Tintoreto – Tajna večera

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
91.620
Jakopo Robusti zvani Tintoreto je želeo da “slika kao Ticijan, a crta kao Mikelanđelo”. Međutim, on nije
oponašao visokorenesansne faze tih umetnika, već je prihvatio njihove kasnije stilove, izražajnije,
a manje realistične po utisku. Na mnogim slikama velikih dimenzija za mletačka bratstva, grupe laika
organizovane radi verskih delatnosti prihvatio je vizionarske efekte s Ticijanovih poznijih slika i snažne
kompozicije poznog Mikelanđela. Tintoretovo poslednje veliko delo je Tajna večera, završena 1594.
godine. U prvi mah platno kao da na svaki mogući način negira uravnoteženost i jasnoću Leonardove
vizije iste teme naslikane gotovo vek ranije, koja ipak leži negde ispod Veronezeove slike. Svakako da
je Isus u središtu kompozicije, ali njegova sitna figura na polovini udaljenosti od posmatrača ističe se
uglavnom samo oreolom.
Tintoreto-1024x651.jpg

Tintoreto – Tajna večera

Tintoreto jedva da se osvrće na ljudsku dramu Judine izdaje, koja je toliko bila važna Leonardu. Judu vidimo izdvojenog od ostalih, na drugom kraju stola nasuprot Hristu, ali je njegova uloga
toliko beznačajna da bi se gotovo moglo pomisliti da je jedan od slugu. Sto je postavljen u naglašenoj perspektivi, pod oštrim uglom u odnosu na površinu slike. Taj raspored ima svoj
cilj. Takva kompozicija je zapravo i smišljena da uspostavi odnos između slike i prostora
pred glavnim oltarom crkve San Đorđo Mađore u Veneciji, za koju je i naručena.
Nalazi se na zidu, pred oltarskom ogradom, tako da je vernici benediktinci, klečeći kraj ograde
da bi se pričestili, mogu dobro sagledati; iz tog ugla prizor se ne povlači tako naglo kao kad
se gleda frontalno. Tintoreto daje događaju svakodnevno okruženje, pretrpavajući prostor
slugama, posudama s hranom i pićem i domaćim životinjama. Postoje i nebeski pomagači
usmereni prema Isusu, dok on učenicima daje svoje telo i svoju krv u obliku hleba i vina.
Dim koji dolazi od svetleće uljanice čudom se pretvara u oblake s anđelima i potire razliku
između prirodnog i natprirodnog pretvarajući prizor u izvanredno orkestriranu viziju.
Umetnikov glavni zadatak bio je da čudo evharistije – transupstancijaciju zemaljske u
božansku hranu – prikaže kao vidljivo i u stvarnom i u simboličkom smislu.
Slika je bila naročito prikladna za mesto koje joj je bilo namenjeno u San Đorđo Mađore,
crkvi sa istaknutom ulogom u reformatorskom pokretu
jacopo-tintoretto-paintings-the-last_2.jpg

Još jedna Tajna večera Jakopa Tintoreta

Objasni mi..nisam toliko dobra u religijskim pojedinostima. Biće korisno za temu.
Zanimljivo je u svim zapadnim slikama "Tajne večere- last supper " da nema ovoga :
mass-eucharist.jpg

Kao što vidiš , vekovima smo sa zapada - mi osudjivani što koristimo koristimo pravi hleb u Crkvi ,
a oni tvrde da treba ovakav kao sto je na fotografiji i da su Oni u pravu a mi nismo.

Na slikama na stolu nema ovoga sa fotografije .

ALI slike govore drugačije , govore da smo mi bili nekad zajedno sa istim običajima jer
ti slikari nisu od pre dve hiljade godina već iz skorašnjeg doba u smislu milenijuma.

.

Zanimljivo je u svim zapadnim slikama "Tajne večere- last supper " da nema ovoga :
mass-eucharist.jpg

Kao što vidiš , vekovima smo sa zapada - mi osudjivani što koristimo koristimo pravi hleb u Crkvi ,
a oni tvrde da treba ovakav kao sto je na fotografiji i da su Oni u pravu a mi nismo.

Na slikama na stolu nema ovoga sa fotografije .

ALI slike govore drugačije , govore da smo mi bili nekad zajedno sa istim običajima jer
ti slikari nisu od pre dve hiljade godina već iz skorašnjeg doba u smislu milenijuma.

.
Pa znam,to je "hostija" koja kod rimokatolika služi za svetu pričest.
Ovo su slike iz doba renesanse i baroka..dakle 1500-1600-te godine cca.

Pa znam,to je "hostija" koja kod rimokatolika služi za svetu pričest.
Ovo su slike iz doba renesanse i baroka..dakle 1500-1600-te godine cca.
Da , crkve su se podelile 1054 , i pored ostalog navodno je bio uzrok i koji hleb.
Istoku je zameran kvasni - zapadu bezkvasni (ono sto je na fotografiji katolickog popa) ,
nama zameraju da smo mi neki heretici a ustvari nijedan slikar remek dela koja si postavila ne bi to prošao
bez "inkvizicije" pa ni Da Vinči da nije to bilo tako kao na njihovim slikama.
Stoga mislim da su ti slikari slikali ono kako je bilo i kod njih pre samo 500tinjak godina.

Da , crkve su se podelile 1054 , i pored ostalog navodno je bio uzrok i koji hleb.
Istoku je zameran kvasni - zapadu bezkvasni (ono sto je na fotografiji katolickog popa) ,
nama zameraju da smo mi neki heretici a ustvari nijedan slikar remek dela koja si postavila ne bi to prošao
bez "inkvizicije" pa ni Da Vinči da nije to bilo tako kao na njihovim slikama.
Stoga mislim da su ti slikari slikali ono kako je bilo i kod njih pre samo 500tinjak godina.
Vrlo moguće. U svakom slučaju treba svašta novo naučiti i stvari sagledati
iz drugog mogućeg ugla. Hvala ti.

Back