Toplota groblja

Nekad sam se plašila groblja. Nije to bio strah od utvara, već neka nelagoda, nešto o čemu ne želim da mislim i što čak ne želim da vidim. Kako takoreći u centru grada imamo groblje, uvijek sam se trudila da ga izbjegavam, a ako prolazim autom, okretala sam glavu na suprotsnu stranu.

Ni danas ne umijem definisati taj strah. Kao da sam se plašila da bi mi ono moglo odnijeti nekoga dragog ako mu samo malo pažnje posveti. Možda moja pažnja privuče smrt. Nešto slično, nejasno ali jako, tjeralo me je da ih izbjegavam.

Više se ne plašim. Suočavanje sa strahom, oči u oči, čini da on nestane.
Evo godinu i po ima kako nekako volim groblja.

Tu je sve mirno. Niko me ne nervira, ne traži od mene ništa, ne priča o politici i problemima, ne juri za zaradom, ljubavi, provodom. Onima koji su tu završene su sve borbe, trke, frke, ljubomore, nervoze, bjesovi, patnje i poslovi. Oni su spokojni. Samo oni.

Kad zakoračim u taj svijet, noge same uspore, puls se smiri, više mi se nigdje ne žuri i sve postane manje važno. Čujem ptice, vidim drveće, cvijeće, djetelinu i travu koja se bez pitanja uvukla ponegdje. I nijansu neba, nijanse spomenika, različite oblike. Opažam, dakle živim. Baš tu.

I kad prodjem kraj gradskog groblja više ne okrećem glavu na drugu stranu, već put njega. Analiziram i druga groblja, spomenike, krstove, posvete. I nekako osjećam da su sva ona moja, bliska i topla.

Jer jedno takvo, baš ono nekad jezivo gradsko, sad je dom one koja mi je život dala. A gdje god da je ona mora biti toplo, sigurno, blisko i moje.

Na svu srecu nisi se sudarila nisakim dok si okretala ranije glavu od groblja dok si vozila pored njega.
Salu na stranu, svaki strah je bezrazlozan.
Rekao je jednom jedan pametan da sva ljudska osecanja proisticu od dva osnovna. Ljubavi i straha.
Svako pozitivno potice iz ljubavi, a negativno iz straha.
Kad iimamo to u vidu kao i to da je sekiracija i stres uzrok velike vecine bolesti trebamo staviti prst na celo i promeniti sve nase lose navike.
Pozdrav svima.

felicitas again;bt271145:
ZXY, ili kad se suočimo sa najvećim učiteljem - smrću.
Neso, nasmija me, suvozac sam iskljucivo. ;)
A šta ako smrt nije ono što se misli ,ako dakle nije kraj nego možda početak,onda bi se mnogo toga u životu moralo prevrednovati.Mislim da se ponešto o tome i sluti o čemu svedoči katarza koja uprkos žalosti često nastupi kod prisutnih na pogrebima i daćama a kod nekih naroda ,kao u Meksiku na pogrebu se igra i peva jer se smatra da se pokojnik ratosiljao bede i muka a kad se dete rodi tad se plače i kuka ,oplakuje unapred ono što ga u životu očekuje.
Toga na sahranama ima i kod nas i danas u istočnoj Srbiji tako da...ima neka tajna veza izmedju nas i tog učitelja koji izgleda stoji tu na vratima da plaši djake da ne beže iz škole do završnog ispita;):D

Back