TNG skoro da se više i ne isplati

dualcore

Ističe se
Banovan
Poruka
2.855
Tečni naftni gas sada je prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine.

Srpski vozači proteklih godina su masovno ugrađivali TNG uređaje u svoje automobile, ne bi li „vožnju za hiljadarku“ produžili za još koji kilometar. Sada je ta moda na izdisaju, jer je plin sve skuplji. Litar TNG sada se prodaje po ceni od 90 dinara.

Razlog tolikom rastu cena nije samo „redovno sezonsko poskupljenje“ (zimi je drugačija mešavina butana i propana) kako su se pravdali naftaši. Jer, zima je prošla, a cena TNG nikako da „ogreje“ vozače.

Analiza Novosti o cenama TNG krajem aprila od 2010. do danas pokazuje da je TNG sada, prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine.

"TNG će biti sve manje atraktivan za vozače jer je država namerila da poveća svoja zahvatanja u ovom gorivu. Akciza na TNG povećana je 1. januara ove godine za pet dinara po kilogramu i isto se očekuje i narednog 1. januara. Benzin i dizel će, za isti period „dobiti“ akcizu uvećanu za svega 40 para", objašnjava Tomislav Mićović generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Državi jednostavno nije u interesu da sve veći procenat vozača vozi na TNG jer je akciza doskoro, bila dosta manja nego za benzine i dizele. Čak ni „eko faktor“ koji je ranije bio na strani TNG derivata sa dolaskom bezolovnih benzina i evrodizela na tržište više nije toliko značajan da bi „prislio“ nadležne da favorizuju ugradnju TNG uređaja. Po državnom zahvatanju, koje iznosi oko 36 odsto od cene litre TNG Srbija je apsolutni lider u regionu.

Naša zemlja je veoma uvozno zavisna kada je TNG u pitanju. Uvozimo ga iz Kazahstana, Rusije, Austrije, Rumunije. Sa oko 20 odsto u snabdevanju tržišta Srbije učestvuju „Standard gas“ i Naftna industrija Srbije.

U strukturi potrošnje naftnih derivata u 2013. godini, prema podacima UNKS, najviše se „točio“ dizel - čak 901.000 ona. U rezervoare automobila koje pokreće benzin nasuli smo 391.000 tona. Vozači sa TNG uređajima potrošli su u istom periodu 271.000 tona auto-plina.

sns i konsternirani dramoser,psihopata, će nam oglodati kosti

koja smo mi kretenska drzhava pa to je strashno!
umesto da idemo u korak sa svetom i da gledamo da stimulishemo upotrebu alternativnih i ekoloshkih goriva,
ovi majmuni na vlasti stimulishu upotrebu dizela i benzina!
o tome da gas u NS-u koshta i do 10 dinara manje nego u Beogradu necu ni da pricham!
kakav je to lopovluk!?
i zashto je kvalitet gasa takav kakav jeste!?
kad u oloknim zemljama sipate gas auto troshi normalno,
al kad sipate gas u Srbiji, potroshnja skache za bar 10 posto!
o odnosu propana i butana u letnjem i zimskom periodu ne treba troshiti rechi...uzaludno je!
toliko o svetloj buducnosti koju nam obecavaju!

Цена ТНГ-а тренутно варира јер следи летњи режим миксовања пропана и бутана, што значи да треба да појефтини.
На већини ЛУКОИЛ-ових пумпи (ја сипам само на њима, нас и Руса двеста милиона) је 78-79 динара за литар, што значи да вожња на плин још увек итекако исплати.

А то повећање дажбина државе је чист безобразлук, ТНГ не загађује околину и требало би га форсирати.

Цена ТНГ-а тренутно варира јер следи летњи режим миксовања пропана и бутана, што значи да треба да појефтини.
На већини ЛУКОИЛ-ових пумпи (ја сипам само на њима, нас и Руса двеста милиона) је 78-79 динара за литар, што значи да вожња на плин још увек итекако исплати.

А то повећање дажбина државе је чист безобразлук, ТНГ не загађује околину и требало би га форсирати.

pre tri dana sam sipao na lukoilu i nije mi zapala za oko tako niska cena mislim da je i tamo bilo oko 85 dinara.Videcu bas.

Povecanje poreza na gas nisu nasi izmislili nego rade vise zemlje. Kao sto kad je dizel postao glavni u Austriji i Nemackoj su odjednom primetili koliko je stetan i povecali cenu dizela na nivo koji ga pravi skuplji nego benzin (ako uracunas vecu cenu dizelasa).

da ali je razlika izmedju dizela i gasa ooooogromna!

- - - - - - - - - -

pre tri dana sam sipao na lukoilu i nije mi zapala za oko tako niska cena mislim da je i tamo bilo oko 85 dinara.Videcu bas.

u NS-u je kao shto rekoh gas jeftiniji nego u Bgd-u...
zanima me samo zbog chega!?
mi ovde imamo vishe para?od koga mi to imamo vishe?
jebbem li im seme lopovsko!

Код нас у Републици Српској цена ТНГ је 1.1 км литар што је ако сам добро израчунао 65 динара. Литар бензина 95 октана је око 2.25 км или око 132 динира. То је око 20 % јефтиније него у Србији. Мислим да се ТНГ још увек исплати.

Код нас у Републици Српској цена ТНГ је 1.1 км литар што је ако сам добро израчунао 65 динара. Литар бензина 95 октана је око 2.25 км или око 132 динира. То је око 20 % јефтиније него у Србији. Мислим да се ТНГ још увек исплати.

To tamo prema Banja Luci.....Ovamo uz samu granicu sa Srbijom TNG je 0,90km

Јеси ти икад гледао како изгледа атест и реатест?

Ja veoma dobro znam sta je i atest i reatest..........
Naravno da se i pored toga spletom slucajnih okolnosti moze odgoditi nesreca, ali je verovatnoca za to veoma mala.......
Uz to, atest i reatest su papiri koji predstavljaju dokaz na sudu, da je uredjaj ispravan, za slucaj neke naplate stete.
To sto vecina vas dozvoljava da radi ateste po supama i barakama, ili laznim pecatima i papirima, je vas problem........
Ako vi tako registrujete auto, i to je vasa stvar.Ja to ne radim tako........

Naravno da se i pored toga spletom slucajnih okolnosti moze odgoditi nesreca, ali je verovatnoca za to veoma mala.......
Uz to, atest i reatest su papiri koji predstavljaju dokaz na sudu, da je uredjaj ispravan, za slucaj neke naplate stete.
To sto vecina vas dozvoljava da radi ateste po supama i barakama, ili laznim pecatima i papirima, je vas problem........

potpuno se slazhem, i isto vazhi i za ugradnju...
masa ljudi ima problem sa plinom jer je gledao gde je jeftinija ugradnja,
i shto jeftinije da prodje, umesto da ugradi kod nekog ko je malo skuplji ali daje garanciju,
postoji odredjen broj godina na trzhishtu, ima neku reputaciju i znanje shto je josh bitnije!

1. Колико њих је имaло штету и колико њих је нaплaтило штету којa је у вези сa плинским уређaјем?

2. Aтесте плинских уређaјa, колико јa знaм, рaде искључиво институције које је зa тaј посaо овлaстилa држaвa, aко су то неке институције по шупaмa или ко знa где, ондa је кривa држaвa којој је нaрaвно циљ сaмо дa узме новaц.

3. Технички преглед возилa, који је вaжнији од aтестa сa aспектa безбедности, и који је много зaхтевнији у погледу опреме и просторa, коштa око 1500 динaрa, a aтест коштa 6000 динaрa. Где је ту логикa?

Логикa је тa дa е држaвa виделa дa губи приходе нa бензину и дизелу, јер продaјa и коришћење истих опaдa кaко рaсте број угрaђених плинских уређaјa, пa је ето истa тa држaвa решилa дa нaдокнaди тaј губитaк, кaко бесмисленим повећaвaњем aкцизa нa ТНГ (уместо дa се исте смaње јер се рaди о еколошком гориву), тaко и још бесмисленијим aтестимa.

О небулозности реaтестa у ситуaцији кaдa је приликом aтестa добијен пaпир који гaрaнтује испрaвност уређaјa нaредних 10 годинa не вреди ни говорити.
Дaкле, држaвa је билa донелa пропис који обaвезује нa aтестирaње ТНГ уређaјa, јa испоштовaо то, плaтио, добио пaпир нa коме пише дa је ТНГ уређaј испрaвaн, сa роком од 10 годинa, a ондa се неко сетио дa тaј пaпир ипaк не вaжи 10 него 5 годинa. Могли су дa кaжу и дa не вaжи уопште и дa су ми сaмо извукли пaре јер им се може.

Исто је и сa возaчким дозволaмa. Неко се сетио дa возaчкa дозволa ипaк не би требaло дa вaжи до дaтумa који нa њој пише, већ до јунa ове године (?!?!??!), устребaло пaрa у буџету.

И овaј смушени и тупaви нaрод трчи нa шaлтере и плaћa.

A у нпр. Немaчкој се и дaнaс могу видети тaблице од пре 30 годинa, иaко је отaдa изaшлa серијa нових. Једностaвно, држaвa ти је дaлa тaблице, нaплaтилa то, и тaблице ћеш променити тек aко продaш колa или aко својом грешком остaнеш без њих, држaвa немa прaво дa ти поново нaплaћује оно што ти је већ нaплaтилa.

to je 54,50 din

a za one koji lupetaju i dalje da ne treba atest,trebaju da znaju da nema registracije auta bez atesta ili reatesta,ako je prosao rok od 5 godina

Без реатеста нема, а без атеста може ако се деси да особље на техничком прегледу не примети да ауто има уграђен гас, у томе им се наравно може помоћи са мало новца.

Back