

O tim Tramp gitarama se nista nije znalo kada su se pojavile. Ko ih pravi, gde, od kog materijala.... Tek sada su se pojavile informacije o gitari. A po imenu magneta koji se zovu "Maga Trumpbacker", mnogi zakljucuju da se radi o kineskim kopijama. Ne verujem da muzicari kupuju ove gitare, vec bih pre rekao da ih kupuju Trampove pristalice i patriote.
To sto ih Gibson tuzi, nije nista novo niti neobicno. Navodno, moraju to da rade da bi zastitili svoj patent Les Paul tela specificnih dimenzija. Ako ne tuze, patent propada i svako bi mogao da pravi Les Paul identicnih dimenzija i oblika kao Gibson.
Nema koga Gibson nije tuzio. PRS, ESP, Heritage, Warwick, Dean.... i vecinu su izgubili. U slucaju PRS morali su i da plate sve sudske troskove PRS-u. Secas se pre 5-6 godina kada je Mark Agnesi iz Gibsona snimio onaj ozloglaseni video u kome je pretio svim proizvodjacima koji kopiraju Gibson gitare, pa su morali da povuku video nakon sto su ih svi napali. Taj video se jos uvek nalazi na Reddit-u. Tako da ova tuzba protiv Trump gitara nije nista novo.
Ipak, ja ne mogu da ih kritikujem i pored svega. Licno, Gibson Les Paul je moja omiljena i za mene najbolja gitara.
Vidi se iz aviona da su jeftine kineske. Sigurno ih dobavljaju za ispod $60 po komadu ako naruče nekoliko hiljada.

Back