TOP TEN FILMOVI

Ne volim rangiranja i nemoguce je napraviti ovakvu listu.
Ali evo nekih od omiljenih koji mi prvi padaju na um.
Mozda presisa deset...

Spalovac mrtvol (1969) / Juraj Herz
2hq9fn7.jpg

Le notti di Cabiria (1957) / Federico Fellini
14w9b7s.jpg

8½ (1963) / Federico Fellini
29ws2s.jpg

Zerkalo (1975) / Andrei Tarkovsky
wmf0uf.jpg

Höstsonaten (1978) / Ingmar Bergman
10ym4aq.jpg

Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966) / Mike Nichols
2my5ier.jpg

Kindergeschichte (2009) / Michael Haneke
2ro6ogj.jpg

Dogville (2003) / Lars Von Trier
2lxyud3.png

Manderlay (2005) / Lars Von Trier
f4ms5v.jpg

The Elephant Man (1980) / David Lynch
b7b1ow.jpg

Eraserhead (1977) / David Lynch
6pvz15.jpg

Cabaret (1972) / Bob Fosse
1zfm0za.jpg

Suddenly, Last Summer (1959) / Joseph L. Mankiewicz
1erud1.gif

All About Eve (1950) / Joseph L. Mankiewicz
2gvkhdv.gif

Sunset Blvd. (1950) / Billy Wilder
169nvk9.jpg

What Ever Happened to Baby Jane? (1962) / Robert Aldrich
evdqvt.png

Les diaboliques (1955) / Henri-Georges Clouzot
2n9zwuo.png

Repulsion (1965) / Roman Polanski
28214z4.jpg

i naravno... Star Wars / George Lucas
23r20z8.jpg

Poslednja izmena:
Kao i drugi, i meni se sastav liste menja osim nekoliko naslova koji su večni. Evo ovih 20ak mi sad padoše na pamet, s tim da sam izostavio mnoge ruske, danske i azijske...

Mulholland Drive
http://www.imdb.com/title/tt0166924/?ref_=nm_knf_i1
Šta li te je oduševilo kod ovog filma?
Ukusi su različiti, čisto polemišemo.
Po mom mišljenju, loša gluma, loša produkcija, scenarijo namerno uređen konfuzno ( da bi dobio na "težini" i misterioznosti). Scenarijo je prvobitno rađen za seriju, pa kad niko nije hteo da je producira prerađen u film....
Po mojim kriterjumima jedva osrednji film za ocenu 3/5

Šta li te je oduševilo kod ovog filma?
Ukusi su različiti, čisto polemišemo.
Po mom mišljenju, loša gluma, loša produkcija, scenarijo namerno uređen konfuzno ( da bi dobio na "težini" i misterioznosti). Scenarijo je prvobitno rađen za seriju, pa kad niko nije hteo da je producira prerađen u film....
Po mojim kriterjumima jedva osrednji film za ocenu 3/5

Moguće je da sam ga u glavi tako visoko rangirao, jer sam ga gledao na početku svoje ozbiljnije filmoffilske karijere:) Bio je među prvim filmovima takve tematike koje sam pogledao. Međutim, u sećanju mi je ostala neverovatna atmoseričnost i činjenica da je ostalo nejasnoća oko raspleta, u čije tumačenje nisam ni želeo da ulazim. Jedostavno mi je bilo moćno to poigravnje sa gledaocem da traži nekakvo rešenje, a rešenje ne postoji, haha. To mi je delovalo kao neka masovna hipnoza. Eto, to je otprilike to...

Volim Lost highway i Mulholland Drive, iako mozda za nijasnu vise ovaj prvi. Medjutim, mnogi Lincu pristupaju na potpuno pogresan nacin i analiziraju nebitne stvari, a sve sa ciljem da shvate neshvatljivo i odvoje mastu od realnosti - a to nikada ne moze uspesno da se izvede kada je o njemu rec, jer Linc nikada ne odvaja fikciju od zivota. Ne postoje jasne odrednice sta je sta, vec zajedno obitavaju kao jedna celina u koju ne sme da se dira. Kada se iz price "izbaci" imaginacija, ne ostane cak ni mesta za realnost, jer bez imaginacije ne moze da se odrzi. Ne pije vodu. I obrnuto. Njegovi filmovi ne mogu da se seciraju poput zabe i analiziraju na sastavne delove - vec da se posmatraju metafizicki. Kao kada stanete ispred slike i zapitate se koji vam je osecaj ostavila i sta je umetnik njom hteo da kaze. Linc ne daje resenja, vec boji pricu ostaljajuci je da tako "nedovrsena" ostane. Kod njega nije primaran zaplet, vec slika i atmosfera (sto i nije cudno ako znamo da je on pre svega slikar u reziserskim vodama). Svojevremeno sam citao neke analize za lost highway i saznao da Linc, dok je radio film, nije imao ni najmanjeg pojma o cemu se u filmu radi. Isao je od slike do slike, a posle od tih snimljenih delova pokusao da nakalemi pricu.

Mislim da bi svako trebalo da pogleda njegov kratki film "Baka". Linc u svom "cistom" obliku. Po meni je u ovome srz citavog njegovog kasnijeg opusa.

(ovde ima vise njegovih eksperimenata/ ukljucujuci i "baku" u celosti. Prevod ne treba/ jer se filmic sastoji samo od slika.

Poslednja izmena:
mnogi Lincu pristupaju na potpuno pogresan nacin i analiziraju nebitne stvari, a sve sa ciljem da shvate neshvatljivo i odvoje mastu od realnosti
U tome i jeste glavni problem ovog filma Mulholland Drive. Takav scenarijo može svako da napiše. Takav je i film Enemy [2013].Kao napišeš što zbunjujući scenarijo koji se ne može logički opravdati i ti si kao neki vrh scenarista.

Mene to podseća na poređenje jedne umetničke slike iz perioda realizma sa nekom savremenom apstraktnom mazarijom. Sad se svi kao nešto lože na apstraktno slikarstvo i kul su zbog toka, tripuju da vide nešto u tim slikama.
Ili pesnici, porediti jednu Otadžbinu Jakšića sa nekim savremenim škrabalom....

U tome i jeste glavni problem ovog filma Mulholland Drive. Takav scenarijo može svako da napiše. Takav je i film Enemy [2013].Kao napišeš što zbunjujući scenarijo koji se ne može logički opravdati i ti si kao neki vrh scenarista.

Mene to podseća na poređenje jedne umetničke slike iz perioda realizma sa nekom savremenom apstraktnom mazarijom. Sad se svi kao nešto lože na apstraktno slikarstvo i kul su zbog toka, tripuju da vide nešto u tim slikama.
Ili pesnici, porediti jednu Otadžbinu Jakšića sa nekim savremenim škrabalom....

Pa kvalitet MD je baš što je sve dovedeno na kraju u jednu ravan. I takav scenario ne da ne može svako da napiše, nego u svetu filma nema mnogo majstora koji bi mogli da se mere sa stvaralaštvom velikog Linča.
Logički opravdati? ja to ne kontam, moraš mi pojasniti.Po tom sakaćenju umetnosti, sve što je iracionalno ne paše?

Apstraktne mazarija? umetnost je u oku posmatrača. Posmatrač na osnovu suda, sebe određuje.
Koji se svi lože?
Kojim slikama?
Otadžbina nije realizam, no čist romantizam. Sve što je savremeno je škrabalo? :)

Pa kvalitet MD je baš što je sve dovedeno na kraju u jednu ravan. I takav scenario ne da ne može svako da napiše, nego u svetu filma nema mnogo majstora koji bi mogli da se mere sa stvaralaštvom velikog Linča.
Logički opravdati? ja to ne kontam, moraš mi pojasniti.Po tom sakaćenju umetnosti, sve što je iracionalno ne paše?

Apstraktne mazarija? umetnost je u oku posmatrača. Posmatrač na osnovu suda, sebe određuje.
Koji se svi lože?
Kojim slikama?
Otadžbina nije realizam, no čist romantizam. Sve što je savremeno je škrabalo? :)
OK, ukusi su različiti. Meni je recimo bilo koji Skandinavski film interesantniji od Linča.
Ti scenariji po fazonu tetka Beladona - on je bio ona, su mi truba.
OK opaska da ja kod MD-a sve dovedeno u "logičku ravan", moja izjava se odnosila na Enemy [2013].

Poslednja izmena:

Back