Praštajte ako sam udavila ali ja sam fascinirana tom zemljom i ljudima
Не само се претпоставља да су Инке имле везе Тиванаку јер се рачуна да је то био амрички Вавилон. Имају мит од дивовина који су изградили њихов свет идентично као код Грка , Сумера , Ур- Халдејаца(Анунуники)
Међутим кутура је нестала у 7. веку услед катаклизме о којој и ми нешто знамо у Европи јер после ње долазе Словени.
Наиме Дунавски лимес , Јустинијанова Прима која је затрпана под земљом није могло бити дело Авара и Словене које западњаци покушавају да нам припишу већ дело неке озбиљне природне катаклизме а у Јустинијановој Прими код Лебана су пронађене словенске фибуле старије од словенско-аварске епохе чак у црквеним окружењима.
Прокопије пише у то време о помрачењу сунац које се није могло видети дуго попут ерупције вулкана и због огромне количине вулканског пепела долази до помрачења сунца. Сличне појаве су доводиле до леденог доба.
У исто ово време нестаје цивилизација Тиванаку у 7. веку и нестаје под земљом. Нарвно наследиле су их многе друге цивилизације Маја , Астека , Толтека и других.
Међутим Инке се појављују доста касно 15. и 16. век непосредно пред шпанск освајања. Они заправо освајају све попут Турака Османлија и одводе у ропство све друге Индијанце. Њихови ритуали су били крвави уз велике људске жртве.
Постојала је још једна затрпана цивилизација у подножју Анда која је затрпана Андски масив се тотално променио и обрушио тада дошло је тевронских померања.
Постоји један парадокс свих тих пракултура које су живели у неком складу са природом наиме када је долазило до суша и и катаклизми веровали су да жртвовањем људи и девојака могу умилостивити богове и на тај начин спречити природне катастрофе. Сматрали су да је баланс просперитета може надокнадити крвљу и масовном жртвовањем чиме би успоставили баланс.
Тако нешто можемо видети у старом завету у параболи са златним теетом када се Мосије враћа са планине и затиче народ који је претопио сво злато и направио идоле у виду златног телета и почео молити се њему.
Ту Мојсије издаје наредбу сад свако нека убије ближњега свога да би му Бог опростио дакле међусобни покољ.
Тиванаку превазилази све ту је камење клесано прецизним равним ивицама који се слажу попут пузли са неким удубљењима попут шина и других бликова који се ужљебљују и гурају и надограђују једни на друге. То је нешто што људи данас не могу направити никако.
Инке су без малтера и везивног материјала зидали градове , куће , светилишта , слагањем камена на камен не зна се како су обрађивали и колико је то било генијално геометријски нсалагано да не падне до данас.
Али су живели у панини сакривени од свих попут Хетита у Хатуши у Малој Азији којом су владали сакривени иза много зидина у граду узиданом у литице паланине далеко од реке , мора , путеева такође јако чудно.