totalno drukciji od drugih.

Trudim se da ne koristim takve reci.I crnac i prosjak i prostitutka su ljudska bica..
Ko sam ja da sudim i osudjujem?!
Mada,omakne mi se ponekad za narkomane najcesce.
Ne mogu,ama bas nikako da shvatim..Nisam ni ja savrsena:)
Sto se tice hendikepiranih,imam izuzetnog i izuzetno dobrog druga.
Vezan je za kolica,ubrzano propada i...:sad2:
On je osoba bogata duhom kao malo ko koga poznajem.Ima bolje razumevanje svega.
Takvi ljudi posmatraju stvari na poseban nacin!

ne znam da li ima oavkva tema, ako ima sorry.
zanima me vas stav prema ljudima koji su - drugaciji. prema hendikepiranima, prema romima, prema ljudima koji pripadaju drugim religijama, prema ljudima druge boje koze, prema svima onima koji nekako odskacu od okoline na bilo koji nacin.
da li pred decom izgovarate rec "ciganstura", "copavi", "slepac", "crnja", "zutac", "balija", "bula", "ustasa", "droca", "kopile" uz ime neke osobe koju poznajete? da li je to uopste vas recnik? koliko ste tolerantni?

nisi valjda mislila da će neko reći da je netolerantan prema drugačijima
znaš da su forumaši savršeni:manikir:

zanima me vas stav prema ljudima koji su - drugaciji. prema hendikepiranima, prema romima, prema ljudima koji pripadaju drugim religijama, prema ljudima druge boje koze, prema svima onima koji nekako odskacu od okoline na bilo koji nacin.
da li pred decom izgovarate rec "ciganstura", "copavi", "slepac", "crnja", "zutac", "balija", "bula", "ustasa", "droca", "kopile" uz ime neke osobe koju poznajete? da li je to uopste vas recnik? koliko ste tolerantni?

Sto se mene tice...ja sam uvek stajala na strani onih koji su ugrozeniji.Secam se da sam imala u skolici dve drugarice sa kojima niko nije hteo da se druzi.Pa onda u osnovnoj takodje kao i u srednjoj...uvek sam ih vukla sa sobom ko macice.Cini mi se da sam dosta prijatelja izgubila zbog toga ali jednostavno to je bilo jace od mene...mnogo sam bila sazaljiva.Trudim se da pred decom ne koristim takve reci niti da psujem ali zato mm ima naviku da koristi rec ustasa,drolja pa i da psuje.To je jednostavno jace od njega ali opet se trudi da pred decom ne koristi te reci.E sad koliko ce to uroditi plodom videcemo ali posto mi imamo zensku decu cini mi se da se one stide takvih reci i opominju ga kada ih koristi.

O ciganima, pederima, pripadnicima drugih vera ili crncima ne mislim (ništa loše) pa ne vodim računa o rečniku, tj. baš tako ih i nazivam. Politički korektan rečnik (Rom, gej osoba) mi je u kontekstu našeg jezika malo smešan... ne rugam se nikome, mislim da to nije lepo. A i ne mislim o sebi da sam neka premija. U društvu hendikepiranih osoba mi je ponekad neprijatno iz prostog razloga što mi se čini da nismo ravnopravni (slepac sam na ulici, neko u kolicima ispred stepenica) i bojim se da neću znati kako da se ponašam ili da ću da im naudim.
Jedine pogrdne reči koje koristim u mislima, a naglas ne izgovaram su seljačina i ********* - seljačina naravno nema nikave veze sa selom, je l', nego bih tako nezvala nekoga ko za crnce kaže da su čamuge, ili za žene da su lopate ( :per: ) a komunjare su veoma složen pojam, i nisu to nužno ljudi koji su bili članovi te partije, ali ne bih sada o tome...

Zbog toga cu pokusati deci da utuvim u glavu od malih nogu-tudje postuj, drzi se svoga

To je врло битно. Познато је како су биле ужасне многе судбине мешовитих бракова и деце из њих током рата у Босни. Нација је основ свега, иако се руши и компромитује на сваки могући начин, посебно од стране, најстрашнијих тоталитаристичких појмова новог доба : лажне политичке коректности и main stream медија који су је пуни...

Propušteni su ******, lezbejke, šiptari, itd,itd. Sve što ne poznajemo, nemamo kontakta ili se plašimo naših reakcija bolje je oterati što dalje. Da, poznajem i hrvate i rome i katolike i hendikepirane i muslimane neki od njih su mi jako dobri prijatelji, neki su mi trebali biti kumovi, neki i rođaci. Upoznala sam i neke homoseksualce i imali smo veoma interesantne razgovore potpuno van njihovog seksualnog opredelenja. O tako intimnim pitanjima ne razgovaram ni sa najbliskijima, a kamoli sa nepoznatim ljudima. Upravo sa jednom sjajnom ženom koja je Romkinja planiram da izađem na piće. Ona je inače magistrant na FON-u i jedan od najvećih boraca koje sam u životu videla i upoznala. Zato treba što više putovati i družiti se sa različitim ljudima da se razbije ta ksenofobičnost koja je posledica zatvorenosti granica i smanjenja komunikacija sa drugim ljudima, nacijama i rasama. A to je posledica siromaštva i neimaštine. Bar je Beograd bio pre ovih ratova otvoren i širok grad u koji su dolazili ili živeli razni stranci.

Takvi ljudi su prihvatljivi. Ja nemam nista protiv drugacijih..u smislu predrasuda...ali kako sam upoznavala razne kulture, religije i nacionalnosti...shvatila sam da generalno tu ima dosta istine...sto ne znaci da ne postoje izuzeci...npr romkinja koja je magistrant na fonu nije isto sto i ciganstura koja prosi po restoranima sa detetom koje te pljuje...a vecina koju srecem je nazalost takva...homoseksualci me nimalo ne uznemiravaju...zive zivot koji im odgovara...hendikepiranih mi je zao...i zaista bi trebalo da postoje bolji uslovi u ovoj zemlji za osobe sa invalididtetom...

O ciganima, pederima, pripadnicima drugih vera ili crncima ne mislim (ništa loše) pa ne vodim računa o rečniku, tj. baš tako ih i nazivam. Politički korektan rečnik (Rom, gej osoba) mi je u kontekstu našeg jezika malo smešan... ne rugam se nikome, mislim da to nije lepo. A i ne mislim o sebi da sam neka premija. U društvu hendikepiranih osoba mi je ponekad neprijatno iz prostog razloga što mi se čini da nismo ravnopravni (slepac sam na ulici, neko u kolicima ispred stepenica) i bojim se da neću znati kako da se ponašam ili da ću da im naudim.
Jedine pogrdne reči koje koristim u mislima, a naglas ne izgovaram su seljačina i ********* - seljačina naravno nema nikave veze sa selom, je l', nego bih tako nezvala nekoga ko za crnce kaže da su čamuge, ili za žene da su lopate ( :per: ) a komunjare su veoma složen pojam, i nisu to nužno ljudi koji su bili članovi te partije, ali ne bih sada o tome...

Ovo dobro razumem. Tako sam se ja osećala kada sam upoznala sestru mog supruga, koja je slepa.
Ipak, veruj mi, treba se ponašati sasvim normalno. Ona sama koristi reči tipa - vidimo se, daj da vidim ( misleći pri tome - daj mi u ruke da opipam ), i slično. Jednom su mi prepričavali situaciju kada je sa ocem negde išla, i tako se desilo da je udarila glavom u stub. Naravno, smešno je kada se prepričava, ali tada je verovatno bilo bolno i ponižavajuće. I, ni pet ni šest, već moj sadašnji svekar odvali - ko joj je kriv kad ne gleda gde ide! Nasmejaše se svi, ona sama "crkla" od smeha, a ja se naježila i gledam i ne razumem. Medjutim, sada shvatam. Slepa je, ali vodi noramalan život. I mi što namamo nikakav hendikep se smejemo svojim gafovima, sitnim nesrećama, padovima i slično, pa zašto nebi i oni.
Da, sada to apsolutno razumem. I zaista, nema razloga da se plašiš da "sa njima" nećeš moći ili umeti da razgovaraš, ili da ćeš ih uvrediti, povrediti ili nešto slično. Zaboga, pa oni su normalni ljudi. :D

A što se teme tiče - nikada, ali nikada i ponavljam - nikada, nisam koristila takve epitete za bilo koga ko se razlikuje. Mogu da se ne slažem, kao npr.sa homoseksualizmom, ali da kažem da je neko pederčina, to nikada. Ne radi njih, radi sebe.
Slušam, a na žalost može često da se čuje, da roditelji, u nastupu besa i nemoći nazovu sopstveno dete idiotom ili kretenom ili slično!!! Za Boga miloga!!! E, to su stvari koje ne mogu da razumem. Čak ni obično pitanje, tipa - da li si ti normalan - ne podržavam, ne upotrebljavam i ne slažem se. Jesu to samo reči, ali ono što govorimo i što radimo, to smo mi sami, zar ne? :)

Psovke... moja najgora psovka je - uh, miša ti bez repa :) - naravno u šali i uz osmeh. Dalje od toga ne idem. :D

Poslednja izmena:

Nikad ne osudjujem ljude na osnovu fizickog igleda,verske pripadnosti...to je po meni veoma ruzno i primitivno,pogotovu ne invalide njima uvek izadjem u susret,ako na neki nacin mogu da im pomognem......to nije moj recnik,a ljudima u mojoj okolini takodje ``zabranjujem`` da se tako izrazavaju.Tolerantan jesam, ali ako me neko uvredi nek se pripazi....! :D

Back