Tolerancija tudjeg misljenja

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Budici da smo na forumu gde se diskutuje o svakojakim temama, cesto dolazi do sukoba kada dve strane iznose svoje stavove a pritom "slepo" forsiraju svoj stav kao jedini ispravni, dok sve druge stavove koje se razlikuju od njihovog ne prihvataju.
Naravno, forum je jedno, ima ona fina opcija block, kada neko postane previse agresivan u odbrani svojih stavova, ali sta je sa ljudima koji u realnom zivotu brane svoje stavove agresivno?
Potvrda sebe, ili se bore za neku "vecu" pravdu, pa moraju da stavove brane tako strastveno, da to prerasta u netoleranciju?
Zasto ljudi jednostavno, ne mogu da se jednostavno sloze u tome da se ne slazu, ili da ako neciji stav ne podrzavaju jednostavno tolerisu i zive u miru, vec slepo isteruju svoju neku pravdu?

Tema nema veze sa forumom, vec sa pojedincima koji u realnom zivotu brane svoje stavove a ne postuju tudje.

Poslednja izmena:
samo veoma samouvereni i samosvesni ljudi mogu ispostovati misljenje razlicito od svog
vecina ljudi svaki stav koji je razlicit od njihovog dozivaljavaj to ka napad na sopstveni zivot, sistem vrednosti, i naprosto osecaju se ugrozenim.
nije to cudno.
ziot je cudan, tezak, i sa raznim smicalicama usput. svi se trudimo da ga zivimo najbolje sto umemo, a opet pravimo, i to cesto, razne kompromise sa svojom dusom, koje naravno racionalizujemo na razne nacine.
i onda dodje neki pametnjakovic, i razbuca nam u tri poteza nas dugo sklapani mozaik, gde sve ima svoje mesto:)
i kako da ne pizdimo na njega?:)

samo veoma samouvereni i samosvesni ljudi mogu ispostovati misljenje razlicito od svog
vecina ljudi svaki stav koji je razlicit od njihovog dozivaljavaj to ka napad na sopstveni zivot, sistem vrednosti, i naprosto osecaju se ugrozenim.
nije to cudno.
ziot je cudan, tezak, i sa raznim smicalicama usput. svi se trudimo da ga zivimo najbolje sto umemo, a opet pravimo, i to cesto, razne kompromise sa svojom dusom, koje naravno racionalizujemo na razne nacine.
i onda dodje neki pametnjakovic, i razbuca nam u tri poteza nas dugo sklapani mozaik, gde sve ima svoje mesto:)
i kako da ne pizdimo na njega?:)

Istina je da se osecamo ugrozeno, a cesta reakcija na strah jeste agresija, mada verovatno od pojedinca zavisi kako ce reagovati.
Ja recimo, ako se osecam ugrozen necijim misljenjem i ako se bas kosi sa mojim sistemima vrednosti trudim se da tog pojedinca izbegavam ili da ne ulazim u verbalne diskusije, mada nikada se ne pozivam na verbalnu agresiju da potvrdim postojanje svog ja i svojih vrednosti.
Ali nesigurnost, nesigurnost ostaje.

Ima puno razloga.
Jedan od njih je neobrazovanje.
Tacno.Dragoceno je prihvatanje poznavanja granica sopstvenog obrazovanja, i spoznajnih limita odredjenih socijalnom inteligencijom, sto nam ostavlja mogucnost da razmisljanja prosirujemo, korigujemo ili u potpunosti menjamo ukoliko shvatimo bazicne pogreske. To i jeste razlog zasto samosvesni ljudi uvek idu napred, a covek sklon agresivnom branjenju lose argumentovanih stavova sam je sebe predodredio za tapkanje u mestu.

Budici da smo na forumu gde se diskutuje o svakojakim temama, cesto dolazi do sukoba kada dve strane iznose svoje stavove a pritom "slepo" forsiraju svoj stav kao jedini ispravni, dok sve druge stavove koje se razlikuju od njihovog ne prihvataju.
Naravno, forum je jedno, ima ona fina opcija block, kada neko postane previse agresivan u odbrani svojih stavova, ali sta je sa ljudima koji u realnom zivotu brane svoje stavove agresivno?
Potvrda sebe, ili se bore za neku "vecu" pravdu, pa moraju da stavove brane tako strastveno, da to prerasta u netoleranciju?
Zasto ljudi jednostavno, ne mogu da se jednostavno sloze u tome da se ne slazu, ili da ako neciji stav ne podrzavaju jednostavno tolerisu i zive u miru, vec slepo isteruju svoju neku pravdu?

Tema nema veze sa forumom, vec sa pojedincima koji u realnom zivotu brane svoje stavove a ne postuju tudje.

E to već ima veze sa kulturom i njenim obrascem koji dozvoljava drugome da postoji gotovo neprimjetno kraj nas..što je u direktnoj vezi sa disciplinom racio-limbičkog sistema koji se ustanovljuje još u djetinjstvu ... kako su nas učili da se ponašamo prema sebi i drugome tako ćemo se i ponašati..ukoliko je zadatak postavljen raciu u smislu razumjevanja vrijednosti superega viši to će Id-u biti lakše prihvatiti i podvrgnuti se kontroli obe i ego i superego funkcije ... Id odn. nagonsko-emocionalna sfera bez kontrole još od samog djetinjstva bit će prepreka raciu da kasnije postavi i uspostavi 'visoke' superego zahtjeve ...

Ne znam, ja nemam nikad potrebu da bilo koga ubeđujem u nešto više nego jednom. Jednom kažem šta hoću, argumentujem to i tačka. Ko hoće nek prihvata, ko neće njegov problem. Daleko od toga da imam potrebu da nekome namećem svoj stav. Kako mi je to samom strano, teško bih mogao da sudim o pobudama koje se javljaju kod drugih.

U sukobu dva različita mišljenja samo jedno može da bude ispravno , a često su oba neispravna .

Ako je tako , zašto bi istina davala ravnopravnost laži , pogotovu ako ta laž donosi sa sobom posledice ? z;)

Sto se mene tice, ja mogu da uvazim tudje misljenje samo ako je malo drugacije od mog, ako je potpuno suprotno onda ne mogu... Ali zavisi i koja je tema. Ali ne zato sto ja to dozivljavam kao napad na mene, vec zato sto ti ljudi ne vide realnost. Mnogo me nervira kada se potezu pitanja oko EU, huligana-navijaca, Kosova; ako tu neko ima potpuno suprotno misljenje od mog nikako ne mogu da ga ispostujem. Ako neko ima suprotno misljenje sto se zivotne filozofije tice, pedera, stanja u drzavi, crkve i Boga, nije mi problem da ga ispostujem.

Sto se mene tice, ja mogu da uvazim tudje misljenje samo ako je malo drugacije od mog, ako je potpuno suprotno onda ne mogu... Ali zavisi i koja je tema. Ali ne zato sto ja to dozivljavam kao napad na mene, vec zato sto ti ljudi ne vide realnost. Mnogo me nervira kada se potezu pitanja oko EU, huligana-navijaca, Kosova; ako tu neko ima potpuno suprotno misljenje od mog nikako ne mogu da ga ispostujem. Ako neko ima suprotno misljenje sto se zivotne filozofije tice, pedera, stanja u drzavi, crkve i Boga, nije mi problem da ga ispostujem.

Ja mogu da saslusam svacije misljenje, cak i da dam potpuno drugacije misljenje njemu, ako ta osoba moze da razume i da kaze, ok, ti imas svoj stav, ja svoj i to je to. Tako bar to lako ide na netu.
Trudim se da zaista ne ispravljam krive Drine, jer boli glava i mene i drugu stranu, ali ako se desi da mi neciji stav ne prija, i da me ugrozava, a to je obicno kada neko zauzme "odbrambeni" stav, samo tako i nikako drugacije, obicno se trudim da takvu osobu izbegnem, smanjim kontakt i da se ne upustam u bilo kakve ozbiljnije diskusije.

За нетолеранцију и сукоб су потребне две агресивне особе, на првом месту.
Иначе, ако човек увиди да нема дијалога онда је најбоље тај привид напустити формалним повлачењем и игнорисањем аргумената друге стране.
Мислим да никако другачије и није могуће...

С друге стране, мислим да су људи често агресивни управо због недостатка доввољних аргумената којима би поткрепили њихов став као и због, на првом месту, недовољног образовања...

Мислим да смо сви ми у већој или мањој мери нетолерантни. Питање је само где су нам границе. А оне зависе од тога шта нам је битно или од онога чега се бојимо.
Колико људи ће се руковати са другом особом која има сиду, рецимо? (Добро, корен томе су предрасуде, али је реакција углавном чиста нетолеранција присуства.)

Не знам за друге, ја се борим како сам горе казао... :)

Nema veze sa forumom, ali ima veze sa necijim vaspitanjem. Obrazac ponasanja i vaspitanje koje covek nosi iz kuce u velikoj meri odredjuje kako ce se taj neko ponasati prema drugim ljudima. Temperament donekle igra ulogu, ali i temperamentna osoba ako ima ispravne obrasce ponasanja ume taj svoj temperament da drzi pod kontrolom. Zrele osobe, pre svega emotivno zrele, ostvarene i svesne sebe, iako mogu strastveno da brane svoje stavove nece to nikad uraditi na racun druge strane koju ce vredjati, ponizavati i tvrditi da je njihovo stanoviste jedino ispravno a da drugi nemaju pojma. Dalje, obrazovanje. Sto sa vise cinjenica i informacija raspolazemo, to cemo biti vestiji u diplomatskoj odbrani svog stava i isto tako diplomatskom pokusaju da pobijemo stav sagovornika. Svadja i agresija pocinju tamo gde cinjenicno zasnovani argumenti prestaju da postoje.

to radim ako sam emotivno nezadovoljena ili ko zensko/seksualno sto je kod mene konstanta pa se sama s tim borim s manjim ili vecim uspehom + godine, plus sto shatro drzim neku polulaznu svoju pricu itd itd. inace kad ovako ladno pogledas stvarno nema razloga. ali isto je i tesko da nastupis sa nekom intelektualnom temom tek tako jer ljudi nekako odmah nanjuise da ti u stvari ocesh se.ks. tako da sedi kuci i moli se bogu. a s godinama se kod mene javlja i osobina ostrokondje babe koja mustra ostale, toga pre nije bilo, samo sam se sklanjala i pratila grupu, a sada sam ovakva i to mi je problem. mislim da to psihic ne moze da razume.

Ja mogu da saslusam svacije misljenje, cak i da dam potpuno drugacije misljenje njemu, ako ta osoba moze da razume i da kaze, ok, ti imas svoj stav, ja svoj i to je to. Tako bar to lako ide na netu.
Trudim se da zaista ne ispravljam krive Drine, jer boli glava i mene i drugu stranu, ali ako se desi da mi neciji stav ne prija, i da me ugrozava, a to je obicno kada neko zauzme "odbrambeni" stav, samo tako i nikako drugacije, obicno se trudim da takvu osobu izbegnem, smanjim kontakt i da se ne upustam u bilo kakve ozbiljnije diskusije.

meni je ponekad potreban fajt, da li je to sto gledam one emisije de su svi kao fini i svi se razumeju i sve super a dodje ti da ti bude muka nekako. i onda se uplasim da prestane da mi bude muka (ne bukvalno ali ...). sve to nesto izmisljam, mogu da radim nesto svoje, sto moram da budem odlicna.

С друге стране, мислим да су људи често агресивни управо због недостатка доввољних аргумената којима би поткрепили њихов став као и због, на првом месту, недовољног образовања...

jeste ali ako uletis u takvu svadju-raspravu vec, tu tvoji argumenti na cisto logickom nivou ne pomazu, vec moras da sutnes, pa sad umece je sutnuti na pravo mesto, s pravom merom, ali svi su danas sebicni da bi opstali ako uopste mogu? mada sta je zivot, ako imas srece: kuca-posao, ako imas para kuca-posao-prostitutke-kokain

Back