Mika
dream catcher
- Poruka
- 24.291
ВЕ САКАМ СИТЕ!
-Тоше Проески
-Тоше Проески
Todor Toše Proeski, poznat kao „balkanski anđeo“, „makedonski slavuj“, itd., je bio jedan od najpopularnijih makedonskih pevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi smatraju da je svojim osmehom, pojavom i pesmom ujedinio Balkan. Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, a tragično je nastradao 16. oktobra 2007. godine u hrvatskom gradu Nova Gradiška. Pevačevo pravo ime Todor u prevodu znači Božji dar.
Odrastao je u Kruševu, gradu koji se nalazi u zapadnom delu Makedonije.
Pohađao je Muzičku akademiju u Bitolju. Tih godina je živeo u internatu i delio je sobu sa još pet učenika. Nedostajala su mu dva ispita da diplomira. Studirao je solo pevanje i bio je jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Umeo je da svira klavir, klarinet, saksofon, bubnjeve, a omiljeni instrument mu je bila gitara.
2008. godine je planirao da prezentuje diplomski rad u vidu klasičnog koncerta. Išao je na muzičko usavršavanje u Njujork kod profesora koji je radio sa tenorom Lučanom Pavarotijem.
Prvi nastup je imao sa deset godina na priredbi na kojoj je pevao „Ave Mariju“ ostavivši publiku bez teksta, a drugi sa jedanaest godina na dečjem festivalu Zlatno Slavejče gde je izveo pesmu „Jas i mojot dedo“ na cincarskom jeziku, jednom od najstarijih neolatinskih jezika.
1996. godine se pojavio u holivudskom filmu „Mirotvorac“ u kome su glavne uloge tumačili Džordž Kluni i pevačeva omiljena glumica, Nikol Kidman. Toše je, u prvoj sceni, bio član hora. Muzičku karijeru je započeo 1997. godine pobedom na Melfestu sa numerom „Yesterday“ grupe Bitls i učešćem na Makfestu pevajući „Pušti me“. Sa „Usni na usni“ i „Sonce vo tvoite rusi kosi“ je osvojio nagrade u Skoplju i Ohridu. Sledeće godine se prvi put takmičio na makedonskom izboru za Evroviziju sa pesmom „Ostani do kraja“.
1999. godine je snimio debitantski album na kome se nalazi jedanaest pesama: „Eh, da sam zlato“, „Usni na usni“, „Pusti me“, „Ostani do kraj“, „Sonce vo tvoite rusi kosi“, „Pobegni“, „Ruski rulet“, „Nekade vo nokta“, „Tvoite beknezi na moite beli kosuli“, „Skrsi me“, „Go molam neboto da mi te vrati“. Sarađivao je sa tektopiscem i kompozitorom Grigorom Koprovim koji je autor pesama koje su se izdvojile kao najveći hitovi i koje su mu otvorile vrata makedonske muzičke scene. Album je prodat u 60.000 primeraka, a Toše je iste godine održao svoj prvi solistički koncert.
Iako je ostvario ogroman uspeh, Toše je ostao skroman i slava ga nije promenila. Od obožavalaca je dobijao plišane igračke za koje je odvojio celu sobu u svojoj kući u Kruševu. Danas ona predstavlja atrakciju koju turisti rado posećuju.
2000. godine se drugi put pojavio na Skopje festu, manifestaciji na kojoj se bira makedonski predstavnik na Evroviziji. Sa numerom „Solzi pravat zlaten psten“ je osvojio treće mesto uprkos najvećem broju glasova publike. Na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom je izveo jedan od svojih najvećih hitova, pesmu „Tajno moja“, koja mu je donela drugo mesto. Pobedio je na međunarodnom muzičkom festivalu „Slavjanski bazar“ koji se održao u Belorusiji.
Izvor: biografija.org