Tolstoj: Učenje crkve je laž, skup praznovjerja i vradžbina

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Tolstoj: Učenje crkve je laž, skup praznovjerja i vradžbina

Učenje crkve je laž i skup praznovjerja i vradžbina U početku nisam htio da odgovaram na odluku Sinoda o meni, ali je ova odluka izazvala vrlo mnogo pisama u kojima me meni nepoznati korespodenti – jedni psuju zbog onoga što odbacujem ono što ja i ne odbacujem, drugi me savjetuju da povjerujem u ono u šta ja nisam prestao vjerovati, treći izjavljuju da imaju isto mišljenje, u šta sumnjam da u stvarnosti postoji, i izražavaju saosjećanje, na koje sumnjam da imam pravo; i odlučio sam da odgovorim i na samu odluku i da ukažem na ono što je u njoj nepravedeno, i na pisma koja mi šalju nepoznati korespondenti.

Piše: Lav Tolstoj

Odluka Sinoda uopšte ima mnogo nedostataka. Ona je nezakonita ili namjerno dvosmislena; ona je proizvoljna, neosnovana, nepravična i, osim toga, sadrži klevetu i podstrekava na ružna osjećanja i postupke. Ona je nezakonita ili namerno dvosmislena zato što ako ona hoće da bude isključenje iz crkve, ona ne zadovoljava one crkvene propise po kojima se može proglasiti takvo isključenje, ako je ona, pak, izjava o tome da onaj ko ne vjeruje u crkvu i njene dogme ne može ni da joj pripada, onda se samo po sebi razumije da takva izjava ne može imati nikakav drugi cilj, sem taj, da pošto to u suštini nije isključenje, liči na isključenje, što se upravo i dogodilo pošto je tako i shvaćeno. Ona je proizvoljna zato što u svim navedenim tačkama okrivljuje samo mene za nevjerovanje, dok ne samo veliki broj nego i skoro svi obrazovani ljudi u Rusiji zastupaju takvo nevjerovanje, i neprestano su ga izražavali i izražavaju i u diskusijama, i u predavanjima, u brošurama i knjigama.

Ona je neosnovana zato što ističe da je glavni povod što se ona pojavila sve veće širenje moga lažnog učenja koje sablažavanja ljude, a meni je, međutim, vrlo dobro poznato da jedva ako ima stotinak ljudi koji sa mnom dijele isto mišljenje, i da je širenje mojih spisa o religiji, zahvaljujući cenzuri, tako ništavno da većina ljudi koji su pročitali odluku Sinoda nema ni pojma o tome šta sam pisao o religiji, što se dobro vidi iz pisama koja dobijam. Ona sadrži očiglednu neistinu tvrdeći da je crkva pokušavala da me urazumi, ali da su njeni pokušaji ostali bezuspješni, a u stvari ničega sličnog nikad nije ni bilo. Ona predstavlja ono što se pravnim jezikom zove kleveta, jer u njoj ima namjerno neistinitih tvrdnji koje idu na moju štetu. Ona, najzad, podstrekava na ružna osjećanja i postupke, jer je, kao što se moglo i očekivati kod neprosvijećenih i nepromišljenih ljudi izazvala ozlojeđenost i mržnju prema meni koja dovodi i do prijetnji ubistvom, i koja se ispoljava u pismima koja dobijam. „Sad si ti predan anatemi i posle smrti dopašćeš vječitih muka i izdahnućeš kao pas… prokletstvo tebi… matori đavole… proklet bio“ – piše jedan, drugi prekorijeva vladu što već nisam zatvoren u manastir, i pismo mu je puno psovki. Treći piše: „Ako te vlada ne ukloni – mi ćemo te sami natjerati da ućutiš“, pismo se završava prokletstvom. „Imam ja načina, nitkove, da te uništim“, piše četvrti…
Slijede nepristojne psovke. Znake takve ozlojeđenosti poslije odluke Sinoda primjećujem i u susretima s nekim ljudima. Na sam dan 25. februara (1901), kad je odluka bila objavljena, šetajući trgom čuo sam riječi upućene meni: „Evo đavola u čovjekovom liku“, i da je masa bila drugog sastava, vrlo je mogućno da bi me istukli kao što su prije nekoliko godina istukli čovjeka kraj Pantelejmonovske kapele. Prema tome, odluka Sinoda je uopšte ružna; to što je na kraju rečeno da se lica koja su je potpisala mole za mene da postanem kao oni, ne čini je ljepšom. To je tako u opštim crtama, a u pojedinostima je ova odluka nepravična u sljedećim stvarima. U odluci se kaže: „U svijetu poznati pisac, po rođenju Rus, po kršenju i vaspitanju pravoslavni, grof Tolstoj, sablažnjen ohološću svoga uma, drsko je ustao na Gospoda i na Hrista njegovog i na njegovo sveto dostojanstvo, javno se pred svima odrekao hraniteljice i vaspitačice matere svoje, crkve pravoslavne“. To da sam se ja odrekao crkve koja sebe naziva pravoslavnom, potpuno je tačno. Ali ja se nje nisam odrekao zato što sam ustao protiv Gospoda, već, naprotiv, samo zato što sam svom svojom dušom želio da mu služim. Prije nego što ću se odreći crkve i sjedinjenja s narodom koje mi je neizricivo drago, ja sam, posumnjavši po nekim znacima u istinitost crkve, posvetio nekoliko godina da bih učenje crkve izučio teorijski i praktično: teorijski – pročitao sam sve što sam mogao o učenju crkve, izučio i kritički analizirao dogmatsku teologiju; praktično – strogo se pridržavao, tokom više godina, svih propisa crkve, posteći sve postove i posjećujući sva bogosluženja.

I ja sam se uvjerio da je učenje crkve teorijski lukava i štetna laž, a praktično je skup najgrubljeg praznovjerja i vradžbina koje potpuno prikrivaju sav smisao hrišćanskog učenja.
I ja sam se stvarno odrekao crkve, prestao sam da ispunjavam njene obrede i u zavještanju sam napisao svojim rođacima da ne puste k meni crkvene sluge kad budem umirao i da moje mrtvo tijelo sklone što brže, bez ikakvih zaklinjanja i molitava nad njim, kao što se sklanja svaka odvratna i nepotrebna stvar da ne bi smetala živima. Ono međutim, što je rečeno da sam ja „posvetio svoj književni rad i talent koji mi je od Boga dat na širenje učenja suprotnih Hristu i crkvi“ itd. I da „u svojim djelima i pismima koje sam razaslao u velikom broju svojim učenicima i po cijelom svijetu, a naročito u granicama naše drage otadžbine, propovijedam s fanatičkom revnošću nipodaštavanje svih dogmi pravoslavne crkve i same suštine hrišćanske vjere“ – to je netačno. Nikad se nisam brinuo za širenje svoga učenja. Istina, ja sam u svojim djelima iznosio svoje shvatanje Hristovog učenja i nisam ta djela sakrivao od ljudi koji su željeli da se s njima upoznaju, ali ih nikad sam nisam štampao; ljudima sam govorio kako ja shvatam Hristovo učenje samo onda kad su me o tome pitali. Tim ljudima sam govorio ono što mislim i, ako sam ih imao pri ruci, davao im svoje knjige.
Zatim je rečeno da ja „odbacujem Boga, u svetoj trojici slavljenog stvoritelja i sodržatelja svega, odričem se gospoda Isusa Hrista, bogočovjeka, iskupitelja i spasitelja svijeta, koji je stradao nas radi i našega radi spasenja i vaskrsao iz mrtvih, da poričem bezgrešno čovječansko začeće Hrista gospoda i djevičanstvo prije rađanja i poslije rađanja prečiste Bogorodice“. To da ja odbacujem neshvatljivu trojicu i basnu o padu prvog čovjeka, koja u naše vrijeme nema nikakvog smisla, bogohulnu istoriju o bogu koga je rodila djevica da bi iskupio rod ljudski, to je potpuno tačno. Međutim, Boga – duha, Boga – ljubav, jedinoga Boga – početak svega, ne samo da ne odbacujem nego ništa drugo i ne priznajem da postoji osim Boga, i sav smisao života i vidim i izvršavanju božje volje izražene u hrišćanskom učenju. Još je rečeno: „ne priznaje zagrobni život ni nagradu prema zaslugama“. Ako se zagrobni život razumije u smislu drugog dolaska Hrista, pakla s vječitim mukama i đavolima, i raja kao stalnog blaženstva, onda je potpuno tačno da ja ne priznajem takav zagrobni život; ali vječni život i naknadu ovdje i svuda, sad i uvijek, priznajem do te mjere da, stojeći prema svojim godinama na ivici groba, često moram da se prisiljavam da ne poželim tjelesne smrti, to jest rođenje u novom životu, i vjerujem da svaki dobar postupak povećava istinsko dobro moga vječnog života, a svaki rđav postupak ga smanjuje.

Rečeno je takođe da ja odbacujem sve tajne. To je potpuno tačno. Sve tajne smatram niskim, grubim vradžbinama koje nisu u skladu s pojmom Boga i hrišćanskih učenja i, osim toga, smatram ih kršenjem pravih zapovijesti Jevanđelja. U krštavanju novorođenčadi ja vidim očigledno izopačenje sveg onog smisla što ga je moglo imati krštavanje odraslih koji svjesno primaju hrišćanstvo; u obavljanju tajne braka među onima koji su se sjedinili ranije, i u dopuštenju razvoda i u osvećenju braka između razvedenih, vidim direktno narušavanje i smisla i slova jevanđeljskog učenja. U periodičnom opraštanju grehova na ispovijestima vidim štetnu obmanu koja samo podstiče na grijeh i uništava strah od sagrešenja.
Isto tako u sveštanju masla, kao i u miropomazanju, vidim metode prostih vradžbina, kao i u poštovanju ikona i mošti, kao i u svim onim obredima, molitvama, zakletvama kakvih je pun trebnik. U pričešćivanju vidim obogotvorenje ploti i izopačenje hrišćanskog učenja. U sveštenstvu, pored toga što se javno priprema za obmanjivače, vidim i direktno kršenje Hristovih riječi koje direktno zabranjuju svakome, ma ko to bio, da se naziva učiteljem, ocem i nastavnikom (Jevanđelje po Mateju, 23, 8-10). Vjerujem u ljubav, a ne u vradžbine i molepstvija Rečeno je, najzad, kao posljednja i najveća moja krivica, da ja „ismijevajući najsvetije predmete vjere nisam ni zadrhtao kad sam izložio podsmijehu najsvetiju od svih tajni – pričešće“. To da ja nisam ni zadrhtao opisujući jednostavno i objektivno ono što sveštenik radi dok priprema tu takozvanu svetu tajnu, to je sasvim tačno; ali to da je ta takozvana tajna nešto sveto, a da je jednostavno opisivanje kako se ona vrši bogohulje – to je potpuno netačno. Nije huljenje vjere nazivati pregradu pregradom a ne ikonstasom, i čašu čašom a ne putirom, nego je najstrašnije i najogavnije huljenje, koje nikako ne prestaje, da ljudi, iskorišćavajući sva moguća sredstva obmane i hipnoze – uvjeravaju djecu i prostodušan narod da će ako se na određen način i uz izgovaranje određenih riječi isjeckaju komadići hljeba, pa potom stave u vino, u te komadiće ući Bog; i da će, ako se u ime nekog živog unese taj komadić u sebe, taj biti zdrav; ako se taj komadić unese u sebe u ime nekog umrlog, onda će tome na onom svijetu biti ljepše; i da će u onoga ko pojede taj komadić ući sam Bog. To je strašno!

Bilo kako da neko shvata Hristovu ličnost, i njegovo učenje koje uništava zlo svijeta, i tako jednostavno, lako i nesumnjivo pruža dobro ljudima, ako ga samo ljudi ne izoipačavaju, to čitavo učenje je prikriveno i pretvoreno u prostačne vradžbine kupanja, mazanja uljem, pokreta tijelom, zaricanja, gutanja komadića i sl., da od tog učenja ne ostaje ništa. I ako jednom neki čovjek pokuša da opomene ljude da učenje Hristovo nije u tim vradžbinama, molepstvijima, službama, svijećama, ikonama, već u tome da ljudi vole jedan drugog, da ne plaćaju zlo zlim, da ne sude, ne ubijaju jedan drugog, onda se digne povika onih kojima su te obmane korisne, i ti ljudi na sav glas, s nepojamnom drskošću, govore u crkvama, štampaju u knjigama, novinama, katihizisima, da Hristos nikad nije zabranjivao zakletvu, (prisegu) nikad nije zabranjivao ubistvo (smrtne kazne, ratove), da su njegovo učenje o neprotivljenju zlu izmislili neprijatelji Hrista sa satanskom lukavošću. (Propovijed Amvrosija, harkovskog episkopa, prim L.N. Tolstoja) I što je najglavnije, strašno je što oni ljudi kojima je to korisno ne obmanjuju samo odrasle nego, imajući na to pravo, obmanjuju i djecu, onu istu za koju je Hristos govorio da teško onome ko njih obmane. Strašno je to što ti ljudi, radi svojih sitnih koristi, čine tako užasno zlo, skrivajući od ljudi istinu koju je Hristos otkrio i koja im pruža takvo dobro – čijem hiljaditom dijelu nije ravna korist kojiu su oni dobili od svega toga što čine. Oni postupaju kao onaj razbojnik koji ubija čitavu porodicu od 5-6 duša da bi odnio staru potkošulju i 40 kopjejki. Njemu bi rado dali i sve odijelo i sav novac samo da ih ne ubije. Ali on ne može drukčije da postupa. Isto je tako i s religioznim varalicama. Mogli bismo se dogovoriti da dobiju i po deset puta više, da ih držimo u najvećem luksuzu, samo da ne upropašćavaju ljude svojim obmanama.

Ali oni ne mogu drukčije da postupaju. I to je ono što je užasno. I zbog toga ne samo da se mogu razotrkivati njuihove obmane nego je to i dužnost. Ako je išta svetinja, onda to svakako nije ono što oni zovu svetim tajnama, već baš ta obaveza da razobličavaš njihove religiozne obmane kad ih vidiš. Ako Čuvaš maže svoga idola pavlakom ili šiba, ja mogu ravnodušno da prolazim pored toga zato što to što on radi – radi u ime meni tuđeg, svog praznovjerja i ne tiče se onoga što je za mene svetinja; ali kad ljudi, ma koliko ih mnogo bilo, ma koliko staro bilo njihovo praznovjerje i ma kako oni bili moćni, propovijedaju grube vradžbine u ime toga Boga kojim i ja živim, i onog Hristovog učenja koje mi je dalo život i može ga dati svim ljudima, ja ne mogu da to mirno gledam. I ako to što oni rade ja nazivam pravim imenom, onda ja samo činim ono što moram, što ne mogu da ne činim ako vjerujem u Boga i hrišćansko učenje.
Ako pak oni, umjesto da se užasnu pred svojim bogohulstvom, nazivaju bogohulstvom razotkrivanje njihovih obmana, onda to samo dokazuje jačinu njihovih obmana, i treba samo da poveća napore ljudi koji vjeruju u Boga i u Hristovo učenje da se uništi ova obmana koja skriva istinitog Boga od ljudi. Za Hrista, koji je iz hrama izagnao bikove, ovce i trgovce, mogli su govoriti da huli. Kad bi on sad došao i vidio šta se u njegovo ime radi u crkvi, sigurno bi se još većim i opravdanijim gnjevom poizbacivao sve te strašne antimise, i koplja, i krstove, i čaše, i svijeće, i ikone, i sve ono pomoću čega oni, vračajući, sakrivaju od ljudi Boga i njegovo učenje. Prema tome, eto šta je tačno a šta netačno u odluci Sinoda o meni. Ja stvarno ne vjerujem u ono u šta oni govore da vjeruju. Ali ja vjerujem u mnogo šta u šta oni hoće da ubijede ljude da ja ne vjerujem. Vjerujem u sljedeće: vjerujem u Boga, koga shvatam kao duh, kao ljubav, kao početak svega.

Vjerujem da je on u meni i ja u njemu. Vjerujem da je božja volja jasnije i razumljivije od ičega izražena u učenju Hrista čovjeka – i smatram da je najveće huljenje shvatiti ga kao boga i moliti mu se kao bogu. Vjerujem da je istinsko blago čovjeka u izvršavanju božje volje, njegova je pak volja da ljudi vole jedan drugog i da stoga postupaju jedan s drugim tako kako bi željeli da s njima postupaju, kao što je i rečeno u Jevanđelju – da su u tome zakon i proroci. Vjerujem da je zbog toga smisao života svakog pojedinog čovjeka samo u povećanju ljubavi u sebi; da povećanjem ljubavi vodi svakog pojedinog čovjeka u ovom životu ka sve većem i većem dobru, što više ljubavi bude u čovjeku, to mu poslije smrti pruža još veće dobro, a ujedno – i što on više pomaže da se u svijetu uspostavi carstvo božje, to jest takvo uređenje života u kome će razdor, obmane i nasilje koji sada caruju, biti zamijenjeni slobodnom voljom, istinom i bratskom ljubavlju među ljudima.

Vjerujem da postoji samo jedno sredstvo za trijumf ljubavi: molitva – ne zajednička molitva u hramovima koju je Hristos direktno zabranio (Jevanđelje po Mateju, 6,5 – 13), već molitva za koju je Hristos dao obrazac – usamljena, koja se sastoji u uspostavljanju i jačanju svoga saznanja o smislu svog života i njegovoj zavisnosti samo od božje volje. Vrijeđala, ogorčavala ili sablažnjavala koga god, smetala čemu god, ili kome god, ili se ne sviđala ova moja vjerovanja – ja ih tako malo mogu izmijeniti koliko i svoje tijelo. Meni samom treba da živim, meni samom i da umrem (i to vrlo skoro) i zbog toga ja ne mogu nikako drukčije vjerovati nego tako kako vjerujem, spremajući se da idem onome Bogu od koga sam proizišao. Ja ne kažem da je moja vjera jednom za sva vremena data istina, ali ja ne vidim druge – jednostavnije, jasnije i koja bi više odgovarala svim potrebma moga uma i srca; ako takvu spoznam, odmah ću je primiti zato što Bogu ne treba ništa osim istine.
Vratiti se onome od čega tek što sam s toliko patnji otišao, ja nikako ne mogu, kao što se ptica ne može ponovo vratiti u ljusku jajeta iz koga je izašla. „Onaj koji počne s tim što zavoli hrišćanstvo više nego istinu, uskoro će zavoljeti svoju crkvu ili sektu više nego hrišćanstvo, i završiće time što će voljeti sebe (svoje spokojstvo) više nego sve na svijetu“ – rekao je Kolridž. Ja sam išao obrnutim putem. Počeo sam s tim što sam zavolio svoju pravoslavnu vjeru više od svoga spokojstva, zatim sam zavolio hrišćanstvo više od svoje crkve, sad volim istinu više od svega na svijetu. I danas se za mene istina podudara s hrišćanstvom kako ga ja shvatam. I ja ispovijedam to hrišćanstvo i radosno živim i spokojno i radosno približavam se smrti.

Moskva, 4. april 1901
http://tacno.net/novosti/tolstoj-ucenje-crkve-je-laz-i-skup-praznovjerja-i-vradzbina/

Zanimljivo je pratiti te tokove misli,jer on je primarno pisac,i ono sto je primarno zanimljivo vezano za njega je nacin pripovedanja.

Ali isto tako cini se da se u njegovim pisanim mislima u formi sumnji,osporavanja i pokusaja izlaska na crtu modi nihilizma onog doba vise ogleda njegova licna zbunjenost stvarima za koje se interesovao.Sve nekako na papiru izgleda kao igra reci,igra misli...slobodan tok,pa dokle nas dovede. Sto i nije tako lose,jer bez njega nema ni Dzojsa ni savremene knizevnosti u prozi,on i Dostojevski su tu skoro sve definisali jos u 19.veku. U par navrata razmisljao sam o tome: da li mastilo, crno na belo ume da ispise nesto iza cega bi pruzilo bilo kakav dokaz da se radi o nekom vidu apsolutne istine. Istok je istok, Rusija je Rusija.Pa Japan...Tradicija naive. Elastican kanon pastorale. S druge strane, na zapadu, jos od Voltera deluje tradicija sumnje, koja na jedan mozda intiman nacin trijumfuje kod Stendala i njegovog `genija sumnje` kao kolicnika 19.veka. Na posletku, sam Stendal ce se izrugati svim pokusajima umetnosti da dokuci bilo kakvu istinu, pri tom joj, cini mi se, potvrdivsi najosnovnji identitet: estetiku! Umetnost i knjizevnost gube sebe u pokusaju da se apriori pa i aposteriori izjednace sa istinom. Premda je pisao originalne romane o odrastanju i sazrevanju, gde licno iskustvo igra najvecu ulogu u rasvetljavanju odnosa izmedju subjekta i sveta, Stendal se ne zanosi o `tastini misli`, sacuvavsi tako i draz i vecnu aktuelnost svog opusa, kako `klasike` definise T.S.Eliot. Za njega, umetnost, i pored izreflektiranog (indikativna rec) iskustva koje nudi, nije nista drugo sem `divna laz`. Umetnik, dakle, udesava cinjenice koje u stvarnosti ne mogu biti, ili nisu takve, kako bi dosao do unutrasnjeg sveta lepote, koji po tome svemu, ne moze imati nikakve dodirne tacke sa `Istinom` bilo kog drugog smisla sem tog, stvarajuci tako `umetninu`, vestacku tvorevinu vestacki organizovanih delova poznatog iskustva. Umetno=vestacko (Bajron).

Cela konfuzija vezana za istok nastaje u pokusajima da se ostavi pisani trag dokazivanja neceg suprotnog tome, ili transcedirajuceg tome, kroz lagane izlete u nedefinisanu oblast, koja se, premda krcata otvorenim pitanjima i filozofemama na ivici sofizma, cesto pokazuje kontradiktornom i takoreci bez pravih odgovora, buduci da pitanja ne odgovaraju formatu knjizevnog medijuma. Sve je to praceno `apelovanjem sveprisutnog autora`, otezale glave nalik grckom misliocu, na podjednaku vaznost i recepcije sto sireg opsega njegovih tekstova (Stendal se potsmevao takvim ambicijama,iz cudne sigurnosti svog licnog genija sumnje) i najveca ironija je sto masa recipijenata, moramo tako zvanicno da kazemo, problemu govorimo Tolstoja ili Dostojevskog prilazi upravo sa te naivne strane, verujuci da pisac svim sto iz pera izlazi kao crno na papir kao belo govori neku vrstu razresenja kolopleta nekave apsolutne istine. Hriscanske ili koje bilo. Tako da `hriscanski` tumaci vide apoteologa vere, skeptici vide kriticara crkve, agnosticari potvrdu covekove moci ili nemoci pred nistavilom. Pojedini autori cak idu dotle da sve ove aspekte uzmu u obzir kao `bogatstvo` tekstova pomenutih autora; `sve vazi.` Modernim jezikom, ovo su najjezgrovitiji primeri onoga sto se u knjizevnoj teoriji zove `ucitavanje sadrzaja u tekst`.........dakle, ne citanje i tumacenje onoga sto je pisac napisao kao knjizevno-jezicko delo, vec jedna vrsta suptilnog, a opet vrlo grubog kad se dokuci kao ocigledan, poput termita, razaranja smisla napisanog kroz upisivanje u delo onih misli koje delo u svom pravom smislu zapravo ne sadrzi...

Besmisleno je raspravljati o Tolstoju i Dostojevskom kao o hriscanskom ili nehriscanskom piscu. Oni su za knjizevnost vazni prvenstveno zbog toga sto su u svojoj osnovi pisci...tvorci dela, jezicko-umetnickih struktura sa svojim unutrasnjim pravilima,pokazalo se, punih drazi i novih, modernih, genijalnih resenja za istoriju svetske knjizevnosti.

Kada govorimo o Tolstoju moramo imati u vidu osmu strast. Gordost (oholost)

Na primer, Lav Tolstoj je bio genijalni umetnik reči, izuzetno dubok mislilac. imao je i mnoštvo drugih darova. Imao je: hrabrost, smelost, neverovatnu radnu sposobnost i čovekoljublje. Ali kao posledica duhovne oholosti koje je on ipak bio svestan i trudio se da se bori protiv nje, izabrao je duboko pogrešan put, čiju je neodrživost pokazalo vreme (imam u vidu krah "tolstojevstva" kao društvene pojave koja pretenduje na ispravnost i sveopšte priznanje).

Osim toga, Lav Tolstoj se latio da prepravlja i ispravlja Evanđelje. Prihvatio se misije učitelja ne samo Rusije, nego i celog čovečanstva. Eto kako se zapanjujuće spajala u jednom čoveku genijalnost i oholost. Prozorljivog optinskog starca Amvrosija nakon razgovora s Lavom Tolstojem, zatekli su u suzama: "Kakav gordi čovek!" - nekoliko puta je rekao starac.

Pogrešnost i pogubnost pravca koji je Tolstoj izabrao proročki je osetio i drugi genijalni ruski pisac Dostojevski koji se nekoliko nedelja uoči smrti upoznao s nekim pismima Lava Tolstoja u kojima je ovaj izlagao nove koncepcije o hrišćanskoj veri. "Kao da još uvek pred sobom vidim Dostojevskog, kako se hvatao za glavu i očajničkim glasom ponavljao: "Nemoguće, nemoguće!" - sećala se rođaka Lava Tolstoja, grofica Aleksandra Andrejevna Tolstoj.

Utisak Dostojevskog o Tolstojevim mislima bio je užasan. Nije imao razumevanja ni za jedno tvrđenje i izrazio je želju da osporava lažna grofova ubeđenja. Međutim, smrt koja je uskoro usledila nije mu dozvolila da to i ostvari.

Teologija se ,na žalost,ne bavi izvorima religija!
A izvor religija je visoka,nesvesna ljudska inteligencija sadržana u složenosti
genoma i DNK svakog čoveka...
Pogledajte svog psa!
On ne da vas voli-on vas obožava!
I on ima u DNK i genomu tu visoku inteligenciju!
Koju ste vi zloupotrebili,ali za kojom se i on ,pogrešno,poveo!
To rade i popovi s vernicima-zloupotrebljavaju ljude-cuke i njihovu nesvesnu
predanost-empatiju prema izvoru!
A izvor je izvorište determinirajućih sila (poput gravitacione,magnetne i sl)
koje stiže iz dubina svemira i ceo Univerzum neuspešno drži na okupu jer ekspanziju i haos
entropijski nema snage da zaustavi...A što nema nikakve veze s ikakvom personom-
nekim sedim starcem koji vedri i oblači...
Velika većina intelektualaca sveta ovo danas "zna" iako to nije artikulisano znanje,već snažne
indicije...
Tolerantnost prema crkvama će još kraće vreme potrajati jer sledi Armagedon,ali ne za sve ljude,već samo za
sveštenstva svih religijskih institucija! ! !
Taj "nečastivi" koji će "širokim narodnim masama" omogućiti pravo znanje i shvatanje o svetu u nama i oko nas
je Internet koji se nezadrživo širi i ruši sve dogme omogućavajući znanje ,a time i raskrinkavanje crkvenih dogmi...
Koji bi gori scenario mogao po crkve biti?!
U Iranu su branili Internet,međutim-to jednostavno nije moguće izvesti-nove generacije telefona i tableta zaobilaze svaku
cenzuru...
Vidimo se u agnosticizmu!

Kada govorimo o Tolstoju moramo imati u vidu osmu strast. Gordost (oholost)

Na primer, Lav Tolstoj je bio genijalni umetnik reči, izuzetno dubok mislilac. imao je i mnoštvo drugih darova. Imao je: hrabrost, smelost, neverovatnu radnu sposobnost i čovekoljublje. Ali kao posledica duhovne oholosti koje je on ipak bio svestan i trudio se da se bori protiv nje, izabrao je duboko pogrešan put, čiju je neodrživost pokazalo vreme (imam u vidu krah "tolstojevstva" kao društvene pojave koja pretenduje na ispravnost i sveopšte priznanje).

Osim toga, Lav Tolstoj se latio da prepravlja i ispravlja Evanđelje. Prihvatio se misije učitelja ne samo Rusije, nego i celog čovečanstva. Eto kako se zapanjujuće spajala u jednom čoveku genijalnost i oholost. Prozorljivog optinskog starca Amvrosija nakon razgovora s Lavom Tolstojem, zatekli su u suzama: "Kakav gordi čovek!" - nekoliko puta je rekao starac.

Pogrešnost i pogubnost pravca koji je Tolstoj izabrao proročki je osetio i drugi genijalni ruski pisac Dostojevski koji se nekoliko nedelja uoči smrti upoznao s nekim pismima Lava Tolstoja u kojima je ovaj izlagao nove koncepcije o hrišćanskoj veri. "Kao da još uvek pred sobom vidim Dostojevskog, kako se hvatao za glavu i očajničkim glasom ponavljao: "Nemoguće, nemoguće!" - sećala se rođaka Lava Tolstoja, grofica Aleksandra Andrejevna Tolstoj.

Utisak Dostojevskog o Tolstojevim mislima bio je užasan. Nije imao razumevanja ni za jedno tvrđenje i izrazio je želju da osporava lažna grofova ubeđenja. Međutim, smrt koja je uskoro usledila nije mu dozvolila da to i ostvari.

nije tolstoj ovim pismom iskazao nikakvu gordost ni oholost. on je samo pokušao da ukaže da tumačenje svetog pisma koju sprovode crkve i druge hrišćanske sekte nemaju ništa duhovno u sebi jer se ne bave unutrašnjim (psihološkim) stanjem čoveka, nego se bave spoljašnjim stvarima vezanim za čoveka. a da bi u takvim okolnostima bio uspešan onda se služiš vradžbinama, čudima i bajkama o isusu kako bi obmanom lakovernog naroda učvrstio svoju poziciju u društvu.
sve hrišćanske crkve rade po istom baznom modelu, samo su im tehnike obmanjivanja različite. tolstoj se u ovom pismu osvrnuo na njegovu matičnu pravoslavnu crkvu, s pravom je kritikujući.

nije tolstoj ovim pismom iskazao nikakvu gordost ni oholost. on je samo pokušao da ukaže da tumačenje svetog pisma koju sprovode crkve i druge hrišćanske sekte nemaju ništa duhovno u sebi jer se ne bave unutrašnjim (psihološkim) stanjem čoveka, nego se bave spoljašnjim stvarima vezanim za čoveka. a da bi u takvim okolnostima bio uspešan onda se služiš vradžbinama, čudima i bajkama o isusu kako bi obmanom lakovernog naroda učvrstio svoju poziciju u društvu.
sve hrišćanske crkve rade po istom baznom modelu, samo su im tehnike obmanjivanja različite. tolstoj se u ovom pismu osvrnuo na njegovu matičnu pravoslavnu crkvu, s pravom je kritikujući.
Ти или ниси читао Свето писмо или благе везе немаш.

Ти или ниси читао Свето писмо или благе везе немаш.

kakve veze ima sta pise u svetom pismu kad popovi naplacuju krstenje 130 evra ili sahranu 100 ili za slavu uzimaju 10 evra i za uskrs 5.

institucija je takva a ne vera.

- - - - - - - - - -

a da se popovi trude da nauce veri ne bi stare zablude produbljivali i obicaje uzdizali.

na groblja se nose pune korpe hrane , krstenja i sahrane obiluju raznim obicajima koji nisu u duhu hriscanstva .slava nije u tom duhu .

dzaranje vatre nije u tom duhu ,farbanje jaja.sve su to obicaji a ne vera.

popovi treba da propovedaju ljubav i jedinstvo i humanost a ne da kunu ko ne radi kako oni misle

kakve veze ima sta pise u svetom pismu kad popovi naplacuju krstenje 130 evra ili sahranu 100 ili za slavu uzimaju 10 evra i za uskrs 5.

institucija je takva a ne vera.

- - - - - - - - - -

a da se popovi trude da nauce veri ne bi stare zablude produbljivali i obicaje uzdizali.

na groblja se nose pune korpe hrane , krstenja i sahrane obiluju raznim obicajima koji nisu u duhu hriscanstva .slava nije u tom duhu .

dzaranje vatre nije u tom duhu ,farbanje jaja.sve su to obicaji a ne vera.

popovi treba da propovedaju ljubav i jedinstvo i humanost a ne da kunu ko ne radi kako oni misle
A у чему се ти разликујеш од њих?
По твом писању би рекао да си им сличан!

Sta Crkva kaze o piscu L.Tolstoju:

"НЕМОГУЋЕ ЈЕ СКИНУТИ АНАТЕМУ СА ЛАВА ТОЛСТОЈА

Posted by Светигора на 21. новембар 2010.

МОСКВА, 18. новембра – Без обзира на високу оцјену стваралаштва Лава Толстоја, одлучење писца од Православне Цркве данас је немогуће преиначити, 100 година након његове смрти, пошто је Лав Толстој сам себе од Цркве одлучио, сматра секретар Патријарашког савјета за културу архимандрит Тихон (Шевкунов).

Одговарајући по благослову Његове Светости Патријарха Кирила, предсједнику Руског савеза Сергеју Стјепашину, отац Тихон је напоменуо да је Свети Синод својом одлуком од 20. фебруара 1901. године одлучио Толстоја „само констатовавши већ свршени чин – гроф Толстој је сам себе одлучио од Цркве.

Још кад је имао 27 година он је изнио идеју стварања нове вјере о чему свједоче његови дневници из тог доба, напомиње свештеник. А касније осјетивши да је близу циља, писац је оформио малу секту својих поштовалаца и пише „Јеванђеље по Толстоју“, при чему је главни објекат његових напада Православна црква.

Велики подвижници Цркве – свети праведни Јован Кронштатски, свети Теофан Затворник и многи други са горчином су признавали да је „гроф Толстој свој велики талентат искористио на рушење духовних и друштвених руских начела.“

„Последњи дани пишчевог живота говоре о тој мучној борби, која се дешавала у његовој души“, каже се даље у писму. Он је бјежао из свог завичајног гнијезда – Јасне Пољане, али не својим истомишљеницима – толстојевцима, него у најпознатији тадашњи руски манастир – Опптину пустињу, гдје су у то вријеме боравили старци подвижници. Покушавао је да се сретне са њима, али у последњем тренутку одустао је од тога, о чему је тада са горчином признао својој сестри – монахињи из сусједног Шамординског манастира.

Касније, на станици Астапово, предосјећајући свој крај наредио је да се пошаље телеграм у Оптину пустињу са молбом да му пошаљу старца Јосифа. Али, када су два свештеника стигла у Астапово, ученици који су били око писца и његове присталице нијесу дозволили тај сусрет.

„Црква се са огромним саосјећањем односила према пишчевој духовној судбини – рекао је секретар Патријарашког савјета за културу. Православци, као и раније поштују велики умјетнички таленат Толстоја, али као и прије, не прихватају његове антихришћанске идеје.“

Отац Тихон истиче то да православни читаоци цијене књижевно стваралаштво Толстоја, „међутим, пошто до измирења писца са Црквом није дошло (Толстој се није јавно одрекао својих трагичних заблуда), одлучење од Цркве, које је он сам себи учинио, не може бити скинуто“, а то значи да „га је немогуће канонски помињати“.

„Ипак саосјећајно срце сваког хришћанина, који чита умјетничка дјела великога писца, не може бити затворено за искрену и смирену молитву за његову душу“, пише свештеник у закључку.

Извор: Sedmitza.RU

Sa: http://svetigora.wordpress.com/2010/11/21/немогуће-је-скинути-анатему-са-лава-то/

"... Iako je carsku vlast i crkvu bio izložio bespoštednoj kritici, nisu smeli da ga zatvore. Plašili su se gneva i pobune naroda. Kakav je autoritet Tolstoj tada imao govori i ova anegdota: „Zašto me ne uhapsite?“, rekao je Tolstoj jednom visokom carskom činovniku. A ovaj mu je odgovorio: „Učinili bi smo to, grofe Tolstoj, vrlo rado, ali Vaša slava veća je od naših zatvora. Nju ne možemo da uhapsimo.
Sinod RPC, posle brojnih većanja, doneo je odluku da Tolstoja ekskomunicira. Obrazlažući zašto je morao da preduzme ovaj kanonski korak, Sinod u poslanici koju je sastavio oberprokurator Pobedonoscev, daje detaljno obrazloženje. Po mišljenju crkve, Tolstoj se teško ogrešio o hrišćansku veru. On zahteva da se Jevanđelje oslobodi od svega što je zdravom razumu nepojmljivo i što je u domenu čuda. Ne priznaje Svetu trojicu. Negira da je Hristos Bog. Stavlja ga u rang mudraca Krišne, Bude, Lao Cea, Konfučija, Sokrata, Platona. Svodi ga na Rusoa, Paskala i Kanta.
Tolstoj tvrdi da je Božija milost toliko velika da Gospod neće praviti razlike između grešnika i pravednika. Priče o zagrobnom životu smatra za jurodive. Za njega je greh Adama i Eve obična besmislica, kao i Hristovo bezgrešno začeće. Klanjanje ikonama i moštima svetaca smatra magijom. Po njemu, čovek treba da se moli sam, kao Isus, a ne u crkvi. Sveti sinod zaključuje da je Tolstoj javno i drsko ustao protiv Svete trojice i svoj veliki talenat upotrebio za širenje jeresi. Crkva ga izopštava jer nije hteo da se pokaje za svoje grehe, iako mu se za to u više navrata pružana prilika.
Tolstoj je sa Hristom vodio javni spor. Polemisao je sa njim na ravnoj nozi. Evo jedne meditacije u kojoj se obojica pojavljuju kao vlastelini misli. Pošto je prekoreo Tolstoja za njegovu veliku gordost, Hristos se spustio na kolena pred njim. Tolstoj ga moli da ustane i kaže mu:
- Pogledaj, šta oni rade u tvoje ime. Tvoji pastiri blagosiljaju ubistva. Ti si progonio iz hramova trgovce, a oni su ih ponovo pozvali tamo.
Hristos nemoćno širi ruke: „Bog je ljubav“, kaže. „Bog nije ljubav“, odgovara Tolstoj. „Bog je nešto bezgranično, a u toj bezgraničnosti čovek može spoznati da je njegov deo“.
Dijalog između Tolstoja i Hrista nastavlja se ovako:
- Oni se klanjaju krstu, a to su samo vešala na kojima su te razapinjali. I u hramovima oni trguju poškropljenim vinom i hlebom i uveravaju svet da su to tvoje telo i tvoja krv. A bajke o tvom neporočnom začeću? U njih sada ne veruje ni jedan gimnazijalac. Oni još odlaze u crkvu, ali uskoro će se ta vera raspasti, a onda?
- Nastupiće bezbožnost i haos - šapuće Hristos.
- Bezbožnost i haos već su nastupili - odgovara Tolstoj.
Ovakav spor sa Hristom mogao je da vodi samo čovek koji je na samrtničkoj postelji, na železničkoj stanici Astapovo, rekao: „Ja sam se našao u situaciji onoga koji je spoznao svu težinu greha sopstvenog života. Za mene je postalo dalje nepodnošljivo da živim u kriminalnim uslovima, u bezumno kriminalnoj raskoši, usred nužde ljudi koji me okružuju“. Mogao je to reći čovek koji se odrekao honorara za svoja dela i odbio Nobelovu nagradu od sto hiljada rubalja, „jer novac ne može doneti ništa drugo nego zlo“.“...

Sa: http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:279596-Grobno-mesto-bez-krsta

"Владимир Димитријевић

СВ. ЈОВАН КРОНШТАТСКИ И ГРОФ ЛАВ ТОЛСТОЈ" :...

Na : http://borbazaveru.info/content/view/1535/52/

Sta kaze Crkva Hristova o L.T. :

"

UČENjE CRKVE O SVETOM DUHU

MORALNI SADRŽAJ DOGME O SVETOM DUHU[1]

(Protiv L.Tolstoja)

Hrišćansko učenje o Svetom Duhu nije svima jasno sa strane onog moralnog sadržaja koji se izražava u ovoj dogmi. Istina, prosvećeni hrišćani znaju da je Sveti Duh treće Lice Presvete Trojice, izvor blagodatnog ozarenja proroka i apostola, isto kao i svakog blagodatnog dara, koji se hrišćanima daje u svetim tajnama, a posebno u tajnama Miropomazanja i Sveštenstva. Ipak, treba priznati da smo samih svojstava ovih blagodatnih darova svesni prilično nejasno, a osim toga, ostaje potpuno nejasno kakvo značenje može imati ona strana dogme da izvor blagodati nije Isus Hristos, već drugi Utešitelj (Jn. 14, 16) kako Ga naš Spasitelj naziva.

Ova nejasnost je čak dala povoda našem neumornom tužiocu L.Tolstoju da uporno tvrdi kako Crkva navodno baca u senku značaj ličnosti Isusa Hrista tako što izmišlja učenje o Svetom Duhu, tako da pravoslavna vera potpuno nepravedno prisvaja naziv "hrišćanska", a treba da bude nazvana "Svetoduhovskom". Hrišćanstvo je pre svega izvesno moralno shvatanje života, kaže nam pisac; a Pravoslavlje je po njegovom mišljenju svesno odstupanje od shvatanja života i njegova zamena mističnim učenjem, pretvaranje životnog podviga u sistem religioznih čuda pod nazivom tajne, uz dopuštanje običaja života društva i ličnosti koji u najvećoj meri protivreče moralu. Učenje o Svetom Duhu kao o glavnom Delatniku religioznog razvoja je po Tolstoju izmišljotina Pravoslavlja, pod čijom maskom mu uspeva da podmetne praznu veru u obrede umesto moralnog učenja Jevanđelja.

Nasuprot ovakvoj optužbi, pa i nezavisno od svih optužbi, prosvećeni hrišćanin treba da da odgovor sebi i svakome ko ga pita (v. 1 Petr. 3, 15) o svojoj nadi; o tome zašto mu je draga istina o svojstvima Svetog Duha koja mu je otkrivena u učenju Crkve, - treba da razjasni sebi moralni sadržaj ove dogme..."...

Sa : http://www.svetosavlje.org/bibliote...icki/Lat_MitropolitAntonijeHrapovicki115+.htm

I njegov "odgovor na Stav Crkve Hristove" :

http://www.pouke.org/forum/topic/20...pravoslavne-crkve-o-njegovoj-ekskomunikaciji/

+++ +++ +++

Ne kazu uzalud Sveti Oci Crkve da je " gordost pocetak grehopada" ...

Poslednja izmena:
И то си јагуарка баш данас морала да поменеш. Колико си болесна и јадна и пуна гнева и злобе. Па тебе ће то саму појести човече. Лечи се, ради на себи. Друго, Толстој је био ИСКРЕНИ ВЕРНИК и није критиковао учење цркве о Христу, Јеванђељу, спасењу него неке ритуале у цркви, свештенство итд. Није УЧЕЊЕ цркве лаж нити је он то кад рекао.

Teologija se ,na žalost,ne bavi izvorima religija!
A izvor religija je visoka,nesvesna ljudska inteligencija sadržana u složenosti
genoma i DNK svakog čoveka...
Pogledajte svog psa!
On ne da vas voli-on vas obožava!
I on ima u DNK i genomu tu visoku inteligenciju!
Koju ste vi zloupotrebili,ali za kojom se i on ,pogrešno,poveo!
To rade i popovi s vernicima-zloupotrebljavaju ljude-cuke i njihovu nesvesnu
predanost-empatiju prema izvoru!
A izvor je izvorište determinirajućih sila (poput gravitacione,magnetne i sl)
koje stiže iz dubina svemira i ceo Univerzum neuspešno drži na okupu jer ekspanziju i haos
entropijski nema snage da zaustavi...A što nema nikakve veze s ikakvom personom-
nekim sedim starcem koji vedri i oblači...
Velika većina intelektualaca sveta ovo danas "zna" iako to nije artikulisano znanje,već snažne
indicije...
Tolerantnost prema crkvama će još kraće vreme potrajati jer sledi Armagedon,ali ne za sve ljude,već samo za
sveštenstva svih religijskih institucija! ! !
Taj "nečastivi" koji će "širokim narodnim masama" omogućiti pravo znanje i shvatanje o svetu u nama i oko nas
je Internet koji se nezadrživo širi i ruši sve dogme omogućavajući znanje ,a time i raskrinkavanje crkvenih dogmi...

Koji bi gori scenario mogao po crkve biti?!
U Iranu su branili Internet,međutim-to jednostavno nije moguće izvesti-nove generacije telefona i tableta zaobilaze svaku
cenzuru...
Vidimo se u agnosticizmu!

Драгољубе, антиристу, ти ћеш да будеш први у реду за тетовирање жига звери. :lol:

Иначе, ово што си написао о којекаквим изворима ти је чисто постмодернистичко да 'простиш, прос****

Poslednja izmena od moderatora:
Драгољубе, антиристу, ти ћеш да будеш први у реду за тетовирање жига звери. :lol:

Иначе, ово што си написао о којекаквим изворима ти је чисто постмодернистичко да 'простиш, прос****.

Ne nego je retka stolica sve ono,pa i dosta više,šta je kritikovao i Tolstoj...
A to što koristiš taj pežorativni izraz je jasan znak nedostatka argumenata pred naukom i ozbiljnom filozofijom.
Naime ,ja kad (istina šturo) pominjem izvore determinirajućih sila-to svakako činim s osnovom snažnih i jasnih
naučnih znanja!
Da sam u pravu svedoči i ubrzana defanziva pape Franje koji ekumenskim ujedinjenjem crkvi pokušava da nalazi slamku spasa.
Internet koji nosi naučna znanja u najšire narodne mase su za religije Jerihonske trube...
Gde je teologija stala,ozbiljna nauka je produžila i rezultati su tu! Zbogom praznoverje-dobrodošla nauko! ! !

Poslednja izmena od moderatora:
Röm 8:35 Ko će nas rastaviti od ljubavi Božije? Nevolja li ili tuga? Ili gonjenje? Ili glad? Ili golotinja? Ili strah? Ili mač? Kao što stoji napisano:

Ko moze nekoga rastaviti od Ljubavi Bozje?

Crkva???

Tolstoj nije sgresio Bogu, nego crkvi.
Isto kao sto Hristos nije zgresio Bvogu, vec jevrjeksim svestenicima i staresinama, njihovoj crkvi, jer ih je ukorvao za nepravilnosti slicno Tolstoju..
.

Isusa su ubili.

Tolstoja antemisali, jer ne mogu da ga ubiju, jer nemaju tu moc kao u mracnom srednjem veku kada je bila crkva i drazva zajedno.

Posto to ne mogu, oni anatemisu.

Sve dok opet ne bude crkva i drzava zajedno, pa ce ponovo moci da traze od drazve ubijaju za njih one koji im se ne pokorvaju i slicno..

Poslednja izmena:
И то си јагуарка баш данас морала да поменеш. Колико си болесна и јадна и пуна гнева и злобе. Па тебе ће то саму појести човече. Лечи се, ради на себи. Друго, Толстој је био ИСКРЕНИ ВЕРНИК и није критиковао учење цркве о Христу, Јеванђељу, спасењу него неке ритуале у цркви, свештенство итд. Није УЧЕЊЕ цркве лаж нити је он то кад рекао.

Vidi ovo...ako je u Starom Zavjetu postojala sluzba koju su Jevreji obavljali onako kako im je Bog nalozio a ako je ta sluzba bila antitip sluzbe koju danas Isus Hristos obavlja u Nebeskom hramu nakon svog vaznesenja, da li TI MISLIS DA JE BILO KAKVO DANASNJE nazovi BOGOSLUZENJE bilo gdje na zemlji od strane ljudi ispravno, odnosno da li to ima bilo kakvo utemeljenje sa Biblijom ili zdravim razumom?

Back