Tocak!!!!!!!!!!!!!

Hesse:
Kakva koincidencija...danas sam posle sto godina pustio mp3 sa celom diskografijom Wes-a Montgomerya...slusao sam ga nekoliko sati...covek je genije...Mozart i Wes su imali apsolutni sluh, a za Hendrix-a nisam siguran...cak pomalo sumnjam...a "kod nas" verovali ili ne Leontina ima apsolutni sluh...
...verovatnoca je otprilike 1:10 000 ljudi sa apsolutnim...

Za Wes-a znam da je covek svirao iskljucivo po sluhu, nikada nije znao ni jednu notu da procita ali je bio veliki majstor.
Za Hendrixa se prica da je imao apsolutni sluh, ne znam koliko je to tacno ali kazu da je svirao sve na prvo slusanje. Neko je ovde pre izvesnog vremena pomenuo da je gledao snimak sa jednog koncerta, tako nesto, gde mu je valjda pukla zica, uzeo je gitaru nesetovanu za desnu ruku ali je svirao kao i uvek levom, znaci zice su bile okrenute naopako, i da je bez problema nastavio da svira, ne znam, ako je ovo tacno onda mi se cini da ide u prilog prici da je bio veliki majstor i da je za ovo verovatno potreban izvanredan dar.

Cuo sam to za Leontinu. Znas ko je jos imao mozda ne apsolutni sluh ali skoro, gledao sam jednom prilikom na TV-u u studju uzivo, Magi iz Ekatarine, neko je na klaviru odsvirao neki akord a ona je ne gledajuci naravno sta je odsvirano, pogodila tasno sve tonove iz tog akorda, prilicno interesantno.

klika:
Harmoniju sam spomenuo kao nesto sto je posebno izucava na akademijama, cak i kao neka vrsta specijalizacije, naravno da je ona u nekoj meri zastupljena od pocetka skolovanja. Zato sam ti i napomenuo pricu o Stjepku koji bas to predaje. Jednom prilikom sam slusao jedanj njegov intervju gde je cevek u detalje objasnjavao o cemu se tu radi i da je to jedna veoma teska, kompleksna oblast ako govorimo o vrhunskom dostignucu u muzici, ne mogu bas svi svrseni akademci kanije da izucavaju harmoniju i da se bave komponovanjem, u tom smislu sam pricao o harmoniji.

Harmonija je zastupljena od pocetka muz. skolovanja jer je to elemntarni deo muz. obrazovanja. Svaki skolovan muzicar mora da poznaje harmoniji. Nauk o harmoniji je, sama po sebi, teska na svoj nacin. Ne bih tu pravio poredjenje sa drugim muz. naukama. Inace to je veoma siroka oblast, i ne moze da se npr. doktorira na temi "harmonija", vec na nekoj uzoj strucnoj oblasti, iz oblasti harmonije...Harmonija je, kako je mnogi muz. strucnjaci nazivaju muz. matematika. Jedno je poznavanje terije harmonije...mislim da svi vrhunski strucnjaci iz oblasti muzike (dakle profesori na muzickim akademijama, ne racunajuci one koji predaju istoriju muzike) odlicno poznaju harmoniju...a komponovanje...tu je potrebno nesto drugo, tacnije jos nesto, sto nema veze sa naukom, vec sa talentom...diplomirani kompozitor, koji je zavrsio studije komponivanja, odnosno dirigovanja, ne mora da postane dobar kompozitor...

klika:
Za Wes-a znam da je covek svirao iskljucivo po sluhu, nikada nije znao ni jednu notu da procita ali je bio veliki majstor.
Za Hendrixa se prica da je imao apsolutni sluh, ne znam koliko je to tacno ali kazu da je svirao sve na prvo slusanje. Neko je ovde pre izvesnog vremena pomenuo da je gledao snimak sa jednog koncerta, tako nesto, gde mu je valjda pukla zica, uzeo je gitaru nesetovanu za desnu ruku ali je svirao kao i uvek levom, znaci zice su bile okrenute naopako, i da je bez problema nastavio da svira, ne znam, ako je ovo tacno onda mi se cini da ide u prilog prici da je bio veliki majstor i da je za ovo verovatno potreban izvanredan dar.

Cuo sam to za Leontinu. Znas ko je jos imao mozda ne apsolutni sluh ali skoro, gledao sam jednom prilikom na TV-u u studju uzivo, Magi iz Ekatarine, neko je na klaviru odsvirao neki akord a ona je ne gledajuci naravno sta je odsvirano, pogodila tasno sve tonove iz tog akorda, prilicno interesantno.

Da se razumemo...jedno je kad neko ima sluh, drugo kad neko ima dobar sluh, trece kad neko ima jako dobar sluh, a cetvrto kad neko ima apsolutni sluh...Hendrix je sigurno imao dobar sluh i mogao je da radi to sto si naveo, ali to je opet daleko od apsolutnog sluha...dakle ima mnooogo muzicara koji ne znaju note i sviraju po sluhu, ali to ne znaci da imaju apsolutni...apsolutni je jedan specifican, redak dar...kao sto rekoh po procenama strucnjaka 1:10 000 ga ima...mnogi profesori muzike, koji imaju jako dobar sluh mogu kojekakve "egzibicije" da izvode, dokazujuci svoh sluh, ali opet to je jedan dobar sluh, koji je vremenom uvezban i doveden na jos visi stupanj, ali opet nije apsolutni...

Hesse:
Da se razumemo...jedno je kad neko ima sluh, drugo kad neko ima dobar sluh, trece kad neko ima jako dobar sluh, a cetvrto kad neko ima apsolutni sluh...Hendrix je sigurno imao dobar sluh i mogao je da radi to sto si naveo, ali to je opet daleko od apsolutnog sluha...dakle ima mnooogo muzicara koji ne znaju note i sviraju po sluhu, ali to ne znaci da imaju apsolutni...apsolutni je jedan specifican, redak dar...kao sto rekoh po procenama strucnjaka 1:10 000 ga ima...mnogi profesori muzike, koji imaju jako dobar sluh mogu kojekakve "egzibicije" da izvode, dokazujuci svoh sluh, ali opet to je jedan dobar sluh, koji je vremenom uvezban i doveden na jos visi stupanj, ali opet nije apsolutni...

Sve je to u redu sto ti kazes, samo opet ponavljam, Hendrix je svirao na prvo slusanje, sta je to ako ne apsolutni sluh. Ako ti ja otpevam melodiju ili je odsviram, a ti je ponovis istog momenta, pa ja to zovem dar, ili apsolutni sluh.
No nije ni bitno, mozda jeste mozda nije imao apsolutni sluh, ne vredi se ubedjivati mnogo.......svakako je covek svirao maestralno.

Naravno da je svirao maestralno...nego pokušavam da ti objasnim da se apsolutni sluh ne odeređuje tako...da li svira po prvom ili drugom slušanju...to ništa ne mora da znači...većina studenata muz. akademije...solo odsek nekog instr. svira na prvo slušanje (mada je i to relativno...u zavisnosti od složenosti dela...niko ne može da svira ekstremno komplikovana dela na prvo slušanje), a jako malo ih ima apsolut...al to je najmanje bitno na ovoj temi...pozz ;)

Back