Tokaj, mesto gde se grožđe pretvara u "vino kraljeva"

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.950
Tokajcivertanlegi1.jpg

Vinska tradicija u Mađarskoj duga je više od hiljadu godina, pa se ova država može pohvaliti s 22 vinska područja koja se nalaze u šest velikih vinskih regija. Regija Tokaj je čuvena širom sveta, a prema legendi, francuski kralj Luj XV je čuveni "tokajac", odnosno Tokaj Aszu, nazivao "kraljem vina i vinom kraljeva".

Tokaj (mađ. Tokaj) je istorijski grad u severnoj Mađarskoj, u županiji Boršod-Abauj-Zemplen (Borsod-Abaúj-Zemplén). Udaljen je 54 kilometara od Miškolca, glavnog grada regije.

Tokaj je središte čuvenog vinskog regiona Tokaj-Heđihalja (Tokaj-Hegyalja - Tokajsko gorje), koji je dobio ime po Tokaju. Ono je spisku svetske baštine UNESKO-a.
Ovaj kraj sa 27 sela i oko 6.000 hektara vinograda i dalje nosi jedinstvene kulturne odlike i svedoči o dugoj istoriji pravljenja vina.

tokaj_1_051022_tw1024.jpg

Jedno od najupečatljivijih svedočanstava ove tradicije su i tzv. "hobitske kućice" koje se nalaze u selu Hercegkut. Ove građevine bez prozora, kojima iz brda vire samo trouglasti kameni ulazi, su u stvari vinski podrumi! Nemci koji su se naselili u ovom delu Mađarske u XVIII veku, podigli su ih ili, bolje rečeno, ukopali u brdo Gomboš. Većina hodnika u podrumima je dugačka 6 do 8 metara, a nekada su u ovim podrumima živele cele porodice. Danas oni "samo" čuvaju burad s Tokaji Aszu-om, jednim od najboljih vina na svetu, koje su rado pili Petar Veliki, Luj XIV, Betoven…

Možda u ove kućice ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u heroje, ali u njima se dešava najlepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kom nema ničeg ravnog na svetu i o kojem peva i mađarska himna.

tokaj3.jpg

Osim vina, regija Tokaj nudi i broje znamenitosti za ljubitelje istorije i kulture, a jedna od njih su i tvrđave i utvrđenja na planini Zemplen. Među njima se ističu renesansno utvrđenje Rakoci u Šarošpataku, kao i nedavno obnovljena tvrđava Fizer, jedna od retkih koja je preživela invaziju Mongola.

Sportske aktivnosti poput veslanja Tisom, porodični avanturistički parkovi, ogromni zoološki vrt i mnoštvo banja pružaju odlične mogućnosti za zabavu i opuštanje i čine regiju Tokaj privlačnom i posetiocima koji nisu veliki ljubitelji vina.

Izvor: eKapija/vikipedija

Bila sam i u tom delu Madjarske.
Sárospatak, Tokaj, Nyíregyháza.

Slike su mi ostale ko zna na kom kompu.

Secam se da je smestaj bio u nekom malom mestu pored Tokaja, celo seoce je imalo neke malene kucice i skoro svaka je imala svoj podrum vina.
Iznajmili smo tu malenu kucicu, ne znam kako drugacije da je nazovem, minijatura sa minijaturnim podrumom gde smo imali bure vina iz kojeg smo mogli da tocimo koliko smo hteli kao i onu bastensku ljuljasku...
Ostao mi je u lepom secanju :) Jeste da nije u skladu sa mestom ali sam tu ucila da plesem bachatu :mrgreen:
Bice da je do vina :prstic:

No...

Moja je preporuka ukoliko se nalazite u tom kraju da obidjete Sárospatak koji je na oko 50tak km od Tokaja

Tu imate ovu tvrdjavu

zempleni-varak-sarospatak-dronfoto-csodalatosmagyarorszag-kirandulas.jpg

Megyer-hegyi tengerszem

20200122a-megyerhegyi-tengerszem.jpg

U Nyíregyházi se secam samo njihovog Zoo vrta, tj. oni to zovu vadaspark posto su koliko toliko zivotinje na velikom prostoru.

Generalno sto se prirode tice, i dalje mi je najlepsi taj brezuljkasti deo na severu ali ovaj ima eto svojih nekih par dragulja :)

Back