Tosca beach, Kavala

Reefer

Starosedelac
VIP
Poruka
195.711
I ove godine izbor za letovanje je Grčka. Mislim da će duži period to biti najbolje rešenje za porodično letovanje. Kad se sve uračuna, kvalitet, cena, putovanje automobilom... sve je na strani Grčke.
Ovaj put naš izbor je bio kompleks bungalova "Tosca beach" nekih 5-6 kilometara udaljen od Kavale.
Put je prošao izuzetno dobro, stajali smo standardno nekoliko puta (sa sitnom decemo smo, pa je tako najbolje). Prvo stajanje je bilo u "Starom hrastu", nekih stotinak kilometara od beograda, a sledeće u nezaobilaznom motelu "Predejane". Išli smo preko Skoplja u kome smo ostali dva dana, a u Makedoniji smo još jednom stali da se odmorimo u restoranu "Belov 113" sa sjajnim pogledom na Vardar.

35dcl61.jpg

Put do Kavale je izuzeno jednostavan i dobar, naročito noviji deo od Soluna. Tu se nalazi i jedina naplatna rampa do Kavale, pored jezera Volvi i cena je dva Evra. Na tom mestu, ispred same naplatne rampe se nalazi malo odmorište sa toaletima.

1p9ywz.jpg

2cdco8.jpg

Nismo išli auto putem sve do Kavale, već smo sa njega sišli na raskrsnici za Nea Peramos i dalje za Nea Iraklicu i Palio. Tako se, nakon nekoliko kilometara stiže do malo oštrije krivine na kojoj je odvajanje za kompleks "Tosca Beach". Na recepciji su nam dali ključeve za dve sobe i rekli da pogledamo i izaberemo onu koja nam se više sviđa.
Uzeli smo sobu bližu moru i sa malo starijom opremom, jer nam to i nije bilo toliko važno. Sve je funkcionalno što je bitno, a pogled sa terase je takav da je renovirana i malo dalja soba u trentku izgubila bitku. U sobi se dobija frižider, klima, TV i sef i ništa se od toga ne doplaćuje dodatno. Posteljina i peškiri su nam menjani svakog dana.
Ovo je bio naš izbor.

mud890.jpg

2dayn2q.jpg

Sam kompleks je prelep i pruža mnogo više nego što Grci nude. Možda je i zbog toga što smo došli na samom početku sezone, ali to nikako ne bi smelo da bude opravdanje. More je čisto, zelenila ima dosta, a uspavljuju vas i bude zvuci talasa i miris mora i primorskih biljaka, uz cvrkut ptica. Raj za one koji žele da se odmore, bez vike, kafića i diskoteka. Aranžman je na bazi polupansiona, a doručak je u vremenu od 8:00-10:00h. Večera je od 19:00-21:00h i sve je na bazi švedskog stola. Hrana nije luksuzna, ali je zadovoljavajuća, naročito večera. Izbor je priličan, a u ponudi je i posna hrana.
Restoran za ručavanje je dobar, ali je daleko veće zadovoljstvo jesti na terasi iznad same plaže, sa pogledom na ostrvo Tasos.

2vb53c2.jpg

Plaža je idealna za porodice sa decom, u pitanju je pesak malo veće granulacije koji se lako skida sa nogu. Ležaljke i suncobrani su za goste hotela besplatni, a na plaži ima i dosta kabina za presvlačenje, nekoliko tuševa (dva nisu radila i to je jedna od zamerki), spasilac, mala ambulanta, kafić, telefon i toalet. Za one koji vole da malo istražuju, sa obe strane plaže se nalazi kamenje, po kome se može penjati, ali je u tom delu još zanimljivije roniti.

1zzgqj5.jpg

Što se tiče noćnog živta, on u samom kompleksu ne postoji, barem ne u početku sezone kad smo mi bili. Ali ni to nije problem, jer je Kavala na nekoliko minuta vožnje od Toske. Grad je veliki i ima se u njemu šta videti. Takođe postoji i nekoliko mesta za kupovinu, a naročito je popularan veliki Jumbo na auto putu iz Kavale prema Drami. Od prodavnica za dnevnu kupovinu, uz samu magistralu, kad se u Kavalu ulazi iz pravca Toske, sa leve strane nailazi se prvo na Carrefour Marinopoulos, a zatim i na Grand Masutis. Prva prodavnica ima parking na svom krovu, dok Masutis ima relativno mali parking ispred samog ulaza, na ulici.

2emq4p4.jpg

2hnccih.jpg

Za one sa malo više avanturističkim duhom, preporučujem odlazak do grada Drama (od Kavale je udaljen malo ispod 40 km) i dalje na zapad do pećine Alistrati, što je još nekih 20-ak kilometara. Pećina se ubraja među najlepše u Evropi. U pećini je fotografisanje i snimanje zabranjeno, a vodič priča isključivo na grčkom, što je još jedna zamerka. I pored toga, pećinu vredi posetiti. Pored pećine se nalazi i kanjon reke Agitis. Obilazak kanjonja je moguić i turističkim vozićem. Odatle se, opet preko Drame, ide do sledeće pećine - Agitis, odnosno Mara pećine, još nekih 15-ak kilometara prema Bugarskoj granici. Ova pećina je manja, ali je u Grčkoj jedina sa podzemnom rekom. Ambijent je sjajan, a vodič je ujedno i čovek koji je bio u timu koji je ove pećine istraživao, po prefesiji speleolog i dobro barata sa engleskim jezikom, a veoma je voljan da pruži informacije.

2sb1qpx.jpg

Odmor u Toski nam se toliko svideo, cene su izuzetno prihvatljive, a Kavala je tolika da je nemoguće videti je iz jednog letovanja, da smo gotovo sigurni da ćemo sledeće godine ponoviti turu... osim ukoliko ne iskrsne nešto povoljnije i zanimljivije.

uh, prosle godine sam posetila ovaj kompleks, tosca beach i kad sam sad tek videla da si i ti bio tamo :sad2:
prosle godine, negde kraj jula pcoetak avgusta, dala sam oko soma evrica za tu supu od bungalova, gde su me jeli komarci, a trenirala sam sve ostale vrste insekata, gde u plakaru smrdi budj pa kofere nisam raspakivala uopste, te gde smo imali i poplavu, uzasno slabu hranu u odnosu na druge hotele na bazi polupanisona koje sam obisla...
tosca beach, koompleks u kome nema prodavnica, pa ako vam nesto treba morate do prve sa autom, kompleks gde jedan zaposleni radi i kao bastovan i kao kuvar i kao vodoinstalater... ama nemam reci za dno dna.
kavala, zanimljiv gradic gde prodavnice rade ponedeljkom, sredom i petkom samo pre podne, ostalim danima tj utorkom i cetvrtkom do 8, a subotom pre podne i nedeljom uopste. ukoliko idete do kavale auto putem, znajte da nema od soluna do kavale ni jedne pumpe na samom putu, niti stajanja, odmorista, niceg, nego morate skretati.
jedino sto mi se svidelo je batis beach, plaza nadomak onog raspada od kompleksa, ulaz euro, za decu dzaba, prelepa plaza, baldahini, lezaljke, bazeni, lep prilaz vodi :)
rifke, ne idemo na more zajedno :lol:

Komaraca je bilo u broju u kome ga ima na svim drugim lokacijama po Grčkoj. Kupiš Raid aparat i koju tabletu i rešiš problem. Da ti nisi uzela neku jeftiniju sobu, koju niko nije hteo, pa je malo bila buđava?
Za one koji nisu razmaženi, odlično mesto za lep odmor. Većina naših ljudi koji su tamo bili, bili su drugi ili treći put, a i mi planiramo tako. Očigledno je da ljudi imaju drugačije želje i isikustva.
Inače, put od Soluna do Kavale je kratak i ne vidim čemu stajanje i sipanje goriva? Naravno, ima odmorište koje sam i fotografisao.
I na kraju, koliko para toliko muzike.

Komaraca je bilo u broju u kome ga ima na svim drugim lokacijama po Grčkoj. Kupiš Raid aparat i koju tabletu i rešiš problem. Da ti nisi uzela neku jeftiniju sobu, koju niko nije hteo, pa je malo bila buđava?
Za one koji nisu razmaženi, odlično mesto za lep odmor. Većina naših ljudi koji su tamo bili, bili su drugi ili treći put, a i mi planiramo tako. Očigledno je da ljudi imaju drugačije želje i isikustva.
Inače, put od Soluna do Kavale je kratak i ne vidim čemu stajanje i sipanje goriva? Naravno, ima odmorište koje sam i fotografisao.
I na kraju, koliko para toliko muzike.

u perei nisam videla komarca, niti imala potrebu za raidom.
sobu sam dobila, nisam mogla da biram, okacicu slike. elem, pukla sam soma i kusur za 10 dana horora, a ove godine uplatila treci put pereu, hotel sa 4 zvezde, nemerljiv sa toskom, polupansion za nas cetvoro 800 eura. razlika, nebo i zemlja.
nisam ja razmazeni turista, trazim dobru hranu, cistu sobu gde mogu da spavam i to je sve sto mi u hotelu treba. :)

Sobe u Toski su čiste, posteljina i peškiri se menjaju svaki dan. Jesu malo starije, ali samo one koje su bliže moru. Mi smo baš takvu i izabrali, jer je pogled sa terase prelep. Hrana nije neki luksuz, ali je više nego zadovoljavajuća. Plaža je mala, nema puno gužve, naročito kad se ne ide u vreme najvećih vrućina i gužvi, što meni i spada u obavezno kad je odmor u pitanju.
Kome ne smetaju frižideri iz 80-ih, koji dobro rade, neće imati problem sa sobama u Toski. Naročito ako se uzme u obzir da se ni klima, ni sef, kao ni ležaljke, ne naplaćuju dodatno.

bravo!!! pa ovo mi je trebalo. mi se toliko dvoumimo da li da idemo u tosca beach.
zanima me da li IKAKVIh drugih sadrzaja sem plaze postoji u kompleksu, a da se ne moraju paliti kola? tipa prodavnica, kafic, ...??

Na žalost nema, osim kafića na samoj plaži. Tu može da se kupi kafa, sladoled, neke sitnice iz pekare, ništa puno ali dovoljno za pauzu između doručka i večere. Mada, moguće je da u avgustu bude više dešavanja, ipak je to preiod od sredine do kraja sezone.
Ne očekuj previše, ali ako ti je draža atmosfera i uživanje u prirodi od komfora, Toska je pravo mesto. Mada ni komfor nije loš. Ako idete kolima, obavezno posetite Kavalu i Dramu, ali i pećine su nezaboravan doživljaj.

nije stvar konfora. realno mi bismo isli zbog kavale, ali mislim da bi nam nedostajala "civilizacija", s obzirom da svi vole da zuje kad pozele i gde pozele...samo iz tog razloga sto bismo tu bili vezani ceo dan, mislim da smo odustali ove godine, iako smo bili ozbiljni kandidati :(

Do kavale se kolima stiže za 2 minuta, nije to problem uopšte. Mi smo odlazili sa plaže između 12-17h svaki dan i uglavnom išli u Kavalu. Ostaviš peškire na ležaljkama i to je to, dođeš kasnije na svoje mesto.

Imao sam "sreću" da dva puta boravim u oovm hotelu 2010. nekim čudom i 2011. Pre svega ne radi se ni o kakvom hotelu već o kompleksu prastarih bungalova sa odvojenom recepcijom i odvojenim restoranom. Sama plaža, uvala i šume su zaista lepe, pogled iz bungalova i terasa iz provg reda su takođe lepi, Kavala je simpatičan gradić, u blizini je takođe lepa Batis plaža. Međutim, sami bungalovi izgledaju baš ubogo. Sobe su jedva za četvoro, nameštaj je prastar i nefunkcionalan, frižider star pedest godina drnda, ispod bungalova su neke prostorije koje doprinose opštem jadnom utisku. Nemam neke velike prohteve ali u XXI veku ovo je ispod minimuma. Doručak je zadovoljavajući ali je večera užasna. Jela, najviše dva, su neukusna ili čudno začinjena, za dezert se dobijaju pudinzi iz hipermarketa svaki dan, voća ima svaki treći dan. Nisam probirljiv, ali ako svako veče dohranjujet decu girosima, picama, a platili ste polupansion, onda to pravi problem. Posebno što je prve godine u vansezoni bila bolja hrana nego druge u sezoni. Naravno, magična turistička agencija je napravila blagoslov i usudila se da stavi četiri zvezdice, iako hotel zaslužuje dve. Po mnei je mnogo bolji izbor otići u neki od hotela u Kavali koji su malo skuplji i mnogo bolji, a onda dolaziti na Toskka, bates i okolne plaže.

Imao sam "sreću" da dva puta boravim u oovm hotelu 2010. nekim čudom i 2011. Pre svega ne radi se ni o kakvom hotelu već o kompleksu prastarih bungalova sa odvojenom recepcijom i odvojenim restoranom. Sama plaža, uvala i šume su zaista lepe, pogled iz bungalova i terasa iz provg reda su takođe lepi, Kavala je simpatičan gradić, u blizini je takođe lepa Batis plaža. Međutim, sami bungalovi izgledaju baš ubogo. Sobe su jedva za četvoro, nameštaj je prastar i nefunkcionalan, frižider star pedest godina drnda, ispod bungalova su neke prostorije koje doprinose opštem jadnom utisku. Nemam neke velike prohteve ali u XXI veku ovo je ispod minimuma. Doručak je zadovoljavajući ali je večera užasna. Jela, najviše dva, su neukusna ili čudno začinjena, za dezert se dobijaju pudinzi iz hipermarketa svaki dan, voća ima svaki treći dan. Nisam probirljiv, ali ako svako veče dohranjujet decu girosima, picama, a platili ste polupansion, onda to pravi problem. Posebno što je prve godine u vansezoni bila bolja hrana nego druge u sezoni. Naravno, magična turistička agencija je napravila blagoslov i usudila se da stavi četiri zvezdice, iako hotel zaslužuje dve. Po mnei je mnogo bolji izbor otići u neki od hotela u Kavali koji su malo skuplji i mnogo bolji, a onda dolaziti na Toskka, bates i okolne plaže.

Ne znam kako je bilo ranije, ali ako si pročitao temu od početka mogao si da vidiš da je nama hrana bila odlična, naročito večera. Izbor je bio veliki, voće svaki dan, kolači i pudinzi, sutlijaš... uvek za desert. Bungalovi jestu stariji, ali oni koji su do same plaže. Oni iza su sređeni i možeš njih da uzmeš. Mi smo se dolučili za atmosferu i pogled. Nameštaj je udoban, a tačno je da nije nov. Frižideri u svim sobama u koje sam ulazio su bili Simens, malo stariji, ali su svi radili besprekorno.
Nismo imali potrebu ni jednom da dodajemo deci bilo šta za doručak ili večeru, veoma lepo su jeli plaćene obroke.
Suština je u ceni, onaj ko za dosta manje para očekuje veći kvalitet nije realan. Kad bi kvalitet usluge porastao, digle bi se i cene, a nama soba i nije presudna, tu samo prespavamo i tu potrebu zadovoljava.
Hotel u Kavali nikad ne bih uzeo, to je veliki grad i nema veze sa klasičnim manjim turističkim mestima. Na more sam pobegao iz jednog velikog grada.

Možda se desio neki spektakularan prevrat u kuhinji. Onda je ostalo još samo da srede bungalove u celini. U ceni je osnovni problem, preskupo je za to što nudi. Za malo veće pare otišao sam ove godine u Egipat. Znači za deset posto više dobio sam verujte pet puta više, a deca su se provela sjajno, i posle mesec i po dana i dalje prepričavaju utiske o ronjenju u akvarijumu, akva-parku, dečjem teatru, diskoteci i sl.... Kavala je uzgred mali grad u kome uopšte nema gužve, pa uopšte nije problem boraviti u njemu. Moja sestra je bila sa porodicom u hotelu "Lusi", za koji ja nisam našao mesta, i isti zaključak: malo skuplje od Toske, drastično bolje. I dalje "miljama" daleko od Egipta. Za kraj, ja zaista mnogo volim Grčku i grčko more, samo mi smetaju prevaranti iz naših turističkih agencija.

Nema to veze sa našim agencijama, možeš u bilo koji hotel (ili u ovom slučaju u Tosku) i direktno, opet su iste oznake kvaliteta. Sređeni su bungalovi se desne strane ulice, oni malo dalji od obale. Meni ovo nije preskupo, jer je sena niža od bilo koje druge slične ponude, a u to je uračunata i upotreba klime, sefa i lažaljki. To se u Grčkoj skoro uvek dodatno naplaćuje.
Mene Egipat ne privlači, a što se tiče ronjenja naravno da je Crveno more lepše od bilo kog grčkog, ipak su tu korali i tropske ribe. Moja starija ćerka još uvek priča kako smo ronili kod Toske, imaš stene i levi i desno od plaže pa uživaj.
Kavala ima oko 50.000 stanovnika i posle Soluna je najveći grad u tom delu Grčke. Prostire se duž obale i nikako je ne bih nazvao malim gradom. Naročito u sezoni, kad ima puno turista.
Ako ne bude više para za sledeću godinu, ponavljamo Tosku sigurno. Uostalom, to su i većina naših gostiju koje sam tamo upoznao uradili, dolaze već godinama.

Svi smo različiti. Ne bih da ubeđujem bilo koga, izneo sam svoja iskustva. Kada pogledate "Trip Advisor" i "Booking" takođe su raznolika, doduše znatno više je negativnih. Sigruno je da Kavala grad gde dosta Grka dolazi da živi kada se penzionišu, nije popularna tursitička destinacija, tako da gužve nema ni u Julu, ni u Septembru. Ono što znam je da ću jednom da odsednem u Kavali jer u okolini ima mnogo znamenitosti: Drama, Filipi, Alistratos... Pozdrav.

Ulaz u pećinu Mara, tačnije to na fotografiji je izvor reke iz pećine. Prelepo mesto sa bogatom listopadnom šumom.
I ove godine smo bili u Tosci, imam i novih fotografija, samo nikako da to sredim i dodam u post... nadam se večeras ili ovih dana.

Za sad postavljam nekoliko ovogodišnjih fotografija. Bili smo u istom periodu kao i prošle godine i opet prošli sjajno. Jedina razlika je što ovaj put bilo znatno više gostiju iz Srbije, ali i onih iz Rusije, Ukrajine, Bugarske... izgleda da se dobar glas proneo. Hrana je bila na istom nivou, ne nešto naročito, ali zadovoljavajuće, po nekad odlična. More jednako toplo, sa malo više algi, ali nekoliko dana pre naše smene, kao i prvi dan, je bilo vetrovito i sa malo kiše. To je sve uzburkalo more, ali ništa strašno. Videli smo i nekoliko meduza, uglavnom dalje od obale, ali su talasi u dva navrata doneli do same obale,. Tu su spasioi reagovali i uklonili ih.
Što se tiče obilaska, ovaj put smo išli u stari grad, tj. tvrđavu na vrhu. Moj savet je da se auto ostavi u luci, ili negde dole parkiran, da se ne ide kolima kroz stari grad, jer je suština videti te kuće i uske strme ulice. Mi smo odabrali put kojim se prvo ide do samog špica poluostrva na kome je smeštena stari grad. Na samom špicu, tj, kraju se nailazi prvo na muzej "Muhamed Ali" a odmah pord njega je i pravoslavna Crkva sa neverovatnim pogledom na more, i fascinantnom kamenom plažom do koje se stiže nizom kamenih stepenika. Boja vode je tu kao sa razglednice, i nema turista, većuglavnom manjegrupe tinejdžera kojima nije prolem penjanje uz stepenice nakon skakanja u vodu i kupanja.
Odatle smo krenuli ka tvrđavi, sa koje puca pogled na ceo grad, i tek odatle se dobija prava slika o funkciji akvadukta koji je vodio vodu iz brda pravo u rezervoar u centru tvrđave.

Pogled sa tvrđave na Kavalu:

9rnkth.jpg

Pogled sa ulaza u tvrđavu, na drugu stranu Kavale:

2n19v8m.jpg

Za sada još dve fotografije same plaže i kompleksa Tosca:

2e2f8dh.jpg

1608qw5.jpg

Uživo je još lepše. :)

Zanimljivo na drugoj fotografiji, na kojoj se vide stepenice na ulazu u tvrđavu, pogledajte "nizbrdo" stazom, vidi se džamija (sa srušenim minaretom) i u produžetku Crkva. Ništa od islamskih objekata nakon ratova nije srušeno, sve je prevedeno u muzeje ili hotele (zavisno od istorijske vrednosti).

Back