Толстој

Kako je Tolstoj video Šekspira

http://teetetovanje.blogspot.com/2015/05/o-prirodi-kritike-osporavanje-sekspira.html

- - - - - - - - - -

Оги, не обраћај пажњу на Рајку, проживљава нову младост, а има превише слободног времена.

Ево, ја баш читам Козаци, од Толстоја. Сјајна је књига.
Каже се за њега да је био хришћански анархиста, односно да је имао специфичан однос према вери, Христу, Библији и Цркви.
Врло занимљиве су његове идеје. Ево ти један солидан кратак текст о овом што сам навео.
http://afirmator.org/aleksandar-kri...g-hriscanskog-anarhizma-preveo-milan-balinda/

Tolstoj je po svom razmišljanju bio suštinski *********, a komunjarska ideologija prirodno proističe iz hrišćanstva, zato se tako lako nakalemila kod njega.

A sto i za koga bi Tolstoj bio najveci knjizevnig svih vremena? Za mene nikada. Ja ipak vise volim Dostojevskog, ako cemo vec kod tih najvecih Rusa,
a veruj mi da nisam tu usamljena. Tpolstoj jeste dosadan, narocito je taj Rat i mir beskrajno dosadan. Ima naravno ljudi koje zanimaju bitke i pojedinosti oko uniformi,
boje konje i broju topova, formacija, ali normalnog citaoca to zaista e zanima.

- - - - - - - - - -

Velicina Tolstoja se najbolje shvati iz jedne kratke novelice koja se zove Krojcerova sonata,
meni je Tostoj onako an zeneral dosadan, ne vidim ja tu neke velicine.
Cudno mi je samo da se obavezno, ako je prica o Tolstoju i Dostojevskom obavezno jave isti ljudi i obavezno ponavljaju recenice koje
su sto puta vec rekli. Cudno mi je da osim Tosltoja i Dostojevskog ziv covek nije citao Gogolja, ili Cehova ili Turgenjeva, Bunjina,, pa i maksima Gorkog,
a meni su oni mnogo zanimljiviji od Toslstojevih knezeva i kneginja.

Bulgakov, Puškin, Pasternak, Iljf i Petrov itd... Rusi definitivno imaju najviše književnika genijalaca...

Ona po vazda prevrce forum i gde god namirise bilo sta sto ima veze sa Rusima, Rusijom i srpskim nacionalnim identitetom, ona skace kao oparena. Jebbi ga, jace od nje. Mene lepo nasmeje uvek.

I ja mrzim Ruse, a vidis kako se ti i ja super slazemo.

- - - - - - - - - -

Onaj ko negira knjizevnu genijalnost Lava Tolstoja,ne zasluzuje da se njegovo misljenje,uopste tretita kao misljenje nekog ko ima makar malo pojma o knjizevnim
vrednostima. Lav Tolstoj je gromada,u svetskoj knjizevnosti. Da nije nista drugo napisao,samo "Rat i Mir",on bi vazio,za najveceg pisca,svih vremena.Tolstojevo
knjizevno delo,toliko je veliko i toliko znacajno za svetsku knjizevnost,da bi svako ko misli ,da je makar prosecno obrazovan,
trebao da cita Tolstojeva knjizevna dela,kao Bibliju.Dakle,Tolstojeva dela,treba citati stalno i ponovo.U svakom razdoblju svog zivota,citalac dozivljava njegove romane,na drugaciji nacin.Kako covek sa godinama sazreva,tako mu se vidici sve vise
otvaraju, i time,sve bolje shvata sustinu Tolstojevih dela i Tolstojevu genijalnost.

Ne mogu da se slozim sa tobom u vezi sa tim. Nikada ne volim da izdvajam nekog kao osobu, koja je savrsen pisac, pa cak ni sebe. Poznato je da sam skromna. On ima obimna dela, ali ta dela nisu toliko kvalitetna. Mozda ti uzivas u tome, ali njegova dela ne odisu tom nekom misaonoscu. U svakom slucaju, ne bih ga poredila sa "Alhemicarem" kojeg poredim sa Dostojevskim.

Back