ТИКОВИ

Poruka
66
Мој седмогодишњи братанац има навику да ради неке ствари, које ми, параноични, из његовог окружења означавамо тиком. Имао је бурније детињство, због породичне и финансијске ситуације, па је због тих дешавања доста времена проводио уз телевизор и компјутер, па се зато пречесто чеше, равна косу и трепће током разговора. Интересује ме има ли неко сличног искуства, да ли је могуће то решити и да ли је то последица те његове прошлости? Хвала! :confused:

Buduci da je rec o 7-godisnjem detetu,
verujem da ce tikovi nestati sami od sebe kada se situacija stabilizuje, i kada pocne da se bavi sportom.

Eto, ove 2 stvari mogu da kazem...

Tikovi su zanimljiva tema... sad sam guglala da se lece i psihoterapijom - ali ne verujem da je to vas sluchaj.

Мој седмогодишњи братанац има навику да ради неке ствари, које ми, параноични, из његовог окружења означавамо тиком. Имао је бурније детињство, због породичне и финансијске ситуације, па је због тих дешавања доста времена проводио уз телевизор и компјутер, па се зато пречесто чеше, равна косу и трепће током разговора. Интересује ме има ли неко сличног искуства, да ли је могуће то решити и да ли је то последица те његове прошлости? Хвала! :confused:

nista strasno,prolazi to vremonom

Moj sin sad ima 15 godina. imao je i ima mislim srećno detinjstvo, sve po propisu, bogu fala. Godinama ima tikove, samo im se menja pojavni oblik. Počelo je sa mucanjem, pa onda razni bespotrebni pokreti i sl. Sada ih je gotovo istrebio, ali to je već pubertet. Mi smo zaključili da je sve posledica njegove prevelike aktivnosti i neprekidne užurbanosti da udari sve što želi. Sad, kad je došao pubertet i kad može da kontroliše svoje ponašanje-malo je usporio sve i dobio vreme da iskontroliše i te pokrete. U svakom slučaju, iz mog iskustva, rekla bih da je to faza u razvoju, koja će proći.

Na tikovima treba raditi i to strpljivo,nema tu jao ne znam neko ce izvaditi carobni stapic i sve ce proci.Recimo meni je trebalo do pre nesto vise od 6 meseci do godinu dana da shvatim zasto mi se javljaju,da ih malo "ublazim" i neke i sprecim.Kako mi je muka od "primitivnog" sveta koji sve sto nije po sablonu "kamenuje i osudjuje"........

Back